Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика 1 заоч.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
120.93 Кб
Скачать

Практична робота №1.

Тема: Статистичний метод оцінки фінансових ризиків

Час: 4 год.

Мета роботи: опрацювати методику оцінки фінансових ризиків статистичним методом. На основі розрахунку коефіцієнта ризику визначити області ризику, що характеризуються різними його значеннями.

Після опрацювання теми студент повинен:

1) Знати:

а) зміст наступних фінансових категорій:

Фінансовий ризик. Якісна та кількісна оцінка фінансового ризику. Абсолютна і відносна міра ризику при застосуванні статистичного методу оцінки ризиків. Об`єктивний і суб`єктивний методи визначення ймовірності настання певної події. Математичне сподівання випадкової величини. Дисперсія. Коефіцієнт варіації. Коефіцієнт ризику. Характеристика областей ризику.

б) відповіді на наступні питання:

  1. Що являє собою кількісний аналіз фінансових ризиків?

  2. В чому полягає сутність статистичного методу оцінки ступеня ризику?

  3. Які переваги і недоліки застосування статистичного методу оцінки фінансових ризиків

  4. Чому в практиці господарювання треба управляти фінансовими ризиками?

  5. З яких етапів складається процес управління ризиками?

  6. Які існують критерії кількісної оцінки економічних ризиків?

  7. Яке значення має коефіцієнт ризику в різних областях ризику?

2) Вміти: розв’язувати задачі

Задача 1.

На основі спостережень (25 дні) про ціну на виріб «А» треба визначити ймовірність різних рівнів ціни, що можливі в майбутньому.

Таблиця 1

Вихідні дані

Дні спостере-жень

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

Ціна, грн.

51

53

63

65

51

54

49

44

45

42

41

43

46

47

48

32

38

37

33

38

36

29

22

27

18

На базі вихідних даних побудувати варіаційний ряд ціни і розрахувати ймовірність. Побудувати гістограму розподілу. Визначити математичне сподівання.

Методичні вказівки до виконання задачі 1.

Сутність статистичного методу оцінки ступеня ризику базується на теорії ймовірностей розподілу випадкових величин. Це означає, що, маючи достатню інформацію про реалізацію певних ризиків у минулих періодах конкретних видів господарської діяльності, будь-який суб'єкт господарювання може оцінити ймовірність їх реалізації у майбутньому.

За допомогою статистичного методу можна оцінити ризик не тільки конкретної угоди, але й підприємства в цілому, коли проаналізувати динаміку його прибутків за певний час.

Перевагою цього методу оцінки фінансових ризиків є нескладні математичні розрахунки, а явним недоліком – необхідність великої кількості вихідних даних, тому що чим більше масив статистичних даних, тим більша достовірність оцінки самого ризику. Тому статистичним методом неможливо користуватись, якщо підприємство нове або з якихось причин відсутня статистична інформація, необхідна для оцінки ризику.

Статистичним методом ризик оцінюються через розрахунок коливання (мінливість) можливого результату.

Ступінь об'єктивної можливості випадкової події і називається ймовірністю події. саме біля значення цієї ймовірності ґрунтуються частоти події. Ймовірність будь - якої події коливається від 0 до 1,0. Якщо ймовірність дорівнює нулю, то подію вважають неможливою. Якщо ймовірність дорівнює одиниці, то подію вважають достовірною.

Ймовірність дозволяє прогнозувати випадкові події. Вона дає їм кількісну і якісну характеристики. При цьому невизначеність і ступінь ризику зменшуються.

Таким чином, економічний ризик має математично виражену імовірність настання втрат, яка може бути розрахована з достатнім ступенем точності на базі статистичних даних.

Щоб кількісно визначити величину ризику, необхідно знати всі можливі наслідки окремої події та відповідні ймовірність її настання.

Ймовірність означає можливість отримання певного результату. Стосовно економічних задач методи теорії ймовірностей зводяться до визначення значень ймовірності настання подій та до вибору із ряду можливих тієї події, якій віддається перевага, виходячи з найбільшого значення математичного сподівання.

Існують два методи визначення ймовірності настання певної події: об'єктивний і суб'єктивний.

Об'єктивний метод визначення ймовірності ґрунтується на обчисленні частоти, з якою в минулому відбулася подія (статистична ймовірність). Розрахунок виконується на базі фактичних даних згідно з формулою:

Р = n / N, (1)

де Р – ймовірність небажаного результату;

n – кількість подій з результатом, що не задовольняє підприємця;

N – загальна кількість аналогічних подій як з бажаними, так і небажаними результатами.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]