Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсачТАНАИС / Metod_rekomendatsiyi_do_KR_djc.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки ,молоді та спорту україни

ХЕРСОНСЬКА ДЕРЖАВНА МОРСЬКА АКАДЕМІЯ

КАФЕДРА УПРАВЛІННЯ СУДНОМ ТА БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ НА МОРІ

Методичні РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсової роботи

«Перевірка остійності і міцності судна

по критеріям Регістра судноплавства України»

дисципліна Теорія та будова судна

підготовка спеціалістів

з напряму 1003 «Судноводіння і енергетика суден»

за спеціальністю 7.100301 «Судноводіння»

Херсон 2012

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Теорія та будова судна» для студентів очної та заочної форми навчання спеціальності 7.100301 «Судноводіння» розробили доцент кафедри управління судном та безпеки життєдіяльності на морі к.т.н. Прадюх В.І., асистент кафедри управління судном та безпеки життєдіяльності на морі Борисова Г.М. та асистент кафедри судноводіння, охорони праці та навколишнього середовища Степкова В.В.

Рецензент:

Селіванов С.Є. – завідуючий кафедрою «Управління судном та безпеки життєдіяльності на морі» Херсонської державної морської академії, доктор технічних наук, професор.

Методичні рекомендації розглянуто і ухвалено на засіданні кафедри управління судном та безпека життєдіяльності на морі

«­­­__» ________ 2012 р. протокол № ___

Ухвалено на засіданні Вченої Ради

від «__» _______ 2012 р. протокол № __

Декан факультету

судноводіння, доцент

_____ _____________ 2011 р. В.В. Чернявський

Начальник навчально-методичного

відділу

_____ _____________ 2011 р. В.В. Черненко

Завідувач кафедри управління судном

та безпеки життєдіяльності на морі

_____ _____________ 2011 р. С.Є. Селіванов

Загальні положення

Курсова робота з « Теорії та будови судна» - це частина розділів 1, 3 та 4 випускної роботи освітньо – кваліфікаційного рівня « Спеціаліст».

Тому кожен курсант повинен зберігати всі матеріали даної роботи не тільки до закінчення академії. Вони йому знадобляться і при роботі офіцером торгового морського флоту.

Основним документом, використовуючи який виконується курсова робота, є дані з «Інформації про остійність …» того судна, яке вказано в завданні на курсову роботу.

Курсова робота складається з десяти – одинадцяти розділів.

В розділі 1 приводяться основні характеристики і розміри судна, характеристики вантажних приміщень та баластних, паливних, масляних та водяних цистерн. Приводяться норми завантаження і розвантаження судна, добові норми витрати палива на ходу і при стоянці, кількість екіпажу, швидкість судна, Всі ці дані беруться з «Інформації про остійність судна для капітана» та з «Завдання на курсову роботу», яке видається викладачем кожному курсанту.

В розділі 2 приводиться короткі характеристики портів завантаження і розвантаження судна, які курсант може знайти в Інтернеті або в іншому довідковому матеріалі.

В розділі 3 приводяться транспортні характеристики вантажу та умови його перевезення, перевантаження і зберігання. Ці дані курсант також бере з матеріалів Інтернету.

В розділі 4 будь-яким способом (з книг, з Інтернету, зі спеціальних програм і т. п.) розраховується довжина переходу і визначається довжина каналів і вузькостей, де обмежується швидкість судна. По вихідним даним чисельності членів екіпажу, норм завантаження і розвантаження, швидкості судна, витрат палива на ходу і при стоянці розраховується тривалість рейсу і необхідна кількість запасів харчів, палива, води і мастил. Цистерни, які необхідно заповнити, курсант вибирає самостійно, орієнтуючись при цьому на «Інформацію про остійність судна для капітана».

Розраховується максимально можлива для перевезення маса вантажу (або маса вантажу і баласту) при завантаженні судна по вантажну марку.

В розділі 5 розраховується водотоннажність і координати центра тяжіння судна.

В розділі 6 розраховується початкова остійність і диферент. Диферент повинен бути не менше ніж 0,5 м на корму. Метацентрична висота не менше, ніж 0,15 м або тієї величини, яка приведена в «Завданні…».

В розділі 7 розраховується діаграма статичної остійності і її площа (діаграма динамічної остійності).

В розділі 8 розраховується критерій погоди. Площа парусності і плече моменту, що нахиляє судно, вибирається з таблиці, яка наведена в інформації по судну, яке задано для виконання курсової роботи. Необхідні коефіцієнти вибираються з таблиць методичних рекомендацій.

Якщо в завданні на курсову роботу вантажем є контейнери, то додатково вводиться новий розділ, де розраховується кут крену на циркуляції згідно зразка, наведеного в методичних рекомендаціях.

Так само, якщо в завданні на курсову роботу вантажем є зерно, то додатково вводиться новий розділ, де розрахунок виконується згідно зразка, наведеного в методичних рекомендаціях.

В розділі 9 (чи 10) наводиться таблиця виконання вимог Регістра судноплавства України до остійності судна.

В розділі 10 (чи 11)приводиться оцінка загальної поздовжньої міцності судна при даному завантаженні судна.

В кінці роботи робляться висновки про виконану роботу.

Курсова робота виконується відповідно до зразка, приведеного в додатку А.

Необхідні коефіцієнти для розрахунку критерію погоди (розділ 8) і критерію прискорення приведені в методичних рекомендаціях.

Соседние файлы в папке курсачТАНАИС