Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UGOLOVNOE_PRAVO.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
97.28 Кб
Скачать

Задача 1

Прочитайте текст та:

1) визначте:

а) норму права;

б) правовідносини;

в) правопорушення;

2) розкрийте поняття;

3) проаналізуйте їх структуру (склад).

Єгору виповнилося 16 років і він запросив на святкування для наро­дження своїх друзів Олега й Галину. Олег і Галина купили Єгору у подару­нок модні компакт-диски. Галина прийшла разом зі своїм приятелем Ан­тоном, 17 років, який потай взяв із кімнати батьків Єгора золоту прикрасу. Вранці мати помітила зникнення прикраси і попередила друзів Єгора, що це злочин (крадіжка), за який, відповідно до закону, до кримі­нальної відповідальності притягуються особи, яким на момент здійснен­ня злочину виповнилося 16 років.

Задача 2

Визначте вид конкретного злочину й визначте його склад.

15-річній Денис украв у друга (16-річного Олексія) 500 грн.

Задача 3

Яковенко ввечері, повертаючись з дискотеки, розбив скло та проник до магазину «Алло», що здійснює продаж мобільних телефонів, і взяв со­бі декілька. У цей час спрацювала сигналізація, і він був затриманий дер­жавною службою охорони.

Дайте правову оцінку ситуації.

Завдання 4

1) Визначте вид конкретних правовідносин та охарактеризуйте їх склад;

2) Визначте вид конкретного злочину, визначте його вид й склад.

Під час відпустки батьків, які були на відпочинку в санаторії, їхній син, 15-річний Денис украв у школі у свого друга Андрія 10 дисків загальною вартістю 350 грн.

Задача 5

Оперуповноважений відділення кримінального розшуку Київського районного відділу ДДУУМВС України в Донецькій області Кисельов під час перевірки заяви про вчинення злочину встановив, що 13-річний Кравченко Віктор проник через вікно у продовольчий магазин, звідки викрав продукти на суму 5 тис. гривень. Оперуповноважений виніс ухва­лу про відмову порушувати кримінальну справу.

Чи правомірні дії Кисельова? Чи підлягає Кравченко юридичній від­повідальності? Хто відшкодує заподіяний збиток?

Задача 6

Побоюючись нападу грабіжників на дачну ділянку і будинок, грома­дянин Серьогін обніс ділянку колючим дротом, через який пропустив електричний струмвисокої напруги. За його відсутності під час дощу че­рез несправність проводки будинок загорівся. Сусіди викликали пожеж­ну команду. До її прибуття один із сусідів спробував відкрити ворота, щоб погасити пожежу, але отримав удар високої напруги і загинув. За цим фактом відкрита кримінальна справа.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Завдання 3 (10 балів)

Громадянин Гринько знаходився на залізничному вокзалі та узяв з пе­рону валізу, яка залишилася без догляду. Валіза належала Матвєєвій. Оче­видцями цього стало подружжя Орлових, які, виступаючи на допиті свід­ками, показали, що на їх голосне гукання Гринько озирнувся та ще більше прискорив шаг. Коли його затримали правоохоронці, Гринько показав, що валізу він знайшов і ніяких гукань не чув.

Чи є описаний вчинок злочином? Якщо так, дайте його кваліфікацію.

Завдання 5 (10 балів)

Комаров, погрожуючи вогнепальною зброєю, намагався відібрати у Петрова сумку, гроші та годинник. Петров під час захисту від нападу "^ Комарова, заподіяв йому тілесні ушкодження. £ 1) Дайте юридичну оцінку діям Петрова та Комарова. " 2) Чи залежить кваліфікація дій Петрова від тяжкості завданих Комаро­ву тілесних ушкоджень?

Завдання 1 (10 балів)

Неповнолітній Астахов, знаючи, що у його однокласника Бородіна є мобільний телефон, захотів заволодіти ним. З цією метою він прийшов до Бородіна додому наче обмінятися дисками. Залишивши гостя на по­розі квартири, Бородін пішов до своєї кімнати міняти диски, а Астахов у цей момент витягнув мобільний телефон із піджака Бородіна і поклав до себе у кишеню, а потім виніс його з квартири. -

Як треба кваліфікувати ці діяння? Чи,зміниться кваліфікація, якби Астахов заволодів телефоном під час перебування у квартирі Бородіна?

Задача 2

Під час перебування хворої матері у лікарні душевнохворий Татин, який визнаний таким, що не потребує ізоляції у психіатричному закладі^ вліз у сарай сусіда та вчинив пожежу, від якої згоріли сарай та інше майно. Сусід звернувся з позовом до батьків Татина про відшкодування заподія­ної шкоди. Заперечуючи проти позову, Татина вказала, що під час цієї події вона перебувала у лікарні, куди потрапила несподівано у непритом­ному стані. Крім того, батько Татина заявив, що він як інвалід сам потре­бує лікування, до того ж, у них немає жодного майна, крім будинку та домашніх речей.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача З

Алов, Возний, Крячко та Пугно розпивали спиртні напої на квартирі своєї знайомої. Коли Возний хотів залишити компанію, Алов та Пугно, скрутивши йому руки, притримали його, а Крячко витяг з його кишені 560 гривень. Після цього вони виставили Возного за двері.

Дайте юридичну оцінку діям учасників цієї ситуації.

Відповідь

Дії Алова, Водного та Крячка являють собою пограбування, вчинене

групою осіб.

Задача 2

Працівник геологорозвідувальної партії Солдатов, ночуючи з Бобро-( вим у палатці в лісі, почув у кущах поблизу палатки тріск. Вийшовши з палатки, він помітив у кущах чорну тінь і подумав, що то ведмідь. Тоді він розбудив Боброва, і вони вирішили ведмедя вбити. Взявши свої рушниці, заряджені кулями, вони підкрались до кущів і, прицілившись, одночасно вистрелили в напрямку тріску гілок. Як зго­дом з'ясувалося, в кущах був не ведмідь, а мисливець Білозеров. Однією ' з куль його було вбито.

Які обставини потрібно з'ясувати слідчому і як вирішити справу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]