Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
15
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
29.18 Кб
Скачать

4

Вступ

Намагання розібратися в сутності емоційних явищ, зрозуміти значення емоцій в життєдіяльності людини здавна було предметом значного зацікавлення багатьох філософів, психологів, медиків. Вивчення емоційної сфери і, зокрема, ролі емоцій в організації та регуляції поведінки людини й сьогодні займає винятково важливе місце.

Відомо, що життя сучасної людини характеризується зростанням інтенсивності і частоти емоційних навантажень. Цьому сприяють стрімка зміна соціального середовища, підвищення темпів життя, руйнування традиційних сімейних структур, екологічні катаклізми тощо. На все це людина реагує певними переживаннями, і, як наслідок, - вона втрачає контакт зі своїм душевним станом, а відтак, можливість їх розуміти і керувати ними, що, в свою чергу, негативно впливає на фізичне і психічне здоров’я: збільшення числа психосоматичних захворювань, важких душевних станів (тривожно-депресивних розладів), емоційних “вибухів” і конфліктів і, в решті решт, незадоволеність собою. Отже, емоції мають важливе значення, бо служать засобом мобілізації організму, що дозволяє переборювати події та ситуації, які відбуваються в навколишній дійсності.

Тема даної наукової роботи – взаємозв’язок між типом загальної емоційної направленості та копінг-стратегіями студентів-психологів.

Об’єкт дослідження – емоційно-вольова сфера особистості.

Предмет дослідження – тип загальної емоційної направленості студентів-психологів та вибір ними копінг-стратегі.

Мета – дослідження особливостей зв’язку між типом загальної емоційної направленості та домінуючими копінг-стратегіями студентів психологів.

Гіпотези:

1) серед студентів психологів переважає альтруїстичний та комунікативний тип емоційної направленості;

2) студентами-психологами віддається перевага «пошуку соціальної підтримки» як провідній копінг-стратегії;

Завдання:

  1. здійснити теоретичний аналіз проблем ролі емоцій в житті людини, емоційної направленості та стратегій подолання особистості;

  2. підготувати і провести емпіричне дослідження з вивчення типу загальної емоційної направленості та копінг-стратегій студентів-психологів;

  3. провести кількісний та якісний аналіз результатів дослідження.

Теоретично-методологічною основою дослідження виступили роботи Б.І. Додонова, Є.П. Ільїна, С.Л. Рубінштейна, А.В. Лібіної, Р. Лазаруса.

Використані методики: «Диагностика общей эмоциональной направленности личности» Б.І. Додонова; «Индикатор копинг-стратегий» Д. Амірхана.

Соседние файлы в папке Курсовая работа