Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры.docx
Скачиваний:
287
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
331.98 Кб
Скачать

35. Види і характеристика галюцинацій

Галюцинації представляють собою нереальні сприйняття, які відрізняються від реальних речей тим, що не мають в своїй основі дійсно існуючого предмета. Види галюцинацій діляться на прості і складні. Прості види галюцинацій представлені такими явищами, як, наприклад, раптово з'являються звуки стукоту або іншого шуму, які не існують в реальності.

Складні види галюцинація - це галюцинації, які вкупі становлять єдину нереальну картину, яка виникає перед поглядом пацієнта, який страждає розладами психіки. Складні види галюцинацій можуть складатися в сюжети, пісні, в членороздільні голосу.

Види галюцинацій по органам сприйняття світу поділяються на:

- слухові галюцинації;

- візуальні галюцинації;

- смакові галюцинації;

- тактильні галюцинації.

Слухові види галюцинацій, які ще називаються вербальними галюцинаціями, відрізняються від усіх інших тим, що пацієнт чує певні слова або пропозиції, які не вимовляються насправді. В окремих випадках слухові галюцинації мають характер загрози або призову до якого-небудь дії. При цьому пацієнт нездатний не підкоритися, завжди роблячи те, про що говорять голосу. Дії його можуть нести загрозу для нього самого і для оточуючих людей.

Візуальні галюцинації можуть бути представлені нереальними картинами і сюжетами. Причому ці картини і сюжети можуть виникати як в звичайному вигляді, так і в спотвореній, в знівеченої формі. Візуальні галюцинації можуть мати вигляд розрізнених зображень або цілих пов'язаних картин. Такі види галюцинацій можуть передавати хворій людині сприйняття не предмета в цілому, а його окремих складових, наприклад, пацієнт може бачити дерево, листя і гілки якого ростуть окремо.

Тактильні види галюцинацій відчуваються хворим як дотик до нього предметів, що не існують в реальності. Хворий може відчувати, що по його тілу щось повзає, до нього торкається щось неприємне і липке, наприклад, комахи. Тактильні види галюцинацій завжди мають відношення до якого-небудь предмету, тобто хворий завжди може дати відповідь на питання, що по ньому повзе, до чого він доторкається.

В окремих випадках галюцинації можуть з'являтися у пацієнта не завжди, а тільки в разі впливу зовнішнього подразника, який впливає на відповідні рецептори. Наприклад, якщо йде дощ, хворий може почути голоси, що припиняються, коли закінчується дощ. А візуальні види галюцинацій можуть стає більш інтенсивними при чиненні тиску на очне яблуко, наприклад, під час білої гарячки.

Всі види галюцинацій не можуть існувати самостійно, вони є складовою різноманітних синдромів, наприклад, потьмарення свідомості. В окремих ситуаціях перед пацієнтом розгортаються цілі сцени та історії, до яких він ставиться як очевидець. При таких галюцинаціях хворий переживає і тактильні, і візуальні, і слухові відчуття.

Серед усіх галюцинацій виділяють окремий їх вид, коли пацієнт чує голоси, які належать кільком людям, які ведуть розмову. Такі види галюцинацій можуть відзначатися при білій гарячці або при сифілісі, який зачіпає головний мозок.

Окремий вид галюцинацій становлять хронічні тактильні явища, при яких пацієнту здається, що по його тілу або всередині тіла повзають комахи. Такі галюцинації можуть відзначатися у людей, страждаючих старечими розладами психіки, або порушеннями роботи ЦНС органічного характеру.

По поведінці пацієнта можна визначити, чи страждає він галюцинаціями чи ні.