Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
діалектологія.docx
Скачиваний:
16
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
30.65 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Чернігівський національний педагогічний університет імені Т. Г. Шевченка

Філологічний факультет

Кафедра української мови і літератури

Підсумкова контрольна робота з “Української діалектології”

(варіант № 2)

напрям підготовки – 6.020303. Філологія*. Українська мова і література

студентки групи УР – 23

Курико Віри Дмитрівни

Чернігів – 2015

Варіант № 2

Теоретичні питання:

  1. Предмет, завдання й значення української діалектології. Описова й історична діалектологія. Зв’язок діалектології з іншими науками.

  2. Діалектні словотвірні відмінності.

  3. Характеристика східнополіської діалектної системи.

Практичні завдання:

1. Як відбувається чергування [о], [е] з [і] в карпатських говорах південно-західних діалектів? Чи залежить це чергування від наголосу й характеру складу, у якому опинилися етимологічні [о], [е]? Наведіть приклади.

2. Визначте тип діалектизму, різновид цього типу, особливості походження, територію поширення й поясніть його значення: ботей, барда, путеря, паратари, бурдей, жентиця, сарака.

Теоретичні питання:

1.Предмет, завдання й значення української діалектології. Описова й історична діалектологія. Зв’язок діалектології з іншими науками.

Попередньо варто дати визначення такій науковій дисципліні як діалектологія:

  • Діалектологія – розділ мовознавства, що займається вивченням місцевих різновидів мови.

Протягом семестру ми вивчали українську діалектологію.

  • Українська діалектологія – мовознавча наука, що вивчає українську діалектну мову, її місцеві різновиди та географічне розташування.

Предметом української діалектології є українські говори, що функціонують на території поширення української мови, а також інших мов. Наприклад: білоруської, російської, польської. Це пов’язано з тим, що українською мовою говорять не тільки в Україні, а й у прикордонних територіях сусідніх країн, де здавна мешкають українці, а також у країнах, куди свого часу з тих чи інакших причин вони виїхали на проживання.

Завданнями курсу української діалектології є вивчення місцевих відмінностей мови, визначення рис територіальних діалектів, територій поширення діалектних одиниць та явищ, формування системи знань з даної дисципліни, розуміння значення української діалектології не тільки для розвитку та становлення української літературної мови, а й для культури всього народу.

Українська діалектологія має вагоме науково-теоретичне та практичне значення.

Науково-теоретичне значення:

  • Постачання матеріалу для історії української мови;

  • Здобуття дійсного матеріалу для таких дисциплін як етнографія, археологія, історія України, фольклор тощо, які знаходяться у тісному зв’язку з українською діалектологією;

Практичне значення:

  • Знаннями з української діалектології користуються для кращого розуміння давніх пам’яток, творів, як класичних, так і сучасних українських письменників

  • Знання з даної дисципліни потрібні вчителю, якому можливо доведеться працювати в умовах діалектного оточення.

Курс з даної дисципліни дає ці знання, що закладають певну базу для розуміння процесів формування загальнонародної та літературної мови, історичних явищ української мови.

Діалектологію розрізняють описову(синхронічну, статичну) та історичну(діахронічну).

Описова – займається вивченням певних діалектних явищ, одиниць на конкретному часовому етапі.

Історична – досліджує територіальні утворення в тривалому часовому ракурсі, починаючи від виникнення. Матеріал, що був досліджений історичною діалектологією подається часто у вигляді атласів, карт.

Українська діалектологія тісно переплітається з багатьма науками:

  • Історія мови: постачає матеріал для історичної лексики, семантики, фонетики, граматики тощо;

  • наукові дисципліни ,які пов’язані з дослідженням і вивченням історії та культури українського народу(історія, етнографія, археологія тощо);

  • Літературознавство: без знань української діалектології не можливо досліджувати не тільки давні пам’ятки а й літературу взагалі. Адже значна кількість письменників у своїх творах використовує діалектні одиниці. Так, наприклад, Л. Глібов вживає багато поліських діалектних слів, І. Франко – бойківських;

  • СУЛМ(Фонетика, Лексикологія, Морфологія, Стилістика): в основі сучасної літературної мови на думку більшості лінгвістів лежить південно-східне наріччя. Отже, без розуміння діалектних процесів та явищ не можливе ґрунтовне дослідження сучасного стану мови;

  • Географія: діалектологічні одиниці, явища побутують по всій території України, а також за її межами, що спричинило тісний зв'язок цих двох наук. З діалектології виникла така дисципліна, як лінгвістична географія.