Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
64
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
30.43 Кб
Скачать

Трудове виховання.Фізичне виховання.

1.Сутність і завдання трудового виховання.

Трудове виховання – процес залучення школярів до різноманітних педагогічно організованих видів суспільно корисної праці з метою передання їм певного виробничого досвіду, розвитку в них творчого практичного мислення. Працьовитості й свідомості людини праці.Трудове виховання – це ведуча ланка всієї системи виховання школярів. Трудове виховання визначається багатьма факторами, а в школах здійснюється системою засобів, які охоплюють всі знання навчально-виховної роботи, а також зовнішньою діяльність школярів, родинне суспільство, виробничі колективи і засоби масової інформації.

Завдання трудового виховання.Завдання трудового виховання зумовлені потребами існування, самоутвердження і взаємодії людини в суспільстві та природному середовищі. Воно покликане забезпечити:- психологічну готовність особистості до праці (бажання сумнівно та відповідально працювати, усвідомлення соціальної значущості праці як обов’язку і духовної потреби, бережливість щодо результатів праці та повага до трудової діяльності);- підготовки до праці (наявність загальноосвітніх і політехнічних знань, загальних основ виробничої діяльності, вироблення умінь і навичок, необхідних для трудової діяльності, підготовка до свідомого вибору професії).

Трудове виховання ґрунтується на принципах:- єдності трудового виховання і загального розвитку особистості (морального, інтелектуального, естетичного, фізичного);- виявлення і розвиток індивідуальності в праці;

- високої моральності праці, її суспільно корисної спрямованості;- залучення дитини до різноманітних видів продуктивної праці;- постійності, безперервності, посильності праці;- наявності елементів продуктивної діяльності дорослих у дитячій праці;- творчого характеру праці;- єдності праці та багатогранності життя.

2.Зміст, форми і методи трудового виховання.

Зміст і методи. Праця це те , що розвиває маленької людини , підтримує його , допомагає йому самоствердитися. Саме тому тема виховання працьовитості у дітей завжди буде залишатися актуальною.

Мета трудового виховання дошкільників - формування у дітей уявлень про трудову діяльність дорослих , формування трудових навичок і умінь , виховання працьовитості як якості особистості .

Дошкільна педагогіка підкреслює своєрідність трудової діяльності дошкільнят , оскільки існують деякі відмінності дитячої праці від праці дорослої людини. Специфіка дитячої праці полягає в наступному:

- Дитина не створює у своїй праці суспільно значущих матеріальних цінностей ; в дитячу працю немає результату ;

- Праця задовольняє потребу дитини в самоствердженні , в пізнанні власних можливостей ;

- Трудова діяльність дітей дошкільного віку тісно пов'язана з грою. Виконуючи трудову задачу , діти часто переключаються на гру і навпаки. У процесі гри дитина часто відображає трудову діяльність дорослих , виконуючи різноманітні трудові дії ;- Праця дітей дошкільного віку носить ситуативний і необов'язковий характер ;

- Особливістю дитячої праці є і те , що ця діяльність перебуває в стадії розвитку і обов'язково передбачає участь і допомога дорослого ;- Діти не вміють самостійно ставити мету в праці , т.к. не володіють умінням утримувати в пам'яті весь процес і результат ;- Дії дитини носять не цілеспрямований , а процесуальний характер: вони можуть повторюватися багаторазово , не переслідуючи певної задачі ;- Своєрідні і мотиви праці дошкільнят (прагнення отримати від дорослого позитивну оцінку своїх дій , самоствердитися , вступити в спілкування з дорослим , суспільно значущі мотиви) ;- Діти не можуть здійснювати самостійно процес планування трудової діяльності , часто планують лише процес виконання , «забуваючи» про організацію праці;- Дітей захоплює сам процес діяльності , але не результат праці;- Результати праці дошкільнят також відрізняються своєю своєрідністю . Для дитини він має не матеріальний , а моральний аспект , найчастіше виражений в позитивній оцінці дорослого.

За своїм змістом праця дітей дошкільного віку ділиться на чотири види : самообслуговування ; господарсько- побутової працю ; праця в природі ; ручний і художня праця .

У підготовчій групі особливого значення набуває спільна праця , коли діти виявляються в залежності один від одного в процесі роботи. Спільна праця дає педагогу можливість виховувати позитивні форми спілкування між дітьми : вміння ввічливо звертатися один до одного з проханням , домовлятися про спільні дії , допомагати один одному. [ 5 ]

Правильно організований і посильна праця об'єднує дітей , сприяє вихованню взаємодопомоги , дисциплінованості , вмінню розподіляти сили і долати труднощі , сприяє вихованню самостійності , ініціативи , прагнення добре виконати роботу , звичку до співпраці . Розумно направляється посильна праця сприяє фізичному розвитку дітей , зростанню загальної працездатності і витривалості організму , точності і координації рухів. У процесі праці діти здобувають необхідні навички, в тому числі навички догляду за рослинами і тваринами , освоюють найпростіші дії з предметами ( олівцем , молотком ) , дізнаються про матеріали та їх властивості . У дітей формуються інтерес до праці , бажання трудитися , правильне уявлення про те , що праця приносить радість.

Формами трудового виховання є:1 ) кошти морального та матеріального заохочення ;2 ) подання широких можливостей для підвищення своїх здібностей;3 ) підготовка молодого покоління до праці методами сімейного виховання і в навчальних закладах;4 ) використання засобів масової інформації в цілях трудового виховання [ 8 , с. 10 ] .

Харламов І.Ф. дає нові обновляющие форми трудової діяльності . У виховання потреби в праці й дбайливому ставленні до матеріальних цінностей велику роль відіграють форми організації трудової діяльності . Найважливішими є наступні:а ) створення учнівських ланок для виконання тієї чи іншої роботи. Це можуть бути постійні ланки по догляду за плодовими деревами в шкільному саду. Тимчасові ланки організуються для виконання епізодичній роботи , наприклад , для оформлення шкільної будівлі до наступаючого свята , для спільної роботи з шефами ;б) накопичення і розвиток трудових традицій в школі , як , наприклад , традиційна підготовка і проведення в школі " Свято праці " або свято "В подарунок школі " , коли учні виготовляють навчальні посібники , майструють моделі , закладають пам'ятні алеї. Стимулюючої трудової традицією є виставки технічної творчості школярів ;в) ефективною формою трудової активності є індивідуальні трудові доручення , які даються учням вчителями

Соседние файлы в папке педагогика