Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5 курс / Русанов / МУ-контр.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
375.81 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

Донецький національний технічний

Університет

Методичні вказівки

ДО ВИКОНАННЯ ДОМАШНЬОЇ РОБОТИ

"СКЛАДАННЯ ПЛАНУ І ГРАФІКУ

ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ І РЕМОНТУ"

ЗА КУРСОМ

“ЕКСПЛУАТАЦІЯ БУРОВОГО ОБЛАДНАННЯ”

для студентів спеціальності 7.090306 "Буріння"

Розглянуто

на заседанні кафедри технології і

техніки геологоразвідувальних робіт.

Протокол № 4 от 27.12.2007 р.

Затверджено

учбово-видавницькою радою ДонНТУ.

Протокол № от г.

Донецьк ДонНту 2004

УДК 550.882.7: 622.24 (071)

Методичні вказівки до виконання домашньої роботи "складання плану і графіку технічного обслуговування і ремонту" за курсом “експлуатація бурового обладнання”для студентів спеціальності 7.090306 "Буріння" / Складач: В.А.Русанов. - Донецьк: ДонНТУ, 2008. - 65 с.

Укладачі:

В.А. Русанов, доцент

Відповідальний за випуск:

А.А. Каракозов,

зав. кафедрою ТТГР ДонНТУ

1. Технічне обслуговування і ремонт устаткування

Для підтримки устаткування в працездатному стані і відновлення його технічних характеристик Системою встановлюються наступні види робіт:

1)технічне обслуговування (ТО);

2) поточний ремонт (ПР);

3) капітальний ремонт (КР).

Технічне обслуговування — це комплекс операцій по підтримці чи працездатності справності виробу в процесі використання его по призначенню, при чеканні, збереженні і транспортуванні. Усі види технічного обслуговування проводяться примусово, у плановому порядку.

Ремонт — це комплекс операцій по відновленню чи справності працездатності виробу, відновленню ресурсі виробу в цілому чи його складових частинах.

Ремонти підрозділяються на два види:

1) плановий ремонт — ремонт, постановка на який здійснюється відповідно до вимог нормативно-технічної документації. Плановий ремонт виконується примусово, через установлень вимогами нормативно-технічною документацією проміжок години і по призначенню є планово-попереджувальним;

2) неплановий ремонт — ремонт, постановка виробу на який здійснюється без попереднього призначення. Неплановий ремонт виконується по потребі, після появи несправного стану.

У залежності від призначення, характеру виконуваних робіт і їх обсягу ремонт підрозділяється на капітальний ремонт (КР) і поточний ремонт (ПР).

Технічне обслуговування є основою Системи і здійснюється для попередження прогресуючого зносу сполучень шляхом своєчасного проведення змащення, регулювальних робіт.

Строге дотримання періодичності проведення технічних обслуговувань і виконання повного переліку робіт з видів обслуговування обов'язково для експлуатаційного ремонтного персоналу виробничих підприємств.

Технічне обслуговування підрозділяється на види:

  • періодичне технічне обслуговування (ТІ);

  • сезонне технічне обслуговування (СТО).

Нормативно-технічною документацією передбачаються наступні види періодичного технічного обслуговування:

  1. щозмінне технічне обслуговування (ЕО);

  2. технічне обслуговування № 1 (ТІ-1 чи ТІ ,у випадку, коли наступні. види технічного про6еслуживания ТІ-2, ТІ-3 не передбачаються);

  3. технічне обслуговування № 2 (ТІ-2);

  4. технічне обслуговування № 3 (TO-3).

У залежності від періодичності і трудомісткості виконуваних робіт для різних видів устаткування, а також при зміні конструкції виробу допускається обґрунтоване скорочення числа видів технічного обслуговування. Для устаткування, у якого періодичність проведення ТІ-3 і потокового ремонти збігаються за годиною проведення, виконується ТР.

Періодичність проведення технічних обслуговувань усіх видів приведені в експлуатаційній документації й у додатку Б.

Щозмінне технічне обслуговування і технічне обслуговування № 1 проводяться силами експлуатаційного персоналу. Технічні обслуговування № 2 і № 3, а також поточні ремонти повинні проводитися ремонтним персоналом експедиції (партії) за участю експлуатаційного персоналу.

На об'єктах, що не мають постійного експлуатаційного персоналу (автоматичні насосні станції, компресорні, трансформаторні і т.д.), технічне обслуговування і поточні ремонти проводяться силами ремонтного персоналу експедиції (партії).

Технічне обслуговування повинне забезпечити безвідмовну роботу, що обслуговується машини до чергового обслуговування.

У залежності від розумів експлуатації устаткування допускається відхилення від установленої . періодичності проведення: технічних обслуговувань — у межах ±10%; поточних і капітальних ремонтів — у межах ±5% їхніх номінальних значень.

Технічне обслуговування устаткування (крім установок глибокого буравлення за ДСТ 16293-88), що працює в комплексі (наприклад, комплекс устаткування для буравлення шпари, проходки вироблення і т.п.), повинне проводитися одночасно. Періодичність технічних обслуговувань для комплексу спільно працюючого устаткування встановлюється за графіком обслуговування найбільш трудомісткої в технічному відношенні машини (наприклад, бурового верстата).

Сезонне технічне обслуговування проводитися з метою підготовки виробу до використання в осінньо-зимових чи весняно-літніх умовах. СТО проводитися 2 рази в рік.

За годиною проведення сезонне технічне обслуговування сполучається з черговим планової ТІ чи ТР. Трудомісткість і простій у СТО складають 30 — 50% самого трудомісткого виду технічного обслуговування устаткування.

Технічні обслуговування № 2, № 3, що текет і капітальний ремонти повинні вироблятися по технологічних процесах.

Технологічні процеси на технічне обслуговування і ремонт розробляються у встановленому порядку розроблювачем виробу на основі переліку операцій по видах обслуговування.

Поточний ремонт здійснюється в процесі експлуатації устаткування. Періодичність проведення потокового ремонту для конкретної одиниці, устаткування (чи комплексу спільно працюючих машин установлюється графіком ТОіР.

0сновной метод проведення потокового ремонту — агрегатний, тобто заміна агрегатів і деталей потребуючих ремонту, заздалегідь відремонтованими з наявного на підприємстві резерву. Застосування відремонтованих агрегатів повинне виключати додаткові втрати робочого години на доведення чи елементів установку додаткових деталей. Зняті (несправні) агрегати і деталі направляються на, ремонтне підприємство для ремонту (відновлення).

0бъем робіт з ремонту (відновленню) агрегатів і деталей, необхідних для виконання поточних ремонтів, повинний включатися в план. робіт ремонтних підприємств. Оборотний фонд агрегатів для потокового ремонту створюється експлуатаційними і ремонтними підприємствами за рахунок одержання нових агрегатів і відновлення агрегатів зі списаних виробів.

Поагрегатный склад оборотному фонду підприємства залежить від типу експлуатованого устаткування й у загальному випадку .повинний включати:

  1. приводні двигуни (ДВС, пневмо-, гидро- і електродвигуни);

  2. муфти (фрикційні, еластичні, зубцюваті, і т.д.);

  3. коробки передач, роздавальні коробки, проміжні редуктори;

  4. механізми обертання бурового інструмента (вращатели, ротори);

  5. механізми спуска-підйому бурового снаряда (лебідки, екстрактори, трубодержатели, труборазвороты, кронблоки, талеві блоки, елеватори); ,

  6. агрегати гидро-, пневмопривода і керування;

  7. магнітні станції і пульти керування;

  8. контрольно-вимірювальна, що реєструє і сигналізує апаратура, допоміжні засоби виміру;

  9. бурові насмокчи, гідроциклони й інші засоби очищення і готування промивних рідин і реагентів до них.

Капітальний ремонт бурових агрегатів, верстатів, самохідних бурових установок, електростанцій, агрегатів установок глибокого буравлення, породопогружных машин, електровозів, дизелів і іншого складного устаткування повинний вироблятися, як правило, централізовано, у ремонтних підприємствах об'єднань, на ремонтних підприємствах інших чи галузей у ремонтних майстерних експедицій за умови, що останні зможуть забезпечити виконання капітельного ремонту відповідно до вимог, викладеними в ремонтній документації

Виріб направляється в капітальний ремонт:

1) після відпрацьовування встановленого. Системою норми наробітку до капітального ремонту;

2) якщо базова деталь чи несколько основних деталей (три і більш) вимагають ремонти з повним розбиранням виробу;

3) після аварій, при яких працездатність виробу не може бути відновлена проведенням потокового ремонту.

Здача в капітальний ремонт і приймання з ремонту виробляється відповідно до ДСТ 28201-74.

Устаткування, застосовуване на геологорозвідувальних роботах, піддається, як правило, не більш, ніж двом капітальним ремонтам за термін служби, не вважаючи капітального ремонту агрегатів і складальних одиниць до і після капітальних ремонтів. Номенклатура складальних одиниць, що підлягають капітальному ремонту на ремонтних підприємствах галузі як товарну продукцію, розробляється і затверджується підприємствами (об'єднаннями).

Капітальний ремонт виробів і збірочних, одиниць повинний забезпечувати .відновлення їхньому ресурсу в межах 80% і більш ресурсу нового чи виробу складальної одиниці.

Соседние файлы в папке Русанов