Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вышивка / Лабораторна робота №2.6.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
16.94 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г.Шевченка

Кафедра загально технічних дисциплін

Лабораторія обслуговуючої праці

дисципліна «Художнє оздоблення швейних виробів»

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи № 6

Технологія виконання вишивки «Рішельє»

м. Чернігів

Лабораторна робота № 6

Технологія виконання вишивки «Рішельє»

Мета роботи: ознайомитися із технікою виконання вишивки рішельє, її характерними складовими елементами, оволодіти технікою їх виконання і дізнатися про способи догляду за вишивкою рішельє.

Теоретичні відомості

Рішельє - ажурна і витончена вишивка. Її використовують при створенні скатертин, постільної білизни, серветок, обробки одягу (мал. 6.1).

Рішельє відрізняється від інших видів гладьової вишивки, передусім, своєю ажурністю, великою кількістю прорізів, заповнених сполучними стовпчиками, "брідами", і тонкими нитками, "павутинками". Контури малюнків обшиті петельним швом. Візерунки прикрашаються різними гладьовими та іншими оздоблювальними швами.

Вишивка рішельє з’явилася в Італії в епоху відродження, а своєю назвою зобов'язана відомому французькому кардиналові, якому вона особливо подобалась.

Перша згадка зустрічається в хроніках 12-го століття, тоді ця вишивка створювалась черницями і трималася в секреті від широкої публіки. В ті часи цю вишивку використовували для одягу священнослужителів і на тканинах для святих. Нині, усі види ажурної вишивки по вільному контуру з перемичками називають "рішельє". "Рішельє" можна виконувати на будь-якій тканині, підбираючи до неї нитки за кольором і по товщині.

Д

Мал. 6.1 Вишивка рішельє

ля вишивки в техніці рішельє підбираються малюнки вільного контуру, як геометричного, так і рослинного характеру. Нитки для вишивки беруться в тон тканини. Особливо святково виглядають візерунки, вишиті шовковими нитками на шовкових тканинах. Деталі малюнка повинні розташовуватися так, щоб вони стикалися якими-небудь частинами, або щоб між ними можна було прокласти бріди, павучки або сітки.

На добре випрасувану тканину перевести візерунок. На малюнку мотиву, що виконується вишивкою рішельє, подвійними лініями розмітити контури, що обшиваються петельним швом. Усі бріди розмітити однією лінією. Фрагменти, що виконуються прорізною гладінню, розмітити однією лінією.

Один з найважливіших елементів вишивки рішельє - сполучні перемички, звані брідами. Існує декілька видів брід. Перший вид - обвита бріда, яка виконується таким чином: заздалегідь покладені нитки обвити робочою ниткою (мал. 6.2, а).

а б в г

Мал. 6.2 Способи виконання брід

Другий вид - бріда, що виконується петельним швом. Прокладені нитки обшити щільним петельним швом (мал. 6.2, б). Третій вид - бріда, що виконується штопальним швом (мал. 6.2, в). Для обвитої бріди і бріди, що виконується петельним швом прокласти 3 нитки; у зворотному напрямі, нитки обвити або обшити щільним петельним швом. Для бріди, що виконується штопальним швом прокладати парну кількість ниток, зазвичай 4 або 6. Кількість прокладених ниток розділити навпіл і поперемінно перештопувати то одну, то іншу половину прокладених ниток. Бріди виконувати одночасно з настилом або з прокладанням коротких стібків шва "вперед голку" на подвійних контурах. Працювати треба саме в такій послідовності, щоб кінці прокладених ниток були надійно закріплені і бріди добре тримали форму, а кінці брід були приховані під щільним петельним швом, яким обшивають контури.

Н

Мал. 6.3 Просте «піко»

а малюнку (мал. 6.2, г) показано виконання бріди, обшитою двостороннім петельним швом. Цей вид петельного шва слід виконувати в 2 прийоми: в 1-му ряду прокласти нещільні стібки. Стібки 2-го ряду прокласти між стібками 1-го ряду, захоплюючи прокладені для бріди нитки. Закриті краї обох рядів спрямовані в протилежні сторони. Для того, щоб після виконання 2-го ряду повернутися в початок бріди (для продовження прокладання контурів) слід прокладати парне число ниток.

На малюнку (мал. 6.3) показано виконання простого "піко", на малюнку (мал. 6.4, а) - відкладного "піко" - посередині бріди, виконаною петельним швом.

а б в

Мал. 6.4 Способи виконання «піко»

Для виконання "спірального пико" (мал. 6.4, б) голку ввести в останній петельний стібок і обвити ниткою 8-12 разів залежно від товщини нитки. Завитки притримувати великим і вказівним пальцями однієї руки, а пальцями іншої руки протягнути голку крізь спіраль. Обвиту нитку скласти півколом. Голку уколоти в місце останнього виколювання і закінчити бріду. Далі продовжити прокладання контурів до наступної бріди.

На малюнку (мал. 6.4, в) показано виконання бріди з "піко" петельним швом. Бріду шити до середини довжини, голку ввести в останній петельний стібок, виконати 1 петлю, не захоплюючи бріду. Прийом повторити двічі, потім виколоти голку назад і закінчити бріду.

П

Мал. 6.5 Виконання допоміжних стібків

ри виконанні складних брід з відгалуженнями, щоб уникнути непотрібних потовщень в місцях перехрещення прокладених робочих ниток, допоміжні стібки виконують тоншою ниткою, краще контрастного кольору (мал. 6.5).

Павучки роблять на перехрещуванні брід. По черзі пропускаючи голку під брідою і над брідою, роблять два – три кола. Після цього, дійшовши до незакінченої бріди, виконують і її (мал. 6.7).

П

Мал. 6.6 Виконання складної бріди з вісьмома «гілочками»

ерш ніж обшивати контури візерунків і краю петельним швом необхідно прокласти по контурах 2 ряди стібків "вперед голку", або 1 ряд стібків тамбурного шва.

Уздовж широкого краю виконати додатковий настил стібками тамбурного шва, шва "хрест" або "вперед голку" з обов'язковим зміщенням.

П

Мал. 6.7 Техніка виконання павучка

ри обшиванні прокладених контурів петельним швом строго стежити за тим, щоб закритий край петельного шва був спрямований у бік майбутнього зрізу полотна (мал. 6.8, 6.9). Для надання краям ще більшої пластичності виконують уздовж наміченого краю між розміченими контурами гладьовий валик (шов "шнурок"). Прокласти 1-2 нитки і обшити їх щільними стібками гладьового шва, прихоплюючи кінці брід. Потім валик обшити щільними стібками петельного шва, закриваючи при цьому лінії візерунків.

Мал. 6.9 Приклад правильного виконання петельного шва

Мал. 6.8 Приклад правильного виконання петельного шва

Акуратно і правильно виконати вишивку - це дуже важливо. Але не менш важливо точно зрізати на ділянках під брідами зайве полотно. Виконувати цю операцію треба спеціальними ножицями для рукоділля із загостреними кінцями. Щільно зрізати по зовнішньому контуру впритул до закритого краю петельного шва. Ділянки між брідами спочатку розрізати приблизно посередині, щоб не пошкодити бріди і досягти краю петельного шва (мал. 6.10, 6.11).

На малюнку (мал. 6.12) показана вже повністю закінчена робота.

Я

Мал. 6.10 Розрізання ділянок між брідами

кщо після закінчення роботи вишивку необхідно випрати, то зробити це необхідно до зрізання, відповідного вирізування зайвого полотна.

Після прання вишивку ретельно і дуже акуратно пропрасовують з виворітного боку на м'якій підкладці.

Догляд за вишивкою рішельє. Час від часу вироби з вишивкою рішельє доводиться прати, оскільки звичайно це предмети повсякденного життя і побуту,а не музейні експонати: серветки, скатертини, постільна білизна, штори. Залежно від міри забруднення виробу прати необхідно в гарячій воді м'яким миючим засобом або застосовують кип'ятіння. Машинного прання по можливості уникають. Якщо це з якихось причин неможливо, вироби з вишивкою слід заздалегідь помістити в спеціальний мішок для делікатного прання білизни, щоб не пошкодити бріди.

Мал. 6.11 Вирізання ділянок між брідами

Мал. 6.12 Вишивка рішельє після закінчення вирізування

Прасувати вироби з вишивкою рішельє слід тільки у вологому виді. Ні в якому разі не пересушувати!

П расувати вироби тільки з виворітного боку на м'якій підкладці. Для цього існує спеціальна повсть. На фрагменти з брідами покласти шматок тканини, щоб гостра частина праски не пошкодила бріди.