Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Oporny_konspekt-1_k_-IIs.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
251.9 Кб
Скачать

10

Міністерство освіти і науки України

Харківський інститут фінансів

Українського державного університету фінансів

та міжнародної торгівлі

Кафедра фізичного виховання

«Фізичне виховання»

Опорний конспект лекцій

для студентів І курсу денної форми навчання

галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво»

напряму підготовки : 6.030503 «Міжнародна економіка»,

6.030505 «Управління персоналом та економіка праці»,

6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік і аудит»

освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр

ІІ семестр

Укладачі: Гордієнко Г.В., зав кафедри,

Сластіна О.О., викладач

Розглянуто та ухвалено

на засіданні кафедри

Протокол від 28.08.13 № 1

Харків

2013 Рік

Зміст

Вступ

  1. Сучасне розуміння здоров’я людини і його основних складових..

  2. Методика оцінювання стану фізичного здоров’я в процесі занять фізичними вправами.

  3. Оцінка фізичного стану організму студентів і його фізичної підготовленості.

4. Методика проведення навчальних занять.

5. Організація контролю.

Висновки

Питання для самоконтролю

Рекомендована література

ТЕМА. МЕТОДИ ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ФІЗИЧНОГО ЗДОРОВ'Я ТА ФІЗИЧНОЇ ПІДГОТОВЛЕНОСТІ СТУДЕНТІВ.

Мета: формування головних цінностей фізичної культури і спорту, здобуття знань і дотримання основ здорового способу життя.

План

  1. Аспекти феномена здоров’я (профілі здоров'я, його рівні, складові тощо).

  2. Суб’єктивні та об’єктивні показники оцінювання фізичного здоров’я.

  3. Методи оцінювання стану фізичного здоров’я.

  4. Структура навчально-тренувальних занять.

  5. Оцінювання знань, умінь і навичок студентів з дисципліни «Фізичне виховання».

ВСТУП

Фізичне виховання студентів в Україні є невід'ємною частиною системи народної освіти, важливим компонентом гуманітарного виховання, формування у студентів патріотичних почуттів, фізичного та морального здоров'я, вдосконалення фізичної і психологічної підготовки до активного життя і професійної діяльності.

Ідеологічною основою фізичного виховання молоді є загальнолюдські та гуманістичні цінності.

Національна система фізичного виховання має глибокий зв'язок з традиціями народу, його життям, інтересами і моральними цінностями, її визначають науковість, інтегрованість, безперервність, відкритість.

Фізичне виховання у вищих навчальних закладах України базується на принципах індивідуального та особистісного підходу, пріоритету оздоровчої спрямованості, широкого використання різноманітних засобів і форм фізичного вдосконалення.

1 Сучасне розуміння здоровя людини і його основних складових.

Феномен здоров'я людини протягом всієї історії розвитку людства привертав увагу багатьох дослідників, котрі напрацювали велику кількість різноманітних характеристик цього явища. Науковці використовують багато визначень і показників різного змісту, які висвітлюють різні аспекти феномена здоров'я (профілі здоров'я, його рівні, складові тощо).

Сучасні дослідження феномена здоров'я людини виявили обмеженість суто медичного підходу, що визначає здоров'я як відсутність хвороби. Поширеність ще й до цього часу подібного визначення пояснюється тим, що тривалий час воно також вживалося й у практичній медицині. Якщо у людини, котра звернулась до лікаря, не виявлялося симптомів захворювання, вона вважалася здоровою. Тобто, у практиці лікування, особливо в первинних ланках системи охорони здоров'я, не надавалося переваги тому, що відсутність симптомів хвороби ще не означає наявності доброго здоров'я.

Але за сучасними уявленнями здоров'я вже не розглядається як суто медична проблема. Більше того, комплекс медичних питань становить лише малу частину феномена здоров'я. Так, узагальнені підсумки досліджень

залежності здоров´я людини від різних чинників переконують, що стан системи охорони здоров'я обумовлює в середньому лише близько 10% всього комплексу впливів. Решта 90% припадає на екологію (близько 20%), спадковість (близько 20%) і найбільше - на умови і спосіб життя (майже 50%). Тобто, суто медичний аспект не є головним серед різноманітності впливів на здоров'я людини, а отже, медичне визначення здоров'я як відсутність хвороби не відповідає життєвим реаліям.

Сучасна наука свідчить, що здоров'я людини є складним феноменом глобального значення, котрий може розглядатися як філософська, Соціальна, економічна, біологічна, медична категорії, як об'єкт споживання, внесення капіталу, як індивідуальна і суспільна цінність, явище системного характеру,

динамічне, постійно взаємодіюче з оточуючим середовищем, що, в свою чергу постійно змінюється.

Виходячи з цього, зрозуміло, як складно визначити здоров'я у повному обсязі, якщо це взагалі можливо - історія розвитку науки про здоров'я налічує близько восьми десятків різноманітних визначень.

Загальноприйнятим у міжнародному спілкуванні є визначення "Здоров'я - це стан повного фізичного, духовного і соціального благополуччя, а не лише відсутність хвороб або фізичних вад".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]