Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

SEMEJNOE_PRAVO

.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
41.47 Кб
Скачать

Сімейне право

Задача 1 (10 балів)

Іванов подав до РАЦСу заяву про реєстрацію шлюбу з Петровою. Че­рез декілька днів до РАЦСу прийшла Козлова та попросила не реєструва­ти шлюб Іванова, оскільки вона та Іванов проживають уже декілька років разом; всі сусіди, знайомі вважають їх чоловіком та дружиною, хоча їх шлюб не зареєстрований.

Дайте правовий аналіз ситуації. Чи зміниться Ваше рішення, якщо виявиться, що у Іванова'та Козлової є спільна дитина?

Завдання 5 (ЗО балів)

. Знайдіть юридичні помилки та виправте їх.

Здатність особи своїми діями створювати права й нести обов'язки на­зивається правосуб'єктністю. Малолітні у віці до 14 років мають право укладати будь-які угоди з дозволу батьків. У разі, якщо неповнолітні у ві­ці від 14 до 18 років безрозсудно витрачають свою заробітну плату, то за позовом батьків чи опікунів суд має право обмежити їхню дієздатність. Неповнолітні, які бажають одружитися, без відома батьків мають право укласти шлюбний договір. Шлюбний договір підписується після реєстра­ції шлюбу в простій письмовій формі та набирає чинності з моменту під­писання договору.

Завдання 4 (20 балів)

Знайдіть помилки в тексті й виправте їх.

Неповнолітні Ксенія Петрова, 16 років, і Миколаєв Олексій, 18 років, вирішили зареєструвати шлюб і звернулися до церкви, де їм було відмов­лено, оскільки Ксенії ще не виповнилося 17 років, і порадили звернутися до суду, а потім у виконком із заявою про зниження шлюбного віку. Пра­цівник виконкому сказав, що шлюбний вік може бути знижений тільки на 1 рік, але, як виняток, Ксенії дозвіл на шлюб був даний, і наречений та наречена відправились до органів РАЦС. Працівник органів РАЦСу по­відомив, що реєстрація шлюбу неповнолітніх проводиться обов'язково в присутності їхніх батьків і свідків. Шлюб зареєстрували урочисто. Після цього молодята звернулися до нотаріуса з проханням засвідчити шлюб­ний договір. Нотаріус засвідчив шлюбний договір тільки після пред'яв­лення свідоцтва про шлюб, пояснивши їм їхні права та обов'язки. Під час шлюбу в цієї пари народилася дочка Олена. Коли їй було 6 місяців, Олек­сій без згоди Ксенії подав позов про розірвання шлюбу. Суд позов задо­вольнив і стягнув з Олексія аліменти на користь дочки в розмірі 1/3 його заробітку. Так розпалася ця молода сім'я.

Завдання 5 (ЗО балів)

Задача 1

Новиков Олександр, який є рідним сином М. М. Новикової, подав заяву про реєстрацію шлюбу з Новиковою Аліною. Під час реєстрації за­яви з'ясувалось, що укласти шлюб бажають рідна дитина усиновлювача та усиновлена ним дитина. Орган державної реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) відмовив у реєстрації шлюбу.

Дайте правовий аналіз ситуації згідно з чинним законодавством України.

Розкрийте поняття шлюбу. Які особи мають право на шлюб? Хто не може перебувати у шлюбі між собою?

20-літній Рижук та 17-літня Коляда вирішили взяти шлюб й уклали І шлюбний контракт, у якому передбачили, що:

1) Коляда зобов'язується наступного року вступити на юридичний фа-культет;

2) Коляда приєднує до свого прізвища прізвище чоловіка;

3) подружжя проживатиме в квартирі Рижука, але в разі розірвання шлюбу Коляда не претендуватиме на житлоплощу Рижука й повернеться в житло своєї матері;

4) при поділі майна їх частки будуть такими: Рижуку — 2/3, а Коляді — 1/3 частини майна;

5) у разі розірвання шлюбу їхні діти проживатимуть з Колядою, але вона не буде стягувати з Рижука аліменти на їх утримання.

Коли Рижук і Коляда звернулись до нотаріуса з проханням контракт посвідчити, він їм у цьому відмовив, мотивуючи це тим, що вони вклю­чили до нього умови, які, згідно із законом, до контракту не включаються.

Проаналізуйте умови контракту і дайте правову оцінку дій нотаріуса.

Задача З

Сарафанова подала позов до Жука про розірвання шлюбу, визначен­ня місця проживання дітей та стягнення аліментів, посилаючись на те, що вони спільно не проживають вже два роки і збереження сім'ї є немож­ливим.

Судом встановлено, що обидві сторони мають нормальні житлово-побутові умови і можуть виховувати дітей. З 2002 року діти проживають з батьком, який піклується про них, займається їх вихованням, що під­твердили опитані свідки і не заперечувалося й позивачкою, тому суд ви­рішив залишити дітей у батька.

В апеляційній скарзі Сарафанова просила скасувати рішення суду, посилаючись на те, що мати має природне право на виховання дітей і суд неналежно оцінив зібрані докази.

Яке рішення слід винести за скаргою?

Задача 2

16-річна Карбована отримала офіційний дозвіл на одруження. Під час шлюбу подружжя придбало гараж. А через 4 місяці після одруження за бажанням подружжя суд задовольнив позов про їх розлучення та про­вів поділ їхнього майна.

За рішенням суду гараж перейшов у власність Карбованої, яка неза­баром звернулась до нотаріуса із проханням посвідчити угоду про відчу­ження гаража. Нотаріус відмовив їй у вчиненні нотаріальних дій із по­свідчення угоди, мотивуючи це тим, що на даний момент Карбована вже не перебуває у шлюбі, а на момент укладення угоди їй ще не виповнилось 18 років. Для посвідчення угоди нотаріус вимагав згоди батьків та відпо­відного рішення органу опіки та піклування.

Чи правильні дії нотаріуса?

Задача 1

Вовняна подала позов до Книша про встановлення батьківства і стяг­нення аліментів.

Позивачка зазначила, що з 28 квітня 2002 р. по січень 2003 р. перебу­вала з відповідачем у фактичних шлюбних відносинах, у результаті чого в січні 2003 р. у них народилась дочка.

До народження дитини вони з відповідачем та його матір'ю жили в квартирі Книша і вели спільне господарство. Після повернення з по­логового будинку вона також деякий час мешкала у відповідача, але через відсутність необхідних побутових умов, змушена була перейти жити у свою квартиру. Відповідач відвідував її та дитину протягом 3-х місяців, купував дитині речі, визнавав себе її батьком, але добровільно зареєстру­вати себе батьком дитини відмовлявся.

Заперечуючи проти позову, Книш пояснив, що Вовняна проживала в його квартирі як наймач, після народження нею дитини вона висели­лась на вимогу його матері, а він допомагав позивачці переїхати в інше помешкання.

У судовому засіданні свідки Кулькіна, Прилипко та Зініна показали, що з весни 2002 р. і до народження дитини позивачка жила з відповіда­чем у його квартирі і поводилась як член його сім'ї, вела з ним спільне господарство, мати відповідача висловлювала задоволення, що син має сім'ю. Дитячий педіатр показала, що навесні 2003 р. її викликали до хворої дитини Вовняної, вдома з дитиною був відповідач, який назвав­ся батьком дитини.

Як вирішити справу?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]