Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodychka_Hidrologiya.doc
Скачиваний:
158
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
10.31 Mб
Скачать

4.1.2.Живлення та абляція льодовиків

Живлення льодовика - тверді атмосферні опади; дощові рідкі опади; заметільне перенесення, тобто принесення вітром снігу на поверхню з суміжних гірських схилів; лавини, що приносять додаткові об’єми снігу на льодовик; конденсація водяної пари в тверду фазу (сублімація) або так звані «наростаючі» опади - паморозь та іній; «накладений лід», тобто знову замерзає тала вода сезонного снігу.

Абляція льодовиків – зменшення льодовика відбувається як шляхом танення льоду, випаровування з його поверхні, так і внаслідок видування снігу вітром (механічна абляція).

Розпізнають три види абляції: поверхневу, внутрішню та підльодовику.

Поверхнева абляція - безпосереднє нагрівання льоду спричиняється сонячним промінням, теплим повітрям та дощами, які випадають на поверхню льоду.

Внутрішня абляція відбувається за рахунок внутрішнього тертя окремих часток льоду, циркуляції повітря та води в товщі льодовика.

Підльодовикова абляція виникає внаслідок надходження тепла від поверхні гірських порід, які мають більш високу температуру, ніж льодовик, а також при підвищенні тиску на нижній межі льодовика.

Регресія - відступання льодовиків.

4.1.3.Баланс льоду і води в льодовику

Рівняння балансу льоду:

Хтв + Yм + Yлав + Yзам + Zкон = Yт + Zвип ± ∆Uл ,

де: Хтв - тверді опади;

Yм - заметільне перенесення;

Yлав - лавинне перенесення;

Yзам - замерзання води;

Zкон - конденсація водяної пари;

Yт - стік талої води з льодовика;

Zвип - випаровування снігу та льоду;

±∆Uл - зміна об’єму льоду в льодовику.

Рівняння балансу води в льодовику:

Хр + Yт = Yст + Yзам ± ∆Uв ,

де: Хр - рідкі опади;

Yт - танення снігу, фірну і льоду на поверхні та в товщі

льодовика;

Yст - стік води за межі льодовика;

Yзам - повторне замерзання талої та дощової води;

±∆Uв - зміна запасів рідкої води в льодовику.

Рівняння балансу маси льодовика:

X + Yм + Yлав + Zконд = Yт + Zвип ± ∆U;

де ± ∆U – зміна маси льодовика за інтервал часу ∆t.

4.1.4.Режим та рух льодовиків

Режим льодовика - характер зміни його об’єму (маси) і форми, що виявляється наступом і відступом льодовика. Якщо акумуляція в льодовику рівна абляції, то ∆Uл = 0 і льодовик буде стабільним. Якщо акумуляція перевищує абляцію, то ∆Uл > 0 і льодовик наступає. Якщо абляція перекриває акумуляцію, то ∆Uл < 0, маса льоду зменшується і льодовик відступає.

Коливання льодовиків - це режим їх наступу та відступу, що пов’язані перш за все зі змінами умов живлення та абляції льодовиків. Наступ льодовиків зазвичай спостерігається в холодні і вологі періоди, відступ – в теплі та сухі.

Рух льодовиків - це переміщення маси льоду. Рух льодовиків починається тоді, коли товщина їх досягне певної критичної пружності, яка залежить від похилів схилів. Критична товщина льоду становить 15-30м. Середня швидкість руху льодовика - 0,5 м/добу, а найбільша швидкість руху льодовика 40 м/добу (льодовики Гренландії). Середня частина льодовика та його поверхневі шари рухаються швидше, ніж окраїнні та глибинні. Влітку та вдень швидкість руху більша, ніж взимку та вночі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]