Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция11_ВОВ.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
264.19 Кб
Скачать

Україна у Другій світовій війні

План лекції:

  1. Проблеми української державності напередодні та на першому етапі Другої світової війни (1938–1941 рр.).

  2. Напад Німеччини на СРСР. Україна на початку Великої Вітчизняної війни.

  3. Україна в умовах фашистської окупації.

  4. Визволення України й відновлення радянської державності.

  5. Підсумки та уроки Другої світової війни.

Друга світова почалася 1 вересня 1939 р. та закінчилася 2 вересня 1945 р. Вона опалила вогнем усі континенти. У ній прийняло участь 1,7 млрд чоловік з 72 країн. Агресорами виступили Німеччина, Італія та Японія, до яких під час війни приєдналися деякі інші держави.

Основною причиною Другої світової війни стали міжнародні суперечності через несправедливий світовий устрій, встановлений по результатам Першої світової війни. Цей устрій називався Версальською системою – за назвою головного мирного договору Антанти з Німеччиною, хоча договори були підписані з кожною країною членом Четверного союзу. Внаслідок післявоєнного мирного врегулювання особливо великі зміни відбулися в Європі, яка залишалася центром політичного та економічного життя у світі. Її карта була повністю перекроєна: Німецька й Австро-Угорська імперії були розчленовані, а на частині їхніх земель утворені нові держави: Польща, Чехословаччина, Королівство сербів, хорватів і словенців (Югославія). Новозасновані держави були багатонаціональними, з довільно, без урахування етнічного складу населення, встановленими кордонами. Так, лише 65% населення Польщі становили поляки, при цьому інші народи – українці, білоруси, литовці проживали на своїх історично етнічних землях. Новими європейськими кордонами були незадоволені всі, хто мав до них відношення, за винятком Антанти, і це об'єктивно вело до загострення боротьби за наступний перерозподіл територій.

Внаслідок Першої світової війни більш за всіх постраждала Німеччина, визнана головною винуватицею. Вона втратила 1/8 частину своїх територій, всі колонії, зазнала значних воєнно-політичних обмежень і була обкладена величезними контрибуціями. Цими заходами держави-переможці намагалися унеможливити відродження німецького мілітаризму й загрозу нової війни. Але вже у 1920-ті роки вони почали надавати Німеччині економічну допомогу й відмовили Польщі, Чехословаччині та Австрії в гарантіях територіальної цілісності, а у 1930-ті роки дозволи повністю зламати Версальську систему й розв’язати нову війну.

Протягом 30-х років у Європі склалися сприятливі умови для розв’язання війни. По-перше, в Німеччині до влади прийшов Гітлер, який відразу ж почав нарощувати воєнну міць держави. Ще до початку відкритих військових дій і, навіть, до загрози вдатися до них, небезпечність гітлерівської політики для Європи була очевидною. Але Англія, Франція, США не стали на перешкоді.

Другою важливою умовою, яка сприяла скачуванню Європи до війни стала міжнародна ситуація, що склалася. З різних причин європейські держави не змогли об'єднатися для боротьби проти загрози фашистської агресії, кожна захищалася самотужки. Крім того, Англія і Франція більшу небезпеку для себе бачили з боку Радянського Союзу, ніж з боку Німеччини.

Особливе місце в світовій історії займають передвоєнні 1938–1939 роки. Німеччина завершила перевід своєї економіки на воєнні рейки та спробувала політику з позиції сили – здійснила аншлюс Австрії та розчленування й окупацію Чехословаччини, фактично не зустрівши ніякої протидії з боку світового співтовариства. Шлях до війни було відкрито.

Другу світову війку можна поділити на декілька етапів:

Перший етап – з 1 вересня 1939 р. до 22 червня 1941 р. Гітлер окупував центральну й західну Європу та встановив тут «новий порядок». Вільними залишилися тільки нейтральні та союзницькі держави, а також Англія – єдина європейська держава, що продовжувала збройну боротьбу з Німеччиною.

Другий етап – з 22.06.41 р. до грудня 1941 р. Гітлер напав на СРСР і швидко просунувся аж до Москви, де ідея «бліц крігу» зазнала краху.

Третій етап – охоплює, період між битвами під Москвою (5.12.41 р. – 20.04.42 р.) та на Курській дузі (5 липня – початок серпня 1943 р.). Удари, нанесені вермахту, радянською армією під Москвою, Сталінградом і Курськом підірвали його боєздатність і змусили відступити. Відбувся корінний перелом у ході війни.

Четвертий етап – початок серпня 1943 р. – 9 травня 1945 р. Визволення Радянського Союзу, розгром фашизму в Європі.

П’ятий етап – з травня до 2 вересня 1945 р. Розгром Японії та завершення війки в Азії.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]