Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istoriya_ta_kultura_sp_denna.doc
Скачиваний:
145
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
2.65 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХЕРСОНСЬКА ДЕРЖАВНА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

ДО САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

З ДИСЦИПЛІНИ

«ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА УКРАЇНИ»

ДЛЯ КУРСАНТІВ УСІХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ

(ДЕННА ФОРМА НАВЧАННЯ СКОРОЧЕНА ПРОГРАМА)

ХЕРСОН – 2014

Рекомендовано до друку

на засіданні кафедри гуманітарних дисциплін

Херсонської державної морської академії

(протокол № 1 від 5 вересня 2015 року)

Рецензенти: Г. В. Батенко – кандидат історичних наук, доцент.

Н. А. Кругла – кандидат історичних наук, доцент.

Методичні рекомендації до самостійної роботи курсантів з дисципліни “Історія та культура України» для курсантів усіх спеціальностей (денна форма навчання скорочена програма) / укладач О. П. Безлуцька – Херсон : ХДМА, 2015. – 160 с.

Методичні рекомендації до самостійної роботи курсантів з курсу «Історія та культура України» розроблені на основі робочої програми та у відповідності до організації навчального процесу за кредитно-модульною системою та з урахуванням компетентнісного підходу. У методичці вміщено план-конспект лекцій, рекомендації щодо підготовки до семінарських занять, підсумкову теку, критерії оцінювання знань курсантів, список рекомендованої літератури.

У додатках подано стислу хронологію розвитку історії України та її культури, глосарій.

Методичні рекомендації до самостійної роботи курсантів зорієнтовані на ефективне оволодіння учбовим матеріалом і підготовку до модульного контролю та іспиту.

Для курсантів денного відділення скорочена програма навчання усіх спеціальностей.

ЗМІСТ

ВСТУП. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4

Розділ І.

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6

Розділ ІІ.

ПЛАН-КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7

Розділ ІІІ.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ПІДГОТОВКИ

ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43

Розділ ІV.

ПІДСУМКОВА ТЕКА. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 122

Розділ V.

КРИТЕРІЇ ОЦІНОК ЗНАНЬ КУРСАНТІВ З ДИСЦИПЛІНИ

«ІСТОРІЯ ТА КУЛЬТУРА УКРАЇНИ»… . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .135

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .138

ДОДАТКИ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .142

ВСТУП

Бути свідомим громадянином держави і не знати її історію – неможливо.

Немало проблем, які має розв’язати наше суспільство зараз та у найближчі роки, мають своє коріння у минулому: далекому чи недавньому. Попередні покоління накопичили колосальний історичний досвід, ігнорування якого вкрай небезпечне. Пізнання цього досвіду – одне з практичних завдань історичної науки.

Згідно з програмою Міністерства освіти і науки України з підготовки кваліфікованих фахівців у всіх галузях народного господарства у вищих навчальних закладах є обов'язковою для вивчення історія України.

Історія та культура України – це наука, яка займається вивченням минулого, спираючись на письмові та матеріальні свідчення минулих подій. Більшість науковців, які займаються вивченням історичних документів, погоджуються, що сучасний погляд на життя впливає на нашу інтерпретацію та бачення минулого.

Об’єктом історії та культури України як науки є реальна історія суспільного життя з давніх часів і до наших днів, яка мала місце на території України в її нинішніх державних кордонах.

Предметом вивчення вузівського курсу "Історії та культура України" є процес формування та розвитку українського народу, його діяльності в усіх сферах суспільного життя з давніх часів до сьогодення.

Мета курсу: створення цілісного уявлення про історичний розвиток українського народу на основі нової концепції історії України; розвиток національної самосвідомості майбутніх спеціалістів; виховання патріотичних і морально-етичних переконань спеціаліста, причетності до тисячолітньої історії українського народу.

Основна форма вивчення історії, особливо для студентів заочного навчання це самостійна робота з рекомендованою літературою та джерелами відповідно до програми курсу. Слід підкреслити, що самостійна робота в сучасних умовах є однією з провідних форм навчання. Набувши особливого значення після приєднання України до Болонської декларації, ця система базується на самостійній пізнавальній діяльності студентів. Вона стимулює проблемний, дискусійний характер навчання, підвищує творчу активність студентів у процесі оволодіння знаннями, як професійними, так і загальноосвітніми.

Самостійна робота з історичною науковою літературою та джерелами вимагає систематичності, наполегливості, кропіткого критичного осмислення не лише всього прочитаного, але й власної творчості. Її головна мета – навчитися індивідуально здобувати, оновлювати, поповнювати знання, а також плідно використовувати їх не лише під час навчання, але і в подальшій професійній діяльності.

Таким чином, курс “Історії та культури України” спрямований не лише на те, щоб дати студентам загальну історичну підготовку, але і на те, щоб підвищити їх загальну і політичну культуру, допомогти майбутнім спеціалістам зрозуміти швидкоплинні процеси сучасного політичного і суспільного життя, стати активними громадянами своєї країни.

Метою методички є надання допомоги курсантам в організації аудиторної і самостійної роботи та підвищенні її ефективності. Методичні рекомендації містять план-конспект лекцій, поради до кожного семінарського заняття, питання і завдання для самооцінки знань, підсумкову теку, критерії оцінювання знань курсантів, список рекомендованої літератури.

У додатках подано стислу хронологію історії України та її культури, а також термінологічний словник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]