Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Посібник брош. - копия.docx
Скачиваний:
304
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
167.91 Кб
Скачать

Чернігівський національний педагогічний університет імені т.Г. Шевченка

КАФЕДРА СПОРТУ

Л.В. ЖУЛА

Рухливі ігри і забави

та методика їх викладання

Навчально-методичний посібник для студентів педагогічних ВНЗ

спеціальності 7.010201 – фізичне виховання

Чернігів – 2012

УДК 378.147:796.1(075.8)

Ж 87

ББК Ч51р10я72

Рецензенти: ректор Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка член-кореспондент академії педагогічних наук України, доктор педагогічних наук, професор М.О. Носко

завідувач кафедри спорту Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, кандидат педагогічних наук, професор С.О. Власенко

Жула Л.В.

Ж 87 Рухливі ігри і забави та методика їх викладання: Навчально-методичний посібник для студентів педагогічних ВНЗ спеціальності 7.010201 – фізичне виховання. – Чернігів: Чернігівський національний педагогічний університет, 2012. – 83 с.

У посібнику зібрані рухливі ігри дітей дошкільного віку, шкільного віку, які проводяться у закритих приміщеннях та на свіжому повітрі, наведені різні естафети.

Посібник рекомендовано для практичної роботи студентам ВНЗ фізичної культури та фізичного виховання, вчителям фізичної культури, педагогам-організаторам, вихователям.

УДК 378.147:796.1(075.8)

ББК Ч51р10я72

Рекомендовано до друку Вченою радою Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка (Протокол № 9від « 30 » травня 2012 р.)

© Жула Л.В., 2012-03-19

Гра – шлях дітей до пізнання світу,

у якому вони живуть і який покликані

змінити

Максим Горький

ВСТУП

Фізична культура – складова частина загальної культури суспільства, що спрямована на зміцнення здоров'я, розвиток фізичних, морально-вольових та інтелектуальних здібностей з метою гармонійного формування її особистості та розвитку активної життєдіяльності.

Рухливі ігри відносяться до основних і найбільш розповсюджених засобів фізичної культури. Їх головна ознака – наявність активних рухових дій: біг, стрибки, лазіння, метання м'яча та інших предметів, завдяки чому вони являються визнаним засобом і методом фізичного виховання.

Рухливі ігри залучають дітей можливістю застосовувати свої знання та вміння для вирішення конкретної рухової задачі в умовах змінної ігрової ситуації.

Рухливі ігри допомагають розвивати у дітей вміння узгоджувати свої дії з діями товаришів, інтересами колективу, виховують стриманість, самовладання, почуття відповідальності за успіх команди, ланки.

Обов'язковість виконання правил дисциплінує дітей, виховує вольові якості.

Характерною особливістю дітей усіх вікових груп є емоційність і допитливість, прагнення перевірити, випробувати свою силу і сприт­ність, бажання фантазувати, відкривати таємниці і прагнути до чогось незвичайного, далекого і прекрасного.

Гру недарма називають королевою дитинства. Без неї дітям жити невесело, нецікаво. При вмілому використанні гра може стати неза­мінним помічником вчителя, вихователя, тренера.

Гра – засіб багатогранний. Це і самостійна діяльність, що сприяє всебічному розвитку особистості, і засіб формування та згуртування колективу, і метод організації інших видів діяльності, і емоційний стан, і засіб спілкування.

Гра – не кінцева мета. Головне – можливість змагатися та вигравати, проявляти активність, кмітливість, підтримати товариша по команді, задовольнити потребу у самовираженні, викликати позитивні емоції.

Враховуючи вищесказане, автор ставив за мету надати майбутнім спеціалістам фізичного виховання знання, вміння і навички у визначенні місця рухливих ігор і забав у різних формах навчально-виховної роботи; знання правил їх підбору в залежності від вікових особливостей дітей та загальних положень керівництва; методики їх викладання. Навчити використовувати рухливі ігри в оздоровчих, виховних і освітніх цілях.

При розміщенні ігрового матеріалу посібника автор дотримується такої послідовності: кожна гра за своєю складністю є продовженням або розвитком попередньої. Це допомагає використовувати матеріал у методичному взаємозв’язку, починаючи з найпростіших вправ і, закінчуючи більш складними іграми, що вимагають певних навичок у засвоюванні елементів техніки рухів.

До методичних порад та рекомендацій із застосуванням ігрового матеріалу в навчанні дітей необхідно використовувати творчий підхід із врахуванням індивідуальних особливостей дитячого організму.

Ігровий матеріал, який наведений в методичному посібнику, може використовуватись у практичній роботі вчителями фізичного виховання, вихователями, батьками та студентами факультету фізичного виховання.