Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Вышивка / Лабораторна робота №2

.5.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
3.14 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Т.Г.Шевченка

Кафедра загальнотехнічних дисциплін

Лабораторія обслуговуючої праці

дисципліна «Художнє оздоблення швейних виробів»

ІНСТРУКЦІЯ

до лабораторної роботи № 5

Елементи композиції в створенні виробів

вільною технікою

м. Чернігів

Лабораторна робота № 5

Елементи композиції в створенні виробів

вільною технікою

Мета роботи: ознайомитися із різноманіттям декоративних швів, виконаних за допомогою вільної техніки та колористикою у виготовленні виробів одягового призначення.

Теоретичні відомості

Орнаменти декоративних швів на відміну від рахункових, утворюються з плавних форм фрагментів малюнків, вони не обов’язково повинні бути симетричними, тому і техніка називається вільною.

У декоративних швах (їх ще називають вільними) стібки вишивки виконують по мальованому контуру орнаменту. Отже, до декоративних відносяться шви, якими вишивають рослинні орнаменти. Це - двостороння гладь, полтавська гладь, художня гладь, рушникові шви. Прості декоративні шви: строчка, стебловий шов, ланцюжок або тамбурний шов, а також гладьовий шов качалочки, якими виконують геометричні і рослинно-геометризовані орнаменти.

До простих швів можна віднести контурні - «вперед голку», стебловий, тамбурний та інші, а також петельний та козлик, петельки з прикріпками і вузлики. Ці шви зустрічаються в багатьох вишивках як допоміжні, наприклад стебловим швом часто вишивають стебла рослин і гілочки; вузлики, козлик, тамбурний та інші застосовують для вишивки серцевини квітів. Ці шви нескладні у виконанні, але ними можна виконувати і самостійні візерунки рослинного характеру.

До додаткових швів відносяться: крайові шви, якими оформляють краю серветок, рушників; з'єднувальні шви (змережування), якими можна з'єднувати окремі деталі таких виробів, як блузи, сукні, спідниці та ін; зубцювання - шви, якими оформляють краї манжетів, рукавів, комірів у виробах, а також збирання на нитку - пухлик.

Щоб робота над вишивкою українських народних швів приносила творче задоволення, треба з самого початку намагатися виконувати все чітко і акуратно. Краса українських народних рахункових швів залежить від точності рахунку ниток тканини. Рослинні орнаменти треба вишивати точно по контуру малюнка.

Рослинні орнаменти захоплюють надзвичайною різноманітністю візерунків і плавністю ліній. Улюбленим мотивом рослинної орнаментики українських вишивок є хвиляста гілка, навколо якої розміщують стилізованих качок, павичів, півнів, голубів та інших птахів.

Походження вишивки можна визначити за композиційним розміщенням малюнків і характером орнаментики, технікою виконання й колористикою.

Вишивка може бути однобарвна і багатобарвна. В багатобарвних українських вишивках завжди переважає який-небудь один чи два кольори, які визначають загальне забарвлення і стають основними. Інші кольори тільки доповнюють кольорову гамму, пожвавлюють, підкреслюють і виділяють основний тон.

В народній вишивці існує певний зв'язок техніки вишивання й кольору. За певними швами закріпилися й певні кольори. Мережка, вирізування й виколювання є переважно білими; подільські вишивки качалочками – завжди поліхромні; рушниковий шов виконується майже завжди червоним кольором. Вишиваючи білими нитками, можна досягти великого ефекту, широко використавши гру світла й тіні на поверхні орнаменту, що утворюється завдяки різному напрямку швів. Переходи одного кольору в інший бувають іноді контрастні, а іноді дуже ніжні, коли межа між ними пом’якшується тим, що нитки одного кольору заходять проміж ниток іншого кольору.

Широке застосування декоративні шви отримали у художньому оздобленні одягу, подушок, серветок. На мал. 5 зображені приклади оформлення одягу різними декоративними швами, виконаними у різних кольорах.

Мал.5 Приклади оздоблення виробів

вільною технікою

Зміст та послідовність виконання роботи

  1. Використовуючи навчальну та методичну літературу, методичні рекомендації до виконання роботи, ознайомитися із різноманіттям декоративних швів, виконаних за допомогою вільної техніки та колористикою у виготовленні виробів одягового призначення.

  2. Вивчити нові терміни і поняття щодо даної теми, занотувати їх.

  3. Розглянути журнали, зразки вишивок, скатертин, предметів одягу, виконаних за допомогою вільної техніки.

  4. Замалювати ескіз оформлення одягу декоративною вишивкою, виконаною у вільній техніці.

  5. Оформити звіт.

Матеріальне забезпечення

  1. Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи.

  2. Журнали, малюнки, вишивки, скатертини, папір формату А4, кольорові олівці.

Зміст звіту

  1. Назва і мета роботи.

  2. Ескіз оформлення одягу декоративною вишивкою, виконаною у вільній техніці.

Контрольні запитання

  1. Що розуміють під поняттям вільна техніка?

  2. У чому особливість декоративних швів?

  3. Який існує зв’язок між технікою вишивання і кольором?

Рекомендована література

  1. Художественное вышивание: Альбом / Е. О. Гасюк, М. Г. Степан – 5-е узд. – К.: Вища шк. Головное изд-во, 1987. – 247 с.

  2. Антонович С.А., Захарчук-Чугай Р.В., Станкевич М.Є. “Декоративно-прикладне мистецтво” – Львів: Світ, 1999.

  3. http://www.devchatam.ru