Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

КВП / ККЗ№5

.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
02.03.2016
Размер:
34.3 Кб
Скачать

ТЕМАТИЧНЕ КОМПЛЕКСНЕ КВАЛІФІКАЦІЙНЕ ЗАВДАННЯ № 5

Тема 5 Допоміжні вимірювальні перетворювачі

Варіант 1

УМОВА:

Магнітоелектричний ампервольтметр має такі паспортні дані: номінальний струм повного відхилення рамки приладу 20 mA, опір рамки 15 Ом, кількість поділок на шкалі 50, клас точності приладу 1,0, верхня меж вимірювання за напругою 10 В, верхня межа вимірювання за струмом 1 А. Рамка приладу включена через додатковий резистор та шунт.

ЗАВДАННЯ:

1. Поясніть призначення заданого електровимірювального приладу.

2. Опишіть конструкцію магнітоелектричного ампервольтметра з поясненням фізичних явищ (процесів), які є основою принципу дії приладу.

3. Визначте постійні приладу за струмом та напругою, його чутливості та максимальні допустимі абсолютні похибки приладу за струмом та за напругою.

4. Визначте дійсне значення сили струму у колі, якщо при вимірюванні стрілочний покажчик ампервольтметра зупинився на позначці «45».

5. Визначте дійсне значення напруги у колі, якщо при вимірюванні стрілочний покажчик ампервольтметра зупинився на позначці «37».

6. Визначте величину опору додаткового резистора, який включений з рамкою приладу. Наведіть схему включення. Що характеризує коефіцієнт додаткового резистора?

7. Визначте величину опору шунта, який включений з рамкою приладу. Наведіть схему включення. Що характеризує коефіцієнт шунта?

8. Визначте потужність розсіювання в рамці приладу, в шунті та додатковому резисторі.

ТЕМАТИЧНЕ КОМПЛЕКСНЕ КВАЛІФІКАЦІЙНЕ ЗАВДАННЯ № 5

Тема 5 МАСШТАБНІ ВИМІРЮВАЛЬНІ ПЕРЕТВОРЮВАЧІ

Варіант 2

УМОВА:

Вимірювальний трансформатор струму має такі технічні характеристики: тип И54М, номінальний первинний струм 1,0; 2,5; 5; 10; 20; 50 А, номінальний вторинний струм 5 А, частота 50…1000 Гц, клас точності 0,2, номінальне навантаження 0,4 Ом, коефіцієнт потужності 0,5…1,0.

ЗАВДАННЯ:

1. Поясніть призначення вимірювального трансформатора струму.

2. Представте конструктивну схему з вказівкою основних частин вимірювального трансформатора струму.

3. Представте схему включення вимірювального трансформатора струму до кола змінного струму.

4. Опишіть принцип дії вимірювального трансформатора струму з вказівкою фізичних явищ (процесів), що відбуваються в трансформаторі струму.

5. Поясніть, в яких умовах працює вимірювальний трансформатор струму і чому?

6. Що таке номінальний коефіцієнт трансформації трансформатора струму?

7. Що таке дійсний коефіцієнт трансформації трансформатора струму?

8. Як і чому відрізняються один від одного номінальний і дійсний коефіцієнти трансформації трансформатора струму?

9. Поясніть, чому не можна розривати вторинну обмотку вимірювального трансформатора струму при включеній первинній?

10. Необхідно обрати вимірювальний трансформатор струму для вимірювання сили струму, яка дорівнює 15 А. Амперметр, включений до вторинного кола вимірювального трансформатора струму, показав 3,8 А. Представте схему включення приладу і допоміжного обладнання.

11. До однофазного кола змінного струму включений електродинамічний ватметр, верхня межа вимірювання струму якого дорівнює 5 А, верхня межа вимірювання напруги дорівнює 75 В, шкала має 150 поділок. через вимірювальні трансформатори струму 50/5 і напруги 500/100.

Визначите активну потужність кола, якщо стрілочний покажчик приладу зупинився на відмітці «110». Представте схему включення вимірювального приладу і допоміжного обладнання.

12. Однофазний індукційний лічильник активної енергії на напругу 220 В і струм 5 А, підключений до мережі через вимірювальні трансформатори струму 10/5 і напруги 500/100, на початку місяця показав 1450 кВт·год, а наприкінці - 1890 кВт·год.

Визначити витрату активної енергії, яка витрачена за поточний місяць. Представте схему включення вимірювального приладу і допоміжного обладнання.

Соседние файлы в папке КВП