Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
50.18 Кб
Скачать

4

ВОЛИНСЬКА ОБЛАСНА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ

РОЗПОРЯДЖЕННЯ

10 липня 2012 року м. Луцьк №

Про …

(заголовок – по центру;

для розпоряджень нормативно-правового характеру,

що підлягають державній реєстрації в головному управлінні

юстиції в області, – зліва без відступу від поля,

при цьому навпроти заголовка справа залишається місце

розміром 6 х 9 см для реєстраційного штампа)

Розпорядження голови облдержадміністрації (далі – розпорядження) видаються як рішення організаційно-розпорядчого чи нормативно-правового характеру.

Розпорядження оформляється на відповідному бланку. Зміст розпорядження коротко викладається в заголовку, що починається з прийменника „Про” і складається за допомогою віддієслівного іменника („Про затвердження...”, „Про введення...”, „Про створення...”,) або іменника („Про підсумки...”, „Про заходи...”).

Текст розпорядження з основної діяльності складається з двох частин – констатуючої (преамбули) і розпорядчої.

У констатуючій частині зазначаються правова підстава, обґрунтування або мета видання розпорядження. Зазначена частина може починатися із слів „На виконання”, „З метою” тощо. Якщо документ видається на підставі іншого розпорядчого документа, у констатуючій частині зазначаються назва виду цього документа, його автор, дата, номер, заголовок та за наявності – реквізит реєстрації в органі юстиції. Крапка в кінці констатуючої частини не ставиться.

Розпорядча частина поділяється на пункти і підпункти. Пункти нумеруються арабськими цифрами з крапкою, а підпункти – арабськими цифрами з дужкою.

У кожному пункті повинні бути зазначені виконавці (структурні підрозділи або конкретні посадові (службові) особи), конкретні завдання (доручення) і строки їх виконання. Виконавці можуть бути названі також узагальнено, наприклад: „голів районних державних адміністрацій”, „керівників структурних підрозділів облдержадміністрації”.

При цьому, як правило, не застосовується написання неконкретних доручень, що містять слова: „прискорити”, „поліпшити”, „активізувати”, „звернути увагу” тощо.

Розпорядча частина розпорядження може починатися зі слова „ЗОБОВ’ЯЗУЮ”, якщо вона складається лише з пунктів, у яких зазначені виконавці (структурні підрозділи або конкретні посадові (службові) особи) та конкретні завдання (доручення). Слово „ЗОБОВ’ЯЗУЮ” друкуються з нового рядка великими літерами без відступу від лівого поля і лапок, після чого ставиться двокрапка. У разі якщо розпорядча частина розпорядження містить також інші пункти, якими, наприклад, затверджуються положення, правила, порядки, заходи тощо, утворюються оргкомітети, робочі групи, комісії, вносяться зміни до раніше виданих розпоряджень тощо, то слово „ЗОБОВ’ЯЗУЮ” вживається як узагальнююче лише до пунктів (підпунктів), у яких зазначені виконавці та конкретні завдання (доручення), нумерується як окремий пункт і пишеться з абзацу, а пункти з конкретними завданнями оформляються як його підпункти.

Якщо розпорядженням відміняється попередній розпорядчий документ, у розпорядчій частині зазначається пункт, який повинен починатися із слів: „Визнати таким, що втратив чинність, …”.

Зміни, що вносяться до розпорядження, оформляються окремим розпорядженням, що повинне мати такий заголовок: „Про внесення змін до розпорядження …” із зазначенням назви виду розпорядчого документа, дати, номера, до якого вносяться зміни. При цьому розпорядча частина починається з такого пункту:

„1. Унести зміни до розпорядження …”.

Далі окремими підпунктами формулюються зміни до розпорядчого документа, наприклад:

„1) пункт 2 викласти в такій редакції: …”;

„2) пункт 3 виключити”;

„3) абзац другий пункту 4 доповнити словами…”.

Якщо зміни до розпорядчого документа оформляються на окремому аркуші (аркушах), у першому пункті розпорядчої частини розпорядження (наказу) зазначається:

„1. Унести зміни до ... (додаються)”.

Останній пункт розпорядчої частини в разі потреби може містити рішення про покладення на структурний підрозділ або посадову особу функцій з координації чи контролю за виконанням завдань.

До розпоряджень не може включатися пункт „Розпорядження довести до відома…”.

Відмітки про наявність додатків. Додатки до розпоряджень складаються з метою доповнення, пояснення окремих питань документа або документа в цілому.

Додатки до розпоряджень можуть бути таких видів:

додатки, що затверджуються розпорядчими документами (положення, інструкції, правила, порядки тощо);

додатки, що доповнюють та/або пояснюють зміст основного документа.

На додатках, що затверджуються розпорядчими документами, проставляється гриф затвердження. Гриф затвердження складається зі слова „ЗАТВЕРДЖЕНО”, назви виду документа, яким затверджується створений документ, у називному відмінку із зазначенням його дати і номера. Наприклад:

ЗАТВЕРДЖЕНО

Розпорядження голови обласної державної адміністрації 12.01.2012 № 8

Гриф затвердження розміщується в правому верхньому кутку першого аркуша документа. Складові частини реквізиту „Гриф затвердження” відокремлюються один від одного через 1,5 міжрядкового інтервалу.

У відповідних пунктах розпорядчої частини документа робиться посилання: „що додається” або „ (додається)”.

На додатках до документів, затверджених розпорядчими документами, що доповнюють чи пояснюють їх зміст, робиться відмітка у верхньому правому кутку першого аркуша додатка, наприклад:

Додаток 5 до Інструкції

(пункт 8)

Додатки довідкового або аналітичного характеру (графіки, схеми, таблиці, списки тощо) до основного документа повинні мати відмітку з посиланням на цей документ, його дату і номер, наприклад:

Додаток до розпорядження голови обласної державної адміністрації 20.10.2011 № 295

У тексті основного документа робиться відмітка про наявність додатків: „що додається”, „згідно з додатком”, „(додаток 1)”; „відповідно до додатка 2” або „(див. додаток 3)”.

Додатки оформляються, як правило, на стандартних аркушах паперу. На другому і наступних аркушах додатка робиться відмітка: „Продовження додатка”, „Продовження додатка 1”.

У разі наявності кількох додатків на них зазначаються порядкові номери, наприклад: Додаток 1, Додаток 2 тощо. Знак „№” перед цифровим позначенням не ставиться.

Підпис. Розпорядження підписуються головою облдержадміністрації, а в разі його відсутності – посадовою особою, яка виконує його функції та повноваження.

Додатки нормативно-правового характеру (положення, інструкції, правила, порядки тощо), що затверджуються розпорядчими документами, підписуються керівниками структурних підрозділів облдержадміністрації, інших органів, що їх створювали, на лицьовому боці останнього аркуша додатка, інші додатки до розпоряджень голови облдержадміністрації – заступником голови – керівником апарату облдержадміністрації.