Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zmist_1_2 - копия.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

74

Розділ 1. Теоретичні основи управління фінансовими результатами діяльності підприємства

1.1. Економічна сутність фінансових результатів діяльності підприємства

В умовах ринкової економіки діяльність суб’єктів господарювання спрямована на отримання максимально можливої економічної вигоди, що знаходить свій прояв у фінансових результатах. Останній відображає всі сторони діяльності підприємства – рівень його технологій та організації виробництва, ефективність системи управління, контроль за рівнем витрат тощо. Фінансовий результат господарювання підприємства, що виступає у формі прибутку або збитку, відображає ефективність його операційної, фінансової, інвестиційної діяльності та служить основним критерієм стратегії суб’єкта господарювання.

Фінансові результати, за позитивного їх значення є джерелом платежів до бюджету, а також розширеного відтворення виробництва. В рамках управління фінансами підприємств забезпечення позитивного фінансового результату (прибутку) складає одну з ключових позицій. Тому він завжди був і залишиться об’єктом постійних досліджень.

Підприємство отримує позитивну економічну вигоду у випадку, коли отримані доходи перевищують понесені витрати. Якщо ж підприємство отримало збитки, то це означає перевищення витрат над доходами. Тому фінансовий результат роботи підприємства, як одна з основних категорій економіки, може виступати у двох формах – прибуток або збиток. Безпосередньо з цією категорією пов’язані поняття доходів і витрат. Взаємозв’язок наведених категорій представлений на рис. 1.

Отже, фінансовий результат дає можливість встановити взаємозв’язок між усіма іншими економічними показниками та узагальнити результати діяльності підприємства.

Мета діяльності підприємства – отримання максимальної економічної вигоди

Доходи

Доходи

Витрати

Витрати

> <

Прибуток

Збиток

Фінансовий результат

Рис. 1.1. Форми фінансового результату підприємства

Останнім часом в умовах збитковості значної кількості підприємств маштаби цих досліджень ще більше зросли, що зумовлено потребою пошуку резервів зростання прибутковості підприємств. Представників різних економічних шкіл завжди цікавила економічна природа прибутку (в яких умовах він виникає, які відносини він виражає, яку власність). З’ясування сутності і значення фінансових результатів нерозривно пов’язано з дослідженням різних економічних шкіл. Чітке визначення сутності та змісту понять є запорукою запобігання помилок при прийнятті важливих управлінських рішень.

До ХХ ст. у західній економічній думці термін «прибуток» використовувався в широкому розумінні (власно прибуток та відсоток) та у вузькому (без включення проценту). Теорія прибутку має специфічні риси, які відрізняють її від тих розділів західної економічної думки, які трактують інші основні доходи капіталістичного суспільства – заробітну плату, процент, ренту. Найбільш розповсюджені концепції економічної природи прибутку представлені в табл. 1.1.

Таблиця 1.1.

Розвиток теорії прибутку в історичному аспекті

Назва теорії та її представники

Сутність теорії

Концепція прибутку меркантелістів. Т. Манн, Д. Юм, Ж. Кольберг та ін.

Початковий етап формування основних принцпів теорії прибутку, який звичайно пов’язується з парадигмою економічного аналізу меркантелістів. Наукові погляди на прибуток визначалися джерелами його формування. Основним із цих джерел вважалася зовнішньоторгівельна діяльність. Меркантелісти виводили прибуток з обміну як різницю між продажною та покупною ціною товару.

Концепція прибутку фізіократів. Ф. Кене, Ж. Тюрго, М. Рів’єра та ін.

Підхід до джерел формування прибутку орієнтувався на землеробському виробництві. Воно, на їх думку, було єдиним джерелом формування позитивного значення суми прибутку.

Концепція продуктивності капіталу. А. Сміт, Д. Рікардо та ін.

Прибуток є результатом заміни людської праці капіталом та здійснення ним такої роботі, яка не може бути виконана людською працею.

Трудова теорія вартості. К. Маркс, Ф. Енгельс

При капіталізмі в якості перетвореної форми доданої вартості виступає прибуток, тобто надлишок виручки над витратами капіталу, який безоплатно привласнюється власниками засобів виробництва. К. Маркс вважав, що при соціалізмі додатковий продукт не буде приймати форму прибутку.

Концепція прибутку маржиналістів. С. Джевонс, К. Менгер, Дж. Кларк та ін.

Використовуючи граничний метод економічного аналізу, маржиналісти виявили систему важливих факторів, які максимізують прибуток підприємства. Особлива роль у дослідженні маржиналістів відведена проблемам ринкового ціноутворення та умовам формування монопольного прибутку.

Теорія прибутку Й. Шумпетера

Прибуток становить залишок понад витрат виробництва або, з точки зору підприємця, різницю між виручкою та затратами. Й. Шумпетер пов’язував підприємницький прибуток із роллю лідерства в економічній системі, тобто своєчасного освоєння інновацій.

Теорія прибутку Ф. Найта

Прибуток є винагородою за успішну підприємницьку діяльність та забезпечується вмілою оцінкою не тільки передбачуваного, але й непередбачуваного ризику.

Теорія монополістичного прибутку. Е. Чемберлін та ін.

Джерелом появи монополістичного прибутку є введення монопольних цін. Прибуток є доходом, що породжений існуванням монополій.

Аналіз табл. 1.1 показує, що категорія прибутку є дуже дискусійною. Суперечки між різними дослідниками про її природу йдуть вже більше трьох сторіч, але теорія прибутку й досі залишається суперечливою та незавершеною, що не може не відображатися на керуванні економікою.

Можна також трактувати прибуток з позицій різних теорій капіталу. Їх сутність наведена в табл. 1.2.

Таблиця 1.2.

Сутність прибутку в різних концепціях капіталу

Теорія капіталу

Трактування прибутку

Теорія власності

Різниця між доходами та витратами нараховується безпосередньо власнику, відображає зростання його добробуту та збільшує його капітал.

Теорія господарюючої одиниці

Чистий приріст власного капіталу, без урахування оголошених дивідентів та результатів операцій за рахунками капіталу

Теорія залишкового капіталу

Прибуток залежить від зміни майбутньої оцінки активів та зобов’язань підприємства. Задовольняє потребу власників простих акцій в інформації для прийняття управлінських рішень

Теорія підприємства

Прибуток трактується з позицій доданої вартості. Прибуток як додана вартість включає всі платежі акціонерам у вигляді дивідентвів, проценти кредиторам, заробітну плату робітників, податки державі та нерозподілений прибуток

Теорія фонду

Прибуток трактується як обмеження на використання активів тільки у визначених цілях (спеціальний фонд, фонд допомоги тощо). Найбільш широко використовується у державних та некомерційних організаціях.

З табл. 1.2 видно, що трактування прибутку відрізняється в залежності від цілей його визначеня.

Згідно діючих в Україні облікових стандартів та нормативних актів, категорія прибутку визначається у трьох підсистемах бухгалтерського обліку: фінансовому, управлінському та податковому обліку.

1) Відповідно до П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати” [10], прибуток - це сума, на яку доходи перевищують пов’язані з ними витрати, а збиток - перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого вони понесені. Тобто у фінансовому обліку фінансовий результат (прибуток або збиток) розраховується як різниця між доходами та витратами.

2) В управлінні обліку інформація про фінансові результати діяльності може визначатися в різних розрізах, які необхідні для прийняття управлінських рішень.

3) Відповідно до статті з Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” [11], прибуток для цілей оподаткування визначається шляхом зменшення суми скоригованого валового доходу звітного періоду на суму валових витрат та амортизаційних відрахувань.

Економічний підхід корисний для розуміння сутності прибутку, а бухгалтерський - для розуміння логіки та порядку його практичного обчислення [12, c. 367].

Прибуток відіграє дуже важливу роль в умовах ринкової економіки (див. рис. 1.1).

База економічного розвитку держави

Головна мета підприємницької діяльності

Прибуток підприємства в умовах ринкової економіки

Найважливіше джерело задоволення соціальних потреб суспільства

Головне джерело зростання ринкової вартості підприємства

Основний захисний механізм від загрози банкрутства підприємства

Критерій ефективності конкретної виробничої діяльності

Основне внутрішнє джерело формування фінансових ресурсів для забезпечення розвитку підприємства

Рис. 1.2. Характеристика ролі прибутку в умовах ринкової економіки

Отже, можемо простежити на рис. 1.2, що прибуток підприємства характеризується не тільки своєю багатоаспектною роллю, але і різноманіттям видів, у яких він виступає.

В узагальненому ж вигляді ми можемо провести систематизацію за найважливішими класифікаційними ознаками в таблиці 1.3.

Таблиця 1.3

Систематизація видів прибутку підприємства за основними класифікаційними ознаками

Ознаки класифікації прибутку підприємства

Види прибутку за відповідними класифікаційними ознаками

1. Джерела формування прибутку використані в його обліку

  1. прибуток від реалізації продукції;

  2. прибуток від реалізації майна;

  3. прибуток від позареалізаційних операцій

2. Джерела формування прибутку за основними видами діяльності підприємства.

  1. прибуток від операційної діяльності;

  2. прибуток від інвестиційної діяльності;

  3. прибуток від фінансової діяльності

3. Склад елементів, що формують прибуток

  1. маржинальний прибуток;

  2. балансовий чи валовий прибуток;

  3. чистий прибуток

4. Характер оподаткування прибутку

  1. оподатковуваний прибуток;

  2. прибуток, що не підлягає оподаткуванню

5. Характер інфляційного "очищення" прибутку

  1. прибуток номінальний;

  2. прибуток реальний

6. Розглянутий період формування прибутку

  1. прибуток попереднього періоду;

  2. прибуток звітного прибутку;

  3. прибуток планового періоду

7. Регулярність формування прибутку

  1. регулярно формований прибуток;

  2. спожитий (розподілений) прибуток

8. Характер використання прибутку

  1. капіталізований (нерозподілений) прибуток;

  2. спожитий (розподілений) прибуток

9. Значення підсумкового результату господарювання

  1. позитивний прибуток;

  2. негативний прибуток (збиток)

Отже, у табл. 1.3 можна простежити те, що під загальним поняттям «прибуток» розуміють всілякі його різновиди. Узагальнемо сутнісні ознаки прибутку, виділені різними авторами. До основних з них відносять:

  1. плата за ризик здійснення підприємницької діяльності;

  2. кінцевий позитивний фінансовий результат діяльності підприємства;

  3. вартісний показник (визначається в грошовій формі);

  4. форма доходу власників капіталу, вкладеного ними у підприємницьку діяльність з метою досягнення певного комерційного успіху;

  5. найважливіша характеристика рівня ефективності звичайної діяльності підприємницьких структур;

  6. основне внутрішнє джерело фінансових ресурсів підприємства;

  7. необхідна умова забезпечення самофінансування підприємства, джерело його фінансової незалежності;

  8. джерело зростання ринкової вартості підприємства через капіталізацію частини одержаного прибутку;

  9. джерело формування ресурсів бюджету (державного та місцевих), що забезпечують можливість державі виконувати покладені на неї функції та здійснювати різноманітні програми економічного розвитку, задовольняти потреби соціально незахищених верств населення.

Отже, прибуток – це один із головних чинників, що впливає на величину макропоказників економічного та соціального розвитку, зокрема, валового внутрішнього продукту держави, обсягу доходів і видатків бюджету, рівень споживання та нагромадження у суспільстві.

В практичній діяльності бухгалтерів та економістів часто спостерігається ототожнення поняття фінансового результату та прибутку підприємств. Така проблема є менш значною, коли під поняттям фінансового результату розуміють прибуток за умов прибуткового ведення господарської діяльності суб‘єкта господарювання. Проте, коли поняття прибуток вважають ширшим за своїм змістом, ніж категорію фінансових результатів – такі факти викликають сумніви на предмет їх достовірності та відповідності науковим теоріям та методичним положенням бухгалтерського обліку.

Категорія фінансового результату є ширшим поняттям порівняно із категорією прибутку, оскільки, показник прибутку є однією із двох форм (прибуток чи збиток) відображення фінансового результату господарської діяльності підприємства.

Фінансовий результат характеризує якісні та кількісні показники результативності господарської діяльності підприємства, а прибуток - позитивне (додатне) значення фінансового результату, що свідчить про високу результативність господарської діяльності та ефективне використання капіталу.

Негативне (від‘ємне) значення категорії фінансового результату відображається у показнику збитку, яке свідчить про низький рівень або відсутність результативності господарської діяльності, неефективне управління ресурсним, виробничим та економічним потенціалами підприємства, невміле використання наявного капіталу, низьку якість роботи менеджменту підприємства тощо.

В Україні визначення доходів підприємств регламентовано Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку. За П(С)БО 1 дохід – це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, що призводить до зростання власного капіталу (за винятком внесків засновників), якщо оцінка доходу може бути достовірно визначена [101]. Величина доходу підприємства залежать, по-перше, від правильності відображення в обліку, і по-друге, від величини списаної дебіторської та кредиторської заборгованості. Їх відображення в обліку та списання по різному впливає на дохід.

В Україні згідно П(С)БО 16 «Витрати» такими вважаються зменшення економічних вигод у формі вибуття активів або збільшення зобов’язань, що призводять до зменшення власного капіталу (за винятком його вилучення або розподілення власниками) за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені [103].

Визначення сутності витрат нерозривно пов’язано з контролем за правильним визнанням їх величини. З метою забезпечення контролю витрат операційної діяльності підприємства їх класифікують за такими елементами: матеріальні витрати, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація, інші операційній витрати [104].

Така класифікація використовується для складання звіту про фінансові результати, особливо для малих підприємств. Щодо класифікації витрат діяльності підприємства існують і дещо інші підходи. Виділяють такі витрати:

  1. витрати, що входять до собівартості реалізованої продукції;

  2. загальновиробничі витрати;

  3. адміністративні витрати;

  4. витрати на збут;

  5. інші витрати операційної діяльності.

Так, доходи за інвестиційною діяльністю відображаються у бухгалтерському обліку на рахунку «Дохід від участі в капіталі», а також на субрахунках «Дохід від інвестицій в асоційовані підприємства», «Дохід від спільної діяльності», «Дохід від інвестицій в дочірні підприємства». Крім доходів, підприємство отримує витрати від зменшення вартості інвестицій (збитки).

Від інвестиційної діяльності відрізняється фінансова діяльність. Згідно П(С)БО 4 «Звіт про рух грошових коштів» сутність її трактується таким чином: фінансова діяльність – це діяльність, яка призводить до змін розміру і складу власного та позикового капіталу підприємства [109]

Чистий прибуток до впровадження П(С)БО визначався зменшуючи суму валового (брутто) прибутку на суму використаного прибутку за звітний період. Після впровадження П(С)БО чистий прибуток визначається розрахунком алгебраїчної суми отриманих прибутків за різними видами діяльності.

Величина фінансового результату, є базисом, який забезпечує не тільки життєздатність суб‘єкта господарювання, а й відображає рівень результативності, прибутковості господарської діяльності, можливості кількісного зростання основних економічних показників та характеризує потенціал стійкого розвитку підприємства [3].

Отже, економічні результати відображають мету підприємницької діяльності, її дохідність, і є вирішальними для підприємства. Окрім його керівництва і колективу вони цікавлять вкладників капіталу, кредиторів, державні органи, фондові біржі тощо.

Прибуток є основним фінансовим джерелом розвитку підприємства, науково-технічного удосконалення його матеріальної бази і продукції, всіх форм інвестування. Він служить джерелом сплати податків. Але фінансовий результат являє собою складну економічну категорію, що потребує більш поглибленого вивчення сутності, ролі, особливостей формування, розподілу, використання фінансових результатів та їх впливу на господарську діяльність підприємства, тому потребують подальших глибоких досліджень

Отже, можна прийти до висновку, що категорія фінансових результатів є дуже складною та суперечливою. Тому чітке розуміння мети та алгоритму її визначення дасть можливість уникнути багатьох помилок у трактуванні фінансових результатів та їх практичному використанні.

1.2. Механізм управління фінансовими результатами підприємства

Огляд економічної літератури дозволяє зробити висновок, що управління фінансовими результатами можна розглядати щонайменше з двох позицій:

1) як функцію фінансового менеджменту [1; 2; 3];

2) ототожнення з процесом управління прибутком підприємства [4; 5].

На наш погляд, управління фінансовими результатами:

1) є значно ширшим поняттям, ніж управління прибутком;

2) його не доцільно ототожнювати з функціями фінансового менеджменту.

Вважаємо, що процес управління фінансовими входить до сфери предмету вивчення фінансового менеджменту.

Забезпечення ефективного управління фінансовими результатами, спонукає до необхідності побудови економічного механізму управління фінансовими результатами (ЕМУФР) господарської діяльності у рамках загальної системи управління промисловим підприємством.

ЕМУФР необхідно розглядати з погляду однієї із домінуючих організаційно-управлінських підсистем загальної системи управління господарською діяльністю промислового підприємства, реалізація якої націлена на забезпечення тенденції стійкого зростання прибутковості та оптимального економічного розвитку підприємства протягом довгострокової перспективи його господарської діяльності, що у сукупності сприятиме збільшенню ринкової вартості суб’єкта господарювання.

Економічний механізм управління фінансовими результатами господарської діяльності промислового підприємства — це динамічна, комплексна організаційно-управлінська підсистема, яка передбачає реалізацію спеціальних процедур (організації, інформаційного забезпечення, управління, контролю), спрямованих на забезпечення сталого зростання прибутковості, оптимальної мобілізації та реалізації потенціалу економічного розвитку підприємства в довгостроковій перспективі його господарської діяльності, що призводить до збільшення ринкової вартості суб’єкта господарювання та відповідає основній меті, цілям і завданням загальної системи управління промисловим підприємством.

ЕМУФР господарської діяльності промислового підприємства повинен забезпечувати:

1) виконання усіх функцій управління фінансовими результатами (стимулювання, організаційна, інформаційна, координування, прогнозування, планування, моніторингу, аналізу, оптимізації, контролю);

2) реалізацію головної мети та ключових завдань управління фінансовими результатами у відповідності до визначеної мети, цілей, завдань загальної системи управління господарською діяльністю підприємства.

З урахування таких вимог, теоретичні засади функціонування ЕМУФР господарської діяльності промислового підприємства можна відобразити наступним чином (рис. 1.3).

ЕМУФР господарської діяльності промислового підприємства, як автономна, динамічна та комплексна організаційно-управлінська підсистема формується на базі чотирьох основних спеціальних процедур (організації, забезпечення інформаційною базою, управління, контролю), здійснення яких управлінським персоналом, забезпечує реалізацію головної мети, ключових завдань та функцій управління фінансовими результатами в ЕМУФР.

Здійснення процедур організації (організаційних процедур) в ЕМУФР забезпечує формування належних умов праці, залучення найбільш кваліфікованих та високопрофесійних фахівців до складу СУФР, що сприяє оптимізації процесів розробки, прийняття та реалізації рішень, пов’язаних з управлінням фінансовими результатами господарської діяльності промислового підприємства. Стимулювання працівників відповідних підрозділів підприємства, які входять до складу СУФР та координування їхньої діяльності, значною мірою сприяє підвищенню ефективності реалізації організаційної функції в ЕМУФР.

Основна мета, цілі, завдання господарської діяльності підприємства

Загальна система управління господарською діяльністю підприємства

Економічний механізм управління фінансовими результатами (ЕМУФР) господарської діяльності підприємства

Процедури організації в ЕМУФР

  1. забезпечення організації високопрофесійної та результативної управлінської діяльності працівників відповідних адміністративних підрозділів підприємства (СУФР);

  2. оптимізація процесів розробки, прийняття, реалізації ефективних управлінських рішень працівниками СУФР;

  3. координування діяльності персоналу СУФР.

Процедури забезпечення інформаційною базою ЕМУФР

  1. формування та забезпечення інформаційною базою високого рівня якості проіесійних потреб відповідного компетентного управлінського персоналу підприємства (СУФР)

Процедури управління в ЕМУФР

  1. прогнозування ФР;

  2. планування ФР;

  3. моніторинг ФР;

  4. аналіз ФР;

  5. оптимізація ФР;

  6. мобілізація та реалізація потенціалу економічного розвитку підприємства упродовж довгострокового періоду його господарської діяльності;

  7. оптимізація цільового показника управління ФР;

  8. забезпечення зростання рівня якості ФР;

  9. управління за фазами розподілу та використання ФР господарської діяльності підприємства.

Процедури контролю в ЕМУФР

  1. здійснення постійного контролю менеджментом підприємства за рівнем професійності розробки, прийняття, реалізації управлінських рішень працівниками СУФР;

  2. забезпечення швидкого та гнучкого реагування ЕМУФР на будь-які непередбачкваня зміни, що впливають на прибутковість господарської діяльності та економічний розвиток підприємства;

  3. забезпечення та контроль ефективного функціонування динамічної організаційно-управлінської підсистеми ЕМУФР

Примітка. РФ – фінансові результати; СУФР – суб’єкти управління фінансовими результатами

Рис. 1.3. Теоретичні засади функціонування економічного механізму управління фінансовими результатами господарської діяльності підприємств

Ефективність здійснення процедур інформаційного забезпечення функціонування ЕМУФР має дуже важливе значення, оскільки, значною мірою впливає на якість реалізації процедур організації, управління та контролю в ЕМУФР. Тому, формування управлінським персоналом інформаційної бази повинно об’єктивно відповідати основним вимогам надання якісної інформації (своєчасність, повнота, достовірність, неупередженість, прозорість, точність), для оптимального забезпечення необхідними даними професійних потреб працівників СУФР промислового підприємства.

Процедури управління виступають ключовою (базовою) ланкою реалізації ЕМУФР в господарській діяльності промислового підприємства, оскільки, передбачають здійснення головних операцій процесу управління фінансовими результатами суб’єкта господарювання. Ефективність реалізації процедур управління, значною мірою, визначається рівнем якості процедур організації та інформаційного забезпечення працівників СУФР, які здійснюють виконання набору головних управлінських операцій, що складають основу безпосереднього управління фінансовими результатами господарської діяльності промислового підприємства.

Процедури контролю впливають на ефективність реалізації процедур управління за такими основними напрямками:

1) безпосереднім шляхом — здійснення безперервного контролю за реалізацією кожної із головних операцій процедур управління фінансовими результатами в ЕМУФР;

2) опосередкованим шляхом — за рахунок оптимізації процедур організації та інформаційного забезпечення, що формують основу для реалізації головних операцій управління фінансовими результатами господарської діяльності, як складових елементів структурної характеристики процедур управління в ЕМУФР промислового підприємства.

Особливість реалізації менеджментом підприємства процедур контролю, полягає у всебічному їх впливі на кожен із виділених блоків процедур (організації, інформаційного забезпечення, управління) та ефективність реалізації ЕМУФР в цілому, як динамічної, комплексної організаційно-управлінської підсистеми в загальній системі управління господарською діяльністю промислового підприємства. Необхідність здійснення процедур контролю, викликана об’єктивними причинами забезпечення оптимального функціонування ЕМУФР, загальної системи управління промисловим підприємством та підвищення результативності його господарської діяльності.

Особливість реалізації менеджментом підприємства процедур контролю, полягає у всебічному їх впливі на кожен із виділених блоків процедур (організації, інформаційного забезпечення, управління) та ефективність реалізації ЕМУФР в цілому, як динамічної, комплексної організаційно-управлінської підсистеми в загальній системі управління господарською діяльністю промислового підприємства. Необхідність здійснення процедур контролю, викликана об’єктивними причинами забезпечення оптимального функціонування ЕМУФР, загальної системи управління промисловим підприємством та підвищення результативності його господарської діяльності.

Для забезпечення ефективного управління фінансовими результатами господарської діяльності підприємства, необхідно виділити основні цільові показники, оптимізація яких сприяла б:

1) реалізації головної мети та ключових завдань управління фінансовими результатами;

2) цілеспрямованості управління фінансовими результатами в ЕМУФР.

Для того, щоб правильно обрати цільовий показник управління фінансовими результатами, необхідно спочатку позиціювати промислове підприємство на, запропонованій нами, карті діагностики рівня управління фінансовими результатами (табл. 1.4), яка дозволяє менеджерам визначити наявний рівень ефективності управління фінансовими результатами господарської діяльності підприємства.

Таблиця 1.4

Діагностика рівня упраління фінансовими результатами підприємства

Абсолютна величина ФР господарської діяльності підприємства (чистого прибутку, збитку)

Високий чистий прибуток

Рівень якості фінансового результату підприємства

Високий (оптимальний)

Середній

Низький

Високий РУФР ЯПФР

Середній РУФР ЯПФР

-

Низький чистий прибуток

Високий РУФР ЯПФР

Середній РУФР ЯПФР

-

Доспутимий РУФР ЯНФР

Низький чистий прибуток

Низький РУФР ЯНФР

Низький РУФР ЯНФР

Доспутимий РУФР ЯПФР

Низький РУФР ЯНФР

Високий чистий прибуток

-

Низький РУФР ЯНФР

Низький РУФР ЯНФР

Примітка. ФР – фінансовий результат; РУФР – рівень управління фінансовими результатами підприємства; ЯПФР – якість позитивного фінансового результату (прибутку); ЯНФР – якість негативного фінансового результату (збитку).

До головних ознак, за якими здійснюється позиціювання промислового підприємства на карті діагностики рівня управління фінансовими результатами (РУФР), належать:

1) рівень якості фінансового результату (високий (оптимальний), середній, низький);

2) абсолютна величина показника фінансового результату господарської діяльності підприємства (чистого прибутку (збитку), яка диференціюється залежно від високого чи низького значення цього показника.

Зауважимо, що ідентифікація величини фінансового результату відповідно до критеріїв високого та низького абсолютного значення даного показника, відбувається шляхом порівняльного аналізу суми фінансового результату господарської діяльності певного промислового підприємства з аналогічною базою порівняння, наприклад, підприємств-конкурентів, середнього показника суб’єктів господарювання відповідної галузі тощо.

У відповідності до виділених ступенів диференціації головних ознак позиціювання промислового підприємства на карті діагностики РУФР, визначають:

1) наявний рівень управління фінансовими результатами господарської діяльності підприємства;

2) цільовий показник управління фінансовими результатами, з метою забезпечення оптимальності та цілеспрямованості процесу управління в ЕМУФР.

Набір головних цільових показників управління фінансовими результатами діяльності промислового підприємства повинен включати найбільш вагомі показники, які:

1) сприяють реалізації основної мети та ключових завдань управління фінансовими результатами;

2) відображають результативність, рівень прибутковості, потенціал економічного розвитку господарської діяльності підприємства (табл. 1.5).

Практичне використання відповідних цільових показників управління фінансовими результатами з однойменного набору та оптимізація їх числового значення у процесі господарської діяльності промислового підприємства, відбувається під час реалізації процедур управління у межах функціонування ЕМУФР обраного підприємства. До того ж, завдання оптимізації величини відповідних головних цільових показників спрямоване на забезпечення:

1) цілеспрямованої реалізації основної мети та ключових завдань управління фінансовими результатами;

2) стабільного зростання прибутковості та економічного розвитку підприємства в довгостроковій перспективі його господарської діяльності;

3) підвищення ринкової вартості промислового підприємства, як привабливого об’єкта інвестування.

Таблиця 1.5

Набір головних цільових показників управління фінансовими результатами підприємства

Абсолютна величина ФР господарської діяльності підприємства (чистого прибутку, збитку)

Високий чистий прибуток

Рівень якості фінансового результату підприємства

Високий (оптимальний)

Середній

Низький

Високий РУФР

ROE

K ез

Середній РУФР ROА

K ез

-

Низький чистий прибуток

Високий РУФР ROE

K ез

Середній РУФР ROА

K ез

-

Доспутимий РУФР

ВП

Низький чистий прибуток

Низький РУФР ВП

Низький РУФР ВП

Доспутимий РУФР

ФР од

Низький РУФР ВП

Високий чистий прибуток

-

Низький РУФР ЧД

Низький РУФР ЧД

Примітка. ROE – рентабельныст власного капыталу; ROA – реньабельність активів підприємства; ФР од – позитивний фінансовий результат від основної діяльності; ВП – позитивний валовий фінансовий результат (валовий прибуток); ЧД – чистий прибуток від реалізації продукції; К ез – коефіцієнт стійкості економічного зрозстання господарської діяльності підприємства.

Для того, щоб створити основні передумови для ефективного впровадження ЕМУФР в господарську діяльність промислового підприємства, необхідно, спочатку, розробити алгоритм послідовності дій практичної реалізації даного механізму (рис. 4).

Особливість упровадження ЕМУФР в загальну систему управління промисловим підприємством, полягає у забезпеченні працівниками СУФР безперервного, циклічного та ефективного функціонування ЕМУФР впродовж усього періоду діяльності суб’єкта господарювання.

Початок функціонування ЕМУФР

Формування та підготовка менеджментом підприємства інформаціцного забезпечення для управління ФР

Здійснення контролю за ефективною реалізацією ряду спеціальних процедур (організації, інформаційного забезпечення, управління) в ЕМУФР

Реалізація процедур організації управління ФР

Створення належних умов праці та залучення найбільш кваліфікованих і досвідчених фахівців для забезпечення високопрофесійної та результативної діяльності персоналу СУФР

Координування діяльності працівників СУФР

Забезпечення інформаційною базою високого рівня якості професійних потреб діяльності працівників СУФР

Розробка, прийняття та теалізація ефективних менеджерських рішень щоло управління ФР

Здійснення процедур управління формування ФР, з урахуванням особливостей та рівня результативності діяльності підприємства

1. Прогнозування показників ФР

2. Планування показників ФР

3. Моніторинг показників ФР

Виявлення будь-яких відхилень показників фінансових результатів господарської діяльності ві запланованої величини

Ні

Так

Здійснення аналітичного дослідження показників ФР

Оптимізація величини показників ФР

Позиціювання підприємства за набором головних ознак на карті діагностики рівня управління ФР

1

1

Визначеня наявного рівня ефективного управління фінансовими результатими підприємства

Вибір відповідного цільового показника управління фінансовими результатами господарської діяльності підприємства

1. Оптимізація цільового показника управління фр підприємства

2. Забезпечення зростання рівня якості фр підприємства

Оптимальна мобілізація та реалізація економічного розвитку підприємства

Забезпечення сталого зростання прибутковості та економічного розвитку підприємства впродовж довгострокового періоду його господарської діяльності

1. Управління процедурами розподілу позитивного фр

2. Управління ефективним використанням позитивного фр

Кінець функціонування ЕМУФР

Примітка. ФР – фінансові результати підприємства; ЕМУФР – економічний механізм управління фінансовими результатами підприємства.

Рис. 1.4. Алгоритм дій практичної реалізації ЕМУФР рідприємства

Початковий етап реалізації ЕМУФР характеризується здійсненням процедур формування, підготовки та забезпечення інформаційною базою високого рівня якості працівників СУФР, для прийняття ними ефективних рішень щодо управління фінансовими результатами суб’єкта господарювання. Виконання процедур контролю менеджментом підприємства, на початковому етапі реалізації ЕМУФР, необхідне для того, щоб забезпечити ефективне здійснення усіх інших спеціальних процедур (організації, інформаційного забезпечення, управління), оптимізувати якість функціонування динамічної, комплексної організаційно-управлінської підсистеми ЕМУФР та загальної системи управління промисловим підприємством в цілому.

Здійснення процедур організації, передбачає формування належних умов праці, залучення найбільш кваліфікованих, досвідчених фахівців для забезпечення високопрофесійної та результативної діяльності персоналу СУФР. Координування діяльності працівників СУФР сприяє узгодженості, цілеспрямованості та підвищенню ефективності їхніх управлінських дій. На основі високоякісного інформаційного забезпечення професійних потреб діяльності персоналу СУФР, відбувається розробка, прийняття та реалізація ефективних рішень, пов’язаних з управлінням фінансовими результатами господарської діяльності промислового підприємства.

Реалізація процедур управління виступає центральною ланкою функціонування ЕМУФР, яка передбачає здійснення працівниками СУФР ряду операцій безпосереднього управління процесом формування (фаза формування) фінансових результатів господарської діяльності підприємства. Спочатку відбувається прогнозування показників фінансових результатів на довгострокову перспективу діяльності суб’єкта господарювання, за результатами якого здійснюється розробка оперативного і тактичного планів, які характеризуються короткотривалим характером їхньої дії.

Здійснення моніторингу спрямоване на безперервне дослідження процесу управління фінансовими результатами та виявлення будь-яких незапланованих змін, факторів впливу, відхилень фактичного стану показників від планового їх значення.

У разі наявності достатніх та необхідних підстав, за наслідками моніторингу, здійснюється аналіз показників фінансових результатів, який полягає у дослідженні їхньої динаміки, структури, пошуку резервів зростання або зниження відповідно позитивного (негативного) значення фінансових результатів, виявленні основних факторів та визначенні характеру їхнього впливу на показники фінансових результатів господарської діяльності підприємства.

На основі інформаційного забезпечення, за результатами моніторингу та аналізу, здійснюється оптимізація (регулювання) показників фінансових результатів, шляхом оптимального використання резервних можливостей потенціалу підвищення результативності та розвитку господарської діяльності промислового підприємства.

На основі розробленої карти діагностики рівня управління фінансовими результатами, відбувається позиціювання промислового підприємства на вказаній карті, відповідно до значень показників головних ознак позиціювання. За результатами позиціювання підприємства, відбувається діагностика та визначення наявного рівня управління фінансовими результатами, відповідно до якого здійснюється виважений вибір працівниками СУФР необхідного цільового показника (ів) управління фінансовими результатами суб’єкта господарювання. Подальша управлінська діяльність персоналу СУФР, повинна бути спрямована на оптимізацію величини цільового показника (ів) управління фінансовими результатами та зростання рівня якості фінансового результату, що забезпечить достатні передумови для:

1) максимально можливої мобілізації та реалізації потенціалу економічного розвитку суб’єкта господарювання;

2) сталого зростання прибутковості та економічного розвитку промислового підприємства впродовж довгострокового періоду його господарської діяльності.

У процесі кругообігу фінансового результату, фаза формування даного показника послідовно переходить у фазу розподілу, а далі — у фазу використання фінансового результату господарської діяльності підприємства. Тому, очевидним продовженням функціонування ЕМУФР є управлінська діяльність персоналу СУФР, яка спрямована на забезпечення оптимального розподілу отриманого позитивного фінансового результату (чистого прибутку) та ефективного використання реінвестованого позитивного фінансового результату, що сприятиме стабільному зростанню прибутковості, економічного розвитку господарської діяльності промислового підприємства в довгостроковій перспективі.

Таким чином, практичне впровадження розробки ЕМУФР в господарський процес промислових підприємств, в повній мірі сприяє досягненню головної мети та вирішенню ключових завдань управління фінансовими результатами, що є об’єктивною необхідною умовою забезпечення сталого зростання прибутковості, оптимальної мобілізації та реалізації потенціалу економічного розвитку підприємств впродовж довгострокового періоду їх господарської діяльності.