Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

2_kurs / Охрана труда / спмостійна робота з охоронні заходи цивільна р

.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
60.42 Кб
Скачать

ВСТУП

Згідно з Положенням про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах, самостійна робота студента (СРС) є одним з основних засобів оволодіння навчальним матеріалом.

Мета самостійної роботи студента є оволодіння методикою самостійного та опрацювання матеріалу і освоєння знань, умінь, навичок.

До освоєння форм СРС даної дисципліни відносяться:

а) опрацювання лекційного матеріалу;

б) опрацювання навчальної, навчально-методичної та монографічної літератури, періодичних видань;

в) підготовка до практичних занять;

;Систематичне опрацювання лекційного матеріалу має важливе значення для його засвоєння. Рекомендується студенту продивитися свій запис в той день, коли читалася лекція. При цьому слід перевірити повноту і правильність запису, доповнити пропущене, дописати незакінчені фрази, докреслити схеми тощо. На даному етапі варто розібратися в сутності кожного поняття, визначення і положення, домогтися розуміння логічного змісту формулювань. Після такої проробки слід співставити матеріал лекції з програмою дисципліни і з допомогою рекомендованої літератури доповнити конспект матеріалом, що не розглядався на лекції. На заключному етапі рекомендується сформулювати та записати резюме (висновок) до матеріалу лекції. При нерозумінні окремих питань студенту належить звернутися за консультацією до викладача.

Звичайно, що матеріал попередньої лекції до наступної може забутися. Тому студенту напередодні лекції слід переглянути конспект попередньої лекції. Інакше студент ризикує не зрозуміти лектора та загубити зв’язок між викладеним раніше матеріалом і новим.

Таким чином, робота студента над конспектом лекцій повинна проводитися в напрямку вдосконалення самого конспекту, в напрямку засвоєння матеріалу; в напрямку подальшого розширення та поглиблення питань, що викладені на лекції.

При підготовці до практичних занять студенту необхідно напередодні ознайомитися з планом відповідного заняття та теоретичними положеннями по рекомендованою літературою і конспектом лекцій.

Підготовка до контрольних робіт і іспиту здійснюються протягом усього семестру шляхом проробки програмного матеріалу, виконання практичних завдань на заняттях, написання реферату.

1. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Навчальна дисципліна « Охоронні заходи і цивільна оборона на судні » необхідна перш за все для забезпечення безпеки і економічної ефективності морської діяльності. Тому дисципліна « Охоронні заходи і цивільна оборона на судні » має дуже важливе значення в освітньо-професійній підготовці бакалаврів морського флоту. Бакалавр повинен мати теоретичні знання і практичні навики в прийомі і тлумаченні положень Охоронні заходи і цивільна оборона на судні , яку одержано від знань отриманих при вивченні дисципліни « Основи медичних знань» , « Основи охорона праці» .

Вивчення дисципліни потребує достатніх знань таких предметів, як «Географія судноплавства», «Фізика», «Вища математика», тощо.

Метою дисципліни є засвоєння курсантами фундаментальних основ охорони вантажів при перевезенні в різних кліматично- метео реологічних умовах плавання , та розділів Конвенції STCW-78\95, зокрема за Міжнародною конвенцією STCW-78\95, які забезпечують безпеку мореплавства та збереження вантажу судна і придбання практичних навиків .курсантів по безпечному транспортуванню вантажів морським транспортом.

Завдання курсу - Навчальна програма дисципліни «Охоронні заходи і цивільна оборона на судні » призначена для підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» з напряму 6.070104 «Морський та річковий транспорт» за спеціалізацією судноводіння на базі повної загальної середньої освіти.

Пізнавальні навички

; Своєчасно і правильно оцінити обстановку ураження людей радіоактивними або сильно діючими отруйними речовинами вимагати швидкого виявити і оцінити обстановку, яка утворилася внаслідок надзвичайних ситуацій та вжити конкретних заходів захисту, визначити правильність поведінки населення в осередках ураження, успішно вести рятувальні та інші роботи.

  • Практичні навички

- приймати показання приладів та реально оцінити рівень зараження території.

- методично грамотно вести вирішення питання по знезараженню забрудненних територій.

- «читати» та розуміти показання приладів та оцінювати рівень радіаційної та хімічної обстановки на площі.

- використовувати усі відповідні нормативні міжнародні документи, посібники , включаючи посібники англійською мовою;

- оцінювати характеристику різних факторів ураховуючи різні умови транспортування шкідливих та небезпечних вантажів морським транспортом. .

2. МІСЦЕ ДИСЦИПЛІНИ В НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Студенти повинні засвоїти особливості дисципліни Охоронні заходи і цивільна оборона для використання ії в наступному навчанні, а також розуміти формування світогляду про різні фактори які виникають під час переходу судна. Вивчення дисципліни дозволяє студентам погоджувати основні категорії курсу з категоріями фізики, математики, управління судном та іншими спеціальними дисциплінами.

Накопиченні знання з дисципліни будуть використовуються при вивченні спеціальних дисциплін: гідрометеорологічне забезпечення судноводіння, навігація, управління судном та іншими.

Основною задачею дисципліни є збагатити майбутніх судноводіїв необхідними знаннями і навичками аналізу ї наукового обґрунтування особливостей перевезення різних вантажів та знешкодження та дезактивація радіоактивних та хімічних речовин які забруднили територію об’єкта. .

Для цього майбутні судноводії повинні уміти:

- використовувати техніку, технології для попередження. зниження рівня радіації на суднах;

- використовувати нормативні документи по захисту навколишнього середовища від попадання та поширенню хімічних біологічних радіоактивних речовин;

- ;

3. ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ПРОГРАМНОГО МАТЕРІАЛУ

У процесі самостійного вивчення програмного матеріалу студенти мають засвоїти такі питання (за відповідними темами).

1. Робота з державними законодавчими документами по охороні праці в галузі морського транспорту.

2. Робота з міжнародними нормативними документами по охороні праці по підготовці морських спеціалістів.

3. Відпрацювання практичних навичок по засвоєнню методики проведення аналізу небезпечних та шкідливих факторів.

Теми до самостійної роботи студентів

1 Теми, що винесені на самостійне опрацювання

Обсяг годин

1. Роль Міжнародної конвенції по охороні людського життя на морі.

8

2. Положення про порядок підготовки і представлення інформації про безпечне морське плавання.

10

3 Правові нормативно-технічні умови і організаційні основи забезпечення безпеки мореплавства

10

4. Правила перевезення небезпечних вантажів морським транспортом

10

5. Характеристика сучасних засобів ураження ..

10

Всього

48

Список літератури

  1. Закон України «Про Цивільну оборону України» - 3.03.93.

  2. Закон України «Про правові засади цивільного захисту» від 25 березня 2005 року.

  3. Закон України № 1809-ІІІ від 8 червня 2000 року "Про захист населення і територій у надзвичайних ситуаціях техногенного і природного характеру".

  4. Закон України "Про загальну структуру і чисельність військ Цивільної оборони". 1999.

  5. Указ Президента України від 19 грудня 2003р "Про Державну програму перетворення військ Цивільної оборони України, органів і підрозділів державної пожежної охорони в Оперативно-рятувальну службу цивільного захисту на період до 2005 року"

  6. Постанова КМ України від 20 листопада 2006 року "Положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи".

  7. Постанова Кабінету Міністрів України " Про єдину державну систему попередження і реагування на надзвичайні ситуації техногенного і природного характеру".

  8. Положення " Про Цивільну оборону України" - 10.05.94.

  9. Архипова Н.И. Управление в чрезвычайных ситуациях. М. Российский государственный гуманитарный университет.1998,-320с.

  10. Атаманюк В. Г. Гражданская оборона. М: «Высшая школа», 1986, - 207с.

  11. Демиденко Г. П. Защита объектов народного хозяйства от оружия массового поражения. - К.: «Высшая школа», 1987.-256с.

  12. Демиденко Г.П. и др. Защита ОНХ от ОМП. Справочник. К. «Выща школа», 1989, -287с.

  13. Стеблюк М.І. Цивільна оборона. Підручник. До. Знання-Прес. 2003-455с.

  14. Шубін Е.П. Цивільна оборона. Підручник. М: Освіта, 1991, - 223с.

  15. Франчук В.С. Цивільна оборона. Підручник - Львів. Афіша, 2001-336с.

.

.

.