Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вышивка / Лабораторна робота №2

.1.doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
4.92 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г.Шевченка

Кафедра загальнотехнічних дисциплін

лабораторія обслуговуючої праці

дисципліна «Художнє оздоблення швейних виробів»

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи № 1

Композиція в створенні виробів інтер'єрного та одягового призначення

м. Чернігів

Лабораторна робота № 1

Композиція в створенні виробів інтер'єрного та одягового призначення

Мета роботи: ознайомитися із невід’ємною роллю композиції у процесі створення художнього виробу, навчитися розрізняти символіку і характер орнаментики; ознайомитися із поняттям „рахункові шви” та їх застосуванням у створенні виробів інтер'єрного та одягового призначення.

Теоретичні відомості

Композиція – процес створення художнього твору, складання його частин у єдине ціле.

Характер композиції залежить від ідейного задуму художника. Постійне спостереження навколишнього середовища живить творчу уяву майстра, збуджує прагнення відтворити його засобами мистецтва – зокрема вишивки.

В

Мал. 1.1 Вишивка на рушнику

ишивка дозволяє специфічними засобами, в опосередкованій умовній формі, зумовленій традиціями народної творчості, відтворити навколишній світ. Повторення елементів і творче застосування їх у певній композиції, вдалий підбір забарвлення малюнка створюють своєрідний ритм в орнаменті, допомагають художнику досягти кінцевої мети – передати загальне враження, відтворити настрій (мал.1.1).

Вишивка — це унікальне мистецтво народної гра­фіки, вона зберегла і несе в собі багатовікову куль­туру народної декоративної лінії. Стібки нитки-лінії — прямі по горизонталі або вертикалі, діагональні — основа творення складних орнаментальних форм. Вона — домінанта вишивального мистецтва. З неї по­чинається безперервний процес творення — від про­стих елементів до складних мотивів, орнаментальних форм. Характерно, що у вишивці наглядніше і пере­конливіше, ніж в інших видах мистецтва, можна спостерігати народну  винахідливість щодо методу розміщення мотивів на лінії, яку в народі називають стежиною, дорогою, бігунчиком. Ці лінії стеляться на тканині рівно, зубчастими або хвилястими висту­пами, строго організуючи в лінійно-стрічковому ритмі безліч мотивів, образів, знаків.

Типовою рисою орнаменту вишивок є стилізоване трактування. Українським вишивками властиві як геометричні так і рослинні форми орнаменту.

Орнамент (від грец. «Ornamentum») - прикраса.

Г

Мал. 1.2 Приклад орнаменту

еометричний орнамент складається з різноманітних найпростіших елементів, які є засобом не тільки декоративної , естетичної, а й символічної мови (див. мал. 1.2). Геометричним малюнкам притаманна стрункість, чіткість. Вишиваючи геометричний орнамент треба слідкувати за його симетрією.

Символіка орнаменту вишивки

Створюючи орнаменти для вишивки, художники в усі часи зверталися до природи, але не просто копіювали її, а переробляли, стилізуючи спрощували, зберігаючи найхарактерніше (див. мал. 1.3).

Стародавні вважали, що через край одягу (поділ, краї рукавів, воріт) можуть проникнути злі сили, і тому ці частини одягу необхідно було захищати вишивкою.

У слов'янському орнаменті червоний - головний колір.

Г

Мал. 1.3 Слов’янський геометричний орнамент

еометричний орнамент притаманний всій слов'янській міфології.

Ромб - найпоширеніший орнамент вишивки всіх східнослов'янських народів.Ромб має безліч значень: сонце, родючість, землеробство.

Х

Мал. 1.4 Орнамент у вигляді хрестів-сонцеворотів

рест із загнутими кінцями (солярний знак) - символ сонцевороту, зміни дня і ночі. Існує велика різноманітність виконання і два напрямки обертання. Горизонтальна хвиляста лінія - символ води. Пряма горизонтальна лінія - символ землі (мал. 1.4).

Жіноча фігура з піднятими до неба руками стоїть у центрі кола, і головує над оточуючими її тваринами і рослинами - символ Матері-Землі. Біля її ніг зубчаста лінія - вода. Східнослов'янська богиня Берегиня, або Мокоша вважалася покровителькою води, сімейного вогнища, родючості (мал.1.4).

«

Мал. 1.4 Орнаменти для захисту дому

Жар-птиця» - весняне сонце.

Кінь - охоронець домашнього вогнища. За повір'ям кінь брав участь у пересуванні сонця по небу.

Орел, сокіл, півень - в різних районах Росії ці три птахи символізували собою вогонь.

«Пара птахів» - символ нареченого і нареченої.

Квіткові орнаменти - процвітання, багатство, народження дітей. Різноманітні рослини зустрічаються у вишивці в залежності від місцевості. На півдні - троянди, барвінок. У середній смузі - волошка, папороть, на півночі - хвойні гілочки.

Зображення священного дерева зустрічається у багатьох народів. На Русі священним деревом була береза.

Українській вишивці притаманні такі рослинні орнаменти: «Виноград», «Хміль», «Дубове листя», «Барвінок», «Троянди», «Смородина», «Калина», «Лілея». «Барвінок» - символ нев'янучого життя. «Яблуневе коло» розділене на 4 частини і протилежні частини, виконані в одному кольорі - символ любові. «Виноград» - символ родини. «Зірки» - символ Всесвіту. «Лілія» - символ дівочої чистоти і невинності. «Дуб» - символ чоловічої енергії, життя. «Хміль» відноситься до весільної, молодіжної символіки. «Дерево життя» - стародавній символ, зображувався у вигляді стилізованих листя і гілок.

У вишивці рушників, панно, присвячених знаменним датам, вживаються емблеми держави.

За мотивами орнаменти вишивок поділяються на три групи : геометричні, рослинні , зооморфні (тваринні) й відображають елементи символіки стародавніх вірувань, культів (мал. 1.5).

Рослинні орнаменти складаються з стилізованих (спрощених) квітів, листя, бутонів, стеблин.

Г

Мал. 1.5 Зооморфні орнаменти

еометричні орнаменти складаються з різноманітних геометричних фігур: трикутників, ромбів, квадратів, зірок і ін. (мал. 1.6).

У вишивці рушників, серветок, скатертин, панно в орнаментах зустрічаються стилізовані тварини, птахи, комахи.

Рослинно-геометризовані орнаменти складаються з геометризованних, спрощених квіток, листя, бутонів, стеблин.

Мал. 1.6 Геометричні орнаменти

Шви українських вишивок діляться на основні та додаткові. Основні шви в свою чергу діляться на рахункові й декоративні. Рахунковими називаються такі шви, для виконання кожного стібка яких необхідно рахувати нитки тканин. Рахунковими швами виконують геометричні або рослинно - геометризовані орнаменти.

До рахункових швів відносяться: пряма гладь, коса гладь, занизування, набір, низь, хрестик, зерновий вивід, виколювання, вирізування, верхошов, різні види мережок.

Різноманітність орнаментів досягається поєднанням декількох видів швів в одному візерунку. Так, візерунок може бути виконаний: прямою гладдю, вирізуванням, виколюванням, зерновим виводом, ретяззю, двосторонньою штаповкою.

Геометричні орнаменти і рахункову техніку використовують повсюди – у декоруванні одягу (див. мал. 1.7), в оформленні інтер’єру(мал. 1.8). Орнаменти надають краси і самобутності виробу, створюють автентичну атмосферу приміщення.

Мал. 1.7 Лялька-мотанка і жіночий стрій України

Мал.1.8 Приклад застосування української вишивки в інтер’єрі

Зміст та послідовність виконання роботи

  1. Використовуючи навчальну та методичну літературу, методичні рекомендації до виконання роботи, ознайомитися із невід’ємною роллю композиції у процесі створення художнього виробу, навчитися розрізняти символіку і характер орнаментики; ознайомитися із поняттям „рахункові шви” та їх застосуванням у створенні виробів інтер'єрного та одягового призначення.

  2. Вивчити нові терміни і поняття щодо даної теми, занотувати їх.

  3. Розглянути журнали, зразки народного одягу, ляльки-мотанки, усвідомити важливість композиції у створенні українського одягу та оформленні інтер’єру.

  4. Замалювати ескіз оформлення сучасної квартири з використанням українських орнаментів.

  5. Оформити звіт.

Матеріальне забезпечення

  1. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

  2. Журнали, малюнки, зразки народного одягу, вишивки, ляльки-мотанки, папір формату А4, кольорові олівці.

Зміст звіту

  1. Назва і мета роботи.

  2. Ескіз оформлення сучасної квартири в українському стилі.

Контрольні запитання

  1. Що таке композиція? Яка її роль у процесі створення одягу та оформлення українського інтер’єру?

  2. Що таке орнамент? Наведіть приклади їх та символіку.

  3. Класифікація швів українських вишивок. Що таке рахункова техніка?

Рекомендована література

  1. Художественное вышивание: Альбом / Е. О. Гасюк, М. Г. Степан – 5-е узд. – К.: Вища шк. Головное изд-во, 1987. – 247 с.