Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ИНДЗ заоч.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Міністерство фінансів україни

Харківський інститут фінансів Українського державного університету фінансів та міжнародної торгівлі

Кафедра фінансів і кредиту

Фінанси

Методичні вказівки щодо виконання індивідуального завдання

для студентів денної (заочної) форми навчання

освітньо-кваліфікаційний рівень – бакалавр

галузь знань – 0305 «Економіка та підприємництво»

напрям підготовки – 6.030508 «Фінанси і кредит», 6.030509 «Облік та аудит»

Укладач: доцент кафедри фінансів Майборода О.В., к.е.н.

Розглянуто та ухвалено на

засіданні кафедри фінансів

Протокол.

від «___» __________ 2009р. №__

Харків, 2009

Методичні вказівки щодо виконання індивідуального завдання з навчальної дисципліни „фінанси”

Методичні рекомендації до виконання

Фінансова діяльність покликана дати майбутнім фахівцям знання суті й механізму функціонування такої категорії, як фінанси; сформулювати теоретичну та методологічну базу, необхідну для вільного володіння практикою використання фінансових інструментів; виробити уміння оцінювати і аналізувати фінансову політику, яка проводиться в країні.

Головна мета виконання індивідуального завдання – допомогти студентові закріпити та поглибити теоретичні знання, практичні навички, здобуті у процесі вивчення дисципліни «Фінанси».

Індивідуальне завдання як важлива форма навчального процесу має навчити студентів самостійно узагальнювати і викладати літературні джерела (монографії, підручники, навчальні посібники, публікації періодичної преси), статистичні і практичні матеріали, що характеризують фінансові процеси на різних рівнях господарювання, статистичні та інші матеріали, взяті з практики роботи фінансових органів, податкових інспекцій, підприємств.

Індивідуальне завдання визначає, наскільки глибоко студент засвоїв курс і вміє самостійно викладати окремі питання в рамках вибраної теми.

У контрольній роботі студент повинен показати:

  • знання і правильне розуміння закономірностей, що складаються у фінансовій сфері;

  • вміння використовувати літературні джерела, аналізувати практичний матеріал і викладати свої міркування з того чи іншого питання;

  • вміння використовувати теоретичні знання в процесі аналізу конкретних цифрових даних;

  • навички застосування фінансового інструментарію при вирішенні практичних завдань фінансового менеджменту.

Робота містить наступні завдання:

  1. теоретичні питання;

  2. практичну задачу.

Варіанти індивідуальних завдань обираються відповідно до порядкового номеру в журналі студента. Студентам дозволяється виконувати теоретичне питання індивідуального завдання на іншу тему згідно з напрямом їх практичної діяльності, але в цьому разі обрана тема та план роботи мають бути узгоджені з викладачем, який читає дисципліну «Фінанси».

У процесі виконання індивідуального завдання необхідно використати статистичний та фінансовий матеріал. Цифровий матеріал повинен обов’язково узагальнюватися висновками щодо існуючої тенденції та факторів, що вплинули на її динаміку. Можливо також використати практичний матеріал, зібраний за місцем роботи. Зібраний практичний матеріал має бути поданий у формі таблиць, схем, діаграм, графіків. Ілюстрації за обраною темою повинні бути представлені у вигляді таблиці статистичної та фінансової інформації (5-7 показників) за період не менш ніж 3 роки з обов’язковим представленням 1-2 графіків (діаграм) цифрового масиву.

У процесі написання індивідуального завдання слід дотримуватись таких вимог:

  • відповідність основних положень роботи законам України, указам Президента та постановам уряду України;

  • змістовність і конкретність викладання;

  • достатня повнота викладення питання, тобто слід повністю розкрити явище або елементи досліджуваного процесу, розглянути всі сторони проблеми;

  • завершеність викладення кожної думки;

  • виключення повторів;

  • економічна грамотність;

  • оформлення індивідуального завдання відповідно до встановлених інститутом стандартами.

Індивідуальне завдання виконується самостійно. Воно повинна мати чітку й логічну структуру. Якщо в ній наводяться окремі цитати з наукових статей чи монографій, то потрібно вказати автора роботи, її назву, місце і рік видання, сторінку відповідно до встановленого стандарту. Те саме стосується й тих цифрових даних, які наводяться в індивідуальному завданні. Якщо аналізується практичний матеріал, то слід вказати конкретний об'єкт аналізу.

Особливу увагу слід приділяти правильній побудові і наочності таблиць, графіків і діаграм. Вони мають бути логічним продовженням викладених теоретичних положень і служити основою для відповідних висновків. Заголовки таблиць, схем, графіків і діаграм повинні відображати основний зміст ілюстрованого матеріалу. У таблицях мають бути вказані одиниці виміру, назва об'єкта і часовий простір дослідження, а в графіках та діаграмах - масштаб. Таблицям та іншим видам графічного матеріалу рекомендується давати окрему нумерацію.

Необхідно простежити, щоб у роботі не було повторів і суперечностей між окремими її положеннями.

Обсяг індивідуального завдання:

  1. теоретичні питання – 15-20 сторінок стандартного формату;

  2. практичну задачу – до 3 сторінок стандартного формату.

Зміст роботи повинен відповідати плану, який, у свою чергу, має відображати сутність теми, що розглядається, її внутрішню структуру і логіку дослідження.