Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
34
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
81.41 Кб
Скачать

Семінарське заняття №5

Тема: “Загальні тенденції світової педагогіки кінця ХІХ – ХХ ст.”

Мета: Поглибити знання студентів про тенденції розвитку світової педагогіки кінця ХІХ – ХХ ст. Осмислити характерні особливості реформаторської, прагматичної педагогік та педагогіки екзистенціалізму. Виділити гуманістичні засади

Питання для обговорення:

  1. Реформаторська педагогіка:

- педагогіка вільного виховання,

- педагогіка особистості,

- експериментальна педагогіка.

  1. Прагматична педагогіка Д. Дьюї.

Основна література:

  1. Історія педагогіки / За ред. М.С. Гриценка- К.. 1973. – С. 98-109

  2. Константинов Н.А. и др. История педагогики. - М., 1982

  3. Левківський М.В. Історія педагогіки – К., 2003. – С. 79-97

  4. Пискунов А.М. Хрестоматия по истории зарубежной педагогики. - М,, 197

Додаткова література:

  1. Кравець В. Зарубіжна школа і педагогіка XX століття. - Тернопіль, 1996

  2. Кравець В. Історія класичної зарубіжної педагогіки та шкільництва – Тернопіль – 1996

Тематика рефератів і повідомлень:

  1. Ідея навчання Дж. Дьюї.

  2. Екзистенціалізм і врахування дитячої свободи у вихованні.

Короткий зміст теми:

Причини виникнення реформаторської педагогіки:

  • невідповідність традиційної шкільної практики вимогам економічного та політичного розвитку держав, а саме: нездатність старої школи до розвитку в учнів активності та самостійності, вміння застосовувати набуті знання на практиці, що стало необхідним в умовах швидкого розвитку технічного прогресу;

  • потреба у масовій професійній освіті спонукала до принципового перегляду характеру навчання: виникла необхідність розв’язання протиріччя між вузькою спеціалізацією та загальним розвитком особистості; забезпечення якісної освіти в умовах швидкого зростання контингентів в установах обов’язкової освіти, включення знань природничо-наукового характеру в систему середньої освіти для забезпечення її повноцінного характеру;

  • поява широкої сукупності нових педагогічних, психологічних та інших антропологічних концепцій, що об’єктивно зумовили можливість реформування освітніх систем у відповідності з вимогами часу.

Мета реформаторської педагогіки: перетворити школу у розвиваюче середовище, що є невід’ємною часткою соціуму, на місце підготовки самостійних, ініціативних ділових людей, що вміють творчо використовувати набуті знання в практичній діяльності.

Методологічні основи реформаторської педагогіки:

гуманістичний підхід до цілевизначення, яке полягає у цілісному та гармонійному розвитку особистості з розвиненими якостями громадянина та трудівника;

педоцентричний характер педагогічної системи: зумовленість усіх її компонентів потребами вільного розвитку особистості; дитина з її інтересами як найвища цінність педагогічного процесу;

розвивальний підхід: спрямованість на оптимізацію взаємодії всіх чинників розвитку дитини – як соціальних, так і біологічних; опора на саморозвиток, урахування його спонтанного та циклічного характеру;

антропологічний підхід: обґрунтування педагогічних нововведень даними сукупності людинознавчих наук як про психологічні, фізіологічні, анатомічні, патопсихологічні тощо, так і про соціальні, філософські аспекти її життя.

Принципи організаційно-методичного забезпечення педагогічного процесу

  • свобода вибору дитиною змісту та форм навчальної, трудової та художньо-естетичної діяльності;

  • творча активність та самостійність дитини у навчальному процесі;

  • набуття власного практичного досвіду як основа підготовки до життя;

  • трудовий принцип як основа організації шкільного життя;

  • диференціація та індивідуалізація навчального процесу: врахування як пізнавальних можливостей, так і потреб кожної особистості;

  • образно-емоційний, наочний характер, практичний характер навчання;

  • активне застосування гри у навчальному процесі, поступовий перехід від гри до серйозної діяльності;

  • творча рівноправна взаємодія між учнями, учнями та вчителем;

  • позбавлення учителя керівної ролі у навчальному процесі, набуття ним ролей помічника, консультанта, партнера, товариша;

  • відсутність покарань, осуду, оцінок, що принижують особистість.

Провідні течії та представники реформаторської педагогіки

  • Соціальна педагогіка: „Індивідуальна соціалізація” особистості шляхом її приєднання до „колективних уявлень” (суспільних моральних цінностей). П.Наторн, Е.Дюрегейм, В.Дільтей, Б.Рассел, Р.Зейдель

  • Педологія: Комплекс психологічних, біологічних та соціальних знань про розвиток дитини у їх цілісності. Е.Мейман, Е.Торндайк, С.Холл, А.Біне.

  • Експериментальна педагогіка: Наукове обґрунтування принципу природовідповідності на основі вивчення анатомії, фізіології та психології дитинства. Е.Мейман, В.А.Лай, А.Біне, Е. Торндайк.

  • Педагогіка творчості: Розвиток вільної особистості передусім засобами художньо-естетичної творчості. Е.Зальвюрк, Л. Ліхтварк.

  • Трудова школа: Праця як навчальний предмет і головний принцип діяльності школи, що готує до професійної діяльності та виконання громадянських обов’язків. Г. Кершенштейнера.

  • Школа дії: Практична діяльність дитини у різноманітних формах як обов’язкова умова її розвитку. А.Лай.

  • Прагматична педагогіка: Навчання як набуття особистого досвіду розв’язання життєвих проблем; „навчання через діяльність”. Д.Дьюї, Е.Паркхерст, У.Кілпатрік.

  • Нова педагогіка: Творче поєднання у педагогічній практиці досягнень різних напрямків реформаторської педагогіки на основі принципів педоцентризму, вільного вибору дитиною форм діяльності, диференціація навчання, творчої рівноправної взаємодії між учителем та учнями. Е.Клапаред, А.Фер’єр, С.Френе.

  • Педагогіка особистості: Виховання вільної особистості шляхом стимулювання її творчого саморозвитку. Г.Гаудіг, Е.Лінде, Е.Вебер, Г.Шаррельман.

  • Терія вільного виховання: Принцип педоцентризму, який передбачає свободу вибору дитиною діяльності, її вільну творчість як основу розвитку. Е.Кей, Л.Гурлітт, М.Монтессорі.

Зарубіжна експериментальна педагогіка кінця ХІХ – початку ХХ століття.

Філософською основою експериментальної педагогіки є концепція позитивізму О.Конта, що полягає у відмові від „усілякої метафізики”, обмеженні предметного поля наукових досліджень вивченням „позитивного” (даного, фактичного) за допомогою достовірних методів і досвіду. Гаслом позитивізму є „Знати, щоб передбачити, щоб запобігти”.

Завдання експериментальної педагогіки:

  • Науково обґрунтувати принцип природовідповідності навчання і виховання (засобів, форм, методів педагогічної роботи) на основі анатомії, фізіології та психології дитинства.

  • Подолати умоглядний, приблизний характер педагогічної науки шляхом дослідження педагогічних явищ і процесів за допомогою спеціально організованих тривалих спостережень, педагогічного експерименту, тестових вимірів результатів педагогічного процесу, статистичної обробки даних.

Провідні представники експериментальної педагогіки та їх ідеї:

Ернст Мейман (1862 – 1915) – німецький педагог та психолог, один з засновників концепції.

  • Висунув у якості основного педагогічний принцип саморозвитку дитини; обґрунтував значення її самодіяльності, самовизначення, тобто активності у навчальному процесі.

  • Дав характеристику вікових етапів розвитку дитини, в якій виділені анатомічні та фізіологічні особливості, розвиток сприймання, уяви, пам’яті, почуттів, волі.

  • Дослідив особливості дитячої пам’яті і на цій основі розробив правила швидкого та міцного заучування навчального матеріалу.

  • Дослідив природу естетичних уявлень дитини (сприйняття кольору, вражень від сполучення кольорів, дитячих малюнків).

Август Лай (1862 – 1926) – німецький педагог та психолог, розробник експериментальної дидактики „школи дії”, що утверджувала пріоритет пізнавальної діяльності, „вільної переробки” та „творчого відображення” навчального матеріалу.

  • Затвердження педагогічного (лабораторного) експерименту як одного з провідних методів науково-педагогічного дослідження.

  • Ідея рефлекторної основи дитячих вчинків, вивчення якої є завданням як лабораторних, так і природних експериментів.

  • Серед дитячих рефлексів особливого значення надавав „інстинкту боротьби”, наявність якого допомогла людині стати „господарем світу”. Позитивною стороною такого інстинкту є прагнення стати спритним, сильним, жити у гармонії з природою. Негативною його стороною є прояв жорстокості, яким слід протистояти у процесі виховання.

Альфред Біне (1857 – 1911) – французький психолог, автор тестів на визначення інтелектуального віку дитини, її готовності до школи та рівня її інтелектуальної обдарованості.

  • Дотримувався теорії природженого характеру розумової обдарованості.

  • Запропонував створення гомогенних класів, у яких об’єднують дітей з близькими рівнями розвитку та здібностей.

Недоліки експериментальної педагогіки:

  • Переоцінка ролі біологічного чинника формування особистості;

  • Недостатнє врахування впливу соціального чинника;

  • Механічне перенесення закономірностей психофізичного розвитку дітей у педагогіку.

Трудова школа – як напрям реформаторської педагогіки

Школа праці

Мануальна педагогіка (за О.І.Піскуновим) Засновник концепції - швейцарський педагог Роберт Зейдель (1850-1933) - автор роботи „Трудова школа як суспільна необхідність”. Перша така школа створена у 1882 р. як колективна трудова колонія, у якій використовувалося близько 20 видів виробничої праці. Кожен учень вивчав ґрунтовно одне з ремесел і повинен був мати уявлення про всі інші.

Праця у цій системі є і окремим предметом у шкільній програмі і принципом навчання. Навички, що набуваються у трудовому процесі, використовуються при навчанні всім іншим дисциплінам. Позитивними сторонами системи є:

  • встановлення зв’язку між ручною працею, теоретичною навчальною роботою та художньо-образною діяльністю;

  • використання праці як засобу активізації всього педагогічного процесу

Послідовники Е.Шенкендорф, В.Гьотце, А.Паст, Лейпцизька учительська семінарія ручної праці (Німеччина); У.Цигнеус (Фінляндія); К.М.Вудворд, С.Ч.Армстронг (США