Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Васильєва Олена Вікторівна.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
55.58 Кб
Скачать

Васильєва Олена Вікторівна, 11 років, навчається в ліцеї №15 м. Чернігова у 6-А класі. Адреса проживання: м. Чернігів, вул. Доценка 30а. Мати: Васильєва Марія Дмитрівна займає посаду директора кафе «Старт». Отчим: Колесніков Олександр Володимирович - приватний підприємець.

До складу сім'ї, окрім учениці, входять: отчим, мати та старша за Олену сестра Світлана, яка навчається в П класі цієї ж школи. Батьки Олени обоє закінчили Ніжинський педагогічний інститут, з чого можна судити про високий культурний та освітній рівень у сім'ї. Учениця не має будь-яких хронічних захворювань, займається в основній фізичній групі.

Сімейні стосунки в родині побудовані на здоровій морально-психологічній основі. Олена любить і поважає свого отчима, тому завжди називає його батьком. Виходячи з того, що дівчинка ділиться своїми проблемами з батьками, але інколи може приховати певну інформацію, побоюючись покарання, і те, що батьки, на думку учениці, не приховують від неї своїх проблем, можна сказати, що взаємини у сім'ї достатньо відкриті. За висловлюваннями учениці, вона може почути про проблеми родини, коли вона випадково знаходиться поруч під час їх, обговорення батьками. Вони спеціально не просять її вийти, коли хочуть поговорити про якісь справи. Батьки дуже люблять своїх дітей і піклуються про них, вони не дуже прискіпливо ставляться до їх виховання, бо витрачають багато часу на роботу, але все ж таки не хочуть розбалувати їх. Це головне чого вони притримуються у вихованні.

Олена не має строго розпланованого робочого дня або часу. Розмірковуючи над розмовами з ученицею, можу зробити висновок про те, що батьки контролюють поведінку дітей удома, бо при розмові вона говорила, що, коли батьки дома, то вона поводить себе тихо. Олена намагається бути слухняною донькою, але не завжди це виходить, бо іноді приховує від батьків свої справи та деякі події. Наприклад, вона замовчує про отриману погану оцінку. Батьки не залучають її до обговорення сімейних проблем, якщо ці проблеми, звичайно, не стосуються її самої. А якщо Олена обговорює проблему з батьками, то ті прислухаються до її думок. Про це можна судити, виходячи з такого прикладу: колись влітку дорослі вирішували, куди їхати відпочивати і донька висунула ідею поїхати на Голубі озера. Так і зробили.

Донька допомагає батькам, якщо вони просять її про допомогу. Вона може не відкликнутись на їх прохання лише тоді, коли вона з ними посварилась або ображена на них із певного приводу. В домашні обов'язки Олени входять: миття посуду за собою, допомога матері робити закупи, а також прибирання у власній кімнаті. В родині є традиція святкувати такі свята: дні народження, Новий рік, Різдво, Великдень, та деякі менш значні свята. На ці свята в їх квартирі збираються рідні та друзі і весело проводять час разом. Традиційно батьки виховують у своїх дітей ті риси, що отримали самі в дитинстві. Також вони вважають, що виховувати дітей потрібно засновуючись на гуманних принципах та методах, використовуючи досвід батьків. Про це можна судити з того, що батьки покладають довіру у вихованні на бабусю. Під час перебування у сім'ї донька проявляє себе працелюбною, слухняною, іноді вередливою Й впертою. Стосунки в

сім'ї дівчина характеризує як демократичні. Хоча з моєї точки зору, судячи з розмов, я б охарактеризував їх як мішані. Тобто, іноді батьки, погрожуючи, вимагають від дітей чогось, інколи залишають донці самій вирішувати що робити, а іноді роблять це разом із нею.

Для повноцінного життя батьки забезпечують дітей усім необхідним. Так, Олена має власну кімнату, в якій є робочий стіл, ліжко та інші необхідні меблі. За власним столом вона виконує домашнє завдання. Якщо виникнуть якісь питання чи чогось не зрозуміло з уроків, то на допомогу завжди приходять батьки, або старша сестра. За якістю виконання домашнього завдання батьки регулярно не слідкують. В основному вони довіряють донці, але, якщо донька погано себе поводить, чи отримує погану оцінку, чи, за словами Олени, мають поганий настрій, то обов'язково перевіряють. Батьки забезпечують дітей літературою, необхідною для навчання. Батько учениці має власний комп'ютер і дозволяє користуватися ним, але, в основному вона на ньому грається, малює, буває батько чомусь її навчає.

В своїй кімнаті Олена може в будь-який час відпочити, побути сама, або з друзями. Вдома у неї є невеличка домашня бібліотека. Якщо потрібна якась книжка, то батьки можуть без проблем дістати необхідну літературу. У вільний час дівчинка читає небагато, якщо і читає, то переважно книжки фантастичного спрямування. Батьки не переймаються тим, що читає їхня донька. Учениця полюбляє дивитись телевізор, і найбільше їй подобається дивитись телепередачі про тварин і про життя людей. З кінофільмів дівчинці подобаються фільми жахів, бойовики. Батьки дозволяють їй дивитися все, що вона хоче.

Олена багато з ким товаришує. За своїм бажанням дівчинка відвідує секцію "Шиття". Батьки до цього добре ставляться. Олена пояснює свою зацікавленість тим, що її мати є ще і швачкою й дівчинці подобається спостерігати за тим, як її мати шиє. Мати і батько намагаються весь час контролювати те, де знаходиться їх донька. Для цього для неї придбано мобільний телефон. Також без дозволу батьків Олена не виходить на вулицю, спочатку робить домашнє завдання, а потім уже займається улюбленими справами.

Учениця навчається в класі, який вчителі школи, за рівнем успішності й дисципліною, вважають непоганим. Дуже рідко буває ситуація, коли хтось з класу не робить домашнє завдання. Сама Олена досить непогано вчиться. Деякі предмети їй даються легше, а деякі гірше. Так з історії, англійської мови, зарубіжної літератури, географії та трудового навчання дівчинка має стабільну добру оцінку, тоді як з інших предметів оцінки коливаються від поганих до добрих протягом року. В порівнянні з минулорічними оцінками, успішність учениці дещо підвищилась. Як було вище сказано, дівчинка захоплюється щнггям, тому любить трудове навчання, також впевнено себе почуває на історії і іноземній мові, що можна пояснити тим, що її батько добре знає історію та англійську мову і допомагає дівчинці з цих предметів. За словами Олени, вона не надає якогось пріоритету тим чи іншим предметам.

Конкретної мотивації до вивчення окремих предметів не помітно і дівчинка каже, що не знає, який саме предмет їй більш за все подобається. На питання:

"Для чого вчитись?", Олена відповіла: "Для того, щоб бути розумною і досягти чогось у житті". З цього можна зробити висновок, що дівчинка розуміє важливість навчання, але, спостерігаючи за поведінкою на уроках і ставленням до виконання домашнього завдання, на мою думку, це розуміння проявляється не повною мірою. До уроків учениця ставиться не досить серйозно, бо на уроках вона часто відволікається, крутиться і не слухає вчителя. Якщо вона добре підготовлена, то активно приймає участь у роботі на році. До позитивних рис також можна додати і те, що не комплексує на уроках І вільно може щось перепитати у вчителя. В разі відмінної оцінки має схильність вихвалятися, і зверхньо себе поводити.

Учениця знає частково правила поведінки в школі. Розуміє, що не можна бігати й галасувати в шкільних коридорах і т. п. Сама ж вона цих правил притримується дуже рідко і бігає по коридорах та жартує з друзями на перервах. За власними спостереженнями, можу сказати, що Олена володіє не багатьма навичками культурної поведінки, бо інколи не вітається з учителями, при зверненні до вчителів рідко спостерігається вихованість та ввічливість. Як було вже сказано вище, учениця не завжди готує домашнє завдання, а іноді дороблює його вже на перерві. Що ж стосується організованості на уроці, то тут буває по різному, в залежності від того, який учитель. Переглядаючи зошити учениці, можу сказати, що дівчинка акуратно веде записи і має певну культуру записів, 'Акуратна дівчинка і в житті, бо завжди має охайний вигляд і піклується про свої речі. Під час спілкування з Оленою я особисто відчув, що вона не усвідомлює того, що потрібно поважати старших і чемно себе поводити. Чимось особливим у середовищі ровесників вона не вирізняється. Тільки, спілкуючись з її однокласниками я зрозумів, що вони іноді не дуже добре до неї відносяться, бо вона іноді має ваду дуже вихвалятись чи бути так би мовити, «вискочкою».

Олена, за спостереженнями і проведеними психологічними тестами, має чітке й сформоване адекватне сприймання дійсності, яке є постійним, цілісним та осмисленим. Що стосується спостережливості, то можна сказати, що дівчинка не завжди спостережлива, окрім тих випадків, коли її щось зацікавило. В учениці більше переважають образний, емоційний, руховий та мимовільний типи пам'яті. Стосовно уваги, із своїх спостережень можу сказати, що ця психологічна характеристика є нестійкою у дівчинки І переважає довільна її компонента. Вона досить легко може розподіляти свою увагу на декілька справ та, за проведеним тестуванням, на переключення уваги були отримані дуже високі результати. Процеси мислення у дівчинки по різному розвинуті. Так, наприклад, образне та логічне мислення добре розвинене, в той час як абстрактне мислення потребує розвитку, про що можна зробити висновок зі спостережень за висловлюваннями та відповідями учениці на уроці. З цих же спостережень можу сказати, що Олена добре самостійно міркує, робить висновки та послідовно викладає свої думки. Тільки Іноді в цьому потребує допомоги вчителя й висновки бувають не достатньо правильні. Спілкуючись з вчителем української мови та літератури і, переглядаючи оцінки, я також прийшов до висновку, що письмове та усне мовлення в учениці розвинуті добре відносно її віку.

Олена для себе вже достатньо точно вирішила, що вона хоче бути дизайнером одягу. Так як їй більше даються науки гуманітарного спрямування, то і сама дівчинка надає перевагу професіям цього ж спрямування.

Переходячи до розгляду класу, в якому навчається Олена можу сказати, що цей клас в цілому досить непоганий. Вони відповідально відносяться до громадських обов'язків. Рівень дисципліни в класі досить високий. Як і в будь-якому класі тут існує розподіл обов'язків, так: лідер класу -Проскобко Ірина, заступник -Байдакова Марія, староста - Барц Олег. Між особистіші стосунки в класі носять дружній характер, немає таких учнів, які повністю відтіснені або над якими насміхаються. Я б внділивЗ мікро групи в класі: перша - це дівчата, друга -хлопці, яких об'єднує (неформально) Ведь Дмитро та третя - хлопці на чолі з Хоботнев Максим. Клас має звичні традиції: поздоровляти іменинників із днем народження, святкувати 8 березня та 23 лютого. На думку класного керівника, Олена намагається вийти на перші позиції у класі. На неї не має дуже високого випливу думка класу, бо вона можна сказати, змагається з лідерами класу. В той же час, не дивлячись на ці обставини вона не дуже цікавиться справами класу і не приймає активної участі у обговоренні проблем, але має завжди свою думку. її думка цікавить клас, але не дуже часто і вона не користується особливим авторитетом серед учнів. Бо на думку дівчат вона дещо самовпевнена. У хлопців вона не має авторитету, бо вона дівчина.

Олена має в класі постійні обов'язки, до яких входить культурне життя класу та час відпочинку та дозвілля. До даних обов'язків, судячи з розмов, вона ставиться майже безініціативно. До тимчасових доручень учениця ставиться безвідповідально. Прикладом цього може бути, те як вона не передала за моїм проханням класу, що у них буде після уроків додатковий урок. Загально шкільних обов'язків Олена немає. Так само в позашкільних дитячих чи молодіжних організаціях вона участі не приймає.

' Так як учениця не приймає активної участі у виконанні обов'язків, які за нею закріплені в класі, то можна говорити про те, що вона, мабуть, не за своїм добровільним вибором виконує дані обов'язки. Поведінкою дівчинка нічим не відрізняється від своїх однолітків. Вона разом з усіма вирішує як провести свій вільний час і т. п. Спостерігаючи за Оленою протягом усього часу, було помітно, що вона може іноді збрехати, але сама дуже ображається на неправдивість співрозмовника. Дуже жваво й жорстко дівчинка реагує на несправедливі дії вчителя, обурюються, виражає свою думку, буває і в не дуже коректній формі. Спілкуючись із дівчинкою у мене склалося враження, що вона повністю щира й відкрита, також вона вільно виражала свої емоції, захоплення. У шкільному житті Олени більш помітний індивідуалізм.

Дівчинка достатньо добре розвинена інтелектуально, але в 6 класі ще не можна точно сказати, що вона сформована цілком в цьому плані — усе ще попереду. Порівнюючи з іншими учнями в класі, то вона в основному в розумових здібностях дещо переважає більшість учнів. В такому віці моральна, правова, естетична та фізична культура знаходяться, так би мовити, на середині шляху, тому, я вважаю потрібно говорити лише про певні прояви даних

особливостей. На початковому рівні сформованості перебувають моральна, правова культури, що проявляються в таких випадках: дівчинка розуміє, що треба слухатися батьків, але помітно, що те навіщо це вона не усвідомлює; учениця знає деякі свої права, але теж їх не усвідомлює. До фізичної культури Олена відноситься нейтрально й спеціально не слідкує за своєю фізичною формою. Стосовно культури мовлення, то тут стоїть проблема, яка є у всіх дітей, які в сім'ї і в житті розмовляють російською, а на уроці українською. Тобто іноді плутаються українські та російські слова і вирази. Взагалі, дівчинка намагається вільно спілкуватись як російською мовою, так і українською. Підчас розмови нецензурних та грубих слів не використовує. При висловлювання своїх думок іноді виникають проблеми з підбиранням потрібних слів, що свідчить про недостатній словниковий запас, але взагалі висловити свою думку вільно вона може, впевнитись в цьому мені допомогла виховна година, проведена в класі.

В Олени не дуже широке коло зацікавленостей. Окрім захоплення шиттям дівчинці ще подобається читати літературу, в основному фантастичну та пригодницьку. Чому? За словами учениці, їй подобається, коли книжка має захоплюючий сюжет або, коли автор весь час тримає читача в напруженні. Відповідаючи на питання, дівчинка більше не виявила в себе інших зацікавленостей ні мистецтвом, ні технікою, ні спортом. Як вже було вище зазначено Олена із задоволенням відвідує гурток, де займається шиттям, вишиванням, в'язанням і т. п. Для себе головною метою в житті Олена вважає -стати доброю й щедрою людиною.

За психологічними тестами, проведеними в прикріпленому до мене класі, можу зробити такі висновки:

1. Олена має риси присутні у двох видах темпераменту: холеричного й сангвінічного. Від сангвінічного типу вона має такі риси як: самовпевненість (що помітно за ідеями, які не завжди продумані до кінця), нетерпляча (коли на уроці вона вигукує відповіді, не дочекавшись дозволу вчителя), вадливість в апатії при невдачах, а також нестабільність у поведінці та нестримність у вираженні почуттів. Від холеричного типу їй відповідає: викликає враження впевненої, рішучої, оптимістичної, впевненої в своїх силах людини, має живу, жваву та голосну мову, якщо робота не цікава, то одразу стає сумно (тому, мабуть, вона погано слухає на уроці, крутиться й відволікається)

2. Дівчинка швидко реагує на будь-які події, що відбуваються на уроці, але не завжди правильно, бо іноді помиляється в оцінці ситуації або зроблених висновках.

3. Зовнішньо всі психічні процеси, які відбуваються з дівчинкою, досить чітко виражаються емоційно, рухами, мімікою та іншими засобами спілкування. Під час збудження якоюсь подією це яскраво виражається мімікою та емоціями, а під час певних непорозумінь помітний деякий протест та здивування незрозумілою проблемою чи ситуацією.

4. Учениця дуже добре може переключати увагу з однієї справи на іншу та швидко орієнтується у новому оточенні, умовах та пристосовується до поставленої задачі. Це підтверджують і результати психологічних тестів.

Олена чуттєво ставиться до всього навколишнього. Чітко прослідковуються почуття сорому на педагогічні впливи з боку вчителя, почуття образи, почуття самоповаги та гумору, які сформовані на високому рівні. В Олени дуже швидко міняється настрій, також вона не може стримувати свої емоції.

Хоча учениця і намагається зайняти позицію лідера в класі їй не вистачає такої вольової особливості як ініціативність. Вона тільки інколи висуває сама свої ідеї та пропозиції у класі. Але їй властива незалежність і самостійність, що проявляється і деякому віддаленні від усіх інших підчас перерв та поза школою. Також їй властива, як було сказано вище, нестриманість у вираженні думок і сміливість під час уроків. Вона може вільно вступити в дискусію з учителем, щось перепитати, чи виразити свій протест щодо оцінки. Через свою нестриманість Олена часто втрачає контроль над своїми емоціями та поведінкою та іноді може бути недисциплінованою та невитриманою. До своїх помилок Олена ставиться зверхньо, не вникаючи в їх суть, що може свідчити про малу ступінь самокритичності. Як було сказано вище Олена погано контролює свої емоційні вираження, що свідчить про низький рівень розвитку вольових якостей.

Навчання для Олени це, перш за все, знання, які допоможуть їй у житті. Але тим, що відбувається навколо неї, тобто подіями у країні чи за кордоном вона не цікавилась, і зараз не цікавиться. Але розуміє, що рано або пізніше доведеться ними перейматися, бо її батьки це роблять. В житті вона хоче досягнути поваги до себе, любові, того, щоб її вважали щедрою та доброю людиною. Вона почуває себе зобов'язаною перед батьками навчатись, не соромити їх своїми вчинками, слухатись своїх батьків. З огляду на її поведінку, важко сказати про те чи може вона втілювати свої слова в конкретні справи, але сама вона вважає, що може.

Підводячи підсумок, поведінка в учениці не набуває привселюдного схвалення оточуючих. По-перше, вона має погану звичку - вихвалятися перед іншими; по-друге, недоліком у поведінці є неправильні норми поведінки зі старшими людьми та вчителями, що іноді призводить до конфлікту; по-третє, хоча дівчинка добре навчається, але іноді може вразити вчителів своїм безвідповідальним ставленням до виконання домашнього завдання. Хотілось побажати учениці більш адекватно ставитись до ситуації, в якій вона перебуває іноді, також треба присмирити свою нестриманість і не так відверто вихвалятися. Необхідним також є ознайомлення учениці з правилами поведінки, етикетом, щоб вона знала як само треба себе поводити.

В дівчинці переплітаються два найсильніших типи темпераменту -сангвінічний і холеричний, які мають погані властивості, але їм же властиві така риса характеру як швидкість мислення і реагування на події. Ця риса розвивається в дещо неправильному руслі. її треба спрямувати в напрямку більш корисному -на подолання проблем, розв'язування задач, на формування і становлення учениці лідером класу. Всі задатки, які для цього потрібні, дівчинка має. Поки що "сплять" такі якості холеричного темпераменту, як активність та енергійність, тому необхідно її пробуджувати- Недоліком є ще не контрольоваиість у вираженні емоцій, з цим треба поводити себе обережніше, тренувати свою волю.

Чернігівський державний педагогічний університет імені Т.Г.Шевченка

Кафедра педагогіки, психології

і методики викладання мате-

матики

Психолого – педагогічна характеристика

на ученицю 5-го – Г класу

колегіуму №11 м. Чернігова

Острик Владу Вадимівну

Складена студенткою –

практиканткою

41 групи фізико – математич –

ного факультету

Ященко Юлією Петрівною

Методист з педагогіки Олійник Н.А.

і психології

Класний керівник Васєчко Л.М.

Чернігів,2005

Острик Влада Вадимівна народилася 27січня 1995 рокуу місті Чернігові. З 2001 року навчається у Чернігівському колегіумі №11. Зараз вона вже в 5 класі (5-Г). Проживає за адресою м. Чернігів, вул. Проспект Миру 210/140. Мати – Острик Галина Володимирівна – працює бухгалтером у ВПТ №15.

Живе Влада лише з мамою. Мама дівчинки має вищу освіту, з чого можна судити про високий культурний та освітній рівень у сім'ї. Галина Володимирівна дуже любить свою доньку, робить все можливе, щоб полегшити їй життя, намагається забезпечувати доньку всім необхідним. Разом з тим мама у Влади дуже вимоглива і велику увагу приділяє навчанню Влади, постійно контролює виконання домашнього завдання. Умови проживання в сім’ї складні(в матеріальному плані), адже мати сама виховує доньку. Вона вважає, що виховувати дітей потрібно засновуючись на гуманних принципах та методах.

Дівчинка не має ніяких хронічних захворювань і займається в основній фізичній групі.

Влада не має своєї власної кімнати, але вона має невеличку власну бібліотеку, оскільки дівчинка дуже любить читати. Майже всі книжки – шкільні, але є і такі, які вони іноді купують разом з мамою. Також дівчинка мріє про персональний комп’ютер (дізналася із розмови з дівчинкою). Вільного часу вона майже не має, оскільки її робочий день повністю завантажений. До першої години вона займається в школі, а після цього вона їде до музичної школи, де дівчинка вчиться грати на скрипці. З музичної школи дівчинка повертається о 6 – ій годині. Як і будь – яка дитина Влада має свої обов’язки в сімї. В домашні обов'язки дівчини входить: миття посуду за собою, допомога матері і купівлі деяких продуктів, а також прибирання у квартирі. В родині є традиція святкувати такі свята: дні народження, Новий рік, Різдво, Великдень, та деякі менш значні свята. І хоча дівчинка з мамою живуть лише у двох це не заважає їм добре проводити час. Дівчинка має багато друзів і спілкується з ними із задоволенням.

Влада навчається в 5 - Г класі. Загальний рівень успішності класу середній, та дівчина намагається бути однією із кращих і це в неї виходить дуже добре. Всього у класі 30 учнів, лише два відмінники і 11 хорошистів. Діти дуже енергійні, відкриті, дещо нестримані. Вони відповідально відносяться до громадських обов'язків. Між особистісні стосунки в класі носять дружній характер, немає таких учнів, які повністю відтіснені або над якими насміхаються. У класі є свої традиції. Вони всі разом святкують день іменинника, новий рік та восьме березня. В класі Влада виконує певні обов’язки – заступник старости.

Взагалі, 5 - Г клас, не зважаючи на середній рівень успішності, досить дисциплінований. Учні з повагою ставляться один до одного, та іноді трапляються і сутички. Влада ніколи не бере в них участі, і, навпаки, намагається їх зупинити. За її словами, вона не бачить сенсу вирішувати свої проблеми в такий спосіб.

Клас умовно можна поділити на дві групи – дівчата та хлопці. Влада є лідером у своїй групі і друзі з повагою відносяться до неї. Деяким з них подобається така риса її характеру як доброзичливість, деяким – чемність, іншим – розуміння.

Взагалі, вона організована, чемна у спілкуванні як з вчителями, так і з ровесниками. Що стосується спостережливості, то дівчинка спостережлива. В учениці більше переважають образний, емоційний, руховий та мимовільний типи пам'яті. Стосовно уваги, із своїх спостережень можу сказати, що ця психологічна характеристика є стійкою. На уроках вона дуже уважно слухає вчителя і рідко коли відволікається. Процеси мислення у дівчинки добре розвинені, про що можна зробити висновок зі спостережень за висловлюваннями та відповідями учениці на уроці. З цих же спостережень можу сказати, що в дискусіях вона завжди висловлює свою точку зору, уважно вислуховує інших, логічно і послідовно викладає свої думки. На уроках дуже активно працює, але іноді поводиться нестримано – викрикує відповіді на запитання, не піднявши руку, або не дочекавшись дозволу вчителя, хоча добре знає правила поведінки. Ця нестриманість проявляється через бажання бути першою. Дівчинка боїться отримувати погані оцінки, щоб не засмучувати матір. Навчається дівчинка на одні п’ятірки, але якщо вона отримує четвірки, то дуже переживає з цього приводу. Взагалі дівчинка дуже емоційна, відповідальна, організована, систематично готується до уроків, є лідером класу, якщо потрібно то в змозі організувати однокласників, ніколи не спізнюється на уроки.

В школі дівчинці найбільше подобається спілкуватися з друзями, в яких вона більш за все цінує доброту і відкритість.

З майбутньою професією ще не визначилася, але впевнена, що вона неодмінно буде пов’язана чи то з математикою чи то з музикою.

Влада – дуже комунікабельна людина. На перервах вона ніколи не сумує та не залишається на самоті. До доручень дівчина ставиться дуже відповідально і з охотою їх виконує. Завжди намагається допомагати однокласникам(знайшла і повернула шапку, яку загубив один з них).

Ступінь загального розвитку і сформованості основ базової культури відповідає її віку. Інтелектуально розвинена, володіє моральними, естетичними якостями, знає свої права і обов’язки. Словниковий запис дуже великий. Перевагу віддає російській мові. Підчас розмови нецензурних, слів паразитів та грубих слів не використовує. Дівчинка всебічно розвинена. Цікавиться не лише музикою і математикою, які їй дуже подобаються, а й намагається писати вірші(подарувала один на пам’ять:

Вы учили умножать,

Как делить и вычитать,

Свойства умножения и закон деления.

Так и мы хотим для вас

Счастья и удачи,

Чтобы вас любил ваш класс

Уважали дети.),захоплюється малюванням (також подарувала малюнок на пам’ять), коли з’являється вільний час, якого в неї до речі дуже мало. Дуже любить зарубіжну літературу. Захоплюється дівчинка і серіалами. Їй подобаються „Флорісієнта” та „Всі жінки відьми”.

Дивлячись зошити та підручники учениці, можна сказати, що дівчинка акуратно веде записи і має певну культуру записів, книжки в неї охайно обгорнені, акуратна дівчинка і в житті, бо завжди має охайний вигляд і піклується про свої речі.

Влада швидко вміє переходити з одного виду діяльності до іншого, швидко і правильно реагує на поставлені запитання, в процесі навчання особливого збудження і гальмування не спостерігається, урівноважена, спокійна.

Щодо емоційного розвитку, в неї розвинені такі почуття як самоповага, доброта, почуття гумору. Для неї характерні такі вольові особливості як самостійність, дисциплінованість, самокритичність, але інколи невпевнена в собі. Дуже сильно розвинене почуття відповідальності.

За психологічними тестами, проведеними в прикріпленому до мене класі, можу зробити такі висновки:

Влада має риси притаманні двом темпераментам: холеричного й сангвінічного. Від сангвінічного типу вона має такі риси як: нетерплячість (коли на уроці вона вигукує відповіді, не дочекавшись дозволу вчителя), швидкість та здатність миттєво орієнтуватися в будь – якій ситуації. Гнучка, легко йде на компроміси, міркує і говорить швидко. Товариська і здатна порозумітися з будь – якою людиною(коли я прийшла до класу, то вона швидше від усіх підбігла до мене знайомитися).

Від холеричного типу їй відповідає: викликає враження впевненої, рішучої, оптимістичної, впевненої в своїх силах людини, має живу, жваву та голосну мову. Особливо помітними також є завзятість, цілеспрямованість, наполегливість.

Дівчинка швидко реагує на будь-які події, що відбуваються на уроці, завжди знає відповіді на запитання вчителя і інколи піднімає руку навіть не дослухавши питання до кінця.

Зовнішньо всі психічні процеси, які відбуваються з дівчинкою, досить чітко виражаються емоційно, рухами, мімікою та іншими засобами спілкування. Під час збудження якоюсь подією це яскраво виражається мімікою та емоціями, а під час певних непорозумінь помітний деякий протест та здивування незрозумілою проблемою чи ситуацією.

Дівчинка дуже добре може переключати увагу з однієї справи на іншу та швидко орієнтується у новому оточенні, умовах та пристосовується до поставленої задачі. Це підтверджують і результати психологічних тестів.

Навчання для Влади це, перш за все, знання, які допоможуть їй у житті. В житті вона хоче досягнути поваги до себе, любові, того, щоб її вважали щедрою та доброю людиною. Вона почуває себе зобов'язаною перед матір’ю навчатись, не соромити її своїми вчинками.

Поради: розвивати такі якості, як самооцінка, самовпевненість; підтримувати позитивні емоції, адже дівчинка дуже енергійна; розвивати естетичні нахили(малювання, складання віршів); підтримувати захоплення (заохочувати, цікавитися)

Шеремета Артур Федорович народився 4 січня 1991 року у місті Чернігові. З 1997 року навчається у Чернігівській ЗОШ №15. Зараз він вже в 7 класі (7-Д). Проживає за адресою м. Чернігів, вул. Єськова 10/1, кв 53. Мати – Шеремета Ніна Вікторівна – домогосподарка, батько – Шеремета Федір Федорович – військовослужбовець.

Живе Артур з мамою, батьком та старшою сестрою. Мати має вищу освіту, сестра навчається в технікумі. Батьки дуже люблять свого сина, робить все можливе, щоб полегшити йому життя, забезпечують всім необхідним. У сім’ї панує атмосфера взаєморозуміння та взаємоповаги. Батьки велику увагу приділяють навчанню Артура, постійно контролюють виконання домашнього завдання(Анкета 4).

Поскільки мати домогосподарка, то вона увесь час знаходиться вдома, що дає їй змогу більше уваги приділяти синові. В свою чергу батько – військовослужбовець – предмет його наслідування (Анкета 4). З цього видно, що хлопець дуже любить та поважає своїх батьків, і завжди намагається їм допомогти обо чимось розрадити.

Артур має свою власну кімнату, в якій знаходиться його власна бібліотека. Майже всі книжки – шкільні, та ті, якими постачають його батьки. Також має персональний комп’ютер, за яким і проводить багато вільного часу. Батьки, за його словами, часто докучають йому за це, але не обмежують його ні в чому, бо Артур старанно виконує домашнє завдання, самостійно прибирає в кімнаті та виконує всі їх доручення (Анкета 4).

Батьки з розумінням ставляться до захоплень сина, і коли, а це буває часто, до нього навідуються друзі, не заважають їм спілкуватись.

Артур навчається в 7-Д класі. Загальний рівень успішності класу середній, та хлопець все рівно намагається бути одним із кращих. Та це в нього не дуже виходить, бо йому дуже важко змусити себе працювати (Анкета 1). Через це, одним з найгірших уроків для нього є математика. Фізкультуру Артур не полюбляє також, бо, як він каже, там дуже великі вимоги, які він виконати не може. А от найкращим уроком учень вважає українську мову, бо „там можна гарно повеселитися” (Анкета 2).

Навчання йому дається не дуже важко, і при невдачах він дуже не засмучується. Говорить, що все можна виправити. Взагалі, хлопець організований, чемний у спілкуванні як з вчителями, так і з ровесниками. В дискусіях завжди висловлює свою точку зору, уважно вислуховує інших, логічно і послідовно викладає свої думки. На уроках дуже активно працює, але іноді поводиться нестримано – викрикує відповіді на запитання, не піднявши руку, або не дочекавшись дозволу вчителя. Ця нестриманість проявляється через бажання бути першим (Анкета 2). І хоча учень і знайомий з правилами поведінки в школі, та іноді дозволяє собі побігати та погаласувати разом із знайомими та друзями по коридорах.

В школі Артуру найбільше подобається спілкуватися з друзями, в яких він більш за все цінує доброту (Анкета 1). Кожну п’ятницю після уроків вони разом ідуть до комп’ютерного клубу, де дуже весело проводять вільний час.

Загалом хлопець погоджується із думкою своїх батьків та вчителів про те, що він ледащо (Анкета 1), і що його потрібно змушувати працювати на уроках. Та разом з тим, розуміє всю важливість навчання. З майбутньою професією ще не визначивсь, але впевнений, що вона неодмінно буде пов’язана з комп’ютером.

Взагалі, 7 – Д клас, не зважаючи на середній рівень успішності, досить дисциплінований. Учні з повагою ставляться один до одного, та іноді трапляються і сутички. Майже завжди ці сутички відбуваються між хлопцями, та Артур ніколи не бере в них участі, і, навпаки, намагається їх зупинити. За його словами, він не бачить сенсу вирішувати свої проблеми в такий спосіб.

Як і в кожному класі школи, в 7 – Д є свої традиції. Так, дівчата традиційно поздоровляють хлопців зі святом 6 грудня, а, в свою чергу, хлопці – з 8 березня дівчат. Свята, звичайно, не обходяться без подарунків та „солодкого столу”.

Клас умовно можна поділити на дві групи – дівчата та хлопці. Артур не є лідером у своїй групі, та друзі все рівно з повагою відносяться до нього. Деяким з них подобається така риса його характеру як доброзичливість, деяким – чемність, іншим – розуміння.

Артур – дуже комунікабельна людина. На перервах він ніколи не сумує та не залишається на самоті. Його завжди оточує коло знайомих і друзів, в яких найбільше він цінує доброту та чесність.

До доручень хлопець ставиться дуже відповідально, хоч і з неохотою їх виконує. Так, коли захворіла вчителька, його поставили відповідальним за прибирання в класі. І він добре упорався із своїм завданням – зумів зібрати та організувати учнів після уроків.

Ступінь загального розвитку і сформованості основ базової культури відповідає його віку. Він інтелектуально розвинений, володіє моральними, естетичними якостями, знає свої права і обов’язки. Словниковий запис невеликий. Причиною цього є перевага комп’ютерних ігор над читанням художньої та наукової літератури.

Артур швидко вміє переходити з одного виду діяльності до іншого, швидко і правильно реагує на поставлені запитання, в процесі навчання особливого збудження і гальмування не спостерігається, урівноважений, дуже спокійний.

Щодо емоційного розвитку, в нього розвинені такі почуття як самоповага, доброта, почуття гумору. Для нього характерні такі вольові особливості як самостійність, дисциплінованість, самокритичність, інколи невпевнений в собі. Дуже сильно розвинене почуття відповідальності.

Рекомендації і поради: розвивати такі якості, як самооцінка, самовпевненість та самоконтроль; підтримувати позитивні емоції; розвивати естетичні нахили; підтримувати захоплення (заохочувати, цікавитися); прививати працьовитість, любов до читання; важливе значенна приділяти фізичному розвитку.

Петренко Ігор Едуардович, 13 років, навчається в ЗОШ І – ІІІ ступенів № 3 м. Чернігова у 8 – Г класі. Мати: Галай Світлана Анатоліївна, батько: Петренко Едуард Володимирович.

До складу сім'ї, окрім учня, входять:батько та мати. Учень не має будь-яких хронічних захворювань, займається в основній фізичній групі.

Сімейні стосунки в родині побудовані на здоровій морально-психологічній основі. Ігор любить і поважає своїх батьків. Виходячи з того, що хлопчик ділиться своїми проблемами з батьками, але інколи може приховати певну інформацію, побоюючись покарання, і те, що батьки, на думку учня, не приховують від нього своїх проблем, можна сказати, що взаємини у сім'ї достатньо відкриті. За висловлюваннями учня, він може почути про проблеми родини, коли знаходиться поруч під час їх обговорення батьками. Вони спеціально не просять його вийти, коли хочуть поговорити про якісь справи. Батьки дуже люблять свою дитину і піклуються про нього, вони не дуже прискіпливо ставляться до його виховання, бо витрачають багато часу на роботу, але, все ж таки, не хочуть розбалувати Ігора. Це головне чого вони притримуються у вихованні.

Ігор не має строго розпланованого робочого дня або часу. Розмірковуючи над розмовами з учнем, можу зробити висновок про те, що батьки контролюють поведінку дитини вдома, бо при розмові він говорив, що, коли батьки дома, то поводить себе тихо. Ігор намагається бути слухняним сином, але не завжди це виходить, бо іноді приховує від батьків свої справи та деякі події. Наприклад, він інколи замовчує про отриману погану оцінку. Батьки не залучають сина до обговорення сімейних проблем, якщо ці проблеми, звичайно, не стосуються його самого. А якщо Ігор обговорює проблему з батьками, то ті прислухаються до думок дитини.

Учень допомагає батькам, якщо вони звертаються до нього. Він може не відкликнутись на їх прохання лише тоді, коли посварився з ними або ображений на них із певного приводу. В родині є традиція святкувати такі свята: дні народження, Новий рік, Різдво, Великдень, та деякі менш значні свята. В такі дні в їх квартирі збираються рідні та друзі і весело проводять час разом. Традиційно батьки виховують у своєї дитини ті риси, що отримали самі в дитинстві. Також вони вважають, що виховувати сина потрібно спираючись на гуманні принципи та методи, використовуючи досвід батьків. Про це можна судити з того, що батьки довіряють виховання бабусі. Під час перебування у сім'ї хлопчик проявляє себе працелюбним, слухняним, іноді вередливим і впертим. Стосунки в сім'ї учень характеризує як демократичні. Хоча з моєї точки зору, судячи з розмов, я б охарактеризувала їх як мішані. Тобто, іноді батьки, погрожуючи, вимагають від дитини чогось, інколи залишають сину самому вирішувати що робити, а іноді роблять це разом із ним.

Для повноцінного життя батьки забезпечують дитину всім необхідним. Так, Ігор має власну кімнату, в якій є робочий стіл, ліжко та інші необхідні меблі. За власним столом він виконує домашнє завдання. Якщо виникнуть якісь питання чи щось не зрозуміло з уроків, то на допомогу завжди приходять батьки. За якістю виконання домашнього завдання батьки регулярно не слідкують. В основному вони довіряють хлопчику, але, якщо він погано себе поводить, чи отримує погану оцінку, чи, за словами Ігора, мають поганий настрій, то обов'язково перевіряють. Батьки забезпечують дитину літературою, необхідною для навчання.

В своїй кімнаті Ігор може в будь-який час відпочити, побути сам або з друзями. Вдома у нього є невеличка домашня бібліотека. Якщо потрібна якась книжка, то батьки можуть без проблем дістати необхідну літературу. У вільний час хлопчик читає небагато, якщо і читає, то переважно книжки фантастичного спрямування. Батьки не переймаються тим, що читає їх син. Учень полюбляє дивитись телевізор, а найбільше йому подобається дивитись телепередачі про тварин і про життя людей. З кінофільмів хлопчику подобаються фільми жахів, бойовики.

Ігор багато з ким товаришує. За своїм бажанням хлопчик, ще в дитячому садку, відвідував гурток з танців та вивчав англійську мову. На даний час він регулярно ходить на заняття з інформатики на комп’ютерних курсах. Батьки до цього добре ставляться. Мати і батько намагаються весь час контролювати те, де знаходиться їх син. Без дозволу батьків Ігор не виходить на вулицю, спочатку робить домашнє завдання, а потім уже займається улюбленими справами.

Учень навчається в класі, який вчителі школи, за рівнем успішності й дисципліною, вважають непоганим. Дуже рідко буває ситуація, коли хтось з класу не робить домашнє завдання. Сам Ігор вчиться досить непогано. Деякі предмети даються легше, а деякі – гірше. Так з історії, англійської мови, зарубіжної літератури, географії та трудового навчання хлопчик має стабільну добру оцінку, тоді як з інших предметів оцінки коливаються від поганих до добрих протягом року. В порівнянні з минулорічними оцінками, успішність учня ніяк не змінилася. Хлопчик впевнено себе почуває на іноземній мові, що можна пояснити тим, що раніше був зацікавлений нею. За словами Ігора, він не надає якогось пріоритету тим чи іншим предметам.

Конкретної мотивації до вивчення окремих предметів не помітно і хлопчик каже, що не знає який саме предмет йому більш за все подобається. На питання: "Для чого вчитись?", учень відповів: "Для того, щоб бути розумним і досягти чогось у житті". З цього можна зробити висновок, що дитина розуміє важливість навчання. До уроків Ігор ставиться досить серйозно, бо на уроках він ніколи не відволікається, не крутиться і слухає вчителя. Якщо хлопчик добре підготовлений, то активно приймає участь у роботі на році. До позитивних рис також можна додати і те, що не комплексує на уроках і вільно може щось перепитати у вчителя.

Учень знає правила поведінки в школі. Розуміє, що не можна бігати й галасувати в шкільних коридорах і т. п. Сам же він цих правил притримується. За власними спостереженнями, можу сказати, що Ігор володіє багатьма навичками культурної поведінки, бо завжди вітається з учителями, при зверненні до вчителів завжди спостерігається вихованість та ввічливість. Переглядаючи зошити учня, можу сказати, що хлопчик акуратно його веде і має певну культуру записів. Охайний хлопчик і в житті, бо завжди має гарний вигляд і піклується про свої речі. У середовищі ровесників Ігор виділяється стриманістю характеру.

Ігор, за спостереженнями, мас чітке й сформоване реальне сприймання дійсності, яке є постійним, цілісним та осмисленим. Стосовно уваги, з своїх спостережень, можу сказати, що ця психологічна характеристика у хлопчика є досить стійкою. Процеси мислення у дитини по різному розвинуті. Так, наприклад, образне мислення добре розвинене, в той час як абстрактне та логічне мислення потребує розвитку, про що можна зробити висновок зі спостережень за висловлюваннями та відповідями учня на уроці. З цих же спостережень можу сказати, що Ігор непогано самостійно міркує, робить висновки та послідовно викладає свої думки. Тільки іноді в цьому потребує допомоги вчителя й висновки бувають не достатньо правильні. Переглядаючи оцінки, я також прийшла до висновку, що легше йому даються гуманітарні науки.

Хлопчик достатньо добре розвинений інтелектуально, але в 8 класі ще не можна точно сказати, що він сформований цілком в цьому плані —все ще попереду. Порівнюючи з іншими учнями класу, то він, за рівнем знань, знаходиться десь на середині, але прагне зайняти вищий щабель цієї «драбинки». В такому віці моральна, правова, естетична та фізична культура знаходяться, так би мовити, на середині шляху, тому, я вважаю, потрібно говорити лише про певні прояви даних особливостей. На високому рівні сформованості перебуває моральна культура, що проявляється в такому випадку: хлопчик розуміє, що треба слухатися батьків і виконує це, хоча і не завжди бажає це робити. Стосовно культури мовлення, то проблеми, які є у всіх дітей, що в сім'ї та в житті розмовляють російською, а на уроці українською мовами, не виникають. Взагалі, хлопчик вільно спілкуватись як російською мовою, так і українською. Підчас розмови нецензурних та грубих слів не використовує. При висловлюванні своїх думок іноді виникають проблеми з підбиранням потрібних слів, що свідчить про недостатній словниковий запас, але, взагалі, висловити свою думку вільно він може, впевнитись в цьому мені допомогла виховна година, проведена в класі.

Для себе головною метою в житті Ігор вважає -стати доброю та щирою людиною.

Учень чуттєво ставиться до всього навколишнього. Чітко прослідковуються почуття сорому на педагогічні впливи з боку вчителя, почуття образи, які сформовані на високому рівні.

Хлопчик зовсім не намагається зайняти позицію лідера в класі, йому не вистачає такої вольової особливості як ініціативність. Він ніколи не висуває свої ідеї та пропозиції у класі. Але йому властива незалежність і самостійність, що проявляється в деякому віддаленні від усіх інших підчас перерв та поза школою.

Навчання для Ігора це, перш за все, знання, які допоможуть йому в житті. Але й тим, що відбувається навколо нього, тобто подіями у країні чи за кордоном, він, в деякій мірі, цікавиться. Він розуміє, що рано або пізніше доведеться ними перейматися, бо його батьки це роблять. В житті він хоче досягнути поваги до себе, любові, того, щоб його вважали щирою та доброю людиною. Він почуває себе зобов'язаним перед батьками навчатись, не соромити їх своїми вчинками, слухатись.

Підводячи підсумок, можу сказати, що поведінка ученя набуває привселюдного схвалення оточуючих. По-перше, він не має поганих звичок; по-друге, він дотримується правил поведінки зі старшими людьми та вчителями; по-третє, він завжди відповідально ставиться до виконання

домашнього завдання.

Психолого-педагогічна характеристика особистості школяра

Загальні відомості про школяра

Лазаренко Максим навчається в 5-А класі ЗНЗ І-ІІІ ступенів №3. У свої 11 років має зріст 1м 40см і виглядає досить фізично розвиненим. Максим живе в повноцінній сім’ї його сім'я досить високого культурного рівня. Батько (капітан міліції), мати (лікар ІІ-ї міської лікарні) створюють єдиному синові всі умови для навчання і різноманітного відпочинку. До його послуг окрема кімната, комп'ютер. Займається легкою атлетикою та футболом.

Розумовий розвиток учня

Максим відмінно встигає з більшості предметів, особливо подобаються дисципліни гуманітарного циклу. В свою чергу він незалишеє без уваги інші предмети, тому з математики, англійської мови, трудового навчання він має 8,9,10 балів.

Максим має високий рівнем зосередженості і тривалості уваги, особливо, коли працює із захопленням. Але інколи відволікається і займається постороніми справами. Проте, при необхідності може швидко переключитися на матеріал уроку, демонструючи при цьому достатню обізнаність. Це свідчить про добрий розподіл і динамічність його уваги. Для нього характерне поєднання емоційних і вольових компонентів уваги при виконанні складних і найбільш значущих для нього завдань. Засвоєння легких і цікавих предметів (історії та літератури) проходить у нього на основі лише емоційної уваги. Але лише одна вольова увага без емоційного стимулу не є такою стійкою і не забезпечує іноді належного успіху учня.

Максим має гарну пам’ять, легко засвоює новий матеріал. Але необхідною умовою продуктивності роботи його пам’яті є глибоке розуміння матеріалу, усвідомлення його значущості. В цьому випадку запам’ятовування і згадування не вимагає від нього ні особливих зусиль, ні застосування спеціальних прийомів. І навпаки, при запам’ятовування і відтворенні логічно не пов’язаного та ще й нецікавого матеріалу, навіть багаточисельні повторення не дають належного результату.

Сильною стороною його пізнавальної діяльності є високий ступінь розвитку абстрактного, теоретичного мислення, його здатність розмірковувати, робити висновки, проникати в сутність явищ, що вивчаються. Йому подобаються ситуації інтелектуального ускладнення. Він намагається знайти і часто знаходить оригінальні способи розв’язання складних фізичних і математичних задач. Його відповіді з будь-якого предмету вирізняються логічністю, він виявляє самостійність думки, критичний підхід до питань, що вивчаються.

Максим виявляє вміння самостійно раціонально організовувати пізнавальну діяльність, користуватися мислительними операціями (детально аналізувати умови і способи розв’язання задач, передумови для вагомого висновку, користуватися прийомами порівняння, узагальнення, логічного доведення). В процесі підготовки домашніх завдань він завжди комбінує складні та легкі завдання.

Максим неодноразово проявляв здатність до творчості. В шкільних та класних конкурсах він, як правило, отримував призи.

Провідні мотиви його діяльності.

Крім домінуючого глибокого і стійкого інтересу до історії, він проявляє великий інтерес до футболу і взагалі до спорту. Всі ці захоплення мають яскраво виражений активний характер. Захоплення Максима футболом реалізується в активній діяльності, у змаганнях в школі та на секції. Багато часу віддає перегляду футбольних матчів, періодично відвідує футбольні матчі на стадіоні.

Максим високо оцінює значення суспільно-корисної роботи, не уявляє себе поза нею. І завжди виконує загадані йому завдання. У класі його вважають прикладом у активності і навчанні.

Морально-вольові риси характеру учня

Він чітко реагує на запити своїх товаришів. Він відповідальний в сім’ї, в колі близьких родичів, друзів і знайомих, проявляє стараність до домашніх обов’язків, уважний, а іноді дуже лагідний до батьків. І вдома, і в школі Максим відзначається гарною поведінкою скромністю.

Такі ж наслідки мало прагнення розширити сферу прояву його вольових якостей. Цілеспрямований, наполегливий, ініціативний, організований і дисциплінований в процесі виконання своїх навчальних і суспільних обов’язків. Товариські і дружні взаємостосунки його з однокласниками складаються добре. Він знає всі необхідні правила поведінки і вміє себе поводити, але іноді проявляє непослідовність у своїх вчинках. Що стосується і зовнішності Максима, він завжди приходить до школи в охайному одязі, в чищеному взутті, з охайною зачіскою.

Роль учня в колективі даного класу

Звична роль гарного учня при дещо завищеній самооцінці у стосунках з активом класу і деякими товаришами. Прагнення зробити життя свого класу більш цікавим і повним приводить до того, що Максим іноді замінює культорга або старосту. Навіть з найкращим своїм другом у всіх корисних справах, Максим вступає іноді в конфлікти. Товариші цінують його “готовність послужити загальному добробуту”. Вміє залучити до роботи навіть дуже пасивних товаришів.