Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика предприятия чисто.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
1.84 Mб
Скачать

128

ЗМІСТ

ВСТУП

Розділ 1. Науково-дослідна робота

Розділ 2. Загальна характеристика та організація роботи підприємства «КРОНЕКС-УКРАЇНА»

Розділ 3. Аналіз роботи ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА»

Розділ 4. Напрями вдосконалення роботи ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА»

Розділ 5. Охорона праці та безпека в надзвичайних ситуаціях

ВИСНОВКИ

ВСТУП

В умовах ринкової економіки ефективність діяльності підприємств у довгостроковому періоді, високі темпи їхнього розвитку, підвищення конкурентоздатності в значній мірі визначаються плануванням роботи підприємства у фінансовому вираженні, тому що різні напрямки діяльності бізнесу вимірюються загальним мірилом - грошима. Світ твердої конкуренції вимагає гнучкості і пристосованість як у плануванні, так і в практичній діяльності. Та все ж на практиці, на жаль, система планування виручки часто буває дуже далека від ідеалу. А правильне планування виручки від реалізації продукції на підприємстві має ключове значення. 

Для проходження науково-дослідної практики базою практики було обрано ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» - це найбільший виробник паперу в Харківському регіоні.

Метою проходження практики було закріплення і поглиблення знань, одержаних під час навчання, у сфері фінансових відносин і, зокрема, у галузі функціонування фінансових ресурсів підприємства; формування професійних умінь і навичок для прийняття самостійних рішень під час роботи в фінансовому відділі підприємства, виховання потреби щоденно поповнювати свої знання та творчо їх застосовувати в практичній діяльності.

Для реалізації поставленої мети було визначено наступні завдання науково-дослідної практики:

  1. ознайомитися з основними напрямками діяльності підприємства ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА», його організаційною структурою управління та взаємозв’язками підрозділів;

  2. знайомство з організаційною структурою фінансової служби підприємства ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» та функціональними обов’язками працівників;

  3. знайомство з видами продукції підприємства ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА», ринками її збуту, основними постачальниками та покупцями;

  4. вивчення форм розрахунків, які застосовуються;

  5. вивчення взаємовідносин підприємства з фінансово-кредитними установами, з бюджетом та позабюджетними фондами цільового призначення;

  6. ознайомлення з механізмом оподаткування прибутку підприємства, нарахування та стягнення податку на додану вартість.

  7. аналіз роботи ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» за 2011-2013 рр.;

  8. виявити резерви підвищення ефективності діяльності в організаційній та управлінській роботі підприємства ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА»;

  9. розробити пропозиції щодо підвищення ефективності використання ресурсів на підприємстві;

  10. запропонувати заходи щодо недопущення банкрутства підприємства.

  11. дослідити стан охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях на підприємстві ТОВ «КРОНЕКС-УКРАЇНА» , а саме:

а) проаналізувати санітарно-гігієнічні умови праці у фінансовому управлінні;

б) оцінити рівень техніки безпеки та пожежної безпеки у приміщенні фінансового управління;

в) дослідити якість охорони навколишнього середовища;

г) провести моніторинг небезпек, що можуть причинити надзвичайну ситуацію;

д) розробити заходи щодо охорони праці та з питань цивільного захисту у фінансовому управлінні.

Також було проведено науково-дослідну роботу, результатами якої стали написання тез доповіді на тему: «Шляхи покращення фінансоих результатів підприємства»; а також написання наукової статті у збірнику матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції молодих вчених та студентів «Гуманітарний та соціальний розвиток суспільства як шлях покращення економічного стану країни» на тему: «Фінансова стійкість підприємства в сучасних умовах».

Методологічною та теоретичною основою написання роботи є праці українських вчених, які досліджували фінансові результати підприємства. Інформаційну базу практики склали: річна звітність підприємства за 2011-2013 рр., науково-аналітичні статті вітчизняних авторів та електронні ресурси.

Для вирішення поставлених завдань під час підготовки звіту використовувалися загальнонаукові методи: синтез, аналіз, порівняння, абстрагування, конкретизація, індукція та дедукція, а також спеціальні методи наукових досліджень: метод логічного узагальнення, таблично-графічні методи, абстрактно-логічний і системно-структурний аналіз; порівняльний аналіз і групування; розрахунково-аналітичний та метод економічного моделювання.

В результаті проходження науково-дослідної практики було оформлено звіт, що складається із вступу, трьох розділів та висновків, загальним обсягом 120 сторінок друкованого тексту. У звіті присутній графічний матеріал, який налічує 8 рисунків, 5 формул, а також 41 таблицю. Список використаних джерел включає 30 найменувань.

РОЗДІЛ 1

науково-дослідна робота

1.1 Актуальність, мета та завдання дослідження

В умовах ринкової економіки ефективність діяльності підприємств у довгостроковому періоді, високі темпи їхнього розвитку, підвищення конкурентоздатності в значній мірі визначаються плануванням роботи підприємства у фінансовому вираженні, тому що різні напрямки діяльності бізнесу вимірюються загальним мірилом - грошима. Світ твердої конкуренції вимагає гнучкості і пристосованість як у плануванні, так і в практичній діяльності.

Кожне підприємство в умовах ринкової економіки бажає вести беззбиткову діяльність, покривати свої витрати власними доходами та отримувати прибуток. Головна мета підприємства, як суб’єкта ринку, - отримання прибутку для задоволення соціальних та економічних інтересів членів трудового колективу та інтересів власника майна підприємства.

Більше того, метою підприємницької діяльності є така організація виробництва та реалізації продукції, за якої можна отримати найбільший прибуток. Для того щоб збільшити ефективність виробництва та не опинитись на грані банкрутства підприємства повинні обов’язково проводити фінансовий аналіз, ефективно розподілити фінансові ресурси, забезпечити підприємство фінансовими ресурсами.

В умовах ринкової економіки одним з ключових елементів організації бізнесу є система управління фінансами. Це питання у своїх роботах досліджували: Дж. Уільямс, який розробив модель оцінки вартості фінансових активів; Г. Марковиць, який заклав основи теорії портфеля; У. Шарпа, Дж. Ліктнерс, Дж. Моссині, які розробили модель оцінки доходності фінансових активів та портфеля фінансових інвестицій; Ф. Модільяні, М. Міллером, які дослідили теорію структури капіталу та ціни джерел фінансування. Однак тема продовжує бути актуальною в Україні, так як багато підприємств перебувають на грані банкрутства.

Об’єктом дослідження є фінансові результати підприємства.

Предметом дослідження є система заходів з управління фінансовими результатами підприємства.

Метою роботи є визначення особливостей процесу управління фінансовими результатами підприємства та особливостей впровадження механізму управління фінансовими результатами.

Завдання поставлені в магістерській роботи відповідно до встановленої мети:

  1. розглянути сутність та основні завдання правління фінансовими результатами підприємства;

  2. охарактеризувати механізм управління фінансовими результатами підприємства;

  3. охарактеризувати методику проведення аналізу фінансових результатів діяльності підприємства;

  4. проаналізувати фінансовий стан підприємства;

  5. визначити основні напрями підвищення ефективності системи управління фінансовими резкльтатами підприємства

Інформаційне забезпечення проведення наукового дослідження представлене навчальною література турою, тобто підручники, навчальні посібники, навчально-методична література; надрукованими документи − це дисертації, звіти про науково-дослідну роботу, окремі праці; фінансова звітність досліджуваного підприємства за три останні роки.

1.2. Наукова стаття на тему: «Фінансова стійкість підприємства в сучасних умовах»

Анотація. На основі системного підходу виділена сукупність показників, які дозволяють об’єктивно оцінити фінансову стійкість підприємства та напрямки його подальшого розвитку в сучасних умовах господарювання.

Ключові слова: фінансова стійкість, комплексний підхід до оцінки фінансової стійкості, критерії оцінки фінансової стійкості, типи фінансової стійкості.

Постановка проблеми. В наш час досить важливим є питання фінансової стійкості підприємтсва, оскільки недостатня фінансова стійкість може привести до неплатоспроможності підприємства або й взагалі до банкрутства.

Аналіз останніх публікацій. Багато науковців та спеціалістів розглядають питання, які стосуються факторів, що впливають на фінансову стійкість. Найвагоміший вклад зробили К. Друри, Р. Холт, М. І. Баканова, Ю. Б. Рубіна, Г. В. Савицька, Е. В. Ізмаиловой и др. В наукових розробках вчених розглядаються проблеми систематизації та удосконалення показників стійкості, платоспроможності та ліквідності підприємств.

Невирішені частини проблеми. Тема продовжує бути актуальною в Україні, так як багато підприємств знаходяться на грані банкрутства. В наш час не розроблено загальноприйнятих однозначних критеріїв оцінки фінансової стійкості. Недостатньо уваги приділяється питанням прив’язки зарубіжних методів до реалій українських підприємств.

Мета дослідження. Виділити систему показників для оцінки фінансової стійкості підприємства.

Виклад основного матеріалу. До цього часу однозначних критеріїв оцінки фінансової стійкості підприємства не вироблено. Можна виділити два основні підходи щодо даного питання:

1) Основні критерії – платоспроможність та забезпеченість власним оборотними коштами. Недоліком таких показників є відсутність характеристики динаміки фінансового стану підприємства.

2) Основний критерій – фінансова незалежність від кредиторів. Недоліком є те, що не враховане фінансове положення підприємства та його перспективи.

Це означає, що для повного аналізу потрібно застосовувати не один показник, а систему показників. Розглянемо точки зору різних авторів з приводу набору показників, необхідних для оцінки фінансової стійкості (див. Табл. 1).

Отже, розглянувши думки західних аналітиків, можна розділити показники на дві групи за їх функціональним призначенням:

1) причинні (відображають причино-наслідкові зв’язки між показниками);

2) результативні (характеризують ефективність роботи з фінансової точки зору).  

Таблиця 1