Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (2).docx
Скачиваний:
135
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
233.03 Кб
Скачать

Тератогенні хвороби і їх наслідки

Хвороби

Можливі наслідки

СНІД

Часті інфекції, неврологічні розлади, смерть

Цитомегаловірус

Глухота, сліпота, ненормально маленька голова, розумова відсталість

Генітальний герпес

Енцефаліт, збільшена селезінка, порушення згортання крові

Краснуха

Розумова відсталість, враження очей, вух і серця

Деякі з цих хвороб передаються плоду від матері через плаценту і вражають безпосередньо ембріон або плід. До них відносяться цитомегаловірус, краснуха і сифіліс. Інші хвороби вражають дитину під час пологів: вірус знаходиться у вистиланні родових шляхів, і дитина заражається, коли проходить через них. Так передається генітальний герпес. СНІД передається двома шляхами – через плаценту і при пологах.

Єдиний спосіб для жінки гарантувати, що ці хвороби не завдадуть шкоди ембріонові або плоду, – не хворіти на них безпосередньо до або під час вагітності. Лікування може допомогти жінці, але воно не запобігає впливу хвороби на дитину, яка розвивається.

Тератогенні препарати і наслідки їх застосування

Препарат

Можливі наслідки застосування

Алкоголь

Алкогольний синдром плоду, когнітивна дефіцитарність, ураження серця, затримка росту

Аспірин

Дефіцитарність інтелекту, уваги і рухових навичок

Кофеїн

Низька вага при народженні, слабкий м'язовий тонус

Кокаїн і героїн

Затримка росту, підвищена збудливість новонародженого

Марихуана

Низька вага при народженні, зниження контролю рухів

Нікотин

Затримка росту, погіршення розумових здібностей

Серйозну потенційну небезпеку для нормального протікання вагітності несе паління. Нікотин, що міститься в димі сигарет, звужує кровоносні судини і знижує надходження кисню і поживних речовин через плаценту до плоду. Таким чином, у вагітних жінок, які палять, підвищується ризик викидня і народження дитини з вагою нижче за середню. Також збільшується вірогідність складних пологів. У подальшому житті такі діти частіше страждають порушеннями уваги, мови і когнітивних навичок. Зрештою, навіть пасивне паління шкодить здоров'ю дитини. Якщо вагітна жінка не палить, але палить батько дитини, дитина при народженні може мати меншу вагу.

Алкоголь також представляє велику небезпеку. Вагітні жінки, які споживають алкогольні напої в значних дозах, часто народжують дітей з алкогольним синдромом плоду (АСП). Діти з АСП ростуть повільніше за нормальних, мають вади серця і неправильні риси обличчя : маленьку голову, тонку верхню губу, короткий ніс і широко поставлені очі. У дітей з АСП часто зустрічається затримка психічного розвитку і можуть мати місце обмежені моторні навички.

Розвиток у дитини цього синдрому ймовірніше, якщо жінка випиває 100 або більше грам алкоголю в день. Діти жінок, що вживали під час вагітності помірні дози алкоголю, часто мають нижчі показники по тестах уваги, пам'яті і інтелекту.

Шкідливі дії довкілля. У довкіллі, їжі, воді і повітрі часто є присутніми токсини – побічні продукти життя індустріального суспільства. Найбільш поширеними тератогенами в довкіллі являються речовини, що містяться в промислових відходах. Зазвичай вони є присутніми в дуже малих кількостях. Але, так само як і у випадку з лікарськими препаратами, доза, безпечна для дорослого організму, може серйозно вплинути на внутрішньоутробний розвиток дитини.

Виділяють такі основні принципи дії тератогенів

  1. Дія тератогену залежить від генотипу організму. Одна й та ж речовина може бути шкідливою для одного організму і безпечною для іншого.

  2. Дія тератогенів змінюється на різних етапах внут­рішньоутробного розвитку. Період дії тератогену дуже важливий. Наслідки дії тератогена на стадії зиготи, ембріона і плоду дуже різні. На стадії зиготи дія тератогена зазвичай призводить до спонтанного аборту заплідненої яйцеклітини. У ембріональному періоді дія тератогена викликає серйозні дефекти у будові тіла ембріона. На стадії плоду дія тератогенів викликає або невеликі дефекти у будові тіла, або порушення функцій окремих систем організму. Навіть в межах одного із згаданих періодів внутрішньоутробного розвитку частини, що розвиваються, і системи тіла більше уразливі в певні відрізки часу. Серце, наприклад, найбільш чутливе до тератогенів в перші дві третини ембріонального періоду. Дія тератогенів раніше цього терміну рідко шкодить серцю, а пізніше – викликає менші ушкодження.

  1. Кожен тератоген впливає на певний аспект (чи аспекти) внутрішньоутробного розвитку. Інакше кажучи, тератогени не ушкоджують усі системи організму, а діють вибірково. Якщо жінка перенесла краснуху, дитина може мати проблеми із зором, слухом і серцем, а кінцівки будуть в нормі.

  2. Ушкодження тератогенами не завжди очевидні при народженні, але можуть проявитися надалі. Деформація кінцівок або кокаїнова залежність новонародженого видні відразу. Кокаїнозалежне немовля знаходиться в стані «ломки» – воно кричить, тремтить і не може заснути. Але буває так, що ушкодження тератогенами стає помітним тільки у міру розвитку дитини. Вплив тератогену може проявитися й через десятки років після народження.