Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

For students_12 / Основи медичних знань

.doc
Скачиваний:
299
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

Основи медичних знань: долікарська допомога та медико-санітарна підготовка

Главная / Основи медичних знань: долікарська допомога та медико-санітарна підготовка

 

Чуприна, О. В., Гищак Т. В., Долинна, О. В.

Основи медичних знань: долікарська допомога та медико-санітарна підготовка : навч. посіб. / О. В. Чуприна, Т. В. Гищак, О. В. Долинна. – К.: Вид. ПАЛИВОДА А. В., 2006. – 216 с.: іл. – Бібліогр.: 215 с. – (Бібліотечка студента).

(Рекомендовано Міністерством освіти і науки України)

 

Навчальний посібник укладено відповідно до програми з основ медичних знань та цивільної оборони. Посібник знайомить з основами організації медичної служби цивільної оборони й засобами першої медичної допомоги, також особли­востями догляду за хворими при травмах, опіках, нещасних випадках, ураженні отруйними і сильнодіючими речовинами, радіаційних ураженнях, заходами з профілактики інфекційних захворювань, основами вчення про загальний фізичний та статевий розвиток юнаків і дівчат, містить розділ із військової гігієни для студентів та курсантів вищих навчальних закладів військового профілю.

Видання призначене для студентів вищих навчальних закладів I–IV рівнів акредитації, учнів старших класів та викладачів загальноосвітніх шкіл, ліцеїв, коледжів. Може використовуватись як довідник для населення.

 

ЗМІСТ

РОЗДІЛ 1. Перша медична допомога при травмах, нещасних випадках і пораненнях / Основи знань про травми й травматизм. Кровотечі. Рани та їхні ускладнення. Пов'’язки. Засоби іммобілізації. Переломи кісток. Травми голови, шиї, хребта. Травматичний шок. Синдром тривалого роздав­лювання. Ушкодження грудної клітки та її органів. Основні принципи та способи надання першої медич­ної допомоги при гострих розладах дихання та діяльності серцево-судинної системи. Основні гострі захворювання та травми органів живота. Основні принципи та способи надання першої медичної допомоги при захворюваннях обміну речовин і сечовиділення. Перша медична допомога при утопленні, опіках, обмороженні й електротравмі. Радіаційні ураження, їх профілактика та перша медична допомога. Ураження отруйними та сильно­діючими речовинами. Укуси отруйних змій і комах. Перша медична допомога при гострих отруєннях у побуті /.

РОЗДІЛ 2. Догляд за хворими / Догляд за хворими. Основи медичної деонтології. Особиста гігієна хворого. Основні способи транспортування хворих і по­страждалих. Правила надання першої допомоги при травмуванні під час дорожньо-транспортної пригоди. Положення постражда­лого при транспортуванні. Застосування лікарських препаратів /.

РОЗДІЛ 3. Основи знань про здоров’я / Нормативно-правова база щодо захисту­ здоров’я та життя людини. Уплив соціальних і екологічних факторів на здоров’я людини. Стан здоров’я населення України. Гігієнічні норми, що регулюють охорону праці молоді. Основи здорового способу життя /.

РОЗДІЛ 4. Профілактика інфекційних захворювань / Загальна характеристика інфекційних хвороб. Характеристика кишкових інфекційних хвороб і правила їх профілактики. Характеристика інфекцій дихальних шляхів і кров’яних інфекцій, правила їх профілактики. Характеристика інфекцій зовнішніх покривів і правила їх профілактики. Ознаки грибкових захворювань шкіри, гельмінтозів та їх профілактика. Заходи профілактики інфекційних захворювань. Особиста профілактика під час догляду за інфекційними хворими. Санітарно-епідемічний режим стаціонару /.

РОЗДІЛ 5. Основи вчення про статевий розвиток / Статевий розвиток юнаків. Статевий розвиток дівчат. Особиста гігієна дівчаток і дівчат у різні періоди статевого розвитку. Сексуальні міжстатеві стосунки. Вагітність. Аборт і його наслідки. Засоби запо­бігання вагітності. Хвороби, що передаються статевим шляхом. СНІД /.

РОЗДІЛ 6. Основи військової гігієни / Поняття про військову гігієну й основи­ особистої гігієни військовослужбовців. Гігієнічні вимоги до розміщення військ і водопостачання військовослужбовців. Гігієнічні вимоги до організації харчування військово­службовців /.