Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка праці методичні рекомендації.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
03.03.2016
Размер:
908.29 Кб
Скачать

Модуль 1

Змістовий модуль 1. Теоретико-методологічні засади вивчення дисципліни. Соціально-трудові відносини: регулювання, моніторинг та вплив Міжнародної організації праці на їх розвиток

Тема 1. Об’єкт, предмет і завдання дисципліни

Мета роботи:

  • поглибити знання про структуру і логіку курсу, взаємозв’язки даної дисципліни з іншими.

План вивчення теми

1. Об’єкт і предмет економіки праці та соціально-трудових відносин.

2. Структура наук про працю і персонал. Їх взаємозв'язку з іншими науками.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Визначення предмета будь-якої науки завжди буде неповним, тому що точно визначити можна лише те, що сформувалося, закінчене, тобто те, що наукою бути не може. Тому як зразок для визначення предмета науки доцільно використовувати наступну формулу: “Математика – це те, що роблять математики”. Аналогічне твердження вірне для будь-якої галузі знання.

Предметом вивчення економіки праці служать економічні відносини, що виникають із приводу використання праці. Вони охоплюють проблеми ринку праці, оцінки ефективності трудової діяльності, організації, нормування, оплати праці, його планування й аналізу.

Треба знати, що в системі людської життєдіяльності праця синтезує не тільки економічні, а й соціальні функції, оскільки вона узагальнює достатньо складний спектр економічних і соціальних відносин. Серед завдань, що реалізуються цією категорією, - стан виробничо-технічних умов праці, матеріального і культурного рівня життя трудящих, підвищення їхнього загального і професійного рівня, територіальний і галузевий розподіл трудового потенціалу тощо.

Другою практичною функцією праці є її роль у формуванні системи соціально-трудової діяльності: дотримання виробничої і громадської дисципліни, відповідальність за якісне виконання завдань та ін.

Третьою практичною функцією праці є синтез факторів соціального, економічного, соціально-політичного та суто психологічного характеру, реалізація яких в практиці роботи підприємств у ринкових умовах господарювання зростає. Це: колективність, організованість, ступінь врахування потреб, інтересів, ціннісних орієнтацій працівників.

При вивченні теми важливо з’ясувати мету, об’єкт та предмет дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини».

Метою навчальної дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» є формування у студентів системи теоретичних і практичних знань про категорії, поняття, механізми забезпечення ефективної зайнятості населення та прогресивного розвитку соціально-трудових відносин в Україні на всіх рівнях.

Об’єктом вивчення дисципліни є система економічних, соціальних і організаційних відносин між людьми з приводу відтворення й ефективного використання людських продуктивних сил в процесі праці.

Предметом вивчення дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» є сукупність теоретичних і практичних проблем формування людського потенціалу, забезпечення ефективного використання його у сфері праці як на макро- так і на мікроекономічному рівнях з метою забезпечення високої якості життя населення та високої ефективності економічної діяльності.

При дослідженні проблем економіки праці й соціально-трудових відносин використовуються різні загальнонаукові й специфічні методи дослідження. Наприклад, історико-логічний, класифікаційно-аналітичний, економіко-математичний, метод статистичного аналізу, а також графічно-аналітичний метод.

Студенти повинні знати інформаційну базу вивчення дисципліни, яка представлена такими основними джерелами:

  • законодавством України про працю, у тому числі користування електронними базами «Ліга», «НАУ»;

  • статистичною базою;

  • документами і матеріалами Міжнародної організації праці (МОП);

  • сайти Міністерства праці і соціальної політики України, Державного комітету статистики, Державної служби зайнятості;

  • науковими виданнями.

Необхідно також з’ясувати зв’язок дисципліни «Економіка праці і соціально-трудові відносини» з іншими дисциплінами та розкрити зв’язок дисципліни з іншими економічними науками.