Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ 20 Особливі форми продажу товарів.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
244.56 Кб
Скачать

ОСОБЛИВІ ФОРМИ ПРОДАЖУ ТОВАРІВ

20.1. Комісійний продаж непродовольчих товарів

Суть договору комісії ❖

В умовах економічної кризи, зниження реальних грошових доходів населення важли­ве значення має розвиток комісійної торгівлі непродовольчими товарами, яка дозволяє населенню здати непотрібні йому товари на комісію й одержати за це певні грошові до­ходи, а магазинам збільшити обсяги реалізації без залучення додаткових обігових коштів.

Відповідно з Правилами комісійної торгівлі непродовольчими товарами сторо­нами торговельного процесу за комісійного продажу товарів є: суб'єкт господа­рювання, який приймає товар на комісію (комісіонер), і громадянин (в окремих ви­падках — підприємство, організація, установа), які здають товар на комісію {комітент). Відносини сторін регулюються договором комісії, відповідно з яким комітент доручає продаж товару комісіонерові за певну винагороду, розмір якої встановлюється за домовленістю сторін.

На комісію приймаються речі від громадян України, іноземних громадян, які постійно чи тимчасово проживають на території України, після пред'явлення пас­порта або документа, що засвідчує особу.

Переліки дозволених і заборонених до приймання для комісійного продажу то­варів наведено на рис. 20.1.

Приймання на комісію нових товарів здійснюється за наявності в комітента (крім фізичної особи, яка не має статусу підприємця-громадянина) документів, що підтверджують належну якість товарів, а приймання товарів, що підлягають обов'язковій сертифікації, — за наявності сертифіката відповідності або його копії чи свідоцтва про визнання іноземного сертифіката у державній системі сертифікації.

Товари, що не підлягають обов'язковій сертифікації в Україні, приймаються на ко­місію за наявності гігієнічного висновку державної санітарно-гігієнічної експертизи.

Технічно складні вироби, на які діє гарантійний строк користування, прийма­ються на комісію разом з паспортом і гарантійним талоном, який при продажу пе­редається покупцеві.

Товари від юридичних осіб приймаються згідно з товарно-супровідними доку­ментами та за наявності інформації про товар, викладаної відповідно до законодав­ства про мови.

Ціни на товари, прийняті на комісію, встановлюються комітентом за домовлені­стю з комісіонером на підставі ринкового попиту. Ціни на твори образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва, антикварних предметів установлюються з урахуванням їх художньої й історичної цінностей.

Приймання товарів на комісію ❖

Рис. 20.1. Переліки дозволених і заборонених товарів до приймання для комісійного продажу

Під час прийманні речей на комісію комісіонер на кожну одиницю товару випи­сує квитанцію у двох примірниках і товарний ярлик, що підписуються спеціаліс- том-оцінювачем і комітентом. Якщо здається кілька одиниць одного товару, то ви­писується одна квитанція, а на кожну одиницю товарів виписується товарний ярлик, який прикріпляються до прийнятих на комісію товарів. До малих речей при­кріплюється цінник з зазначенням на ньому номера квитанції і ціни реалізації това­ру. При продажу речі товарний ярлик або цінник з неї не знімається. Перший при­мірник квитанції вручається комітенту, а другий залишається в комісіонера і додається до товарного звіту

Приймання на комісію легкових автомобілів та мотоциклів та їх продаж здійс­нюється відповідно з Правилами торгівлі транспортними засобами і номерними аг­регатами спеціалізованими магазинами при наявності технічного паспорта і знятті з реєстрації в ДАІ. Прийманню підлягають як справні автомобілі, так і не на ходу. У цьому разі покупця під розписку попереджають про несправність транспортного засобу. Автомобілі продаються громадянам, які досягли 18-річного віку, а мотоци­кли —- 16-річного віку. Громадянам надається право продавати автомобілі через магазини будь-кому, або з визначенням конкретної особи.

За комітентом зберігається право власності на товар, прийнятий на комі­сію, до моменту його продажу покупцеві. Матеріальну відповідальність за по­шкодження або втрату товару перед комітентом несе комісіонер. Комітент вправі в будь-який час забрати зданий на комісію товар за наявності квитанції, документа, що засвідчує особу, та заплативши за зберігання обумовлену в договорі суму.

Заборонено приймати на комісію:

  • зброю, боєприпаси (крім мисливської та спортивної зброї і боєприпасів до них, а та­кож холодної зброї, спеціальних засобів, за­ряджених речовинами сльозоточивої і драті­вної дії, що продаються громадськими об'єд­наннями з дозволу органів внутрішніх справ), бойову і спеціальну військову техніку;

  • вибухові речовини й засоби вибуху;

  • отруйні речовини;

  • наркотичні, психотропні й отруйні засоби;

  • лікувальні засоби і вироби медичного призначення;

  • державні еталони одиниць фізичних ве­личин;

  • армійське знаряддя, тканини та інші то­вари військового асортименту, формене обмундирування, білизну з штампом за­кладів, організацій і підприємств;

  • газові плити та балони до них без доку­мента служби газового господарства, що підтверджують їх придатність до дальшо­го використання;

  • товари побутової хімії;

  • товари з простроченим терміном зберігання;

  • товари від неповнолітніх віком до 18 років;

  • іграшки для дітей у віці до 3 років

Дозволено приймати на комісію:

  • непродовольчі товари, придатні для ви­користання, як нові, так і ті, що були у ко­ристуванні, але не потребують ремонту або реставрації і відповідають санітарним вимогам, а також антикварні й унікальні речі та товари мистецтва;.

  • вироби кооперативів, малих підприємств, громадян, які займаються індивідуальною трудовою діяльністю, тощо;

  • за рішенням місцевих органів державної виконавчої влади конфісковане, безгоспо­дарне майно і таке, що перейшло у спад­щину державі, вилучене у громадян для відшкодування заподіяної шкоди на вико­нання вироків і рішень судів, від держав­них, кооперативних, сімейних, колектив­них та приватних підприємств, закладів і установ — лишки товарно-матеріальних цінностей, які можуть бути реалізовані на­селенню, крім тих, що заборонені законом

532