Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Курсовая работа / Розділ 2

.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
61.95 Кб
Скачать

32

Розділ 2. Емпіричне дослідження типу загальної емоційної направленості та копінг-стратегій студентів-психологів

2.1. Методики та процедура емпіричного дослідження

Проведений теоретичний аналіз дав нам змогу висунути наступні гіпотези:

  1. серед студентів-психологів переважає альтруїстичний та комунікативний тип загальної емоційної направленості;

  2. студентами-психологами віддається перевага «пошуку соціальної підтримки» як провідній копінг-стратегії.

Вибірку дослідження складало 40 досліджуваних: студенти третього курсу психолого-педагогічного факультету Чернігівського національного педагогічного університету імені Т.Г. Шевченка, віком 19-20 років.

Для дослідження типу загальної емоційної направленості було використано методику «Диагностика общей эмоциональной направленности личности». Теоретичною основою методики є концепція Б.І. Додонова про загальний тип емоційної направленості особистості та сформовані ним 10 відповідних типів, що відповідають 10-ом шкалам методики.

Для дослідження копінг-стратегій використовувалась методика «Индикатор копинг-стратегий» Д. Амірхана.

Д. Амірхан виокремлює наступні види копінг-стратегіій: «вирішення проблеми», «пошук соціальної підтримки» та «уникнення проблем».

Обробка результатів методики проводилась шляхом оцінки відповідей респондентів за відповідними шкалами.

В якості стимульного матеріалу було використано російськомовний варіант методик.

Дослідження проводилось анонімно і добровільно.

1.2. Результати дослідження

Таблиця 1

Результати, отримані після проведення методики «Діагностика емоційної направленості особистості»; їх відсоткове співвідношення.

Альтруїстичний тип

Комунікативний тип

Глористичний тип

Праксичний тип

Пугнічний тип

Романтичний тип

Гностичний тип

Естетичний тип

Гедоністичний тип

Акізитивний тип

К-сть отриманих

відповідей

5

11

2

11

1

11

3

17

4

0

%

12

27

5

27

2,5

27

7,5

42

10

0

Тип емоційної направленості студентів-психологів

У результаті проведеного дослідження було отримано наступні результати: більша частина студентів-психологів (42%) характеризується естетичним типом загальної емоційної направленості. На наш погляд, це можна пояснити прагненням студентів до гармонізації власної особистості та взаємовідносин з оточуючими; здатністю до саморефлексії.

Вираженими також виявились комунікативний (27%), праксичний (27%) та романтичний (27%) типи. Переважання комунікативних емоцій пояснюється потребою у спілкуванні, що лежить в основі діяльності студентів-психологів. Для праксичного типу характерними є емоції задоволення від виконання корисної та необхідної роботи. Для студентів це перш за все наукова діяльність та застосування власних умінь на практиці. Належність частини студентів-психологів до романтичного типу загальної емоційної направленості можна обґрунтувати бажанням до пізнання таємничого та несвідомого, схильністю до філософських міркувань.

Зовсім не вираженим є акізитивний тип емоційної направленості особистості. Можливо, це пов’язано з переважанням духовних цінностей над матеріальними та прагненням в першу чергу до психологічного благополуччя.

Таблиця 2

Результати, отримані після проведення методики «Індикатор копінг-стратегій» (Д. Амірхан); їх відсоткове співвідношення.

Копінг-стратегії студентів-психологів

«Вирішення проблеми»

«Пошук соціальної підтримки»

«Уникнення проблеми»

К-сть отриманих відповідей

27

18

6

%

67

45

15

Результати методики показують, що більшість студентів-психологів (67%) обирають «вирішення проблеми» як домінуючу копінг-стратегію. Можемо припустити, що даний вибір пов'язаний з психологічною компетенцією студентів, присутніми навичками планування власної діяльності та регуляції емоційної сфери, що дозволяє більш раціонально поглянути на ситуацію та не вдаватися до емоційно-орієнованих копінгів.

Значна частина студентів (45%) віддає перевагу копінг-стратегії «пошук соціальної підтримки». Це можна пояснити віковими особливостями респондентів. Відомо, що молоді в більшій мірі ніж дорослим властиво маніпулювати інструментальною соціальною підтримкою без прийняття на себе відповідальності за збереження справедливості у відносинах. Юнаки та дівчата схильні отримувати від оточуючих конкретні дії, направлені на вирішення їхніх проблем.

Відповідно, найменш розповсюдженою виявилась копінг-стратегія «уникнення проблеми» (15%). Даний тип подолання більш характерний для школярів та підлітків. Крім того, вони частіше вдаються до використання примітивних захисних механізм ніж до більш складних стратегій подолання життєвих труднощів, що можна пояснити досить низьким рівнем емоційної регуляції.

Важливим є аналіз взаємозв’язку між типом емоційної направленості та копінг-стратегіями студентів-психологів.

Таблиця 3

«Вирішення проблеми»

«Пошук соціальної підтримки»

«Уникнення проблем»

Пугнічний тип

100

0

0

Гедоністичний тип

80

20

0

Праксичний тип

76,9

23,1

0

Глористичний тип

33,4

66,6

0

Романтичний тип

60

26,5

13,5

Комунікативний тип

58,3

41,7

0

Альтруїстичний тип

28,5

57,3

14,2

Гностичний тип

40

40

20

Естетичний тип

38

38

24

Співвідношення між типом загальної емоційної направленості та копінг-стратегіями студентів-психологів (%)

Проведене дослідження дає змогу говорити про наступні виявлені закономірності.

Для більшості типів емоційної направленості характерною є копінг-стратегія «вирішення проблеми». Невипадковим є, наприклад, абсолютне переважання даного виду копінгу (100%) серед респондентів із пугнічним типом загальної емоційної направленості, адже ці люди пов’язані з потребою в подоланні небезпек, перешкод, труднощів, схильні до ризику, отримують насолоду від гострих відчуттів у хвилину боротьби. Для праксичного типу також закономірним є обрання поведінково-орієнтованого копінгу (76,9%), так як для нього важливим є досягнення успіху у власній діяльності та відчуття піднесення від отримання гарних результатів. Неочікуваним виявилось використання досліджуваними з гедоністичним (80%) та романтичним (60%) типами направленості копінгу «вирішення проблеми». Можливо, це пов’язано з бажанням досліджуваних гедоністичного типу задовольнити потребу в тілесному та духовному комфорті, створити умови для безтурботного життя та пошуковою спрямованістю респондентів, що належать до романтичного типу. Комунікативний тип досліджуваних також віддає перевагу даному виду копінгу (58,3%).

Копінг-страгію «пошук соціальної підтримки» як домінуючу обирають респонденти з альтруїстичним (57,3%) та глористичним (66,6%) типами загальної емоційної направленості. Ймовірно це пояснюється тим, що альтруїстичні почуття виникають на основі потреби у співробітництві, допомозі іншим людям, бажанні приносити щастя іншим, почутті відданості та турботи. Для глористичного ж типу важливими є почуття, пов’язані з потребою у самоствердженні, славі, прагненні показати свою цінність як особистості чи переваги над суперником, що відповідно досягається у процесі соціальної взаємодії.

Досліджувані з гностичним та естетичним типами емоційної направленості в рівній мірі віддають перевагу копінг-стратегіям «вирішення проблеми» та «пошук соціальної підтримки». Для гностичного типу характерним є поєднання пізнавальної та пошукової діяльності із комунікативною та співробітницькою. Для естетичного типу, очевидно, також притаманне поєднання емоційно- та поведінково-орієнтованих стратегій при вирішенні життєвих труднощів, що пояснюється їх прагненням до гармонії та балансу у стосунках з іншими.

Результати емпіричного дослідження дають змогу зробити певні висновки.

Серед студентів-психологів найпоширенішим виявився естетичний тип загальної емоційної направленості, а домінуючою копінг-стратегією є «вирішення проблеми»; відповідно висунуті нами гіпотези не підтвердились. Можемо припустити, що це пов’язано із особливостями діяльності студентів-психологів, їх психологічною компетенцією, схильністю до рефлексії та намаганням досягти гармонії у внутрішньому світі та взаємовідносинах з оточуючими.

Виявлено також наступні закономірності. Досліджувані з пугністичним, гедоністичним, праксичним, романтичним та комунікативним типами віддають перевагу копінгу «вирішення проблеми»; глористичний та альтруїстичний типи обирають копінг «пошук соціальної підтримки»; респонденти гностичного та естетичного типів емоційної направленості в рівній мірі схильні до вибору копінг-стратегій «вирішення проблеми» та «пошук соціальної підтримки».

Соседние файлы в папке Курсовая работа