Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпоры.docx
Скачиваний:
287
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
331.98 Кб
Скачать

50. Ранній дитячий аутизм

Ранній дитячий аутизм.

Ранній дитячий аутизм - психічний розлад, що виникає через порушення в розвитку головного мозку, при якому дитина відмовляється спілкуватися з оточуючими людьми, для нього характерно обмеження інтересів і прояв однотипних дій. Аутизм зустрічається приблизно в 4-х випадках на 10000 населення, серед дітей з раннім дитячим аутизмом переважають хлопчики (приблизно в 4 рази більше, ніж дівчаток).

Ознаки раннього дитячого аутизму

Найчастіше синдром раннього дитячого аутизму стає явним до 2,5 - 3 років, але ознаки аутизму можливо виявити в період

дитинства. Основні симптоми наступні:

порушений "комплекс пожвавлення", характерний для немовлят. У малюка практично відсутня реакція на зовнішні подразники: світло, звук брязкальця та ін, пізніше однолітків починає дізнаватися батьків, не проявляє поваги до них;

дитина відводить убік очі, погляд відсутній;

жестикуляція у дітей відрізняється від звичайної, може і зовсім відсутні;

ухиляється від дотику людей, навіть батьків;

можлива відмова від материнського молока;

спостерігається затримка мовного розвитку, мова монотонна, неемоційними;

підвищена тривожність;

може спостерігатися прискорене зростання окружності голови.

З виникненням необхідності входження в соціум ознаки хвороби стають більш явними, при відсутності корекції, ізольованість людини з роками зростає.

Причини виникнення раннього дитячого аутизму

Висновки фахівців про етіологію захворювання неоднозначні. Існує кілька гіпотез про причини аутизму.

найчастіше захворювання пов'язують з генними порушеннями, в результаті яких порушуються синаптичні зв'язки в корі головного мозку;

існує таратогенная теорія, що пов'язує аутизм з порушеннями формування мозку через вплив на організм жінки в першому триместрі вагітності шкідливих речовин та факторів (стрес, алкоголь, нікотин, лікарські речовини і т.д.);

передбачається, що на виникнення аутизму впливають особливості оточення і відносини до малюка.

Також серед причин називаються невдала вакцинація, негативна попередня реінкарнація і ще ряд припущень, які, втім, поки нічим не підтверджені.

Форми раннього дитячого аутизму

Залежно від ступеня тяжкості РДА виділяють 4 групи:

Повна відчуженість, відсутність соціальної активності.

Активне відторгнення, що виявляється в особливій вибірковості в контактах.

захоплених аутистическими інтересами. Дитина розмовляє весь час на одну тему, повторює в іграх один сюжет і т.п.

Труднощі у взаємодії з оточуючими, які проявляються в ранимість, уникненні відносин. Це найбільш легкий вид раннього дитячого аутизму.

Лікування раннього дитячого аутизму

медикаментів для лікування всього комплексу проявів аутизму не існує. Препарати зазвичай використовуються в складних ситуаціях для лікування депресій. Ліки, що включають інгібатори для захоплення серотоніну, знижують почуття тривоги, сприяють поліпшенню поведінки в цілому. Для лікування використовуються психотропні препарати, що допомагають при агресивній поведінці та надмірному збудженні.

Вплив лікарських препаратів індивідуально, тому їх слід давати хворому тільки за рекомендаціями фахівця і під його регулярним контролем.

Корекція раннього дитячого аутизму

Для реабілітації аутичних дітей існує ряд заходів, які передбачають спеціальну освіту, трудову терапію, логопедичну допомогу. Розроблені та досить спішно застосовуються програми розвитку в спеціалізованих дошкільних установах, складаються індивідуальні корекційні плани, що включають ігрову терапію. Основні напрямки роботи пов'язані з розвитком сенсорного сприйняття та взаємодії з предметами, вихованням навичок самообслуговування, формуванням мови.

Хороший ефект роблять іпотерапія (спілкування з кіньми), дельфінотерапія. Домашні тварини сприяють розвитку у дитини вміння контактувати. Рекомендовані заняття плаванням, які знижують м'язову напругу і вчать адаптуватися до змін у навколишньому середовищі.