Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
For students_12 / ТРАВМИ1.doc
Скачиваний:
183
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
799.23 Кб
Скачать

ББКР12

Р-98 УДК075

За редакцією завідувача кафедри основ медичних знань та охорони здоров'я дітей Чернігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка С.Ф.Кудіна.

Рецензент: №В.ҐАЙОВА - кандидат медичних наук, доцент, завідувач кафедри біологічних основ фізичного виховання і спорту Чер­нігівського державного педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка.

Рябініна Л.В.

Р-98 Дидактичні матеріали для організації самостійного вивчен­ня змістового модуля «Долікарська медична допомога в загроз­ливих для життя станах при травмах і нещасних випадках» зага­льноосвітнього навчального курсу «Охорона здоров'я дітей та основи медичних знань». Навчально-методичний посібник для студентів Педагогічних університетів. - Чернігів: ЧДПУ імені Т.ПШевченкаі 2005. - 52 с.

ББКР12

УДК075

Д>укуегься за рішенням кафедри основ медичних знань

та охорони здоров'я дітей Чернігівського державного

педагогічного університету імені Т.Г.Шевченка.

Протокол № 1 від 1 вересня 2005 року.

© Л. В. Рябініна, 2005

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я ДІТЕЙ ТА ОСНОВИ МЕДИЧНИХ ЗНАНЬ

Змістовий модуль IV.

ДОЛІКАРСЬКА МЕДИЧНА ДОПОМОГА В ЗАГРОЗЛИВИХ ДЛЯ ЖИТТЯ СТАНАХ ПРИ ТРАВМАХ І НЕЩАСНИХ ВИПАДКАХ

ВСТУП

Сучасний розвиток суспільства вимагає подальшого вдосконалення системи підготовки, підвищення кваліфікації та перепідготовки педагогічних працівників. Вчитель несе моральну і юридичну відповідальність за збереження життя і здоров'я дітей на час перебування в навчальному закладі, піклування про яких покладено на нього.

Сьогодні, поряд із зростанням хронічних захворювань дітей, відмічається високий рівень дитячого травматизму (до 500 тис. на рік), високим є і показник шкільного травма­тизму. Найчастіше учні отримуютьтравми на перервах, уроках фізичного виховання, трудо­вого навчання, фізики, хімії, а також у спортивних секціях (до 50 тис. на рік).

Статистичні дані свідчать, що кожний десятий педагог протягом року опиняється в ситуації, коли йому доводиться надавати дитині першу медичну допомогу на місці пригоди.

Відомо, що при багатьох захворюваннях та травмах можуть виникати невідкладні стани, загрозливі для життя і здоров'я. У таких випадках учитель повинен уміти оперативно оцінити за загальноприйнятими ознаками стан хворого або потерпілого учня, визначити необхідний обсяг медичної допомоги та незволікаючи надати долікарську допомогу, спрямовану на попередження можливих ускладнень або летального наслідку.

Теоретичні й практичні питання долікарської медичної допомоги в загрозливих для життя станах при травмах та нещасних випадках включені до IV змістового модуля загаль­ноосвітнього навчального курсу «Охорона здоров'я дітей та основи медичних знань». Перед­бачається, що після вивчення змістового модуля студенти повинні знати:

— основи анатомії та вікової фізіології організму людини;

— основи проведення реанімації;

— основи надання долікарської медичної допомоги при деяких патологічних станах (опіках, відмороженнях, ушкодженнях електричним струмом, хімічних опіках, синдромі тривалого стискання, отруєннях, переломах, кровотечах, травматичному шоку, пораненнях тощо) і раптових захворюваннях у звичайних умовах та в екстремальних ситуаціях;

— техніку надання долікарської медичної допомоги в різних умовах, спрямовану на попередження ускладнень та спасіння життя потерпілого.

Студенти повинні влити:

— володіти навичками реанімації;

— володіти технікою надання долікарської медичної допомоги при травмах, крово­течах, утепленні, ядусі, ураженні різними хімічними й фізичними факторами (електрикою, високою (низькою) температурою, радіацією) та при отруєннях;

— володіти технікою десмургії, транспортної іммобілізації та тимчасової зупинки кровотеч.

СТРУКТУРА МОДУЛЯ

22. Травми, їх види, ускладнення. Дитячий травматизм ..

23. Кровотечі у дітей та дорослих, методи зупинення ...

24. ДМД при зупинці дихання та кровообігу...........

25. Відкриті ушкодження — рани, їх ускладнення, ДМД .

26. Закриті ушкодження м'яких тканин, кінцівок, ДМД .

27. Переломи кісток, ДМД .....................__

28. Опіки, відмороження, електротравми, утеплення, укуси змій, шкідливих комах та інших тварин, ДМД .

29. ДМД при травмах голови, хребта, шиї.............

30. ДМД при травмах грудної клітки та органів грудної порожнини.............................

31. ДМД при гострих захворюваннях і травмах органів черевної порожнини ...........................

32. Десмургія ....................................

1 2 2 1

— — 2

— 2

— 2 _

Усього годин:

16

Тема 22. Травми, їх види, ускладнення. Дитячий травматизм

План

22.1. Травми, загальні поняття, дитячий травматизм, засоби профілактики.

22.2. Поняття про першу медичну допомогу.

22.3. Травматичний шок.

Травми, або ушкодження — це функціональні чи анатомічні зміни в організмі, що виникають унаслідок дії різних агентів зовнішнього середовища. Залежно від ушкоджувальних факторів розрізняють механічні, фізичні, хімічні і психічні травми. Виділяють травми відкриті - (поранення) і закриті, що не супроводяться порушенням цілості шкіри і слизових оболонок.

Потерпілі від травм становлять 35-40 % усіх хірургічних хворих.

22.1. Травми, загальні поняття, дитячий травматизм, засоби профілактики

Травматизм займає третє місце (12,7 %) серед загальної кількості захворювань, уступаючи тільки грипу та гострому катару верхніх дихальних шляхів, а також серцево-судинним захворюванням. У чоловіків травми зустрічаються в 2 рази частіше, ніж у жінок, а у віці 15-29 років — посідають перше місце з усіх захворювань.

Розрізняють такі види травматизму: промисловий, сільськогосподарський, побутовий, вуличний, спортивний, транспортний, дитячий (шкільний, родовий), нещасні випадки (утопленій, отруєння).

Найчастіше травми бувають у дітей молодшого шкільного віку (від 7 до 11 років), коли вони відвідують школу, тобто самостійно йдуть до школи та проводять час відпочинку. Травми у хлопців з'являються частіше ніж у дівчат (3:1). Це пояснюється тим, що хлопці більш рухливі, сміливіші, відчайдушніші. Кількість травм зростає у травні і червні, коли діти найбільше часу проводять на вулиці.

На частоту нещасних випадків у дітей впливають такі фактори: відсутність догляду дорослих, недодержання правил вуличного руху тощо. За три літні місяці 51,3 % травм, що закінчуються смертю, припадає на дітей. Основною причиною є утеплення, на частоту якого впливають, вік і стать.

Профілактику дитячого травматизму слід проводити за допомогою таких заходів: адміністративних (упорядкування вулиць міст, наявність достатньої кількості дитячих садків, ясел, регулювання вуличного руху, обладнання дитячих та спортивних майданчиків, наявність у школах груп продовженого дня); агітаційно-виховних (аналіз причин дитячого травматизму, вироблення навиків і навчання правил поведінки дітей на вулиці, використовуючи наочні посібники, що є в школі, обговорення нещасних випадків зі школярами). Цю роботу повинні проводити батьки, учителі, державтоінспектори, медичний персонал школи, товариство червоного хреста, будинок санітарної освіти.

22.2. Поняття про першу медичну допомогу

Перша медична допомога при травмах є складовою частиною найдавнішої медичної спеціальності — хірургії. Основне завдання першої медичної допомоги — провести комплекс невідкладних медичних заходів при різних видах травматичних ушкоджень, раптових гострих хірургічних захворюваннях на місці виникнення та в період доставки у лікувальний заклад. Вона включає три основні групи заходів:

— негайно припинити вплив на потерпілого зовнішніх ушкоджуючих факторів (електричного струму, здавлювання важкими предметами, впливу високої або низької температури тощо) та забрати потерпілого з несприятливих умов (витягнути з води, винести з палаючого або отруєного приміщення);

— негайно почати надавати першу медичну допомогу залежно від характеру і виду травми,

нещасного випадку або раптового захворювання (спинити зовнішню кровотечу, накласти пов'язку на рану, провести транспортну іммобілізацію при переломах, штучну вентиляцію легень, закритий масаж серця тощо);

— якнайшвидше транспортувати потерпілого до найближчого лікувального закладу, дотри­муючись максимальної обережності.

Своєчасна і правильно надана перша медична допомога не тільки рятує життя потерпілому, але й забезпечує успіх лікування, попереджає розвиток важких ускладнень, зменшує тривалість втрати непрацездатності, оскільки фактор часу з моменту травми або раптового захворювання у більшості випадків має вирішальне значення. Розгублення та невміле надання першої медичної допомоги можуть завдати непоправної шкоди потерпілому. Тому всім людям треба знати основні правила надання першої медичної допомоги, вміти правильно і швидко її виконувати.

Першу медичну допомогу ліпше можуть надати особи, які оволоділи основами медичних знань. У випадку раптового захворювання або травми той, хто надає першу медичну допомогу, зобов'язаний негайно виконувати найпростіші заходи на місці травмування чи раптового захворювання, в період доставки потерпілого у лікувальний заклад.

Достатній рівень знань і добре володіння практичними навичками надання першої медичної допомоги дасть змогу майбутньому педагогові кваліфіковано допомагати потерпілим при нещасних випадках і раптових захворюваннях.

Соседние файлы в папке For students_12