Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ел.маш.лекции.практ.и т.д / Контр_пит_ПМК1

.pdf
Скачиваний:
15
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
217.06 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ Кафедра Автоматизований електропривід

«Затверджую»

Зав. кафедри АЕП, к.т.н., доцент

__________________ Куценко Ю.М. «_____»________________ 2011 р.

Питання для підготовки

до поточного модульного контролю №1 по змістовному модулю №1 «Трансформатори»

Розглянуто на засіданні кафедри «Автоматизований електропривід» та рекомендовано до використання в учбовому процесі.

Протокол № 1 від « 30 » серпня

2011 р.

 

 

 

 

 

Питання розробив: ст. викл. каф. АЕП Смуригін В.М.

Мелітополь, 2011

Питання для підготовки:

1 Дати визначення, що називається трансформатором. Назвати види трансформаторів і пояснити їх призначення.

2 Привести конструктивну схему будови трифазного силового трансформатора з позначенням позицій і елементів конструкцій і вказівкою їх призначення, назви і матеріалу виготовлення.

3 Назвати типи і привести ескізи пристрою магнітопроводів однофазних і трифазних трансформаторів. Назвати переваги і види електротехнічних сталей, які використовуються для виготовлення магнітопроводів трансформаторів.

4 Назвати типи обмоток силових трансформаторів. Види обмоток силових трнасофрматорів за способом розташування. Властивості металів, які використовуються для виготовлення обмоток силових трансформаторів.

5 Назвати елементи системи охолоджування силового трансформатора і пояснити їх призначення і описати принцип роботи системи охолоджування трансформаторів.

6Пояснити, чим відрізняється холоднокатана і гарячекатана електротехнічні стали, вживані для виготовлення магнітопроводів трансформаторів. Перерахувати переваги електротехнічних сталей.

7Дати визначення, що називається номінальним режимом роботи силового трансформатора. Які величини характеризують цей режим і одиниці їх вимірювання. Привести формули для розрахунку номінальних струмів первинної і вторинної обмоток трансформатора.

8Привести рівняння для розрахунку за паспортними даними силового трансформатора: номінальних струмів первинної і вторинної обмоток, номінального ККД; активну і реактивну потужність, споживані трансформатором при заданому коефіцієнті потужності; ударного струму к.з. трансформатора; сумарних втрат в трансформаторі.

9Вказати як позначаються за стандартом виводи обмоток вищої напруги, нижчої напруги, середньої напруги силового трансформатора. Привести схему з'єднання обмоток «зірка-зигзаг» і «зірка-трикутник» з позначенням виводів обмоток.

10Які застосовуються електричні схеми з'єднання обмоток силових трансформаторів. Привести ці схеми з позначенням виводів обмоток, а також їх символічні позначення. З якою метою обмотки силових трансформаторів включають по схемі «зигзаг»?

11Що розуміється під групою з'єднання обмоток силового трансформатора. Від чого залежить група з'єднання обмоток силових трансформаторів. Привести в умовних

позначеннях поєднання схем і груп з'єднання обмоток силових трансформаторів, що випускаються промисловістю.

12 Принцип дії трансформатора. За допомогою однофазного трансформатора пояснити принцип роботи трансформаторів.

13 Привести основні рівняння трансформатора в диференціальній формі і назвати основні величини, що входять в рівняння. Що називається коефіцієнтом трансформації і записати чому він рівний?

14 З якою метою параметри і величини вторинної обмотки трансформатора приводяться до витків первинної обмотки. Записати формули приведення і назвати умови приведення параметрів і величин.

15 Привести основні рівняння приведеного силового трансформатора в комплексній формі і пояснити величини, що входять в рівняння.

16 Привести точну електричну схему заміщення силового трансформатора з урахуванням магнітних втрат. Пояснити призначення схеми і фізичний сенс параметрів схеми заміщення.

17 Привести наближену або спрощену схему заміщення і векторну діаграму силового трансформатора і назвати всі величини, приведені на схемі. При якому допущенні справедлива така схема заміщення і її призначення.

18Що означає режим холостого ходу (х.х.) силового трансформатора. Привести рівняння напруги і векторну діаграму трансформатора на х.х. Пояснити, на що витрачається активна і реактивна потужності, споживані трансформатором з мережі на х.х.

19Назвати і пояснити особливості режиму х.х. трифазних стрижньових трансформаторів і трифазних групових силових трансформаторів.

20Що означає режим навантаження силового трансформатора Привести основні рівняння приведеного трансформатора в режимі навантаження. Назвати особливості і властивості силового трансформатора в режимі навантаження.

21Що означає режим раптового короткого замикання (к.з.) силових трансформаторів. Пояснити дію струму к.з. на обмотки трансформаторів. Записати рівняння ударного струму к.з. трансформаторів і оцінити величину струму к.з. силового трансформатора.

22Назвати цілі, привести електричну схему включення трансформатора і описати методику проведення досліду х.х силового трансформатора.

23Назвати цілі, привести і пояснити методику проведення досліду к.з. силового трансформатора.

24 Привести схеми заміщення силових трансформаторів в досліді х.х. і рівняння для розрахунку параметрів х.х. Як виражаються параметри х.х. через параметри схеми заміщення трансформатора.

25 Привести схеми заміщення силових трансформаторів в досліді к.з. і рівняння для розрахунку параметрів к.з. Як виражаються параметри к.з. через параметри схеми заміщення трансформатора.

26Що називається напругою к.з. силового трансформатора. Як напруга к.з.. виражається в % і орієнтовна його величина у силових трансформаторів. Як визначається напруга к.з. і його активна і реактивна складова через параметри к.з. трансформатора.

27Привести і пояснити методику розрахунку параметрів схеми заміщення силового трансформатора за даними досліду х.х. і к.з. або за паспортними даними.

28Привести х.х.х і хк.з. силового трансформатора, отримані за даними дослідів х.х. і к.з. та пояснити вид залежності коефіцієнта потужності.

29Привести і пояснити енергетичну діаграму перетворення активної потужності в силовому трансформаторі. Назвати всі величини на діаграмі і привести рівняння для їх розрахунку.

30Привести і пояснити енергетичну діаграму перетворення реактивної потужності в силовому трансформаторі. Назвати всі величини на діаграмі і привести рівняння для їх розрахунку.

31Яка потужність приймається за стандартом за електричні і магнітні втрати в силовому трансформаторі. Привести і пояснити рівняння сумарних втрат в трансформаторі при будь-якому навантаженні. Що розуміється під коефіцієнтом завантаження трансформатора.

32Привести рівняння ККД силового трансформатора через втрати і пояснити, як розрахувати і побудувати графік ККД трансформатора за паспортними даними при заданому коефіцієнті потужності навантаження.

33Привести і пояснити графік ККД силового трансформатора при різних коефіцієнтах потужності. Назвати і записати умову отримання максимального ККД трансформатора.

34Назвати цілі і умови включення силових трансформаторів на паралельну роботу і допустиму за стандартом розбіжність в значеннях напруги к.з. і коефіцієнтах трансформації трансформатора.

35Особливості паралельної роботи силових трансформаторів з різними групами з'єднання обмоток. Привести векторну діаграму вторинних ЕРС таких трансформаторів і формулу зрівняльного струму. Оцінити величину струму. Вимога стандарту.

36 Особливості паралельної роботи силових трансформаторів з різними коефіцієнтами трансформації. Привести векторну діаграму вторинних ЕРС таких трансформаторів і формулу зрівняльного струму. Вимоги стандарту.

37 Особливості паралельної роботи силових трансформаторів з різною напругою к.з. Привести співвідношення потужності завантаження і напруги к.з. трансформаторів, включених на паралельну роботу. Вимоги стандарту.

38 Що називається зміною вторинної напруги силового трансформатора. У чому виражається і чому приблизно рівна ця величина. Привести рівняння для розрахунку зміни напруги трансформатора при будь-яких завантаженнях.

39 Привести рівняння для визначення зміни напруги трансформатора і пояснити методику розрахунку і побудови зовнішньої характеристики трансформатора за паспортними даними і заданому коефіцієнті потужності навантаження.

40 Привести і пояснити зовнішні характеристики силового трансформатора при різному характері навантаження. Яка напруга вторинної обмотки трансформатора береться за номінальну. Записати рівняння зовнішньої характеристики трансформатора.

41 Пояснити принцип і назвати способи регулювання напруги силових трансформаторів. Привести межі регулювання напруги і схему трифазного перемикання напруги силового трансформатора.

42 Автотрансформатор, призначення, особливості пристрою, схема включення. Особливості роботи і властивості автотрансформатора. У чому полягає вигідність автотрансформатора.

43Трифазний автотрансформатор. Призначення, схема включення. Особливості пристрою і роботи. В чому полягає вигідність таких трансформаторів.

44Вимірювальний трансформатор струму. Призначення, схема включення трансформатора струму. Особливості роботи, векторна діаграма струмів і види погрішності трансформаторів струму. Чому не допускається робота трансформатора струму з розімкненою вторинною обмоткою?

45Вимірювальний трансформатор напруги. Призначення, схема включення вимірювальних трансформаторів напруги. Особливості роботи, векторна діаграма напруги, види погрішностей трансформаторів напруги.

46Пояснити призначення і особливості роботи зварювального трансформатора. Перерахувати вимоги до зварювальних трансформаторів. Привести і пояснити зовнішню характеристику і рівняння зовнішньої характеристики зварювальних трансформаторів.

47 У чому полягає принцип регулювання величини зварювального струму зварювальних трансформаторів і назвати способи регулювання струму. Привести і пояснити зовнішні характеристики зварювальних трансформаторів при різних значеннях зварювального струму.

48 Привести електромагнітну схему включення і пояснити принцип роботи зварювального трансформатора типа СТН.

49 Привести електромагнітну схему включення і пояснити принцип роботи зварювального трансформатора типа ТС.

50 Привести електромагнітну схему включення і пояснити принцип роботи зварювального трансформатора типа ТД.

Соседние файлы в папке ел.маш.лекции.практ.и т.д