Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA test.docx
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
63.42 Кб
Скачать

26

ВСТУП

Мета: вивчити на прикладі фермерського господарства «Мрія» особливості агрофізичних, хімічних, а також агрохімічних властивостей та розробити методи поліпшення стану грунту.

Завдання: дослідити властивості грунтів, їх родючість та розрахувати баланс гумусу.

Ґрунтом називаються, видозмінені під впливом живих організмів, перш за все - зелених рослин, поверхневі шари земної кори (суходолу), котрі відрізняються від гірських порід складом мінеральної маси, значним вмістом специфічних органічних речовин (гумусу) і мають важливу відмінність - родючість, тобто здатність постачати рослинам необхідні для їх росту поживні речовини, воду і повітря. Грунти є одночасно і результатом життєдіяльності зелених рослин, і умовою їхнього існування.

Ґрунт в умовах сільськогосподарського виробництва є не тільки тілом природи, а й продуктом людської діяльності. Він перебуває у динамічній залежності від мінливих антропогенних та техногенних факторів. Вплив різноманітних факторів визначає перебіг ґрунтових процесів і режимів, що знаходить адекватне відображення в зміні його властивостей позитивного чи негативного характеру.

Узагальнення матеріалів дає характеристику агроекологічного стану ґрунтів, допомагає виявити території з ґрунтами різних рівнів родючості та ефективності застосування добрив, дає можливість встановити площі сільськогосподарських угідь, відносно чистих від техногенного забруднення та залишків агрохімікатів.

1.1 Характеристика підприємства

Фермерське господарство «Мрія» засновано на підставі Закону України «Про державні товариства» , Закону України «Про підприємництво» , Закону України «Про підприємства в Україні».

Фермерське господарство «Мрія» було зареєстровано розпорядженням Приазовської райдержадміністрації № 10931200000000092 від 02.11.2000 р. і є юридичною особою з приватною формою власності. Засновником підприємства є одна особа. Індефікаційний код 31177075.

Метою діяльності товариства є комерційна і господарська діяльність спрямована на одержання прибутку підприємства.

Основні види діяльності : вирощування зернових (крім рису) , технічних , бобових , оптова торгівля зерном .

За час діяльності фермерське господарство «Мрія» збільшило посівні площі до 260 га . з них 98 га –оренда , а решта приходиться на пайщиків .

Кількість пайовиків складає 26 чоловік. Договори оренди з пайовиками укладені строком на15 років, термін закінчення договорів 2015, 2020 рік. В середньому один земельний пай складає 6 га. Розрахунок з пайовиками здійснюється грошима у розмірі 3 % від грошової оцінки землі.

Середньорічна чисельність працівників підприємства складає 3 чоловік.

За час діяльності підприємства було придбано - трактор МТЗ «Беларус-82.1» -1 , МТЗ «Беларус-89.2» , комбайн «Нива СК-5 ПУН-5»,

Культиватор «КПС-4»-2 шт. , сівалка «СЗ-3.6» , «СУПН-8», причеп «ПТС-4»-2 шт. , «2ПТС-40»-2 шт., БДТ-3.1 , культиватор «КРН-5.6»,

плуг «ПЛН-5-35»-2 шт.

У підприємства мається амбар для зберігання зерна на 1500 тон.

1.2 Місце розташування

Фермерське господарство «Мрія» утворено в 2000 році, яке розташоване за адресою: Запорізька область, Приазовський район, с.Воскресенка, вул. Леніна59 . На території господарства розташовано такі населені пункти: с. Воскресенка , с. Іванівка , с. Новомиколаївка .

Від фермерського господарства господарства до найближчої залізничної станції - г. Мелітополь - 26 км. Через район проходить автомагістраль М-14 «Одеса - Ростов-на-Дону». Високовольтні електромережі прокладені на території району по всіх напрямках.

Район межує: на сході з Приморським районом, на північному сході з Чернігівським районом, на північному заході з Мелітопольським районом, на півночі з Токмацьким районом, на південному заході через Молочний лиман з Якимівського району, з півдня район омивається Азовським морем. Площа району 1947,16 км, рельєф місцевості рівнинний, на північному сході кам'янистий.

1.3 Кліматичні умови

Клімат Запорізької області формується під впливом морських повітряних мас і мас, які приходять з Атлантичного і Північно-Льодовитого океанів і трансформується в континентально-помірний, який характеризується добре вираженою посушливістю. Відносна вологість повітря на протязі літнього періоду часто знижується до 20 - 15 %, а температура досягає 35 – 40 °С, що приводить до загибелі трав'яного покриву. Середня річна кількість опадів становить біля 350 мм, випаровуваність досягає 900 – 1000 мм. Нестача вологи обумовлює посухостійкість рослинності, яка підкреслюється монотонним виглядом степу, розрідженістю травостою і пануванням певних життєвих форм, які відповідають умовам даного середовища.

У прибережних районах суттєвий вплив на клімат має море. Літо жарке, сухе. Зима помірно холодна, м'яка із частими відлигами. Характерним є панування на протязі року східних і північно-східних вітрів. В прибережних районах в теплі пори року спостерігаються бризи - вітри, що вдень дують з моря на сушу, а вночі - із суші на море.

За кліматичними особливостями Запорізька область поділяється на дві підзони: північну і південну . Річна сума температур вище 10 °С досягає 3280 °С (додаток В). Тривалість вегетаційного періоду (середньодобова температура повітря перевищує +5 °С) 220 днів, а період активної вегетації (кількість днів з температурою +10 °С) 170 – 180 днів

За багаторічними даними, середньорічна температура повітря складає +9,6 0С, середня температура найтеплішого місяця (липень) складає +23,3 0С, а найхолоднішого (січень) –3,9 0С. Абсолютний мінімум температури в зимовий період складає –33,1 0С, абсолютний максимум влітку сягає +39,3 0С. Сума позитивних температур більше 5 0С складає 2900-3000 0С. Сума температур за період понад 10 0С становить 1850-1900 0С. (таблиця 1.)

Таблиця 1.

Кліматичні показники за багаторічними даними.

Середньорічна t°C повітря

Абсолютний мінімум

Абсолютний максимум

Сума позитивних t°C, > 5°C

Сума позитивних t°C, > 10°C

+9,6°С

-33,1°С

+39,3°С

2900 -3000°С

1850-1900°С

Середня t°С найтеплішого місяця (липень)

Середня t°Снайхолоднішого місяця (січень)

+23,3°С

-3,9°С

Річна сума опадів в межах Запорізької області знижується з півночі на південь з 450 до 350 мм. Дефіцит опадів в області 300 – 350 мм і може бути компенсована тільки зрошенням .

Погодні умови характеризуються значним перепадом температур у лютому та березні. Тривалість без морозного періоду в середньому становить 175 днів. Весняні приморозки закінчуються в другій-третій декаді квітня .

Характерною особливістю клімату є різкі коливання температур, зростання кількості відлиг узимку з температурами 0…+4 °С, тривалістю 5 і більше днів.

До негативних явищ також слід віднести нерівномірний розподіл опадів по місяцях року, низьку відносну вологість повітря впродовж вегетаційного періоду, високий рівень випаровування вологи ґрунтом. Значних збитків завдають посухи і суховії. Східні та північно-східні вітри взимку дуже холодні. Навесні переважають південно-західні вітри, з опадами у вигляді дощів; влітку східні вітри приносять зливові дощі .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]