Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Desktop / 4 / 4.2.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
1.31 Mб
Скачать

4.2.4 Однофазний мостовий інвертор

Розглянемо конкретну схему, де у якості ключів використано транзистори.Схема (рис.4.35) поряд з мостом на транзисторах VТ1-VТ4 містить також зворотній міст на діодах VD1 - VD4, на який здійснюється перемикання струму навантаження на інтервалах, коли напруга і струм навантаження мають протилежний напрямок (при активно-індуктивному навантаженні струм запізнюється від напруги на кут φ).

Розглянемо спочатку роботу схеми при формуванні напруги прямокутної форми, коли модуляція відсутня. При цьому імпульси керування на пари транзисторів VТ1, VТ4 і VТ2, VТ3 подаються у протифазі, їх тривалість складає половину періоду вихідної частоти. З відкриванням транзисторів VТ1 і VТ4 полярність напруги на навантаженні позитивна, струм іН повільно зростає, що обумовлено індуктивністю навантаження (рис.4.36). При цьому енергія передається у навантаження (активна потужність), а також накопичується у магнітному полі навантаження (реактивна потужність). У момент t2 імпульси керування з транзисторів VТ1, VТ4 знімаються іпотім з деякою затримкою, достатньою для запиранняVТ1, VТ4 (щоб виключити короткі перемикання джерела при одночасному вмиканні VТ1, VТ2 і VТ3, VТ4), подаються на VТ2, VТ3. Із закриванням транзисторів VТ1 і VТ4 струм навантаження продовжує протікати у тому ж напрямку за рахунок дії ЕРС самоіндукції еL у навантаженні (енергії, що була накопичена у магнітному полі). При цьому відкриваються зворотні діоди VD2 і VD3 (транзистори VТ2, VТ3 закриті до моменту t3) і струм іd, що споживається від джерела, змінює напрямок на протилежний. Полярність uН змінюється на негативну. Струм іНVD повільно зменшується до нуля.

Після переходу струму навантаження через нуль відкривається наступна пара транзисторів VТ2 і VТ3, напрямок струму навантаження іН змінюється на зворотній. При цьому струм іd на вході АІН змінний і пульсує. На інтервалах, де транзистори відкриті (активна потужність споживається від джерела), струм позитивний. Із відкриванням зворотних діодів напрямок струму іd змінюється на протилежний тому, що накопичена у навантаженні енергія повертається до джерела. Як правило, джерело виконано на діодах або тиристорах і має однобічну провідність, тому енергія йде на заряджання конденсатора. Середнє значення струму, що споживається АІН від джерела Іd, позитивне і при цьому потужність, що споживається, Pd=UdId >0.

Оскільки форма напруги повністю співпадає з напругою у напівмостовій схемі, то можна зробити такі ж самі висновки щодо гармонійного складу, відрізняються лише амплітуди. Амплітуда і діюче значення основної гармоніки вихідної напруги, що визначається розкладанням у ряд Фур’є дорівнює:

, UН(1)=0.9U.

4.2.4.1 Формування вихідної напруги інвертору з

використанням біполярної ШІМ

Робота кожного з плеч схеми (рис.4.37) здійснюється так само як і у напівмостовій схемі. Відповідно напруга на виході відносно середнього виводу джерела uA0 першого плеча повторює закон, що поданий на рис.4.27. Це стосується і другого плеча, проте оскільки пари ключів К1, К4 і К2, К3 перемикаються одночасно, напруга uВ0 по відношенню до uA0 змінюється у протифазі uВ0=-uA0. Таким чином, напруга на навантаженні

u=uA0 - uВ0=2uА0.

Відповідно основна гармоніка має амплітуду, що дорівнює

Um(1)=μU (μ≤1).

Використання биполярної ШІМ не забезпечує прийнятного гармонійного складу вихідної напруги. Як показано вище у п.4.2.2.2 при μ=1 коефіцієнт гармонік THD=100%.

Соседние файлы в папке 4