Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Специалист2012-2013 Методичка по диплому.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
657.41 Кб
Скачать

41

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ ІНСТИТУТ

КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНИХ РОБІТ

для студентів галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит»,

всіх форм навчання

Харків - 2012

Розробники: к.е.н., проф. Ганін В. І., к.е.н., доцент Приходько Н. І., , к.е.н., доц. Фадєєва Г. М., к.е.н., ст. викл. Кузнецова С. О., ст. викл. Кузічкіна Н. І.

Рецензент: к.е.н, доц. В. І. Соляр

Затверджено на засіданні кафедри обліку і аудиту

Протокол № 1 від 1 вересня 2012 р.

Зав.кафедри ______________________ В. І. Ганін

Вченою радою

ЗМІСТ

Вступ

4

1. Загальні положення

5

2. Підготовчий етап виконання дипломної роботи

5

3. Керівництво і контроль за ходом виконання дипломних робіт

7

4. Підготовка дипломної роботи

8

4.1. Загальні рекомендації з написання дипломної роботи

8

4.2. Структура та зміст дипломної роботи

9

4.2.1. Титульний аркуш

9

4.2.2. Завдання на роботу

10

4.2.3. Реферат

10

4.2.4. Зміст

10

4.2.5. Вступ

10

4.2.6. Загальні рекомендації з написання основний частини дипломної роботи

12

4.2.7. Вимоги до змісту основної частини дипломної роботи (за розділами)

13

4.2.8. Висновки

17

4.2.9. Список використаних джерел

17

4.2.10. Додатки

18

4.3. Мова викладення матеріалу

18

5. Правила оформлення дипломної роботи

19

5.1. Загальні положення

19

5.2 Скорочення

22

5.3. Переліки

22

5.4. Позначення величин

22

5.5. Числові значення

23

5.6. Нумерація

24

5.7. Таблиці

25

5.8. Формули та рівняння

26

5.9. Ілюстрації

27

5.10. Додатки

28

5.11. Список використаних джерел

28

6. Підготовка і збір документів

29

7. Нормоконтроль і допуск до захисту

30

8. Попередній захист дипломної роботи

30

9. Порядок захисту дипломної роботи

31

10. Критерії оцінювання дипломної роботи

33

Додатки

35

Список використаної літератури

58

ВСТУП

Державна атестація спеціаліста передбачає захист дипломної роботи, яка є самостійним дослідженням, виконаним на завершальному етапі навчання в інституті. Дипломна робота є кваліфікаційною письмовою роботою, що дає змогу підтвердити рівень засвоєння студентом теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраною спеціальністю.

Сучасна методика підготовки фахівців з вищою освітою потребує наявності в дипломних роботах елементів наукових досліджень. Тому визначальними стандартами на структуру тa оформленная результатів випускних робіт прийняті ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки i техніки. Структура і правила оформлення» i ГОСТ 2.105-95 «Общие требования к текстовым документам».

Методичні рекомендації розроблені відповідно до вимог галузевої компоненти стандартів вищої освіти з підготовки фахівців рівня «спеціаліст» спеціальності 7.03050901 «Облік і аудит», та призначені для надання допомоги студентам у виконанні дипломної роботи згідно з чинними стандартами України. Вони розкривають послідовність етапів виконання дослідження, містять основні вимоги, які висуваються до змісту та оформлення дипломної роботи, порядку захисту та оцінювання.

Метою видання цих методичних рекомендацій є детальне роз'яснення студенту основних процесуальних, організаційних і методичних елементів структурно-логічно пов'язаних між собою етапів:

1. Підготовчий етап: вибір теми дипломної роботи і погодження її з керівником; затвердження теми та плану дипломної роботи, оформлення графіка роботи, відбір інформаційних джерел та їх опрацювання, завдання на дипломну роботу і робота над укладанням плану; підбір і вивчення літератури.

  1. Проходження переддипломної практики. Збирання фактичного матеріалу під час проходження практики на об'єкті дослідження.

  2. Керівництво і контроль за ходом виконання дипломних робіт: загальне керівництво кафедри; робота з керівником.

  3. Робота над змістом дипломної роботи: загальні засади; характеристика структурних елементів дипломної роботи; мова викладення матеріалу. Оформлення дипломної роботи.

  4. Підготовка і збір документів: відгук керівника; рецензія зовнішнього фахівця; довідка з бази переддипломної практики. Апробація матеріалів дослідження (доповідь на студентській науковій конференції, підготовка тез, методичних матеріалів для впровадження в навчальний процес тощо).

  5. Нормоконтроль і допуск роботи до захисту.

  6. Попередній захист дипломної роботи

  7. Порядок захисту дипломної роботи: загальні засади захисту, розробка тез доповіді; захист роботи в ДЕК.

1. Загальні положення

Виконання і захист дипломної роботи є завершальним етапом навчальної діяльності студента в інституті, формою державної атестації випускників.

Дипломна робота є кінцевим результатом самостійної індивідуальної навчальної діяльності студента, науковим дослідженням, яке підводить підсумки вивчення дисциплін, що передбачені навчальним планом підготовки студентів за певними спеціальностями галузі знань «Економіка та підприємництво», а також проходження переддипломної практики.

Спеціаліст – це освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобув спеціальні уміння та знання, які достатні для виконання завдань у його професійної діяльності.

Метою виконання дипломної роботи є глибоке осмислення професійної проблеми, комплексне оволодіння матеріалом і методами самостійного дослідження, а також практичне застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо вдосконалення управління діяльністю організацій.

Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити такі завдання:

  • обґрунтувати актуальність теми дипломної роботи, відповідність її сучасному розвитку науки;

  • визначити об’єкт і предмет дослідження; дати їх характеристику;

  • дати характеристику історії досліджуваної проблеми;

  • показати теоретичні знання з обраної теми та вміння проблемно їх застосовувати;

  • уміти критично аналізувати наукові видання з теми, узагальнювати матеріали щодо діяльності підприємств, організацій, установ;

  • показати ступінь вoлодiння економіко-математичними методами i засобами сучасної обчислювальної техніки в науковому дослідженні та практичній роботі;

  • вміти застосовувати сучасні методи оцінки економічної і соціальної ефективності запропонованих заходів;

  • аргументувати висновки, обґрунтувати пропозиції та заходи, запропонованих у роботі.

2. Підготовчий етап

Діяльність студента з виконання дипломної роботи починається з вибору теми (тематика, що рекомендується кафедрою, наведена у додатку А). Студенту надане право самостійно обрати тему роботи з запропонованої тематики. Він може запропонувати свою ініціативну тему, що повинна бути погоджена із завідувачем кафедри. Ця тема повинна розглядатися в контексті спеціальності «Облік і аудит».

Обрання теми доцільно засновувати на її значущості для розвитку бухгалтерського обліку, аудиту, аналізу, наявного досвіду практичної роботи, отриманих при навчанні у ВНЗ знаннях, інтересу до дослідження обраного напряму, рівню знань з іноземної мови та інших чинниках.

Не дозволяється виконувати дипломні роботи декільком студентам з однієї і тієї ж самої теми на базі одного підприємства.

Дипломна робота виконується під керівництвом провідного викладача кафедри, який веде наукові дослідження відповідного спрямування.

Коли студент остаточно визначився з темою, - він повинен написати заяву на ім'я завідувача кафедри, вказавши назву теми. Якщо студент бажає працювати з конкретним керівником, він повинен (усно) з ним це погодити, і, у випадку згоди, вказати прізвище бажаного керівника в заяві, і отримати на заяву у нього візу «Не заперечую». Зразок заяви подано у додатку Б.

Метою укладання завдання на роботу є виявлення задуму роботи і поставлених в ній основних проблем. Оформлення завдання на роботу вже припускає укладання плану майбутньої роботи. Приклад укладання листка-завдання на дипломну роботу наведений у додатку В. Приклад заповненого листка-завдання наведено у додатку Г.

У завданні на дипломну роботу визначається термін подання закінченої роботи. Завдання на дипломну роботу є підставою для розробки плану та графіка написання роботи.

У дипломній роботі повинні бути розглянуті теоретичні і практичні аспекти теми, а також визначені напрями підвищення ефективності економічної діяльності підприємства, організації, установи, що досліджується. Виходячи з цього, робота складається з трьох змістовних розділів.

При укладанні плану, слід звернути увагу на назви розділів дипломної роботи. Ці назви повинні бути достатньо стислими, тобто не містити зайвої інформації. Як правило, назва розділу включає одну пропозицію. Але не слід прагнути до надмірної стислості, оскільки чим коротший заголовок, тим він ширший за своїм змістом.

Графік написання дипломної роботи допомагає раціонально розподілити час на розробку складових елементів роботи, вчасно підготувати, оформити і подати роботу до захисту. Указаний у графіку термін подання закінченої роботи на кафедру повинен відповідати терміну, встановленому в завданні на дипломну роботу.

За складеним графіком написання і оформлення роботи, керівник буде контролювати хід її підготовки. Оскільки будь-яка робота вимагає більше часу, ніж частіше припускає студент, йому слід для себе встановлювати кінцеві терміни виконання заходів з невеликим тимчасовим «зазором» відносно означених в графіку.

На підставі отриманого завдання після укладання графіка написання і оформлення складається план роботи, що відбиває її структуру та логічний зв'язок складових частин.

План дипломної роботи повинен відобразити наявність вступу, основної частини (розділів та підрозділів), висновку, додатків (за наявності) і списку використаних джерел.

Графік написання і план дипломної роботи є робочими документами, що визначають спільну роботу студента і керівника, і як наслідок, на відміну від листка-завдання до дипломної роботи не додаються. План дипломної роботи є основою для укладання такого структурного елементу дипломної роботи, як «ЗМІСТ».

Підбір літератури доцільно починати з аналізу тих джерел, що є рекомендованими за базовими дисциплінами для спеціальності «Облік і аудит». З такої літератури можна підібрати основні джерела. Для підбору видань до теми доцільно ознайомитися і з літературою, що подана у списках літератури у цих джерелах.

Ознайомлення з літературою дасть можливість розібратися в найважливіших питаннях теми і розпочати планування своєї діяльності з написання роботи.

Оскільки дипломна робота носить науково-практичний характер, то при вивченні літератури слід виявити дискусійні питання за темою, що вивчається. При знаходженні таких питань слід навести висловлювання деяких авторів, що настоюють на різних позиціях, дати критичну оцінку їхніх точок зору і висловити власне судження з даного питання. Викладення поглядів інших дослідників і формування власної позиції підвищують цінність роботи, сприяють більш глибокому засвоєнню обраної теми.

Основним засобом вивчення літератури є виписка цитат і приведення тез. Цитати використовуються для приведення точної думки автора. У тезах наводять в стислому вигляді зміст вивченого матеріалу, що припускає первинну уявну обробку інформації. Далі підготовлений матеріал редагується, перегруповується і, таким чином, створюється окремий фрагмент майбутньої роботи. З таких фрагментів формується «скелет» майбутньої роботи, що являє собою пов'язане і стисле викладення своїми словами обробленого матеріалу.

В результаті вивчення підібраної літератури доцільно скласти структурно-логічну схему майбутньої роботи, що являє собою схематичне відбивання взаємозв'язків її окремих частин.