Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_за_темою_2.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
79.06 Кб
Скачать

Лекція 2. ПОЛІТИЧНА ВЛАДА

Мета лекції. Визначити сутність влади і охарактеризувати основні теоретичні підходи до її вивчення. Проаналізувати структуру політичної влади і механізми її функціонування. Пояснювати поняття легітимності влади, кризи легітимності і засобів її подолання.

ПЛАН

Поняття, суть і природа влади.

Основні концепції політичної влади.

Форми та механізм політичної влади.

Легітимність політичної влади.

1. Поняття, суть і природа влад

Політична влада є одним з центральних понять політології. Сам термін ―влада‖ не має однозначного визначення, що пояснюється його складністю та неоднозначністю. Загалом владу визначають як право і реальну можливість здійснювати свою волю, нав’язуючи її іншим людям.

Влада це реальна здатність суб’єкта соціального життя (соціуму) здійснювати свою волю, впливати на діяльність, поведінку людей за допомогою певних засобів – авторитету, права, насильства.

Основними видами влади також є: політична, економічна, духовна, сімейна, військова, інформаційна. Політологію, звичайно, цікавить влада політична, яка є ядром політичної системи суспільства, її організаційним та регулятивно-контрольним започаткуванням.

Ознаками влади є монополія на примус, тривалість у часі, легітимність, законність. Влада є наслідком виникнення суспільних станів, прошарків та відповідних відносин між ними.

Політична влада здатність і можливість здійснювати визначальний вплив на діяльність, поведінку людей та їх об'єднань за допомогою волі, авторитету, права, насильства; організаційно-управлінський та регулятивно-контрольний механізм здійснення політики.

Поняття “політична влада” ширше від поняття “державна влада”:

По-перше, політична влада виникла раніше від державної, ще в додержавну добу.

По-друге, не кожна політична влада є владою державною (наприклад, влада партій, рухів, громадських організацій), хоча будь-яка державна влада — завжди політична.

По-третє, державна влада специфічна: тільки вона володіє монополією на примус, правом видавати закони тощо. Проте, окрім примусу, вона послуговується іншими засобами впливу: переконанням, ідеологічними, економічними чинниками тощо.

Державна влада вища форма політичної влади що спирається на спеціальний управлінсько-владний апараті і володіє монопольним правом на видання законів, інших розпоряджень і актів, обов'язкових для всього населення. Вона є офіціальною, легальною формою прояву сили.

Державна влада функціонує за політико-територіальним принципом. Це означає, що вона не визнає ніяких родових відмінностей, а закріплює населення за певною географічною територією і перетворює його у своїх підданих (монархія) або у своїх громадян (республіка).

Структура влади включає в себе:

I. Органи влади та особи, які здійснюють владні функції (суб’єкти влади).

II. Тих, на кого спрямована влада – люди, їх групи, організації, спілки та ін. (об’єкти влади).

III. Зв’язки, взаємодії, відносини між структурними елементами влади, її інститутами, цінностями, нормами, а також соціальний та політичний контроль – це механізм влади.

Основними рисами політичної влади є:

Легальність влади означає її законність, юридичну правомірність.

Легітимність влади це добровільне визнання громадянами існуючої влади, довіра до неї, визнання її справедливою, прогресивною.

Верховенство влади це обов’язковість виконання владних рішень (економічних, політичних, правових та ін.) усіма членами суспільства.

Всезагальність влади тобто її публічність означає, що політична влада діє на основі права від імені суспільства.

Моноцентричність влади означає існування загальнодержавного центру прийняття рішень (системи владних органів).

Ефективність та результативність влади полягає у тому, що програма влади повинна реалізовуватися в конкретних результатах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]