Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЕТМ_т_студ / ЕТМ_реф2012_зразок.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
204.29 Кб
Скачать

1.3 Діелектричні втрати

Діелектричні втрати – це втрати електричної потужності в діелектрику під дією прикладеної напруги, які ведуть до нагріву діелектрика.

Втрати потужності у простому діелектрику під впливом змінної напруги можна визначити за формулою:

, (1.11)

де U – прикладена до діелектрика напруга, В;

Ia – активна складова струму, що протікає через діелектрик, А.

При змінній напрузі, вектор струму, що проходить в діелектрику, випереджає вектор прикладеної напруги на кут , цей струм має дві складові (рисунок 1.8): активну Іа та реактивну Ір.

Рисунок 1.8 – Векторна діаграма струмів у діелектрику

Із векторної діаграми слідує, що:

(1.12)

де – кут між вектором струму І та його реактивною складовою Ір., град

Тоді:

(1.13)

, (1.14)

де кутова частота, рад/с;

С – ємність конденсатора при кутовій частоті , Ф.

Остаточна формула для визначення діелектричних втрат має вигляд:

(1.15)

2 Фізико-хімічні властивості діелектриків

До фізико-хімічних характеристик діелектриків відносять кислотність, в’язкість, гігроскопічність, водопоглинення, хімостійкість, тропікостійкість та ін.

Кислотність (кислотне число Км ) – характеристика рідких діелектриків, вона визначається кількістю їдкого калію, яка необхідна для нейтралізації усіх вільних кислих з’єднань, що входять до складу 1 грама рідини [5].

Наявність вільних кислот у діелектрику підвищує його провідність і приводить до руйнування матеріалів, з якими стикається діелектрик. Чим менше кислотне число, тим вища якість діелектрика. Наприклад для трансформаторного масла кислотне число повинно бути не більше 0,05 мг/г.

Гігроскопічність – здатність матеріалу поглинати пари води із оточуючого середовища. Гігроскопічність матеріалу визначається за формулою:

, (2.1)

де m1 – маса сухого зразка матеріалу, г;

m2 – маса зразка, г, після витримування його в умовах відносної вологості 96…98% на протязі 24…48 годин.

Підвищення вологості діелектриків погіршує їх електричні властивості.

Водопоглинання – здатність ізоляції вбирати (поглинати) воду. Водопоглинання визначається за виразом:

(2.2)

де m1 – маса сухого зразка матеріалу, г;

m3 – маса зразка, г, після витримування його у воді на протязі 24 годин.

Зволоження діелектриків зменшує їх діелектричні властивості. Пористі матеріали більш гігроскопічні ніж щільні. Гігроскопічність анізотропних матеріалів залежить від їх структури.

В’язкість (внутрішнє тертя)це властивість газів та рідин чинити опір переміщенню однієї їх частини відносно іншої. Призначення рідкого діелектрика визначається його в’язкістю. В залежності від рівня в’язкості рідкі діелектрики можуть використовуватись як просочувальний матеріал, як охолоджуюче середовище, чи як середовище для гасіння дуги. В’язкість рідини в значній мірі залежить від температури, тому правила технічної експлуатації регламентують значення в’язкості рідких діелектриків при певній температурі. Кінематична в’язкість вимірюється в м2/с. Кінематична в’язкість трансформаторного масла при 200С повинна дорівнювати 17....18,5 10-6 м2/с.

Хімостійкість – здатність матеріалів протистояти хімічно активним речовинам. Для визначення хімостійкості матеріали поміщують в агресивне середовище, а потім визначають зміну їх маси, зовнішнього вигляду та ін. [5].

Соседние файлы в папке ЕТМ_т_студ