Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lektsii_PMK1 (3) / ЛЕКЦИЯ 3 ОСВІТЛЮВАННЯ ТА ОПРОМІНЮВАННЯ.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
152.06 Кб
Скачать

Лекція 3

ТЕМА «МОНТАЖ УСТАНОВОК ДЛЯ ОСВІТЛЮВАННЯ ТА ОПРОМІНЮВАННЯ»

1 Основні відомості про освітлення та джерела оптичного випромінювання

2 Основні характеристики освітлювальних та опромінювальних приладів

3 Особливості монтажу установок освітлення з лампами розжарювання та з люмінесцентними лампами

4 Монтаж інфрачервоних ламп та опромінювачів

5 Виконання та захист освітлювальних мереж

6 Випробування освітлювальних електроустановок

МЕТА ЛЕКЦІЇ: Ознайомити студентів з основними характеристиками освітлювальних та опромінювальних установок, дати методику монтажу освітлювальних мереж з різними джерелами освітлення, вивчити нормативні вимоги щодо монтажу світильників та опромінювачів.

1 Основні відомості про освітлення та джерела оптичного випромінювання

1.1 Види та системи освітлення

Системи освітлення.

Загальне освітлення у виробничих приміщеннях може бути рівномірним з рівномірною освітленістю по всьому приміщенню без урахування розташування обладнання і робочих місць, або локалізованим, тобто коли в частині приміщення з урахуванням розташування робочих місць передбачається підвищена освітленість.

Комбіноване освітлення – коли до загального освітлення приміщення або простору додається місцеве, що створює підвищену освітленість безпосередньо на робочих місцях. Улаштування тільки одного місцевого освітлення в приміщеннях не припускається.

Місцеве освітлення може бути виконане стаціонарним або переносним.

Види освітлення.

Робоче освітлення необхідне для виконання роботи в нормальних умовах..

Аварійне освітлення розділяють на освітлення безпеки та евакуаційне.

Освітлення безпеки застосовують для продовження роботи під час аварійного вимкнення робочого освітлення.

Освітлення безпеки повинно створювати мінімальну освітленість, що становить 5% від освітленості, яка нормується для робочого освітлення, але не меншу за 2 лк усередині споруд і не меншу за 1 лк – для території.

Евакуаційне освітлення – освітлення, призначене для евакуації людей з приміщень при аварійному вимкненні робочого освітлення.

Евакуаційне освітлення повинно забезпечувати освітленість на підлозі головних проходів і на сходах 0,5 лк.

Живлення світильників аварійного освітлення у виробничих і громадських будівлях і на відкритих площах має бути незалежним від живлення світильників робочого освітлення і виконуватися при двох вводах у будинок або споруду від різних вводів, а при одному вводі – самостійними лініями, починаючи від увідного розподільного пристрою.

Світильники і світлові покажчики евакуаційного освітлення у виробничих будівлях з природним освітленням і в громадських та житлових будівлях слід приєднувати до мережі, яку не пов'язано з мережею робочого освітлення.

1.2 Джерела світла

Для електричного освітлення слід, як правило, застосовувати розрядні лампи низького тиску (наприклад люмінесцентні), лампи високого тиску (наприклад, металогалогенні типу ДРІ, ДРІЗ, натрієві типу ДнаТ, ксенонові типів ДКсТ, ДКсТЛ, ртутно-вольфрамові, ртутні типу ДРЛ). Допускається використовувати також лампи розжарювання.

Для аварійного освітлення рекомендується застосовувати світильники з лампами розжарювання або люмінесцентними лампами. Розрядні лампи високого тиску допускається використовувати в разі забезпечення їх миттєвого засвічування або перезасвічування.

Конструкція і виконання світильників повинні відповідати номінальній напрузі електричної мережі і умовам навколишнього середовища.

Лампи розжарювання виготовляють на всі стандартні напруги від 12 до 220 В потужністю 15...1500 Вт. Термін служби – 1000 год, світловий потік 7...20 лм/Вт. Колби наповнюють нейтральним газом (азотом, аргоном, криптоном), що підвищує термін служби вольфрамової нитки і підвищують економічність ламп.

Люмінесцентні лампи являють собою заповнену газом – аргоном – скляну трубку, внутрішня поверхня якої покрита люмінофором. В трубці присутня також крапля ртуті. При включенні в електричну мережу в лампі утворюються пари ртуті і виникає світло, близьке до денного. Стандартні потужності ЛЛ: 8,10,15,20,30,40,65,80,150 Вт.

Також промисловість випускає компактні люмінесцентні лампи із стандартним різьбовим цоколем Е27. Застосування цих ламп замість ЛР забезпечує до 75% економії електроенергії. Стартер – вбудований. Термін служби люмінесцентних ламп – 5000...10000 год, світлова віддача – до 75 лм/Вт.

Дугові ртутні лампи високого тиску (ВТ) із випраленою кольоровістю типа ДРЛскладаються із скляної колби, вкритої люмінофором, всередині якої розташована газорозрядна трубка, наповнена ртутними парами. Стандартні потужності: 50,80,125,250,400,700,1000,2000 Вт. Світловіддача – 40...60 лм/Вт, термін служби 4000...7000 год.

Газорозрядні лампи металогалоїдні типа ДРИ і натрієві лампи високого типа ДНаТ забезпечують кращу кольоропередачу, ніж ДРЛ

Освітлювальні й опромінювальні установки часто не мають істотних конструктивних відмінностей, але вимоги до монтажу їх відрізняються. Специфічність установки на опорні підстави і кріплення кожної із них складаються насамперед у тому, що при опроміненні потік випромінювання направляється безпосередньо на об'єкт, який опромінюється, тоді як при освітленні - на поверхні, які освітлюються. У обох випадках важливо одержати достатню щільність потоку. Для рівномірного розподілу щільності світлового потоку на освітлювальну поверхню світильник (аналогічно опромінювач) підвішують вище. Особливо це стосується світильників із потужними лампами. При будові освітлення достатньо нормувати тільки один параметр - освітленість. Її розмір визначається в першу чергу точністю виконуваних робіт.

У тваринницьких і птахівницьких помешканнях може враховуватися також сприятливий вплив освітлення на продуктивність тварин і птиці. Вченими встановлено, наприклад, що на різноманітні породи тварин сприятливий вплив роблять визначені рівні освітленості під час їхньої годівлі, доїння і т.п. У безвіконних пташниках для різноманітних вікових груп птиць потрібно різноманітна тривалість світлового дня. Добові дози опромінювання нормуються в залежності від виду і віку тварин На практиці при відомому розмірі опромінення контролюється час опромінення, за який тварина або птиця одержують нормовану дозу. Для опромінення можуть використовуватися стаціонарні, рухомі, пересувні установки або переносні опромінювачі. Останні з потужними джерелами часто використовуються при лікуванні людей, тварин, для опромінення інкубаційних яєць і т д.

Проводки для живлення стаціонарних опромінювачів і світильників не мають істотних відмінностей, якщо вони виконуються на одній висоті над підлогою. Опромінювачі часто встановлюються нижче світильників У цих випадках до проводок подаються більш жорсткі вимоги по захисту проводів від механічних ушкоджень.