Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2_kurs / Госы / Програма державного екзамену_6.050702_2012.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
227.33 Кб
Скачать

30

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКА ДЕРЖАВНА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА ЕКСПЛУАТАЦІЇ СУДНОВОГО ЕЛЕКТРООБЛАДНАННЯ

І ЗАСОБІВ АВТОМАТИКИ

Шифр №

ЗАТВЕРДЖУЮ

Перший проректор ХДМА

Реєстр. №

професор Л.Б.Кулікова

«13» січня 2012 р.

ПРОГРАМА КОМПЛЕКСНОГО

ДЕРЖАВНОГО ЕКЗАМЕНУ З ФАХУ

факультет

суднової енергетики

освітньо-кваліфікаційний рівень

бакалавр

галузь знань

0507 Електротехніка та електромеханіка

напрям

6.050702 Електромеханіка

курс

ІІ сп, ІV, V

форма

навчання

денна / заочна

Херсон – 2011

Програму Комплексного Державного екзамену з фаху розробила згідно до навчального плану і галузевого стандарту вищої освіти підготовки бакалавра з напряму 6.050702 «Електромеханіка» робоча група кафедри експлуатації суднового електрообладнання і засобів автоматики: д.т.н., професор Ісаєв Є.О., к.т.н., професор Іщенко І.М., к.т.н., доцент Наговський Д.А., к.т.н., доцент

Колебанов О.К.,

доцент Миронов В.В.,

старший викладач Растьогіна Г.І.,

старший викладач Токарєв Л.І., асистент Завальнюк О.П..

Програма розглянута і ухвалена на засіданні кафедри експлуатації суднового електрообладнання і засобів автоматики

від «6» грудня 2011 р.

протокол № 5

В.о. декана факультету суднової енергетики, к.п.н., доцент

А.І. Ляшкевич

«_____» ______________ 20__ р.

Начальник навчально-методичного відділу

В.В. Черненко

«_____» ______________ 20__ р.

Завідувач кафедри експлуатації суднового електрообладнання і засобів автоматики,

д.т.н., професор

Є.О. Ісаєв

«_____» ______________ 20__ р.

Зміст

стр.

1. Мета Комплексного Державного екзамену з фаху, його місце в навчальному процесі …………………………………………………….……..

4

2. Основні теми курсів, на яких базується Комплексний Державний екзамен з фаху. Теоретична частина ………………………………………

8

Теорія автоматичного управління ………………………………………...

8

Теорія електроприводу …………………………………………………….

9

Суднові автоматизовані електроприводи ………………………………...

11

Суднові електроенергетичні системи …………………………………….

14

Мікропроцесорні управляючі системи …………………………………...

16

3. Типові задачі та схеми Комплексного Державного екзамену з фаху. Практична частина ……………………………………………………….…

18

Задачі ………………………………………………………………………….

18

Схеми …………………………………………………………………………

22

4. Критерії оцінювання знань та вмінь випускників Спільною Державною екзаменаційною комісією …………………………………..

25

5. Рекомендована література для підготовки до Комплексного Державного екзамену з фаху ………………………………………………..

28

1. Мета комплексного державного екзамену з фаху, його місце в навчальному процесі

Підготовка бакалавра з напряму 6.050702 Електромеханіка завершується складанням Комплексного Державного екзамену з фаху.

Комплексний Державний екзамен з фаху проводиться з метою перевірки освоєння курсантами (студентами) – випускниками кафедри експлуатації суднового електрообладнання і засобів автоматики знань з циклу дисциплін професійно-практичної підготовки бакалавра і уміння практичного використання вказаних знань при розв’язанні задач експлуатації суднового електроустаткування і технічних засобів автоматизації.

Програма Комплексного Державного екзамену з фахувключає основні питання і задачі з наступних дисциплін:

  1. Теорія автоматичного управління;

  2. Теорія електроприводу;

  3. Суднові автоматизовані електроприводи;

  4. Суднові електроенергетичні системи;

  5. Мікропроцесорні управляючі системи.

У програму іспиту включені питання експлуатаційної спрямованості, пов’язані зі знанням нормативних міжнародних і національних морських документів, таких як:

  1. Міжнародна Конвенція з підготовки та дипломування моряків і несення вахти - 78/95;

  2. Кодекс про підготовку, дипломування моряків та несення вахти 1995 року, розділ А-ІІІ/1

  3. Правила технічної експлуатації суднових технічних засобів (Частина V «Правила технічної експлуатації суднового електрообладнання»);

  4. Правила класифікації та будівництва морських суден (Правила Регістру), частини XI «Електричне обладнання» та XV «Автоматизація»;

  5. Правила техніки безпеки на суднах морського флоту;

  6. Правила запобігання забруднення із суден;

  7. Міжнародна Конвенція по охороні людського життя на морі – SOLAS-74 (з поправками 1983р.).

Підготовка до Комплексного Державного екзамену з фаху здійснюється шляхом повторення матеріалу дисциплін (самостійно курсантом та на додаткових аудиторних заняттях), передбаченого програмою іспиту. Програма видається курсантам ІІ (за скороченою програмою) та IV курсів денної форми навчання, а також студентам ІІ (за скороченою програмою) та V курсів заочної форми навчання. Практичні питання, пов’язані з навичками по виконанню окремих операцій курсант (студент) освоює під час виробничої плавальної практики. На заключному етапі, викладачами кафедри експлуатації суднового електрообладнання і засобів автоматики проводяться додаткові аудиторні заняття (у середньому 24 години на кожну дисципліну). В період часу, відведеного для підготовки до іспиту, мають місце проведення екзаменаційних консультацій (2 години на кожну дисципліну, для кожної академічної групи).

Атестація випускників здійснюється на спільному засіданні Державної екзаменаційної комісії та Державної кваліфікаційної комісії Інспекції з питань підготовки та дипломування моряків (далі Спільна державна комісія).

Комплексний Державний екзамен з фаху проводиться у відповідності до вимог освітньо-професійної програми і державних кваліфікаційних вимог. До атестації допускаються курсанти (студенти), які успішно завершили теоретичний і практичний курси навчання – виконали всі вимоги навчального плану.

За результатами атестації на заключному етапі навчання у Херсонській державній морській академії Державна екзаменаційна комісія приймає рішення про видачу диплому бакалавра з електромеханіки та присвоєння кваліфікації «електромеханік судновий». Спільна державна комісія відзначає особливі успіхи випускників і рекомендує найбільш підготовлених для завершення вищої освіти і отримання наступних освітньо-кваліфікаційних рівнів (спеціаліста чи магістра).

Спільна державна комісія (згідно Наказу №161 від 2.06.1993 Про затвердження Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах) організовується щорічно і діє протягом календарного року. До складу комісії входять голова і члени комісії. Голова комісії призначається Міністерством освіти і науки України, якому підпорядковується Херсонська державна морська академія, на пропозицію ректора вищого навчального закладу з числа провідних спеціалістів виробництва або вчених.

До складу Спільної державної комісії входять: завідувач випускової кафедри, професори, доценти (викладачі) профілюючих кафедр, провідні спеціалісти виробництва та працівники науково-дослідних інститутів.

До участі в роботі Спільної державної комісії, як екзаменатори, можуть залучатися професори і доценти (викладачі) відповідних кафедр, якщо в складі комісії немає представників цих кафедр. У цьому випадку вони користуються правами членів комісії. Персональний склад членів Спільної державної комісії і екзаменаторів затверджується ректором вищого навчального закладу не пізніше, ніж за місяць до початку роботи державної комісії.

Розклад роботи Спільної державної комісії, узгоджений з головою комісії, затверджується першим проректором на підставі подання декана факультету суднової енергетики і доводиться до загального відома не пізніше, як за місяць до початку складання державних екзаменів.

Відповіді на екзаменаційні питання надаються в конспективній письмовій формі з наступною усною доповіддю. Додаткові питання можуть задаватися в усній формі. При висвітленні кожного розділу комплексного екзамену зі спеціальності курсанту (студенту) для відповіді виділяється не більше 0,5 академічної години. У середньому – 3,5-4 академічних години на теоретичну та практичну частини екзамену, в цілому.

Теоретична частина Комплексного Державного екзамену з фаху містить у собі п’ять питань з п’яти вищевказаних дисциплін. Практична частина екзамену має за мету розв’язання задачі та роботу з електричною схемою (описання схеми, принцип дії, особливості функціонування, захист, галузь застосування тощо).

Рішення Спільної державної комісії про оцінку знань, виявлених при складанні Комплексного Державного екзамену з фаху, а також про присвоєння курсантам (студентам) освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» та видання випускникам дипломів (загального зразка чи з відзнакою) приймається на закритому засіданні комісії відкритим голосуванням звичайною більшістю голосів членів комісії, які брали участь у її засіданні. При однаковій кількості голосів голос голови комісії є вирішальним. Оцінки державного екзамену виставляє кожен член комісії, а голова підсумовує їх результати щодо кожного студента.

Повторне складання (перескладання) державного екзамену з метою підвищення оцінки не дозволяється. Результати іспиту оформляються протоколом і оголошуються головою комісії після закінчення іспиту.