Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Desktop / 7,8 / 7

.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
266.75 Кб
Скачать

128

7 Енергетичні показники перетворювальних

пристроїв і вплив їх на мережу живлення

Більшість перетворювальних пристроїв отримують живлення від мережі змінного струму безпосередньо (випрямлячі, тиристорні перетворювачі постійного і змінного струму) або через проміжну ланку (випрямляч). Перетворювачі змінної напруги з природною комутацією і фазовим керуванням використовують ті ж самі принципи, що і керовані випрямлячі, тобто мають аналогічний вплив на мережу змінного струму. Тому у подальшому розгляді обмежимося розглядом випрямлячів. Дещо відрізняються за характером процеси в ПЧ з безпосереднім зв’язком і природною комутацією, у вхідному струмі яких можливі субгармонійні складові (з частотами нижче частоти мережі).

Перетворювальні пристрої є нелінійним навантаженням і впливають на режими роботи мережі, особливо якщо мережа має потужність порівнянну з потужністю пристрою.

Коефіцієнт потужності на вході перетворювального пристрою

,

де S - повна потужність S=U1I1 (U1, I1 - діючі значення напруги і струму, що споживаються від мережі), Р - активна потужність, що споживається перетворювачем P=РН+ΔР, РН – потужність, що віддається до навантаження, ΔР - втрати потужності у схемі перетворювача.

ККД перетворювальних пристроїв досить високий і, звичайно, прагне до одиниці. Тому можна прийняти, що.

У п.2.1.4 було показано, що загальним майже для всіх випрямлячів, незважаючи на характер навантаження, є несинусоїдальна форма вхідного струму. Струм на вході випрямляча може бути представлений у вигляді розкладання в ряд Фур’є

,

де I1(k) - діюче значення k-ї гармоніки струму.

У схемі некерованого випрямляча перша гармоніка струму збігається за фазою з напругою мережі (φ(1)=0). Вважаємо, що форма напруги мережі неспотворена і синусоїдальна. Несинусоїдальна функція характеризується коефіцієнтом викривлення, який визначається відношенням діючого значення першої гармоніки до діючого значення струму

.

Миттєва потужність на вході перетворювача

Активна потужність чи середнє значення потужності

.

З курсу ТОЕ [20] відомо, що середнє за період значення добутку миттєвого значення синусоїд різної частоти дорівнює нулю, тобто маємо:

.

Коефіцієнт потужності

. (7.1)

Таким чином, передача активної потужності в навантаження обумовлена лише першою гармонікою струму. Вищі гармоніки - лише марний обмін енергією між мережею і перетворювачем.

У керованому випрямлячі введення кута керування призводить до зсуву за фазою струму і напруги на вході випрямляча на кут , де - кут комутації кола; - кут керування тиристорів. Відповідно

, (7.2)

, (7.3)

. (7.4)

Отже, для ефективного використання перетворювальних пристроїв, при високому коефіцієнті потужності поряд з компенсацією реактивної потужності необхідно поліпшувати гармонійний склад струму, що споживається з мережі.

Частота гармонік вхідного струму випрямляча визначається виразом

, (7.5)

де f1 - частота напруги мережі, k=1, 2, 3…...., m – кількість пульсацій у кривій випрямленої напруги, n – кратність гармоніки.

Наприклад, для трифазної мостової (m=6):

;

Відносне значення вищих гармонік вхідного струму (при активно – індуктивному навантаженні) у долях до першої гармоніки становить:

.

Вплив перетворювачів на мережу живлення. Забезпечення

електромагнітної сумісності силового перетворювача.

Як показано вище, перетворювач для мережі живлення є нелінійним навантаженням, що генерує широкий спектр гармонік струму. При аналізі процесів ми вважали, що напруга у мережі синусоїдна. Проте реальні мережі мають власний опір і обмежену потужність. Внаслідок цього відбувається викривлення форми напруги, що впливає через мережу на роботу інших споживачів (рис.7.1), а також і на сам перетворювач через його систему керування. На рис.7.2 подані діаграми напруги мережі (на вході перетворювача) і вхідного струму однієї з фаз для трифазної мостової схеми випрямлення.

Найпомітнішими є викривлення напруги на інтервалах комутації струму навантаження, про що мова йшла вище (п.2.3). Комутація суттєвим чином впливає і на гармонійний склад струму.

Д ля оцінки якості напруги у мережі існує система показників якості електричної енергії, що визначається державним стандартом ДСТУ. У межах даного розділу обмежимося одним з показників, що оцінює зворотний негативний вплив перетворювача на мережу живлення – викривлення форми напруги від несинусоїдального характеру вхідного струму перетворювача.

Еквівалентна схема мережі з випрямлячем (рис.7.3) містить джерело енергії, що подано у вигляді ідеального джерела синусоїдальної напруги е, мережа подана як індуктивність LC (активним опором звичайно можна нехтувати), випрямляч подано як нелінійний опір з індуктивністю LТР у вхідному колі.

Ступінь викривлення форми напруги иС, що живить перетворювач визначається співвідношенням реактивних опорів фази мережі ХС і вхідного кола перетворювача (трансформатор або реактор) ХТР. При цьому комутаційне падіння напруги ΔuK розподіляється між вхідними реактивними опорами і напруга на вході перетворювача

(7.6)

Вважаємо, що струм і1, що споживається із мережі є відомим, про що мова йшла у п.2.3

. (7.7)

Напругу на вході випрямляча при відомому струмі можна визначити виходячи з падіння напруги на індуктивності LC, що обумовлені першою та вищими гармоніками. При цьому діюче значення напруги, що обумовлена вищими гармоніками з урахуванням їх кратності (k)

. (7.8)

Вираз (7.8) можна перетворити до вигляду

, (7.9)

де - диференційний коефіцієнт гармонік струму [16], що враховує вплив гармонік струму з урахуванням їх кратності.

Диференційний коефіцієнт гармонік струму для трифазної мостової схеми згідно [16]

. (7.10)

Напруга UВГ, що обумовлена вищими гармоніками, згідно (7.9) визначена відносно першої гармоніки струму. Це дозволяє використати для визначення напруги иС векторну діаграму, що подана для першої гармоніки на рис.7.4. Тоді реактивна складова напруги UC на вході випрямляча U

Активна складова напруги UC(1) на вході випрямляча UCА(1)

.

Відповідно значення UC(1)

.

Після перетворення отримуємо

Коефіцієнт гармонік напруги в мережі на вході випрямляча

. (7.11)

Параметри мережі можна визначити через повну потужність короткого перемикання мережі або коефіцієнт кратності струму короткого перемикання номінальному значенню вхідного струму перетворювача [19] ККП =IКП/I1НОМ . Виходячи з того, що IКП=Е/ωLC отримуємо

. (7.12)

Після спрощення (7.11) отримуємо (при номінальному значенні струму І1НОМ1(1))

. (7.13)

Вираз (7.13) можна спростити, якщо при визначенні коефіцієнту гармонік нехтувати різницею між напругою на вході перетворювача і напругою джерела Е

. (7.14)

Коефіцієнт гармонік напруги або коефіцієнт несинусоїдальності нормується відповідними стандартами на якість електроенергії (ДСТУ) - КГНСТ (див.п.1.4). Таким чином значення отримане згідно (7.14) повинно не перевищувати стандартне КГН≤КГНСТ.

Виходячи з (7.14) можна визначити потужність перетворювача, що може бути підключений до мережі з відомою потужністю короткого перемикання

.

Звідки

. (7.15)

Таким чином, виходячи з показників конкретного перетворювача можна визначити найбільшу можливу потужність перетворювача при живленні від конкретної мережі.

В роботі [6] відносне діюче значення вищих гармонік напруги мережі живлення визначається через комутаційні викривлення напруги і становить:

або , (7.16)

де - відносний реактивний опір кола комутації до якого входить реактивний опір мережі ХС і вхідного трансформатору (реактору) ХТР.

При цьому опір мережі

.

В якості базової розглядається трифазна мостова схема випрямлення з потужністю Pd. Значення визначається згідно виразу [6]

.

Згідно (7.16) можна визначити співвідношення між потужністю перетворювача і потужністю короткого перемикання мережі, коли діюче значення вищих гармонік напруги мережі не перевищує припустимого значення

.

При значенні =5% отримуємо

.

Відзначимо, що в Європейських нормативах вказують найбільш можливу потужність перетворювача відносно потужності короткого перемикання мережі.

Таким чином, перетворювач споживає активну потужність від мережі змінного струму і одночасно є для неї джерелом вищих гармонік, що призводить до викривлення напруги у мережі на вході перетворювача. Останнє ускладнює роботу інших споживачів електроенергії. Негативний вплив можна зменшити обмеженням потужності перетворювача згідно параметрам мережі живлення. Про інші методи забезпечення електромагнітної сумісності йдеться у наступному розділі.

8 Забезпечення електромагнітної сумісності

перетворювальних пристроїв з мережею живлення

В останній час внаслідок широкого розповсюдження перетворювальних пристроїв і збільшення їх потужностей достатньо гостро стоїть питання забезпечення електромагнітної сумісності споживачів, що працюють в єдиній мережі. Електромагнітна сумісність передбачає відсутність негативного впливу на інших споживачів і, як наслідок, порушення їх нормального функціонування. В енергетиці це в більшому ступені стосується електромагнітних перешкод, що розповсюджуються у дротах мережі. Хоча використання методів імпульсного регулювання при достатньо високих частотах, що характеризуються надто широким спектром гармонік, робить актуальним питання виключення радіоперешкод і їх впливу.

Забезпечення електромагнітної сумісності можливе з використанням наступних рішень:

1. Використання схем випрямлячів із збільшеною кількістю пульсацій випрямленої напруги (багатофазні схеми). Це призводить до збільшення кратності частот гармонік вхідного струму і відповідного зменшення їх амплітуди. Це пов’язано з застосуванням багатофазних трансформаторів з декількома комплектами обмоток (п.2.1.5 и п.2.1.6) і, звичайно, є доцільним лише при значних потужностях перетворювачів.

2. Застосування спеціальних вхідних трансформаторів з перемиканням відводів обмотки вищої чи нижчої напруги, тобто поєднання амплітудного і фазного регулювання.

3. Використання спеціальних схем перетворювачів з поліпшеними енергетичними показниками, зокрема несиметричних схем випрямляча [5], випрямлячів з активним формуванням вхідного струму (п.5).

  1. Роздільне живлення перетворювачів і інших приймачів.

5. Застосування вхідних LC фільтрів, що налаштовані на домінуючі гармоніки і спеціальних пристроїв – компенсаторів реактивної потужності у сполученні з фільтрами вищих гармонік.

6. Застосування активних фільтрів струму, що компенсують відхилення струму від синусоїдальної форми.

Зупинимося на рішеннях, що є достатньо універсальними і можуть бути застосовані у мережі з існуючими перетворювачами.

Соседние файлы в папке 7,8