Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
9
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
53.76 Кб
Скачать

2

Тема 1. ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ЦИВІЛЬНОГО ПРАВА

План

  1. Предмет і метод цивільного права

  2. Система цивільного права

  3. Принципи цивільного права

  4. Цивільне законодавство

  5. Дія актів цивільного законодавства

  6. Аналогія закону і аналогія права

  7. Відмежування цивільного права від інших суміжних галузей права

  8. Підстави виникнення цивільних прав та обов’язків

  9. Здійснення цивільних прав та виконання обов’язків

  10. Захист цивільних прав та інтересів

Завдання для індивідуальної роботи

Підготувати реферати з таких питань:

  1. Основні джерела цивільного права, що діють на території України

  2. Учасники цивільних відносин

  3. Дія джерел цивільного права в часі, у просторі та за колом осіб

Практичні завдання

Задача 1

Після десяті років спільного життя подружжя Сидоренко розірвали шлюб. В судовому засіданні при розділі спільно нажитого майна Сидоренко просила визнати за нею право на половину гонорару, що призначається її чоловіку за видання книги, написаної ним у період їхнього спільного життя. На думку Сидоренка, гонорар не можна вважати спільною сумісною власністю подружжя, передбаченою ст. 57 СК України, оскільки даний гонорар ним ще не одержаний. Сидоренко звернула увагу суду на статтю доктора юридичних наук, в якій говориться, що авторський гонорар стає спільною власністю подружжя вже з моменту його нарахування, а не з моменту отримання одним з подружжя. Крім того, їй відомо, що суд сусіднього району, розглядаючи таку ж справу, задовольнив позов про розділ нарахованого, але не отриманого гонорару. Чим повинен керуватися суд при винесенні рішення у цій справі?

Задача 2

З вини організації здоров’ю робітника була заподіяна шкода, внаслідок чого він втратив 60% професійної працездатності. Робітник подав позов до організації про відшкодування заподіяної шкоди. Суд частково задовольнив позов, стягнувши із заподіювача шкоди збитки в заробітку, видатки по догляду за потерпілим, на його додаткове харчування і санаторно-курортне лікування. У стягненні моральної шкоди судом було відмовлено на підставі недоведення факту моральної шкоди. Чи правильне рішення суду?

Задача 3

Між Покровським та Гавриловим був укладений попередній договір, за яким Покровський зобов’язувався продати Гаврилову житловий будинок, який належить йому на праві власності. Через рік після підписання попереднього договору за ціною, погодженою між ними, в цьому ж договорі було передбачено, що у випадку відмови однієї з сторін від укладання договору купівлі-продажу друга сторона матиме право звернутися до суду з позовом про примушення укласти договір та стягнення з винної сторони неустойки у розмірі 20% від вартості житлового будинку. Оскільки через рік після укладення попереднього договору ціни на житлові будинки зросли в кілька разів, Покровський відмовився від продажу житлового будинку Гаврилову за погодженою у попередньому договорі ціною. Гаврилов подав у суд позов до Покровського про примушення укласти з ним договір купівлі-продажу житлового будинку на умовах, передбачених попереднім договором. Заперечуючи проти укладення договору купівлі-продажу, Покровський звернув увагу суду на те, що можливість укладання попереднього договору не передбачена законом. Тому договір з Гавриловим не має юридичної сили. Яке рішення повинен винести суд?

Задача 4

Під час зимової рибалки Анісов провалився під лід і почав тонути. Семенюк і Кирилюк, що були поруч, прийшли на допомогу Анісову та витягли його з води. Однак рятуючи Анісова, Кирилюк сам провалився під лід і відморозив собі ногу, яку довелося ампутувати. У зв’язку з цим Кирилюк звернувся до суду з позовом до Анісова про відшкодування йому шкоди. Останній проти позову заперечував посилаючись на те, що у цивільному законодавстві немає норми права, що передбачає відшкодування збитківу подібних випадках. Як слід вирішити цей спір?

Завдання для самостійної роботи

  1. Поясніть співвідношення понять “цивільно-правові нормативні акти”, “цивільне законодавство’’ та “акти, що містять норми цивільного права”

  2. Назвіть засоби тлумачення цивільно-правових норм

Основні нормативно-правові акти

  1. Конституція України

  2. Цивільний кодекс України

  3. Сімейний кодекс України

  4. Господарський кодекс України

  5. Цивільний процесуальний кодекс України

Основна література

  1. Борисова В.І. Цивільне право України. – К.: Юрінком Інтер. - 2007. – 1030 с.

  2. Буркацький Л.К. Захист цивільного права та інтересу. – К.: Юрінком Інтер. - 2006. – 400 с.

  3. Науково-практичний коментар Цивільного кодексу України / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової, В.В.Луця. – К.: Юрінком Інтер. - 2008. – 1920 с.

  4. Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. Издание второе. – Харьков: Одиссей, 2005. – 960 с.

  5. Цивільне право України: Підручник: Кн. 1 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 736 с.

  6. Цивільне право України: Підручник: Кн. 2 / За ред. О.В. Дзери, Н.С. Кузнєцової. – К.: Юрінком Інтер. - 2005. – 640 с.

  7. Цивільний кодекс України: Коментар // За ред. Є.О.Харитонова, О.М.Калітенко. – Харків: Одіссей, 2003. – 856 с.