Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_Hidrologiya.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
10.31 Mб
Скачать

Фізичні властивості морського льоду

Солоність морського льоду - це кількість солей в грамах на 1 кг води, одержаної при його розтоплюванні. Солоність морського льоду залежить від солоності морської води та швидкості льодоутворення. Чим старіший лід, тим менша його солоність. Солоність морського льоду коливається від 0 до 18 0/00, а середні значення - 3 - 8 0/00.

Щільність морського льоду залежить від температури, солоності, пористості льоду та від кількості пухирців повітря, що в нього включені. Щільність чистого прісного льоду - 0,917.

Температура - процес замерзання морського льоду триває до температури - 550С. При цій темпратурі замерзають всі згустки розсолу і утворюється суміш кристалів льоду і солей - кріогідрат.

Евтектичні температури - це температури при яких із розсолу випадають згустки сульфату натрію (- 8,20С), хлориди (- 230С), хлористий кальцій (- 550С).

Механічні властивості морського льоду: пружність, твердість.

Рух льоду

Лід рухається під дією течії та вітру.

Закономірність руху льоду (за Ф.Нансеном):

  1. Швидкість льоду менша швидкості вітру в 50 разів, тобто

Vл = 0,02 W,

де Vл - швидкість льоду;

W - швидкість вітру.

2. Лід рухається не за напрямком вітру, а відхилюється від нього на 300 вправо у зв’язку з дією сили Коріоліса.

Правило Зубова М.М.:

1. Лід рухається вздовж ізобари (лінії однакового атмосферного тиску) так, що високий тиск лежить праворуч відносно руху льоду (в північній півкулі).

2. Швидкість руху пропорційна горизонтальному градієнту атмосферного тиску.

3.4.10.Водні маси океану

Водна маса - порівняно великий об’єм води, що відрізняється від оточуючої водної товщі індивідуальними фізичними, хімічними і біологічними ознаками, які набули у визначених районах океанів і морів і котрі зберігаються при переміщенні за межі області свого формування. В кожній водній масі виділяють її ядро з найбільш чітко вираженими показниками. Зміна значень характеристик водної маси, її трансформація відбувається з трьох причин: переходу з однієї кліматичної зони в іншу, зміни зовнішніх умов у районі розміщення, водної маси і змішування з сусідніми водними масами.

Зональна трансформація - перехід водної маси з однієї кліматичної зони в іншу ( холодні і теплі течії).

Сезонна трансформація - водна маса пов’язана з сезонною зміною гідрометеорологічних характеристик на місці і тому новоутворену водну масу можна назвати модифікацією першої, наприклад, літня модифікація.

Трансформація змішування - в результаті перемішування двох водних мас утворюється третя з проміжними значеннями характеристик.

Погранична область двох мас називається фронтальною зоною чи фронтом.

Водні маси Світового океану - це підрозділ другої елементарної водної маси, морської чи галосфери.

У галосфері виділяють основні і вторинні водні маси. Основні водні маси займають великі простори і мають однорідну будову на великій протяжності. Центри формування цих мас зв’язані з головними рисами клімату земної кулі, океанічною і атмосферною циркуляцією. Тому виділяють такі основні водні маси: екваторіальні, тропічні, субтропічні, помірних широт, субполярні і полярні.

Оскільки водні маси у різних океанах за умовами формування неодинакові, їх виділяють і по кожному океану. Водні маси поділяють і по вертикалі: поверхнева, підповерхнева, проміжна, глибинна і придонна.

Вторинні водні маси - це води змішування основних водних мас і води, які принесені в океан з інших водойм (наприклад, середземноморська водна маса в північній частині Атлантичного океану).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]