Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вышивка / Лабораторна робота №1

.8.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
2.53 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г.Шевченка

Кафедра загальнотехнічних дисциплін

лабораторія обслуговуючої праці

дисципліна «Художнє оздоблення швейних виробів»

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи № 8

Технологія виготовлення аплікації

швом «Козлик»

м. Чернігів

Лабораторна робота № 8

Технологія виготовлення аплікації

швом «Козлик»

Мета роботи: ознайомитись із технікою тканинної аплікації за допомогою закритого шва «козлик», закріпити навики вишивки за допомогою даного шва, оволодіти технікою виконання аплікації.

Теоретичні відомості

Техніка тканинної аплікації полягає в створенні орнаментів або малюнків шляхом закріплення шматочків тканини на тканинному фоні (мал. 8.1, 8.2, 8.3). Шматочки можна приклеїти або пришити. Аплікація може бути наочною, декоративною і сюжетною; однобарвною або багатоколірною. Застосовують як декоративний елемент як виробів, так і одягу.

М

Мал. 8.1 Техніка тканинної аплікації

атеріалами для аплікації служать натуральні і синтетичні тканини різної фактури – гладкою, ворсистою, блискучою, матовою, а також шкіра, хутро, повсть, фетр. Фоном для аплікації можуть бути шовк, оксамит, полотно, сукно, шкіра, парусина, мішковина (переважні пастельні тони). Фон має бути щільнішим, ніж сама аплікація. Якщо немає відповідних за кольором шматочків тканини, їх можна забарвити.

О

Мал. 8.2 Техніка тканинної аплікації

дночасно можна забарвити і нитки. Щоб при вирізуванні зображення і обшивки краю тканина не обсипалися, її крохмалять. Більшою мірою це стосується тонких тканин. Ситець, сатин, бумазею, полотно – рідким клейстером з картопляної муки (віджимають досуха і гладять з вивороту гарячим праскою); шовк, батист, мережива, синтетичні тканини – желатином. Для цього сухі латочки розтягують на дошці і збризкують розчином желатину і сушать. Гладити їх не можна у жодному випадку!

З інструментів, необхідних для виконання аплікації, вам буде потрібно зовсім нескладний набір: ножиці великі і маленькі з прямими і заломленими кінцями, голки, шпильки, наперсток, п`яльця. Вам також знадобиться білий папір для ескізів і копіювальний папір (чорний і жовтий або червоний) для перекладу ескізу на фон.

П

Мал. 8.3 Техніка тканинної аплікації

ерш ніж приступати до роботи, необхідно намалювати ескіз майбутньої аплікації і встановити її розмір. Якщо йдеться про аплікації у вигляді панно, корисно при цьому враховувати місце її майбутнього розташування і спосіб кріплення. Зразками для аплікацій можуть послужити ілюстрації з журналів, листівки, предмети декоративно-прикладного мистецтва. У ряді випадків може виникнути необхідність збільшити або зменшити малюнок.

Е

Мал. 8.4 Техніка тканинної аплікації швом «козлик»

лементи аплікацій - квіти, дерева, птахи, тварини - мають бути стилізованими, без зайвих деталей. з чітким правильним контуром. Ескіз роблять в двох екземплярах. Один екземпляр розрізається і служить викрійками, інший зберігається і служить для контролю за правильним розташуванням елементів аплікації. Можна також відразу перенести за допомогою копіювального паперу весь малюнок на основну тканину, яка є фоном, деталі малюнка - на шматочки відповідної тканини. При цьому необхідно стежити, щоб напрям ниток тканини на шматочках збігався з напрямом ниток на основній тканині. Особливо це стосується великих деталей. До деяких викрійок треба робити надбавки в тих місцях, де одна деталь заходить на іншу, наприклад, якщо треба з'єднати кофту із спідницею, то до кінця кофти треба зробити надбавку і на неї пришити спідницю. Якщо в узорі однакові фігури зустрічаються кілька разів, то матерію можна скласти і по паперовій викрійці розкроїти відразу декілька екземплярів.

Деталі малюнку викроїти і приметати до основної тканини швом «вперед голку» дрібними стібками (чим сильніше сиплеться тканина, тим частіше), нитками муліне або котушковими в тон тканини. Строчку шва розташувати уздовж краю тканини. І краще стібки робити косі, тоді легше прихоплюються кінці нитки, що вибилися з матеріалу.

Закритий шов «козлик» (мал. 8.5). Робота виконується зліва направо. Почергове виведення та введення голки показано на малюнку (мал. 8.5, а,б). Повторюючи стібки таким чином, виконується шов до кінця рядку.

Стежити за нахилом стібків необхідно з самого початку роботи, коли вони починають перекривати один одного.

Д

Мал. 8.5 Техніка виконання закритого шва «козлик»

аний вид шва призначений для виконання як прямих так і злегка зігнутих ліній. Для його виконання необхідно заздалегідь прокласти на тканині дві паралельні лінії, що окреслюватимуть краї самого шва.

Зміст та послідовність виконання роботи

  1. Використовуючи навчальну та методичну літературу, методичні рекомендації до виконання роботи, ознайомитися із теоретичними відомостями щодо техніки тканинної аплікації та її виконання за допомогою закритого шва «козлик».

  2. Розглянути зразки аплікацій, виконаних у даній техніці.

  3. Користуючись інструкційною карткою, виготовити аплікацію за допомогою закритого шва «козлик» .

  4. Оформити звіт.

Матеріальне забезпечення

  1. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

  2. Журнали із різновидами даних аплікації, зразки найкращих попередніх робіт.

  3. Ножиці великі і маленькі з прямими і заломленими кінцями, голки, шпильки, наперсток, п`яльця, білий папір для ескізів і копіювальний папір (чорний і жовтий або червоний) для перекладу ескізу на фон.

Зміст звіту

  1. Назва і мета роботи.

  2. Аплікація, виконана за допомогою закритого шва «козлик».

Контрольні запитання

  1. У чому полягає техніка тканинної аплікації?

  2. Які матеріали використовуються для аплікації?

  3. Як виконується аплікація за допомогою закритого шва «козлик»?

Рекомендована література

  1. Художественное вышивание: Альбом / Е. О. Гасюк, М. Г. Степан – 5-е узд. – К.: Вища шк. Головное узд-во, 1987. – 247 с. – Текст парал. на укр., рус.яз.

Візерунки для виконання аплікації швом «козлик»