Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 курс / Metodichka_OsnMenedzhm-TTR-BS.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
953.86 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Державний вищий навчальний заклад

Донецький національний технічний університет

Навчально-науковий інститут

«Вища школа економіки і менеджменту».

Факультет економіки

Кафедра економіки і маркетингу

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсової роботи

з дисципліни «Основи менеджменту»

(для студентів спеціальності 7.090306)

Донецьк, ДонНТУ 2008

Міністерство освіти і науки України

Державний вищий навчальний заклад

Донецький національний технічний університет

Навчально-науковий інститут

«Вища школа економіки і менеджменту».

Факультет економіки

Кафедра економіки і маркетингу

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до виконання курсової роботи

з дисципліни «Основи менеджменту»

(для студентів спеціальності 7.090306)

Розглянуто на

засіданні кафедри

економіки і маркетингу

Протокол № 7від 04.02.2008

Затверджено на

засіданні навчально-

видавницької Ради

ДонНТУ

Протокол № від

Донецьк ДонНТУ 2008

УДК 658.387:622.3(0.7)

Методичні рекомендації до виконання курсової роботи з дисципліни «Основи менеджменту» (для студентів спеціальності 7.090306) / Укладачі Ю.В. Масленко, Е.П. Ровт. Донецьк: ДонНТУ, 2008.- 48 с.

Викладені вимоги що пред`являються до виконання курсової роботи, порядок визначення вартості буріння геологорозвідувальних свердловин, розрахунок основних витрат. Наданий приклад розрахунків вартості та одиничних розцінок на буріння.

Враховані положення із складання проектів та кошторисів на геологорозвідувальні роботи.

В підготовці методичних рекомендації приймали участь студенти групи БС-07с Бритченко А., Володченко Ю., Обухов А.

Укладачі: Ю.В.Масленко, доц.,

Е.П.Ровт, ас.

Відповідальний за випуск Ф.І.Євдокимов, д.т.н., проф.

Рецензент зав. кафедри ТТГР А.А.Каракозов, к.т.н., доц.

ЗМІСТ Стор.

  1. Мета і структура курсової роботи 5

  2. Основні вимоги до оформлення курсової роботи 6

  3. Структура пояснювальної записки 6

  4. Порядок визначення вартості буріння

геологорозвідувальних свердловин 8

  1. Приклад розрахунків вартості одиничних

кошторисних розцінок на буріння

геологорозвідувальних свердловин. 15

Література, що була використана 44

Додаток А Приклад титульного листа 45

Додаток Б Приклад завдання на курсову роботу 46

Додаток В Приклад оформлення реферату 47

  1. МЕТА І СТРУКТУРА КУРСОВОЇ РОБОТИ

Курсова робота з дисципліни «Основи менеджменту» виконується студентами спеціальності 7.090306 відповідно до навчального плану у 9-му семестрі. Вихідними даними є фактичний матеріал, зібраний студентами під час проходження виробничої практики.

Метою курсової роботи є закріплення та поглиблення знань при вивчені даної дисципліни та придбання навичок самостійного рішення конкретних питань організації, планування і управління геологорозвідувальними роботами, а також їхнього проектування.

Робота повинна бути гранично стислою і містити тільки ті відомості, що необхідні для обґрунтування прийнятих форм організації, планування виробництва, вибору технології, техніки і засобів рішення геологічного завдання, визначення одиничних розцінок та кошторису робіт, які проектуються.

Тема курсової роботи обирається студентом самостійно і затверджується керівником роботи протягом двох тижнів з початку семестру. Виконання курсової роботи без попереднього затвердження теми не допускається.

Структура курсової роботи:

Вступ (геологічне завдання проекту) - 2-3 стор.

Стисла геологічна характеристика об’єкту робіт - 5-6 стор.

Методика робіт, що проектуються - 5-6 стор.

Вибір і обґрунтування техніко-економічних показників

проектованих робіт -10-12 стор.

Визначення кошторису робіт - 10-12 стор.

Розрахунок численності трудящих і фонду заробітної

плати - 4-5 стор.

Висновки - 3-4 стор.

Перелік посилань - 1-2 стор.

Додатки

Разом: - 40-50 стор.

  1. ОСНОВНІ ВИМОГИ ДО ОФОРМЛЕННЯ

КУРСОВОЇ РОБОТИ

Оформлення курсової роботи повинне бути у відповідності з ДСТУ- 3008-95 «Структура і правила оформлення»

Пояснювальну записку до курсової роботи виконати на аркушах формату А4 і включити в неї титульний лист, завдання, реферат, зміст.

Приклади титульного листа, завдання і реферату наведені в додатках А, Б і В даних методичних рекомендацій.

  1. СТРУКТУРА ПОЯСНЮВАЛЬНОЇ ЗАПИСКИ

Реферат

Реферат - це стислий виклад основного змісту роботи. Він будується за схемою: відомості про обсяг пояснювальної записки, кількості і характеру ілюстрацій (рисунків, таблиць); текст реферату; перелік ключових слів.

Обсяг тексту реферата складає 500-1000 знаків. Скорочування слів і термінів у рефераті і пояснювальній записці допускаються тільки за ДСТУ.

Вступ

У вступі необхідно підкреслити актуальність проведення геологорозвідувальних робіт, чітко і переконливо сформулювати завдання, для рішення якого проектуються роботи. Дається обґрунтування їхньої економічної необхідності та доцільності. Для цього проводиться назва родовища (ділянки), визначається вид корисної копалини, його характерні особливості, стислі географо-економічні відомості про район робіт.

Геологічна характеристика робіт

В цьому розділі приводяться основні геологічні відомості про родовище (ділянки), де проектуються роботи. Дається геологічне обґрунтування для проведення відповідних робіт на об’єкт (умови залягання корисних копалин, форма; будова, просторове розміщення пластів, рудних тіл, їх кількісна і якісна характеристика, ілюструється геологічною картою, родовища (дільниці) з геологічними розрізами.

Методика виконання робіт

На основі геолого-економічних умов родовища і задач, які поставлені в геологічному завдані, здійснюється вибір найбільш раціонального варіанту розвідки і видів розвідувальних засобів. Обґрунтовується вибір розвідувальної мережі. Визначається кількість розвідувальних одиниць (свердловин, шурфів, канав тощо), їхня глибина, складається перелік їх за видами, призначенням, глибиною. Підраховується обсяг запроектованих робіт. Визначається послідовність і місце закладання свердловин. Завершується розділ зведеною таблицею обсягу основних видів робіт. Розділ повинен ілюструватися графічними матеріалами у вигляді ситуаційного плану (карти) і розмірів до нього, на якому наносяться всі свердловини, які пройдені раніше і які передбачені проектом.

Рекомендується для графічних матеріалів прийняти масштаб 1: 1000-1:2000.

Вибір та обґрунтування техніко-економічних показників

Розділ починається з характеристики і обґрунтування вибору загальної організації проектованих робіт. Обґрунтовуються форми управління роботами.

Обґрунтовуються застосовані коефіцієнти і нормативи витрат (коефіцієнти до заробітної плати, накладні витрати, планові накопичення)

Розраховуються одиничні розцінки кожного виду робіт і кошторису і цілому. В основу цих розрахунків повинні бути наведені діючі нормативи, передбачені Збірником укрупнених кошторисних норм на геологорозвідувальні роботи (ЗУКН) відповідного розділу.

Висновки

У «Висновках» необхідно на основі розрахунків зробити висновки про економічну доцільність проекту, вартості виконання геологічного завдання в цілому і вартості 1м буріння,1м гірничих виробок, 1т запасів.

Перелік посилань.

Додатки.

4. Порядок визначення вартості буріння

ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН

Для розрахунку кошторисної вартості буріння геологорозвідувальних свердловин використовуються норми із «Збірника укрупнених кошторисних норм на геологорозвідувальні роботи» (ЗУКН), розділ 13., діючі ціни на матеріали та обладнання, тарифні ставки робочих та посадові оклади керівників і спеціалістів.

Крім цього, використовуються нормативи відрахувань, що встановлюються діючим законодавством, інструкціями та вказівками і включають:

а) транспортно-заготівельні витрати, які нараховуються на вартість матеріалів, електроенергії, інструменту, малоцінних предметів і предметів, що швидко зношуються;

б) транспортно-заготівельні витрати, які нараховуються на вартість устаткування, що відносяться до оcновних виробничих фондів;

в) коефіцієнти до сплати праці робітників, керівників та спеціалістів, які компенсують ускладнення умов праці при проведенні робіт;

г) нормативи обчислення витрат на оплату відпусток робітників і керівників та спеціалістів;

д) нормативи відрахування на соціальні заходи;

е) нормативи обчислення вартості послуг з визначенням питомої ваги заробітної плати, відрахувань на соціальні заходи, матеріальних витрат.

Кошторисна вартість на одиницю робіт і загалом, ураховує основні витрати всіх видів геологорозвідувальних робіт, накладні (загально-виробничі) витрати та планові накопичення.

Накладні витрати нараховуються на суму основних витрат у розмірі, що встановлюється геологічною організацією. На суму основних і накладних витрат нараховуються планові накопичення в установленому розмірі.

Кошторисні норми і розцінки, що наведені в ЗУКНі ураховують основні витрати:

  1. оплата праці і відпусток;

  2. відрахування на соціальні заходи;

  3. матеріали;

  4. амортизація;

  5. знос предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються;

  6. послуги.

Методика розрахунку основних витрат

  1. Оплата праці і відпусток.

Витрати на оплату праці визначаються, виходячи з норм витрат праці керівників і спеціалістів за посадами й категоріями кваліфікації та робітників за професіями й розрядами у людино-днях і середньомісячних (денних) ставок відповідних категорій працюючих, згідно з системою оплати праці.

Норми витрат часу у станко-змінах на одиницю виміру кожного виду бурових робіт, норми витрат праці з кожної посади інженерно-технічних працівників (ІТП) і з кожного тарифного розряду робітників у людино-днях на 1 станко-зміну знаходяться в таблицях ЗУКН. Посади ІТП, професії та розряди робітників відповідають Єдиному тарифно-кваліфікаційному довіднику робіт і професій та кваліфікаційному довіднику посад керівників і спеціалістів галузевих виробничих підприємств.

Витрати на оплату праці всіх працівників, зайнятих на бурових роботах, в розрахунку на 1 станко-зміну визначається за формулою:

(1)

де – витрати на оплату праці в розрахунку на 1 станко-зміну всіх працюючих для j-ого способу буріння, грош. од;

–норма витрат праці робітника або ІТП і-ої посади (професії) з урахуванням категорії кваліфікації або тарифного розряду, людино-дні;

–денний заробіток ІТП або денна ставка робітника, грош. од.

–інтегральний коригуючий коефіцієнт до посадового окладу (тарифної ставки), який розраховується як добуток від перемноження окремих коригуючих коефіцієнтів, що застосовуються згідно з діючим законодавством.

, (2)

де – оплата праці за місяць (посадовий оклад) чи тарифна ставка робітників, грош. од.;

–середньомісячна кількість робочих днів за місяць.

Витрати на оплату відпусток нараховуються на суму оплати праці ІТП і робітників в установленому розмірі, розмір нарахування становить 7,9%.

  1. Відрахування на соціальні заходи.

До відрахувань на соціальні заходи належить відрахування до Фондів соціального страхування та пенсійного, безробіття та інші обов`язкові відрахування, встановлені чинним законодавством України.

Розмір відрахування на соціальні заходи становлять 37% від суми оплати праці та оплати відпусток всіх працюючих.

  1. Матеріали.

Вартість матеріалів, необхідних для буріння, визначаються, виходячи з норм їхнього витрачення, що наведені в ЗУКНі 13 випуск на 1 або 100 станко-зміну роботи бурової бригади, обсягу бурових робіт та діючих цін без податку на додану вартість (ПДВ).

Вартість електроенергії залежить від постачальника або використання електроенергії, що виробляється власними силами.

Вартість електроенергії від електродвигунів при використанні електроенергії від електромереж визначається, виходячи з норм витрат електроенергії на 1 станко-зміну, кількості станко-змін та діючих тарифів.

Вартість електроенергії, що виробляється власними силами, в тому числі пересувними електростанціями, визначається прямим розрахунком за статтями основних витрат (оплата праці, відрахування, матеріали і амортизація).

Вартість матеріалів, необхідних для приготування промивальної рідини, визначається, виходячи з норм її витрачання на 1м обсягу буріння, рецептури та діючих цін на всі компоненти. Якщо водопостачання здійснюється власними силами з поверхневих джерел або інших джерел вартість 1м3 води визначається прямим розрахунком за статтями основних витрат.

При бурінні свердловин у складних геологічних умовах з великими поглинаннями рідини, витрати визначаються прямим розрахунком за статтями основних витрат.

Вартість кернових ящиків визначається на основі норм їхнього використання на 1м обсягів буріння з відбором керна та цін постачальника кернових ящиків без податку на додану вартість. Якщо ящики виготовляються власними силами – то витрати визначаються прямим розрахунком у складі статті основних витрат «Матеріали».

На вартість матеріалів нараховуються транспортно-заготівельні витрати за встановленими нормативами.

  1. Амортизація.

Витрати на амортизацію визначаються на основі переліку та кількості одиниць устаткування, приладів, апаратури тощо, цінами придбання без ПДВ з урахуванням коефіцієнта резерву та діючих в Україні норм амортизаційних відрахувань на повне відновлення основних фондів.

Амортизація у складі норм основних витрат розраховується на 1 станко-зміну, виходячи з нормативного фонду робочого часу на рік 1210 станко-змін при безперервному режимі роботи протягом року зі святами або 903,602 та 301 станко-змін при відповідних режимах використання бурових установок. У тих випадках, коли за об’єктивних причин річний фонд робочого часу відхиляється від перелічених показників, тобто коли устаткування використовується не протягом всього календарного року, в проекті наводяться відповідні обґрунтування значень коефіцієнту сезонності.

Витрати на амортизацію на 1 станко-зміну розраховуються за формулою

, (3)

де – амортизаційні відрахування у розрахунку на 1 станко-змінуj-го способу буріння, грош.од./в зміну;

–кількість одиниць і-го виду устаткування для j-го способу буріння;

–ціна і-го виду обладнання , без ПДВ, грош.од;

–норма амортизації, %;

–коефіцієнт резерву і-го виду обладнання;

–фонд робочого часу на рік для j-го способу буріння, станко-змін;

–коефіцієнт нарахування транспортно-заготівельних витрат на амортизацію основних фондів (7,5%)

–кількість видів обладнання.

5. Знос предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються.

Вартість зносу бурильних труб, елементів їхніх з`єднань, а також допоміжного інструменту розраховується за формулами [4] та [5], як сума обох показників.

а) Вартість зносу (витрат) бурильних труб, замків, муфт і ніпелів до них розраховується за формулою:

, (4)

б) Вартість зносу допоміжного інструменту (крім бурильних труб, замків, муфт, ніпелів до них) розраховується за формулою:

, (5)

де ,– вартість витрат малоцінних предметів і таких, що швидко зношуються, грош.од;

–коефіцієнт транспортно-заготівельних витрат на матеріали;

–обсяг буріння свердловини і-тим способом, м;

–норма витрат j-го виду труб бурильних труб або замків, муфт, ніпелів до них на 1м буріння, шт;

–ціна матеріалів, грош. од;

–витрати часу на буріння і-тим способом, станко-зміни;

–норма зносу j-го виду предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, відсоток на 100 станко-змін.

–кількість j-го різновиду предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються, при і-му способі буріння;

Загальна вартість зносу малоцінних предметів і таких, що швидко зношуються дорівнює сумі розрахованих величин зносу:

, (6)

6. Послуги.

Витрати за статтею «Послуги» визначаються з урахуванням цін на них, що діють на підприємствах, які надають ці послуги, або з урахуванням вартості послуг власних допоміжних служб, або вартості послуг, що фактично склалася протягом двох минулих років.

Вартість послуг при проведенні бурових робіт складається з трьох компонентів:

а) вартості послуг, пов`язаних з витратами на технічне обслуговування та поточні ремонти основних виробничих фондів, а також на виготовлення запасних частин, дрібного інструменту тощо, яка визначається у встановленому розмірі (у відсотках) від сумарної вартості зносу та амортизації, причому 29% складає оплата праці та відпусток, 11% - відрахування на соціальні заходи та 60% - матеріали.

б) вартості послуг, пов`язаних з витратами на капітальні ремонти основних виробничих фондів і визначається у встановленому розмірі від їхньої амортизації (без урахування амортизації в складі витрат на матеріали та на експлуатацію виробничого транспорту), причому 100% вартості послуг, пов`язаних з проведенням капітальних ремонтів, відносяться на матеріальні витрати.

в) вартості послуг, пов`язаних з витратами на експлуатацію виробничого транспорту, яка визначається з урахуванням норм витрат транспорту в машино-змінах на 1 станко-зміну і вартості 1 машино-зміни експлуатації автомобіля або трактора, відповідно до норм ЗУКН, розділ 18 «Транспортне обслуговування геологорозвідувальних робіт» з розподілом на заробітну плату, відрахування, матеріали та амортизацію.

Вартість допоміжних робіт

Крім розрахованих на 1 станко-зміну основних витрат на буріння, слід розрахувати вартість допоміжних робіт, що супроводжують буріння.

Вартість цих робіт визначається, виходячи з їхнього обсягу, обґрунтованого проектом, кількості станко-змін на їхнє проведення за нормами ЗУКН або визначених прямим розрахунком та норм основних витрат на 1 станко-зміну буріння свердловини з урахуванням її глибини, діаметра, типу бурової установки, способу буріння, виду породоруйнівного інструменту тощо. При цьому необхідно додержуватися таких особливостей визначення вартості допоміжних робіт в залежності від характеру цих робіт:

а) до вартості допоміжних робіт належать тільки ті витрати, до яких причетна робота бурової бригади. Витрати на роботи, які здійснюють спеціалізовані групи, загони, лабораторії, агрегати, які беруть участь у проведені допоміжних робіт, розраховуються додатково та відображаються в кошторисі окремими рядками в складі польових робіт;

б) вартість таких допоміжних робіт, як проробка (калібровка) ствола свердловини, розширення ствола свердловини, розбурювання цементного мосту, штучне викривлення свердловини, відбір газокернових проб з вугільного пласта, кернометрія та інші, при яких здебільшого здійснюються ті ж самі технологічні процеси, що й при власне бурінні, розраховується за тими ж самими нормами основних витрат, за якими розраховується буріння свердловини відповідною буровою установкою, відповідної глибини, діаметра, способу буріння тощо.

В окремих випадках при наявності відповідних обґрунтувань у проекті, розраховуються за нормами ЗУКН додаткові витрати праці ІТП і робітників, зайнятих на цих роботах.

Додаткові витрати праці та матеріальні витрати на проведення допоміжних робіт, що супроводжують буріння, розраховуються окремо і до основних витрат на 1 станко-зміну не входять.

в) при визначенні вартості інших допоміжних робіт таких як промивання свердловини, встановлення пробки, цементування колон обсадних труб, поставлення цементного моста, тампонування свердловин або заливання ствола свердловини цементним, глинистим розчином чи швидкотужавіючими сумішами, ліквідаційний тампонаж свердловини глиною до глибини 300 м, кріплення свердловин обсадними трубами, опресовування колон обсадних труб, проведення досліджень газоводоносних порід, газоносних вугільних пластів, дефектоскопія, встановлення та витягання з свердловини фільтрів.

У розрахунках вартості 1 станко-зміни зазначених допоміжних робіт залишаються витрати на знос колонкових і бурильних труб, елементів з’єднань до них та промивальної рідини.

При проведені досліджень в процесі буріння додатково розраховуються витрати праці ІТП та робітників за нормами ЗУКН. До матеріальних витрат на буріння свердловин при проведені вищезазначених допоміжних робіт додаються додаткові витрати обсадних труб, цементу, глини, матеріалів для приготування швидкотужавіючих сумішей, вартість розділяючих пробок, вартість фільтрів і гравію, якщо вони не враховані витратами на відповідні гідрогеологічні роботи, а також вартість зносу заливочних голівок, контейнерів для швидкотужавіючих сумішей тощо.

Вартість додаткових витрат праці ІТП і робітників матеріальних ресурсів при проведенні допоміжних робіт відображується в кошторисі окремими рядками у складі польових робіт;

г) Вартість простою бурової бригади під час очікування затвердіння цементного розчину після цементування обсадної колони, поставлення цементного моста, тампонування свердловини тощо, а також під час проведення геофізичних досліджень свердловини або гідрогеологічних випробувань в процесі буріння, коли бурова установка не використовується, визначається, виходячи з необхідної кількості станко-змін, за нормами основних витрат на оплату праці, оплату відпусток, відрахування на соціальні заходи, амортизацію та послуги.

Вартість спорудження і перевезень, монтажу, демонтажу

та переміщення бурових установок і бурових будівель

Вартість цих робіт визначається, виходячи з кількості свердловин, обґрунтованого обсягу спорудження та перевезень з урахуванням нормативної кількості перевезень бурових установок, глибини свердловин, їхнього діаметра, типу бурової вишки та агрегату, відстані та умов перевезення, типу бурової будівлі тощо.

Витрати часу визначаються у станко-змінах за відповідними нормами часу з урахуванням усіх чинників.

Оплата праці, оплата відпусток та відрахування на соціальні заходи розраховуються, виходячи з витрат праці та діючих посадових окладів і тарифних ставок і нормативів визначення оплати відпусток та відрахувань на соціальні заходи.

Матеріальні витрати на спорудження та перевезення бурових вишок, бурових будівель, монтаж, демонтаж і переміщення бурових установок визначаються за відповідними нормами витрат матеріалів та зносу інструменту, предметів малоцінних і таких, що швидко зношуються та діючих цін (без ПДВ) з урахуванням транспортно-заготівельних витрат. У разі необхідності обґрунтовуються додаткові матеріальні витрати.

У тих випадках коли відсутні норми матеріальних витрат на монтаж, демонтаж і переміщення деяких типів бурових установок (буріння з гідротранспортом керна, ударно-канатне буріння, буріння із застосуванням шнеків тощо), застосовуються норми матеріальних витрат на станко-зміну відповідного виду буріння без вартості породоруйнівного інструменту, матеріалів для промивальної рідини, кернових ящиків, сталевого канату, колонкових і бурильних труб та елементів їхнього з’єднання, а також електроенергії та паливно-мастильних матеріалів.

Витрати на амортизацію основних фондів, на послуги, що пов’язані з технічним обслуговуванням та ремонтами устаткування, приладів, апаратури, інструменту, інвентарю й спорядження при споруджені, перевезені, монтажі, демонтажі та переміщенні бурових установок і бурових будівель, визначаються, виходячи з кількості станко-змін, необхідних для виконання цих робіт та ЗУКН.

Вартість послуг, пов’язаних з експлуатацією транспорту, визначається за відповідними нормами витрат транспорту при спорудженні, перевезенні, монтажі, демонтажі та переміщення бурових установок і бурових будівель у машино-змінах, з урахуванням вартості машино-зміни за нормами ЗУКНу, розділ 18 «Транспортне обслуговування геологорозвідувальних робіт». У разі відсутності норм витрат транспорту на монтаж, демонтаж і переміщення бурових установок використовуються норми витрат транспорту на відповідний вид буріння свердловин.

Тип транспорту, що використовується при спорудженні та переміщенні, обґрунтовується проектом. При цьому обґрунтовується марка транспортного засобу, середній пробіг за зміну, а також співвідношення використання автомобілів і тракторів.

  1. ПРИКЛАД РОЗРАХУНКІВ ВАРТОСТІ ОДИНИЧНИХ КОШТОРИСНИХ РОЗЦІНОК НА БУРІННЯ ГЕОЛОГОРОЗВІДУВАЛЬНИХ СВЕРДЛОВИН

1.Вихідні дані.

Для приклада обрано буріння геологорозвідувальних свердловин з поверхні землі – безкернове та колонкове буріння 50 свердловин середньою глибиною 800м при розвідці покладів кам΄яного вугілля.

Основні необхідні дані наведені в табл.5.1.

Обсяги буріння за категоріями буріння гірничих порід з урахуванням видів породоруйнівного інструменту та умов буріння основних і додаткових та штучно направлених стволів наведено в табл.5.2.

Особливості умов буріння установкою ЗІФ-1200МР.

  1. Всі свердловини вертикальні, але останні 54м з глибини 746м буряться як похилі, під кутом менше 80˚, з поставленням відхилюючих пристроїв безперервної дії, у зв’язку з чим до норм часу на буріння в цьому інтервалі застосовується коригуючий коефіцієнт = 1,10 (табл.3.2.- ЗУКН-13).

  2. В 10ти свердловинах з метою додаткового пересічення вугільних пластів з глибини 572м забурюються другі стволи , які до глибини 800м буряться як штучно направлені, в зв’язку з чим до норм часу на буріння застосовується коригуючий коефіцієнт = 1,3.

  3. В кожній свердловині для забезпечення максимального виходу керна кам’яного вугілля передбачається буріння в обсязі 16м у складних геологічних умовах по корисній копалині та приконтактних зонах вміщуючих її гірничі породи, у зв’язку з чим до норм часу на буріння застосовуються коригуючі коефіцієнти: 1,5 в основному стволі свердловини або 1,9 (1,5*1,3) у штучно направлених додаткових стволах.

  4. Долотами діаметром 93мм без відбору керна буриться верхній інтервал свердловини до глибини 120м. З глибини 120м буріння свердловини здійснюється з повним відбором керна твердосплавними коронками діаметром 76мм до глибини 622м, а з глибини 622м до 800м – із застосуванням коронок діаметром 76мм, армованих синтетичними алмазами. Цими ж коронками здійснюється забурювання та буріння 10ти додаткових стволів в інтервалі 572 – 800м.

  5. В кожній свердловині передбачаються такі допоміжні роботи, що супроводжують буріння:

- промивання свердловини перед геофізичними дослідженнями, поставленням цементного мосту та спусканням обсадних труб – по 3 операції;

- розбурювання (розширення) ствола свердловини з діаметра 76мм до наступного діаметра 93мм в інтервалі глибин 120 – 220м під обсадні труби діаметром 89мм;

- кріплення ствола свердловини обсадними трубами в інтервалі 0–220м з наступним вилученням 110м труб після закінчення буріння свердловини;

- поставлення цементного моста;

- штучне викривлення свердловини з використанням відхилюючих пристроїв безперервної дії;

- очікування затвердіння цементного розчину (витримка свердловини);

- розбурювання цементного моста висотою10м;

- відбір газокернової проби з вугільного пласта;

- дослідження газоносних вугільних пластів;

- випробування газоносних гірничих порід;

- геофізичні дослідження протягом 5 станко-змін у кожній свердловині;

- дефектоскопія бурильних труб і підйомного інструменту в процесі буріння свердловини.

6) При проведенні дефектоскопіі бурильних труб та підйомного інструменту в процесі буріння, при штучному викривлені свердловини, при досліджені газоносних вугільних пластів і гірничих порід, при випробуванні газоносних гірничих порід, а також при відборі газокернової проби з вугільного пласта передбачаються додаткові витрати праці та, відповідно, - оплата праці інженерно-технічних працівників і робітників за нормами табл.4.21 ЗУКН-13. Передбачається також залишення в кожній свердловині 110м обсадних труб діаметром 89мм за умовною ціною 2,31грн/м. Додаткові витрати на оплату праці ІТП і робітників при проведені зазначених допоміжних робіт розраховуються окремо і наведені в табл.5.5.

7) При визначенні вартості таких допоміжних робіт, що супроводжують буріння геологорозвідувальних свердловин, як розбурювання (розширення) ствола, штучне викривлення свердловини, розбурювання цементного моста і вибір газокернової проби з вугільного пласта, застосовуються норми основних витрат на буріння з урахуванням всіх статей. Вартість кожної станко-зміни бурової бригади при проведені геофізичних досліджень свердловини, а також при очікувані затвердіння в свердловині цементного розчину (витримка свердловини) визначається за нормами основних витрат на заробітну плату (оплата праці і відпусток), відрахування на соціальні заходи, амортизацію основних фондів та послуги. Вартість інших допоміжних робіт, що супроводжують буріння свердловин, визначається за нормами основних витрат на буріння без вартості породоруйнівного інструменту, колонкових труб і ніпелів до них, бурильних труб, замків, ніпелів до бурильних труб, промивальної рідини та кернових ящиків.

  1. Промивання свердловин при бурінні долотами без відбору керна та при бурінні твердосплавними коронками здійснюється глинистим розчином, який готується місці силами бурової бригади. Умовна вартість глини та хімічних реагентів для приготування 1м глинистого розчину становить 0,94 грн. Промивання свердловин при бурінні алмазними коронками здійснюється водоемульсійним розчином, умовна вартість якого складає 1,49грн/м3.

  2. Умовна вартість 1квт/рік електроенергії від власної пересувної дизель-електростанції складає 0,195грн., в тому числі: заробітна плата (оплата праці і відпусток) - 35%; відрахування на соціальні доходи - 13%; матеріальні витрати - 36%; амортизація - 16%.

  3. Бурові установки ЗІФ-1200МР зі щоглами перевозяться з свердловини на свердловину без розбирання, одним блоком, на полозах за допомогою трактора Т-130 на середню відстань 5,5км. 35 перевезень бурових установок передбачається влітку, 15 – в зимовий період року. До норм часу на монтаж, демонтаж і переміщення бурової установки в зимовий період застосовується коригуючий коефіцієнт 1,10. Пересування дизель-електростанції, буровий інструмент, цистерни та інше устаткування перевозяться автомобілем ЗІЛ-131.

Таким чином, у нормативних витратах транспорту при монтажі, демонтажі та перевезені бурової установки ЗІФ-120МР - 30% складають витрати автомобільного транспорту (ЗІЛ-131) і 70% - витрати тракторного транспорту (Т-130). Перевіз вантажів для буріння свердловин виробничим транспортом здійснюється автомобілем ЗІЛ-131.

Таблиця 5.1. Основні вихідні дані для розрахунку вартості буріння геологорозвідувальних свердловин та одиничних кошторисних розцінок.

Найменування показників

Обертальне колонкове та безкернове буріння на кам΄яне вугілля

1. Кількість свердловин

2. Середня глибина, м

3. Діаметр, мм

4. Кут нахилу ствола:

5. Додаткові стволи

6. Загальний обсяг буріння, м., всього у тому числі:

а) долотами без відбору керна

б) твердосплавними коронками

в) алмазними коронками, армованими синтетичними алмазами:

- в основних стволах свердловин

- в 10ти додаткових стволах

7. Кріплення свердловин обсадними трубами:

діаметр труб, мм

інтервал глибини кріплення, м

8. Витягнення труб із свердловини

9. Інтервал глибин промивання свердловин, м:

глинистим розчином

водоемульсійною рідиною

10. Марка бурової установки

11. Вид приводу та джерело енергії

50

800

93-76

0-746м 90˚

746-800м < 80˚

572-800м, 10шт

42280

6000

25000

9000

2280

89

0-220

50%

0-620

620-800

ЗІФ-1200МР

електродвигун від пересувної дизель-електростанції

Таблиця 5.2. Обсяги буріння за категоріями буримості гірничих порід з урахуванням видів породоруйнівного інструменту.

Спосіб та діаметр буріння свердловин

Категорія буримості гірничих порід

Обсяг буріння

1. Бескернове буріння долотами діаметром 93мм.

Разом бескернове буріння

2. Колонкове буріння твердосплавними коронками діаметром 76мм.

Разом буріння твердосплавними коронками

3. Колонкове буріння коронками діаметром 76мм, армованими синтетичними алмазами.

Разом алмазними коронками

4. Направлене буріння 10ти додаткових стволів коронками діаметром 76мм, армованими синтетичними алмазами.

Разом направлене буріння алмазними коронками

Всього буріння 50-ти свердловин буровою установкою ЗІФ-120МР, м.

II

III

IV

IV

V

V

V

VI

VI

VII

VIII

VI

VII

VIII

2000

4000

6000

4850

150

2000

300

700

16700

300

25000

7000

2000

9000

250

710

1320

2280

42280

5.2. Розрахунок вартості та одиничних кошторисних розцінок на буріння геологорозвідувальних свердловин.

5.2.1. Розрахунок витрат часу на буріння і на допоміжні роботи, що супроводжують буріння геологорозвідувальних свердловин, наведено в табл.5.3. і 5.4. Розрахунок витрат часу на монтаж, демонтаж і переміщення бурових установок наведено в табл. 1.5.

5.2.2. Розрахунок оплати праці інженерно-технічних працівників і робітникам на 1 станко-зміну буріння геологорозвідувальних свердловин наведено в табл. 5.5.

Посадові оклади керівників і спеціалістів, тарифні ставки робітників умовні. Нормативи визначення кошторисного ліміту на оплату відпусток (7,9% від оплати праці) та відрахувань на соціальні заходи (37% від суми оплати праці та оплату відпусток) також умовні.

Таблиця 5.3. Розрахунок витрат часу на власне буріння геологорозвідувальних свердловин.

Спосіб та діаметр буріння свердловини

Категорія буримості гірничих порід

Обсяг буріння, м

Норма часу, станко-змін на 1м

Коригую-чий коефі-цієнт до норми часу

Витрати часу на буріння, станко- змін

Номер таблиці або пункту ЗУКН

1. Безкернове буріння долотами діаметром 93мм.

Разом безкернове буріння.

2. Колонкове буріння твердосплавними корон-ками діаметром 76мм.

Разом буріння твердо-сплавними коронками.

3. Колонкове буріння коронками діаметром 76мм, армованими синтетичними алмазами.

Разом алмазними коронками.

4. Направлене буріння 10ти додаткових стволів коронками діаметром 76мм, армованими синтетичними алмазами.

Разом направлене буріння.

II

III

IV

IV

V

V

V

VI

VI

VII

VII

VIII

VIII

VI

VII

VIII

VIII

2000

4000

6000

4850

150

2000

300

700

16700

30

25000

6720

280

300

1700

9000

250

710

70

1250

2280

0,03

0,04

0,12

0,12

0,16

0,16

0,16

0,21

0,21

0,23

0,23

0,24

0,24

0,21

0,23

0,24

0,24

1,50

1,50

1,10

1,10

1,50

1,50

1,3

1,3

1,95

1,30

60

160

220

582

27

320

72

123,2

3507

69,3

4700,5

1545,6

96,6

72,0

448,8

2163,0

68,25

212,29

32,76

390,3

703,3

т.3.6-90

т.3.2

т.3.3-50

т.3.3-50

Всього буріння 50ти свердловин

42280

7786,8

Таблиця 5.4. Розрахунок витрат часу на проведення допоміжних робіт, що супроводжують буріння.

Номер таблиці або пунк-та ЗУКН-13

Вид допоміжних робіт

Одиниця вимі-ру

Глибина

проведе-ння

робіт, м

Обсяг робіт (кіль-кість оди-ниць)

Норма

витрат

часу,

станко-змін

Витрати часу, станко-змін

1

2

3

4

5

6

7

Табл.4.1.

Табл.3.8.

П.4.6.12.

Табл.4.12.

Табл.4.5.

П.4.6.10.

Табл.4.5.

(примітка)

Табл.4.16

Табл.4.16

Табл.4.15

Табл.4.11

Табл.4.11

1.Промивання свердловин

2.Розширення свердловин на наступний діаметр в гірничих породах категорії IV буримості (з 76мм до 93мм).

3.Штучне викривлення свердловин відхилювачем безперервної дії.

4. Поставлення цементного моста із застосуванням бурового насосу.

5.Розбурювання цементного моста (10м на 1 міст).

6.Очікування затвердіння цементного розчину(витримка свердловини).

7.Випробування газоводоносних порід.

8.Дослідження газоносних вугільних пластів.

9.Відбір газокернових проб з вугільного пласта.

10.Спускання обсадних труб з ніпельними з΄єднаннями в свердловину діаметромдо 132мм.

11.Витягання обсадних труб зі свердловини діаметром 132мм.

1пром

м

1викр

1міст

м

1очікув.

1випр.

1дослід.

1проба

100м

100м

800

200

500

500

500

500

800

800

800

220

220

150

5000

50

50

50

50

50

50

50

110

55

0,45

0,04*0,5

2,98

0,27

0,05

3,40

1,47

2,16

0,62

0,80

1,35

67,50

100,00

149,00

13,50

25,00

170,00

73,50

108,00

31,00

88,00

74,25

Продовження табл.5.4.

1

2

3

4

5

6

7

П.4.3.

П.4.6.18.

12.Геофізичні дослідження свердловин.

13.Дефектоскопія бурильних труб та підйомного інструменту в процесі буріння свердловини.

Разом допоміжні роботи.

У тому числі з визначенням вартості:

а) за нормами на власне буріння (з елементами буріння).

б) без витрат породоруйнівний інструмент, колонкові та бурильні труби, промивальну рідину, кернові ящики (без елементів буріння).

в) за нормами витрат на заробітну плату, відрахування на соціальні заходи, амортизацію та послуги (витримка свердловин, геофізичні дослідження).

Сверд.

Приладозмін

24,8%

41%

34,2%

800

50

78

5,00

1,0

250,00

78,00

1227,75

305,00

502,75

420,00

Таблиця 5.5.Розрахунок витрат на оплату праці при бурінні.

Номер таблиці або ЗУКН.

Посада, професія.

Норма витрат праці, людино-днів на 1 станко-зміну

Посадовий оклад або тарифна ставка, грн/день.

Оплата праці на 1 станко-зміну, грн.

1

2

3

4

5

Табл.3.9.

1.Керівникі і спеціалісти:

Начальник дільниці

Інженер з бурових робіт 2 категорії

Інженер-механік 2 категорії

Буровий майстер 2 категорії

Разом керівники і спеціалісти:

0,07

0,05

0,10

0,29

0,51

9,84

7,87

7,09

7,09

8,66

0,69

0,39

0,71

2,51

4,30

Продовження табл. 5.5.

1

2

3

4

5

Табл.3.9

Т.4.21.

Т.4.21.

2.Робітники:

Машиніст бурової установки 6 розряду.

Помічник машиніста бурової установки 4 розряду.

Помічник машиніста бурової установки 4 розряду (другий).

Разом робітники.

3.Всього оплата керівників, спеціалістів і робітників.

4.Оплата відпусток (7,9% від оплати праці).

5.Разом оплата праці та оплата відпусток.

6.Відрахування на соціальні заходи (37% від суми оплати праці і оплати відпусток)

7.Оплата праці додаткового персоналу при проведені допоміжних робіт.

Дефектоскопія бурильних труб і підйомного інструменту.

Інженер 1 категорії

Інженер 2 категорії

Робітник 5 розряду

Робітник 4 розряду

Разом оплата праці при дефектоскопії.

Оплата відпусток (7,9% від оплати праці)

Разом оплата праці та оплата відпусток.

Відрахування на соціальні заходи (37% від суми оплати праці та оплати відпусток).

Всього додатковий персонал при дефектоскопії.

8.Штучне викривлення свердловин:

Інженер 2 категорії

Технік 1 категорії

Разом

Оплата відпусток (7,9% від оплати праці)

Разом оплата праці і оплата відпусток.

Відрахування на соціальні заходи (37% від суми оплати праці і оплати відпустки). Всього:

1,00

1,00

0,66

2,66

3,17

1,00

1,00

1,00

1,00

4,00

1,00

1,00

2,00

8,38

6,27

6,27

7,87

7,09

6,75

5,86

7,09

6,50

8,38

6,27

4,14

18,79

23,09

1,82

24,91

9,22

7,87

7,09

6,75

5,86

27,57

2,18

29,75

11,01

40,76

7,09

6,50

13,59

1,07

14,66

5,43

20,09

Продовження табл.. 5.5.

1

2

3

4

Т.4.21.

Т.4.21.

9.Відбір газокернових проб з вугільних пластів:

Інженер 2 категорії

Технік 1 категорії

Разом.

Оплата відпусток.

Разом оплата праці і оплата відпусток.

Відрахування на соціальні заходи.

Всього.

10.Дослідження газоводоносних гірничих порід, газоносних вугільних пластів і порід.

Інженер 2 категорії

Технік 1 категорії

Робітник 4 розряду

Разом.

Оплата відпусток.

Разом оплата праці і оплата відпусток.

Відрахування на соціальні заходи.

Всього додатковий персонал при дослідженнях.

Всього додатковий персонал при проведені допоміжних робіт, що супроводжують буріння.

0,75

0,75

0,50

1,00

1,00

7,09

6,50

7,09

6,50

5,89

5,32

4,88

10,20

0,80

11,00

4,07

15,07

3,55

6,50

5,86

15,91

1,26

17,17

6,35

23,52

99,44

Соседние файлы в папке 5 курс