Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Полож про дипл маг роботу ХТЕІ 14.12.11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
323.58 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Харківський торговельно-економічний інститут

Київського національного торговельно-економічного університету

ПРОЕКТ

СОУ ХТЕІ 1.0:2011

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ДИПЛОМНУ МАГІСТЕРСЬКУ РОБОТУ

Харків 2011

ПЕРЕДМОВА

1 Розроблено: Харківським торговельно - економічним інститутом Київського національного торговельно-економічного університету (ХТЕІ КНТЕУ) Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

РОЗРОБНИКИ:.

2 ПРИЙНЯТО ТА НАДАНО ЧИННОСТІ: Наказ директора ХТЕІ КНТЕУ від __.12.2011 р. № ____-о на підставі рішення Вченої ради інституту (протокол № ___ від 14.12.2011р.).

3 Положення про дипломну магістерську роботу розроблено вперше.

ЗМІСТ

Загальні положення

4

1

1. Методичні рекомендації до написання дипломної магістерської роботи

6

1.1 Вибір теми та складання плану

6

1.2 Структура дипломної магістерської роботи

8

1.3 Написання та оформлення реферату

9

2

Основні вимоги до оформлення дипломної роботи

10

2.1 Вимоги до оформлення основного тексту та використаних джерел

10

3

Захист дипломної магістерської роботи

10

3.1 Підготовка дипломної магістерської роботи до захисту та його організація

10

3.2 Загальні критерії оцінювання дипломної магістерської роботи

12

Заключні положення

16

Додаток А Зразок форми журналу реєстрації дипломних магістерських робіт на кафедрі

17

Додаток Б Зразок заяви

18

Додаток В Зразок форми завдання на дипломну магістерську роботу

19

Додаток Г Зразок титульної сторінки реферату

23

Додаток Д Зразок титульної сторінки ілюстративного матеріалу

24

Загальні положення

Положення розроблено на підставі Закону України «Про вищу освіту», інструкцій Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, галузевих стандартів вищої освіти України з різних напрямів підготовки магістрів (освітньо-професійних програм, освітньо-кваліфікаційних характеристик, засобів діагностики), «Положення про організацію навчального процесу» та накопиченого у ХТЕІ КНТЕУ досвіду виконання магістерських робіт.

Магістр – освітньо-кваліфікаційний рівень вищої освіти особи, яка на основі освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавра здобула повну вищу освіту, спеціальні уміння та знання, достатні для виконання професійних завдань та обов’язків (робіт) інноваційного характеру відповідного рівня професійної діяльності, що передбачені для первинних посад у певному виді діяльності.

Дипломна магістерська робота студента передбачена навчальним планом і завершує його підготовку в інституті. Вона є одним із видів індивідуальних робіт студента, оригінальним, завершеним науковим дослідженням у певній галузі знань, має внутрішню єдність та містить сукупність результатів, положень, що пропонуються для публічного захисту.

Дипломна магістерська робота виконується відповідно до вимог щодо напрямів наукових досліджень і має засвідчити рівень професійної підготовки випускника, виявити його спеціальну та загальнонаукову підготовку, вміння застосовувати здобуті в інституті знання для розв’язання науково-практичних завдань, здатність до проведення досліджень, систематизації та свідомого засвоєння знань, наявність у її автора навичок наукової роботи. Важливою складовою виконання магістерської роботи є обов’язкова підготовка за результатами досліджень наукової статті та публікація її у збірнику наукових статей студентів.

Одним із видів кваліфікаційної дипломної роботи студента є дипломний магістерський проект.

Керівником дипломної роботи є провідний викладач кафедри, який має науковий ступінь доктора або кандидата наук, вчене звання та здійснює наукові дослідження відповідного напряму.

Дипломна магістерська робота виконується на основі поглибленого вивчення спеціальної вітчизняної та зарубіжної літератури, передового досвіду з обраної проблеми, а також результатів проведення власних досліджень реального об’єкта з метою вирішення визначених професійних завдань.

Робота може містити результати теоретичних та експериментальних досліджень, розробка нових методів та методичних підходів.

Метою написання магістерської роботи є:

  • систематизація, закріплення, розширення та застосування при вирішенні конкретних науково-дослідних завдань теоретичних та практичних знань студента;

  • розвиток навичок самостійної роботи, оволодіння методикою дослідження та проведення експериментів при вирішенні наукових проблем;

  • діагностика рівня підготовленості студента до практичної професійної або науково-дослідної діяльності.

Дипломна магістерська робота засвідчує здатність студента критично мислити та вміння аргументувати власну точку зору.

Дипломна магістерська робота є найважливішим підсумком магістерської підготовки, у зв’язку з чим зміст роботи і рівень її захисту враховуються як один з основних критеріїв при оцінюванні якості реалізації відповідної освітньо-професійної програми. За відомості, викладені в роботі, порядок використання фактичного матеріалу та іншої інформації під час її виконання, за обґрунтованість й достовірність висновків і положень відповідає як студент, так і науковий керівник.

Дипломна магістерська робота має бути написана державною мовою.

Важливим є дотримання основних вимог щодо наукового рівня дипломної магістерської роботи, її змісту, структури, форми викладення матеріалу, а також оформлення.

Основні етапи підготовки та виконання дипломної магістерської роботи:

  • вибір та затвердження теми (на засіданні кафедри та наказом по ХТЕІ КНТЕУ) протягом першого місяця навчання;

  • складання та затвердження науковим керівником та завідувачем кафедри індивідуального завдання на виконання дипломної роботи;

  • організаційні збори викладачів та студентів з питань підготовки, написання і захисту дипломних магістерських робіт (проводяться випусковими кафедрами за участю декана);

  • проведення досліджень;

  • опрацювання та викладення результатів досліджень, оформлення магістерської роботи та перевірка її науковим керівником, оформлення відгуку;

  • представлення дипломної магістерської роботи на кафедру для реєстрації та зовнішнього рецензування (не пізніше 15 днів до першого засідання ДЕК). Форма реєстраційного журналу наведена в додатку А.

  • попередній захист магістерської роботи на випусковій кафедрі (за окремим графіком, але не пізніше ніж за 10 днів до початку державної атестації);

  • допуск деканом магістерської роботи до захисту на ДЕК (не пізніше ніж за 5 днів до захисту);

  • захист магістерської роботи на засіданні ДЕК.

Внесення змін та уточнень до тем дипломних робіт (проектів) можливе як виняток не пізніше першого тижня від початку проходження студентами виробничої практики.

Зміни здійснюються наказом директора, проект якого вносить декан факультету за обґрунтованою заявою студента, погодженою науковим керівником, керівником магістерської програми, на підставі службової записки завідувача кафедри.

Дипломна робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів конкретного дослідження теми у реальному підприємстві, організації, обґрунтованих пропозицій, а також не має відзиву з об’єкта дослідження та зовнішньої рецензії, до захисту не допускається.

В період підготовки дипломних магістерських робіт на засіданнях випускових кафедр мають регулярно обговорюватися (з відображенням в протоколах засідань) питання щодо стану підготовки студентами дипломних робіт та дотримання ними графіку виконання відповідних етапів дослідження.