Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ел.маш.лекции.практ.и т.д / Контр_пит_ПМК3

.pdf
Скачиваний:
11
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
213.68 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ Кафедра Автоматизований електропривід

«Затверджую»

Зав. кафедри АЕП, к.т.н., доцент

__________________ Куценко Ю.М. «_____»________________ 2011 р.

Питання для підготовки

до поточного модульного контролю №3 по змістовному модулю №3 «Машини змінного струму. Асинхронні машини»

Розглянуто на засіданні кафедри «Автоматизований електропривід» та рекомендовано до використання в учбовому процесі.

Протокол № 1 від « 30 » серпня

2011 р.

 

 

 

 

 

Питання розробив: ст. викл. каф. АЕП Смуригін В.М.

Мелітополь, 2011

Питання для підготовки:

1 Будова обмоток машин змінного струму. Вимоги до обмоток. Основні поняття і параметри, що характеризують властивості обмоток. Конструкції пазової ізоляції одношарової і двошарової обмоток статора.

2 Виконати розгорнену схему одношарової або двошарової обмотки статора МЗС за заданими початковими даними.

3 ЕРС обмоток змінного струму. ЕРС витка і котушки з повним і укороченим кроком. ЕРС котушкової групи і фази обмотки змінного струму. Поняття обмотувального коефіцієнта.

4 Шляхи поліпшення форми ЕРС в машинах змінного струму з поясненням фізичного сенсу заходів, що приймаються.

5 МРС обмоток змінного струму МРС котушки і фази обмотки змінного струму МРС 2-х, 3-х і 3-х фазної обмотки.

6 Принцип утворення магнітного поля, що обертається, в машинах змінного струму Пояснити принцип на моделі 2-х або 3-х фазної машини. Поняття і властивості кругового і еліптичного магнітного поля, що обертається.

7 Будова асинхронного двигуна з к.з. ротором. Привести конструктивну схему пристрою асинхронного двигуна в двох проекціях. Назвати елементи конструкції і матеріал їх виготовлення. Пояснити пристрій к.з. обмотки ротора.

8 Будова асинхронного двигуна з фазним ротором. Привести конструктивну схему пристрою асинхронного двигуна в двох проекціях. Назвати елементи конструкції і матеріал їх виготовлення. Пояснити будову фазної обмотки ротора, щіткового апарату.

9 Принцип дії асинхронного двигуна. Пояснити принцип роботи на моделі асинхронного двигуна. Поняття ковзання і його приблизне значення. Назвати і пояснити особливості принципу дії асинхронного двигуна.

10 Аналогія асинхронного двигуна з трансформатором. Основні рівняння напруги і струмів «приведеного» асинхронного двигуна з к.з. ротором, що

обертається, у векторній формі. Пояснити методику отримання рівнянь. Привести формули приведення величин і параметрів ротора до обмотки статора.

11Т-подібна схема заміщення асинхронного двигуна. Обґрунтування і особливості схеми. Різновиди Т-подібної заміщення. Фізичний сенс параметрів на схемі. Рівняння струму робочого контура Т-оподібної схеми заміщення асинхронного двигуна.

12Г-подібна схема заміщення асинхронного двигуна. Обґрунтування і особливості схеми. Різновиди Г-подібної схеми заміщення. Фізичний сенс струму ідеального х.х. і коефіцієнта приведення С. Рівняння струму робочого контура Г- подібної схеми заміщення.

13Привести і пояснити енергетичну діаграму перетворення активної потужності в асинхронному двигуні при роботі. Рівняння для визначення активних втрат і електромагнітної потужності.

14Привести і пояснити енергетичну діаграму перетворення реактивної потужності в асинхронному двигуні при роботі. Рівняння для визначення складових реактивної потужності.

15Що називається ККД асинхронного двигуна? Види втрат при роботі асинхронного двигуна. Чому рівні сумарні втрати при будь-якому навантаженні? Привести і пояснити графік ККД. Значення номінального ККД.

16Що називається коефіцієнтом потужності асинхронного двигуна? На що витрачається реактивна потужність, споживана з мережі. Привести і пояснити графік коефіцієнта потужності асинхронного двигуна. Значення коефіцієнта потужності на х.х. і номінальному навантаженні.

17Режим х.х. асинхронного двигуна. Поняття і особливості фізичних процесів на х.х. Привести і пояснити величину струму х.х. На що витрачається активна і реактивна потужності споживані з мережі на х.х. Значення коефіцієнта потужності асинхронного двигуна.

18Режим к.з. асинхронного двигуна. Поняття і особливості фізичних процесів в асинхроннич двигунах. У яких випадках експлуатації виникає режим к.з.? Привести і пояснити рівняння і величину струму к.з. На що

витрачається активна і реактивна потужності, споживані з мережі в режимі к.з.

19Режим навантаження асинхронного двигуна. Поняття, основні рівняння і особливості фізичних процесів в асинхронному двигуні. Види режимів навантаження. Поняття номінального режиму навантаження. Номінальні дані асинхронного двигуна. Назвати і пояснити основні властивості або особливості асинхронного двигуна в режимі навантаження.

20Мета проведення, схеми включення і методика проведення дослідів х.х. і к.з. Привести і пояснити характеристики х.х. і к.з. асинхронного двигуна. Потужності втрат х.х. і к.з.

21Методика розрахункового визначення всіх видів активних втрат і ККД асинхронного двигуна за паспортними даними.

22Методика визначення всіх видів активних втрат і ККД асинхронного двигуна дослідним шляхом.

23Вивод і аналіз рівняння обертаючого моменту асинхронного двигуна у функції магнітного потоку і струму ротора.

24Висновок і аналіз рівняння обертаючого моменту асинхронного двигуна у функції параметрів схеми заміщення і ковзання. Привести і пояснити характеристику моменту.

25Рівняння максимального моменту і критичного ковзання асинхронного двигуна. Пояснити методику їх отримання. Привести аналіз рівнянь. Поняття перевантажувальної здібності і її величина.

26Рівняння відносного моменту асинхронного двигуна (Клосса) при різних припущеннях. Пояснити методику їх отримання. Для яких цілей використовуються рівняння відносного моменту?

27Статичні характеристики асинхронного двигуна: робочі, механічні і характеристики моменту. Аналіз характеристик. Основні властивості в сталому режимі роботи.

28Методика розрахунку і побудови механічної характеристики асинхронного двигуна за допомогою рівнянь відносного моменту (Клосса) за каталожними даними.

29 Методика дослідного отримання робочих характеристик асинхронних двигунів. Привести і пояснити робочі характеристики.

30 Методика розрахункового отримання робочих характеристик і механічної характеристики асинхронного двигуна за паспортними даними. Привести і пояснити вказані характеристики.

31 Прямий пуск і пуск асинхронного двигуна з перемиканням обмотки статора із зірки на трикутник. Привести електричні схеми пуску асинхронного двигуна. Пускові властивості при вказаних способах пуску.

32 Пуск асинхронного двигуна за допомогою пускових опорів в колі ротора. Привести електричну схему пуску. Пояснити спосіб пуску використовуючи моментну (або механічну) характеристику асинхронного двигуна. Пускові властивості при такому способі пуску.

33 Асинхронні двигуни з покращеними пусковими властивостями. Різновиди, особливості пристрою і роботи в режимі пуску. Пускові властивості.

34Способи регулювання швидкості обертання асинхронних двигунів. Регулювання швидкості зміною числа пар полюсів. Пояснити принцип регулювання швидкості. Привести схеми перемикання обмоток. Назвати регулювальні властивості.

35Регулювання швидкості обертання зміною частоти живлячій мережі. Привести і пояснити закон частотного регулювання швидкості асинхронних двигунів. Назвати регулювальні властивості.

36Регулювання швидкості обертання зміною опору в колі ротора Привести електричну схему включення. Пояснити принцип регулювання швидкості за моментною (або механічною) характеристикою. Регулювальні властивості.

37Регулювання швидкості обертання асинхронного двигуна зміною величини живлячої напруги. Пояснити принцип регулювання швидкості за моментною характеристикою. Регулювальні властивості.

38Однофазні асинхронні двигуни. Особливості будови. Електрична схема включення і векторні діаграми при різних фазозсувних елементах.

Принцип роботи однофазних асинхронних двигунів. Статичні характеристики і властивості.

39Конденсаторні асинхронні двигуни. Пристрій. Схеми включення. Особливості роботи конденсаторних асинхронних двигунів. Статичні характеристики і властивості.

40Робота трифазного асинхронного двигуна при живленні від однофазної мережі. Назвіть два способи включення. Привести приклади схем включенн. Пояснити енергетику асинхронного двигуна при неповнофазному живленні.

41Трифазний індукційний регулятор. Призначення і пристрій. Схема включення. Пояснити принцип роботи і властивості індукційного регулятора по векторній діаграмі напруги.

42Асинхронний генератор, що працює паралельно з мережею змінного струму Особливості роботи. Векторна діаграма і основні співвідношення. Енергетика асинхронного генератора.

43Асинхронний генератор з самозбудженням. Умови і принцип самозбудження асинхронного генератора. Властивості такого генератора і області застосування.

44Структура позначення типу основного виконання, модифікацій і спеціалізованого виконання асинхронних двигунів. Ступінь захисту, способи охолоджування і монтажу, кліматичного виконання і категорії розміщення АД різних серій.

Соседние файлы в папке ел.маш.лекции.практ.и т.д