Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
233.03 Кб
Скачать

7. Захисні механізми (за е. Фроммом)

1. Садомазохізм

а) Мазохізмпідвищене почуття власної неповноцінності, безпорадності, нікчемності. Людина, якою керує цей захисний механізм, надмірно критикує себе, займається самоїдством, відмовляється від своїх можливостей, здійснює примусові ритуали, має схильність до фізичних захворювань, нещасних випадків, знаходиться в надмірній залежності від зовнішніх чинників (роль «замученої жертви»).

б) Садизмпрагнення принизити інших, поставити в залежність від себе, прагнення експлуатувати їх, прагнення заподіяти іншим людям страждання і спостерігати за наслідками своїх дій. Часто садистські тенденції приховані нашаруваннями наддоброти і надтурботи про інших.

І мазохістські, і садистські тенденції є неадекватними способами позбавлення індивіда від нестерпного почуття самотності і безсилля.

  1.  Руйнівністьруйнування зовнішнього світу. Метою руйнування є не активний або пасивний симбіоз (як при садомазохізмі), а позбавлення від почуття власної самотності і безсилля в порівнянні з навколишнім світом за допомогою руйнування цього світу.

  2.  Конформізмстирання відмінностей між людиною і зовнішнім середовищем (соціумом). Індивід перестає бути собою; він повністю засвоює тип особи, пропонований йому загальноприйнятим шаблоном, і стає таким самим, як усі інші, і таким, яким вони хочуть його бачити.

Російські психологи О.С. Романова і Л.Р. Гребінников приводять наступний порядок утворення механізмів захисту в онтогенезі. Від 0 до 1,5-2 років виникають механізми заперечення і проекції, від 2 до 11 років – регресія, заміщення, пригнічення і інтелектуалізація, від 11 до 13 років – компенсація. Після 5-річного віку з'являється сублімація.

8. Стилі реагування в складних життєвих ситуаціях

Стилі реагуванняце індивідуальний спосіб взаємодії з ситуацією відповідно до її логіки, значущості в житті людини і її психологічних можливостей.

Виділяють два види стилів реагування на ситуацію: 1) подолання (сoping) і 2) захист.

Захисна стратегія полягає у відмові від вирішення проблеми і пов'язаних з цим конкретних дій заради збереженні комфортного стану.

Стратегія співволодіння (сoping) – прояв конструктивної активності, спрямованої на вирішення, переживання ситуації.

Індивідуальні відмінності, пов'язані з переважанням сoping- або захисної стратегії, обумовлені особливостями нервової системи, типом темпераменту, рівнем тривожності, самооцінкою, екстернальним або інтернальним локусом контролю, а також життєвим досвідом людини. Причому в різних сферах життєдіяльності можуть бути дуже істотні відмінності в стилі реагування

Перерахуємо деякі характеристики названих стратегій.

Параметри

захист

сoping

Мета

Усунення, запобігання, пом'якшення дискомфорту

вирішення, подолання негативної ситуації

Характер протікання

Вимушені, автоматичні, в основному неусвідомлювані і ригідні процеси

Цілеспрямовані, багато в чому гнучкі, усвідомлені процеси

Відношення до проблеми

Спотворення, заперечення, втеча від реальності

Визнання, прийняття ситуації, активне її дослідження і оцінка

Диференційованість

Форма поведінки, що не враховує цілісної ситуації, діє «напролом»

Реалістичне врахування цілісної ситуації, уміння пожертвувати частковим і миттєвим. Здатність розбивати усю проблему на дрібні потенційно вирішувані завдання

Ставлення до допомоги

Або повне заперечення допомоги, або прагнення усе покласти на того, хто допомагає

Активний пошук допомоги, прийняття її у разі потреби

Результат

Можливе часткове поліпшення (наприклад, зменшення напруження, неприємних або хворобливих відчуттів) ціною погіршення усієї ситуації, регресу. В деяких випадках використання захисної стратегії дозволяє людині врятуватися від несподіваного потрясіння, надаючи час для підготовки інших, більш ефективних способів взаємодії з ситуацією. При довготривалому і негнучкому використанні призводить до дезадаптації.

особистісне зростання, підвищення можливостей людини, накопичення досвіду співволодіння