Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вышивка / Лабораторна робота №2

.9.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
999.94 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г.Шевченка

Кафедра загально технічних дисциплін

Лабораторія обслуговуючої праці

дисципліна «Художнє оздоблення швейних виробів»

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи № 9

Технологія виконання художньої гладі

м. Чернігів

Лабораторна робота № 9

Технологія виконання художньої гладі

Мета роботи: ознайомитися із різновидами і прийомами виконання художньої гладі.

Теоретичні відомості

Рослинні візерунки, виконані художньою гладдю, вимагають великої палітри кольорів ниток для зображення квітів, листя, бутонів і т. ін. Тональний підбір ниток дає можливість вишити квітку або листок двома-трьома тонами одного кольору ниток : від світлого відтінку до темнішого і, навпаки, від темного відтінку до світлого (мал. 9.1). Щоб не було різкої межі переходу від тону до тону, наприклад від ясно-рожевого до рожевого і темно-рожевого, стібки гладі роблять різної довжини (мал. 9.2). Якщо квітку потрібно вишити трьома тонами кольору, то довжину пелюстки ділять на три рівні частини і кожен з трьох тонів ниток як би вшивають в інший. Досягають цього, роблячи стібки гладі різної довжини. Якщо гладь виконана правильно, то ліва і права сторони роботи будуть однаковими.

К

Мал. 9.1 Кольорова

художня гладь

ольорова художня гладь
(мал. 9.3). Ескізи малюнків для кольорової художньої гладі, як правило, чорно-білі. Це робиться спеціально, для того, щоб вишивальниця сама могла підібрати колірну палітру за своїм смаком. Але слід звернути увагу, що при підборі кольорів ниток діють ті ж правила, що і при підборі фарб.

Кольорова художня гладь підкреслює характерні особливості зображуваних предметів і виконується нитками, кольори яких близькі до природних, з плавним переходом тонів.

Д

Мал. 9.2

ля надання об'єму і опуклості малюнку фігура на кінці або по краях робляться світлішою, а до основи або до середини - темнішою. Якщо у листя і пелюсток квітки краї відігнуті, то їх потрібно вишивати в іншому напрямі і іншими тонами: світлішим тоном (якщо вони освітлені), і темнішим (якщо вони лежать в тіні). Поняття про світлотінь дає можливість показати об'ємність предметів, що вишиваються (ягоди, квіти, птахи).

Дуже важливо для художньої гладі підбір кольорів і відтінків ниток виконувати при денному світлі. Так само при підборі ниток необхідно враховувати колір тканини, на якій виконуватиметься вишивка.

Червоний, синій, жовтий, зелений і усі їх відтінки краще виділяються на сірому фоні. Тому, підбираючи фон для багатоколірної вишивки, краще використовувати тканини світлих приглушених кольорів (сіро-зелений, сіро-бежевий, сіро-блакитний, сіро-бірюзовий, кремовий), на яких кольорові нитки виглядатимуть найбільш виграшно. Фон в художній вишивці ні в якому разі не має бути яскравішим за саму вишивку.

П

Мал. 9.3 Кольорова художня гладь

ри вишиванні кольоровими нитками на білому фоні слід враховувати, що на білому усі кольори виглядають значно яскравіше, різкіше, темніше, тому краще підбирати світліші, неяскраві нитки. На чорному фоні красиво виглядає вишивка яскравими нитками.

Вишиваючи візерунок, слідує, передусім, визначити основною його колір і тон (наприклад, пастельний або яскравий), а потім шукати інші відтінки. Фон також має бути підпорядкований ведучому кольору вишивки.

Щоб край зубчастого листя був рівним і опуклим, перед початком зашивання листа гладдю, можна виконати його частим швом "вперед голку".

Багатоколірна тонова гладь (мал. 9.4). Така гладь застосовується в основному для вишивки різних фруктів, букетів, при виготовленні декоративних панно і серветок, невеликих скатертин, подушок, але може також з успіхом застосовуватися у оздобленні одягу.

Мал. 9.4 Багатоколірна тонова гладь

Тонову гладь потрібно виконувати стібками різної довжини, щільно прилеглими один до одного, укладаючи їх ряд за рядом. Щоб непомітним був перехід від одного тону до іншого, стібки роблять різної довжини, чергуючи довгі і короткі.

Стібки кожного наступного ряду повинні "входити" (вливатися) в проміжки між стібками попереднього ряду, не залишаючи просвітів.

Вишивати квіти краще на тканинах таких як льон, суворе полотно, шовк, шерсть і т. ін.

Починати вишивку потрібно з великих деталей малюнку, наприклад з квітів. Це дозволить при необхідності, змінивши відтінок листя, відкоригувати загальне колірне сприйняття готової роботи.

Зміст та послідовність виконання роботи

  1. Використовуючи навчальну та методичну літературу, методичні рекомендації до виконання роботи, ознайомитися із різновидами і прийомами виконання художньої гладі.

  2. Вивчити нові терміни і поняття щодо техніки виконання художньої гладі.

  3. Розглянути зразки вишивок, виконаних у даній техніці.

  4. Користуючись малюнками, журналами і рекомендаціями виготовити вишивку за допомогою даної техніки.

  5. Оформити звіт.

Матеріальне забезпечення

  1. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

  2. Журнали із різновидами даної вишивки, малюнки, схеми, інструкційні картки, зразки найкращих попередніх робіт.

  3. Бавовняна тканина, нитки для вишивання, голка для вишивання, ножиці великі і маленькі, олівець, калька для переносу малюнка на тканину.

Зміст звіту

  1. Назва і мета роботи.

  2. Вишивка, виконана художньою гладдю.

Контрольні запитання

  1. Які основні характерні риси вишивки художньою гладдю?

  2. Яка послідовність виконання вишивки художньою гладдю?

  3. Перерахуйте і охарактеризуйте різновиди художньої гладі за кольорами.

  4. У яких виробах доцільно застосовувати художню гладь?

Рекомендована література

  1. Вышивка. Универсальное руководство для начинающих и профессионалов: пер. с итал. Г. Гавы. – Харьков: Книжный Клуб «Клуб Семейного Досуга», 2008. – 128 с.: ил.

  2. Художественное вышивание: Альбом / Е. О. Гасюк, М. Г. Степан – 5-е узд. – К.: Вища шк.. Головное узд-во, 1987. – 247 с.

Візерунки для вишивання художньою гладдю