Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КР СДМ.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
3.5 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України ВНЗ «Херсонський державний морський інститут»

Кафедра експлуатації суднових енергетичних установок та загальноінженерної підготовки

Шифр № VI-СМ-Б-Д/З-В

Реєстр № 1,2-24

Методичні рекомендації та завдання до виконання курсової роботи з дисципліни

СУДНОВІ ДОПОМІЖНІ МЕХАНІЗМИ, СИСТЕМИ ТА ЇХ ЕКСПЛУАТАЦІЯ

з напряму 6.070104 «Морський та річковий транспорт», спеціалізація «Експлуатація суднових енергетичних установок» Для курсантів усіх форм навчання

Херсон - 2011

Методичні рекомендації та завдання до виконання курсової роботи з дисципліни «Суднові допоміжні механізми, системи та їх експлуатація» розглянуто і схвалено на засіданні кафедри експлуатації суднових енергетичних установок та загальноінженерної підготовки

Овчарук О.М., Кавун В.І., Проценко В .О. / За ред. О.М. Овчарука Методичні рекомендації та завдання до виконання курсової роботи з дисципліни «Суднові допоміжні механізми, системи та їх експлуатація», - Херсон, ВНЗ «ХДМІ», 2011. – 58 с.

2

ЗМІСТ

Вступ

4

Розділ 1. Загальні методичні рекомендації

5

1.1

Тематика та обсяг роботи. Вибір завдань

5

1.2

Техніка виконання роботи

6

1.3

Консультації аудиторні та інтерактивні.

7

Користування навчальною літературою

1.4 Критерії оцінювання та захист курсової роботи

9

1.5

Вимоги до оформлення пояснювальної записки

10

Розділ 2. Розрахунок водовідливної установки

14

2.1

Зміст завдання та варіанти вихідних даних

14

2.2

Алгоритм виконання завдання

16

Розділ 3. Розрахунок плунжерного приводу гідравлічної стернової машини

22

3.1

Зміст завдання та варіанти вихідних даних

22

3.2

Алгоритм виконання завдання

23

Розділ 4. Розрахунок лопатевого приводу гідравлічної стернової машини

31

4.1

Зміст завдання та варіанти вихідних даних

31

4.2

Алгоритм виконання завдання

32

Розділ 5. Розрахунок якірно-швартовного механізму

35

5.1

Зміст завдання та варіанти вихідних даних

35

5.2

Алгоритм виконання завдання

36

Список джерел

43

Додаток А. Титульний аркуш

44

Додаток Б. Бланк завдання

45

Додаток В. Позначення елементів трубопроводів

47

Додаток Г. Позначення арматури

49

Додаток Д. Позначення контрольно-вимірювальних приладів

53

Додаток Е. Приклади зображення арматури із вказівкою виду приводу та

54

керування

Додаток Є. Позначення насосів і двигунів гідравлічних та пневматичних

55

ВСТУП

Дисципліна «Суднові допоміжні механізми, системи та їх експлуатація» дає курсантам необхідні знання про конструкцію, принцип дії, правила технічної експлуатації суднових допоміжних механізмів і систем: суднових насосів, рульових машин, якірно-швартовних та вантажопідйомних механізмів, водоопріснювальних установок, та ін.

Велика увага в дисципліні приділяється питанням проектування експлуатації гідроприводів, що поширені на суднах морського флоту.

Вивчивши дисципліну, майбутній механік повинен знати конструкції та основи теорії суднових допоміжних механізмів, вміти готувати їх до роботи, пуску, зупинки та керувати всіма агрегатами та системами, що розглядаються, а також знаходити причини та ліквідовувати характерні несправності їх роботи.

Для закріплення знань отриманих при вивченні теоретичного курсу навчальними планами передбачено виконання курсової роботи, темою якої є визначення основних параметрів допоміжного механізму або системи.

4

РОЗДІЛ 1

ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

1.1 Тематика та обсяг роботи. Вибір завдань

Авторами даних вказівок підготовлено чотири завдання на курсову роботу. Кожне завдання передбачає виконання нескладних розрахунків по визначенню основних параметрів установки або механізму згідно завдання. Робота повинна бути виконана на 20…30 підшитих в папку аркушах формату А4, включаючи титульний аркуш, бланк завдання, календарний план, зміст, основну текстову частину, ілюстрації, список джерел та ін.

Завдання 1. Розрахунок водовідливної установки.

Завдання 2. Розрахунок плунжерного приводу гідравлічної стернової машини.

Завдання 3. Розрахунок лопатевого приводу гідравлічної стернової машини.

Завдання 4. Розрахунок якірно-швартовного механізму. Кожне завдання містить по 10 варіантів числових даних.

Номер завдання вибирається за першою буквою прізвища курсанта згідно таблиці.

Перша буква

АБВГДЕЄЖ

ЗИІЇКЛМНО

ПРСТУФХ

ЦЧШЩЭЮЯ

прізвища

Номер завдання

1

2

3

4

Номер варіанту числових даних вибирається за третьою цифрою номеру залікової книжки.

Наприклад, курсант Горовий Павло Сергійович, що має залікову книжку №754СМ09, повинен виконувати завдання 1, варіант 4. Курсант Тітов В’ячеслав Петрович, що має залікову книжку №760СМ08, повинен виконувати завдання 3, варіант 10.

5

1.2 Техніка виконання роботи

Над курсовою роботою треба працювати регулярно та планомірно, кожного дня виконуючи якийсь етап, завдяки цьому не відбуватиметься забуття окремих етапів та прийнятих рішень, і розв’язання проблеми буде відбуватися комплексно, з усвідомленням причинно-наслідкових зв’язків між окремими етапами. Роботу треба виконувати послідовно, згідно завдання і змісту, висвітлюючи необхідні питання крок за кроком.

З самого початку роботи треба налаштувати своє відношення таким чином, щоб вона вийшла максимально якісною і обґрунтованою. Одним з головних факторів впливу на успішність роботи є бажання працювати. Не слід залишати для себе будь-яких невияснених питань. Всі прийняті рішення слід чітко усвідомлювати, вміти обґрунтувати та захистити. Слід відвідувати кожну консультацію. Також не слід боятися звертатися за консультацією до викладача після занять, на перерві і т. ін. Намагання курсанта досягти успіху при роботауванні і поповнити свої знання у будь-якого компетентного консультанта викликає лише позитивні емоції, бажання допомогти та віддати свої знання. В той же час слід поважати працю консультанта і занотовувати всі зауваження, для того, щоб не задавати одне і те ж питання кілька разів.

Потрібно надавати консультації своїм менш кваліфікованим друзям та одногрупникам, це матиме лише позитивні наслідки, як з точки зору економії часу, так і в сенсі розуміння і закріплення знань обома сторонами. Виконав розділ – поясни другу як. Навчаючи – вчимося! При значних утрудненнях можна обговорювати проблему з іншими одногрупниками та однокурсниками.

Всі записи та ескізи слід виконувати в окремому зошиті, або на аркушах паперу, зібраних в папку. Після узгодження чорнового варіанту кожного підрозділу записи виконані в зошиті слід переносити в чистовий варіант. Краще, якщо він буде комп’ютерним, адже так легше вносити зміни та виконувати виправлення. Всі матеріали по роботі, які існують, слід мати з собою на кожній консультації, аудиторній чи позааудиторній. Це виключить затримки, зекономить час і енергію як консультанта, так і проектанта.

6